San28 Napisano 28 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 W jednym z magazynów narciarskich ekspert od bootfittingu z Austrii radzi zakładać do dobrze dopasowanych butów skarpety kompresyjne. Z ekspertem nie powinno się dyskutować, tym niemniej mam pytanie, czy takie skarpety nie będą za cienkie? Jak się będą sprawować w mroźne dni? A co, jeśli but nie jest super dopasowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 28 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 11 minut temu, San28 napisał: W jednym z magazynów narciarskich ekspert od bootfittingu z Austrii radzi zakładać do dobrze dopasowanych butów skarpety kompresyjne. Z ekspertem nie powinno się dyskutować, tym niemniej mam pytanie, czy takie skarpety nie będą za cienkie? Jak się będą sprawować w mroźne dni? A co, jeśli but nie jest super dopasowany? Andrzej ja jeżdżę w takich skarpetkach od kilku lat i dla mnie jest to idealne rozwiązanie. Gdy jest bardzo zimno, to niestety to odczuwam - jak bardzo zmarznę, to przerwa na kawę w knajpce. Moja Paula by zamarzła w tego typu sprzęcie...dla niej grubsza skarpetka z dużą zawartością Merino nawet nie pomaga gdy zimno, ale to zmarzluch. W cieplejsze, wiosenne nartowanie dla mnie super sprawa (podkreślę ocenę subiektywną). Używam X Socks oraz Sidasa. Kup parę, wypróbuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San28 Napisano 28 Grudzień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 34 minuty temu, marboru napisał: Gdy jest bardzo zimno, to niestety to odczuwam W cieplejsze, wiosenne nartowanie dla mnie super sprawa Gdy jest cieplej, nie mam wątpliwości. Gorzej, gdy będzie zimno, o czym sam wspominasz. Poza tym, wspomniany przeze mnie ekspert poleca używanie tego typu skarpet "w ciasno dopasowanych butach", a moje takie nie są... Ale pewnie masz rację, trzeba kupić i wypróbować... Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 28 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 Ja używam Sidasa jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 28 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 (edytowane) 4 godziny temu, San28 napisał: W jednym z magazynów narciarskich ekspert od bootfittingu z Austrii radzi zakładać do dobrze dopasowanych butów skarpety kompresyjne. Z ekspertem nie powinno się dyskutować, tym niemniej mam pytanie, czy takie skarpety nie będą za cienkie? Jak się będą sprawować w mroźne dni? A co, jeśli but nie jest super dopasowany? 1. Zobacz kompresyjne skarpetki Dynafita (Race Perfomance) wydaje mi się, że są trochę grubsze. Sam używam m.in Dynafit Skituring Promaloft - na pewno mają większą kompresję jak inne narciarskie (ale nie jest podane jaką) i są dość ciepłe. 2.Jak but nie jest dokładnie dopasowany to bym zrezygnował z cienkich skarpet bo spowodują powstanie luzu. Pozdro Wiesiek Edytowane 28 Grudzień 2019 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 28 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 Taka skarpeta ma zbliżać do fizjologii powrót żylny w kończynie. Dlatego powinna być zrobiona na miarę, nie dosłownie, ale dwa obwody trzeba zmierzyć. Dlatego jeśli w ogóle, to wyrób medyczny, polskie Panie Teresa, szwajcarskie Sigvaris, niemieckie Medi albo Jobst. Źle rozłożony ucisk może sprzyjać zastojowi żylnemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi