mario33 Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 Nie wiem jak opinia innych, ale ja mam wrażenie, że jakość i trwałość nart potrafi znacznie różnić się pomiędzy producentami. Wiem, banał i „oczywista oczywistość” ale wytłumaczę o co mi chodzi. Ogladam wiele używanych nart, chcąc kupić ciekawą parę. I na moje oko stan nart nie zawsze zależy od sposobu użytkowania, często stan jest pochodną jakości sprzętu. I ta różnica nie zależy bynajmniej od renomy producenta. Oglądam np wiele produktów Atomic i to jest zgroza jak często jest mocno ukruszony laminat na brzegach, przy czym np wiązania są wyraźnie mało używane. A jak patrzę na narty Stockli, Elan czy nawet Volkl to jest w miarę równe zużycie całości, ślizgi, laminat i wiązania są w podobnym stanie zużycia. Mam zwidy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 A kto normalny patrzy na laminat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 22 Październik 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 29 minut temu, Mitek napisał: A kto normalny patrzy na laminat??? Może opiszę proces zakupu nart używanych, rozpoczynany zdalnie 1. widzimy narty w necie, prosimy o dokładniejsze fotki. 2. Oglądając fotki zwracamy szczególną uwagę na uszkodzenia krawędzi. Większe uszkodzenia laminatu mogą zwiastować większe (głębsze) problemy z krawędzią i często tak jest. 3. Wątpliwe miejsca staramy się wyjaśnić ze sprzedającym, albo osobiście albo, jeżeli na odległość to jedyny sposób, przez dodatkowe fotki i rozmowę. 4. Jak ufamy sprzedawcy to kupujemy. Jeżeli troszkę podkoloryzował - zwracamy. Coś opuściłem ? I teraz, jak oglądam sporo takich egzemplarzy gdzie odłupany jest laminat to w wielu miejscach jest uszkodzona głębiej narta - albo za jednym zamachem, albo wtórnie (odsłonięta krawędź łatwiej ulega uszkodzeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 (edytowane) Cześć Ile nart używanych kupiłeś w życiu i czy kiedyś się naciąłeś? Ja jak kupuje nartę to jak już sprawdzę (wystarczy 30-45 sek), że wszystko z nią OK, to modlę się aby była pokiereszowana z wierzchu - znakomicie się wtedy negocjuje. Pozdr PS A prawda jest taka: Nie kupuje się nart, których nie mogę dotknąć chyba, że może ich dotknąć ktoś komu jeżeli chodzi o znajomość tematów narciarskich ufam. Pozdro Edytowane 22 Październik 2020 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 8 minut temu, mario33 napisał: 2. Oglądając fotki zwracamy szczególną uwagę na uszkodzenia krawędzi. Większe uszkodzenia laminatu mogą zwiastować większe (głębsze) problemy z krawędzią i często tak jest. totalna bzdura... 9 minut temu, mario33 napisał: 3. Wątpliwe miejsca staramy się wyjaśnić ze sprzedającym, albo osobiście albo, jeżeli na odległość to jedyny sposób, przez dodatkowe fotki i rozmowę. 4. Jak ufamy sprzedawcy to kupujemy. Jeżeli troszkę podkoloryzował - zwracamy. Coś opuściłem ? Jak masz ochotę to mogę Ci sprzedać przez internet narty w idealnym stanie z ,,kaczymi dziobami,, Podziwiam ludzi co kupują używki przez internet.... 10 minut temu, mario33 napisał: I teraz, jak oglądam sporo takich egzemplarzy gdzie odłupany jest laminat to w wielu miejscach jest uszkodzona głębiej narta - albo za jednym zamachem, albo wtórnie (odsłonięta krawędź łatwiej ulega uszkodzeniu). Dobra narta ma budowę ,,sandwich,, a w niej od laminatu do krawędzi jest przynajmniej 2-3mm z przodu i z tyłu. Kupując narty musisz wiedzieć, że już fabrycznie nowe narty w zależności od producenta mogą i to znacznie różnić się grubością krawędzi i ślizgu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 2 minuty temu, pasazer85 napisał: ........ Podziwiam ludzi co kupują używki przez internet.... ........... Bo Ty czy ja jesteśmy po prostu nieogarnięci w temacie - nie znamy się - i stąd Twoje i moje zdziwienie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 22 Październik 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2020 (edytowane) Zawsze się zapominam...żeby nie wierzyć komukolwiek w Internecie. Sprobuję sobie to przypomnieć zanim o cokolwiek zapytam. Dziękuję Panowie za Wasze opinie Edytowane 22 Październik 2020 przez mario33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi