yarecki Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Witam wszystkich, w tym roku podjąłem decyzję o zakupie swojego sprzętu. Był to 5 sezon, ale każdy z nich trwał 5-10 dni jeżdżenia ;). Poziom oceniam gdzieś na 5, swobodnie radzę sobie na trasach czerwonych, czarnych się nie boję. Technika jazdy głównie ześlizgowa, w planach na przyszłość zalążki krawędziowania. Do tej pory katował sprzęt z wypożyczalni zdając się na sugestie sprzedawców. W tym roku trafiłem na zestaw na którym MEGA dobrze mi się jeździło - swobodnie, komfortowo, bez większego wysiłku czy walki o każdy metr. Postanowiłem sobie kupić taki sam, ale im więcej czytam tym więcej znaków zapytania. Narty - Volkl Deacon 7.4 163 cm, buty Head Edge LYT 8 (flex z tego co rozumiem to 80 ? model rentalowy więc mało info jest). Przy moim wzroście 183 cm i wadze 100 kg wydawały mi się te narty trochę krótkie, przeważnie dobierano mi ok. 170 cm długości, ale Pan z wypożyczalni mówi żebym spróbował bo na pewno będę zadowolony, a jak nie to zamienimy na dłuższe. Docelowy mój zestaw to najprawdopodobniej: Narty Volkl Deacon XT 161 lub 168 cm, buty Head Edge 80 lub Advant Edge 85 R. Polegam na tym co sprawdziłem na własnym ciele ale im więcej czytam i oglądam tym więcej znaków zapytania. Jak Wy to widzicie ? 1. Płeć - M 2. Wiek - 33 3. Waga - 100 4. Wzrost - 183 5. Na nartach jeżdżę od 5 sezonów, ( 5-10 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na 5 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Head Edge 80/Advant Edge 85 R 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - rekreacja, trasy przygotowane, ześlizg 10. Upatrzyłem sobie narty - Volkl Deacon XT 11. Mój budżet na narty to około - myślałem o używkach po 1-2 sezonach, ale powiedzmy 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Buty przy tej wadze to flex minimum 100-110, nart krótszych od 170 nie kupowalbym chyba że slalomki. Taka moja rada, co do konkretnych propozycji niech się koledzy wypowiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Proponuje najpierw kupić nowe buty z flex 100 - 120 (bliżej tej opcji). Wypożycz sobie różne narty o długości 170 - 177 cm i zobacz na których czujesz sie najlepiej i takie kup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Pan z wypożyczalni (jak fachowy) zawsze sprawi, że klient będzie zadowolony. Taka robota. Z doborem sprzętu ma to mało wspólnego szczególnie gdy widzą, że klient nie wie co robi i czego potrzebuje a 5-10 dni w roku buduje ślizgową pewność na czarnych. Przepraszam za szczerość. Nie ten flex na 100kg - w modelach nie sportowych, bo to inna historia, można sięgnąć po więcej tyle że wypożyczalnie zadko to robią. Jak dla mnie w perspektywie 8-10 godzin na stoku przy masie +-70kg flex 120/130 w modelu nieco race jest w sam raz by jeździć i dreptac po stoku. Przy 100kg i opisanym "5" gdzieś od 100 narta dowie się co od niej chcesz. Odnośnie nart - nie zwracaj uwagi na długość nart (chyba że chodzi o wygodę w kolejce) tylko sprawdz kilka rynkowych all-around (czy jak to nazwą marketingowcy) w długościach 165-175. Szerzej pod butem ale na małym promieniu, na drewnie i dodatkach. Reklam nie robię - takie modele ma kilku producentów. W dobrej wypożyczalni zrozumieją lub strzelą kolejny bajer. I zwróć uwagę czy to coś ma prawo jechać :). Dobrej zabawy, M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 15 godzin temu, Marxx74 napisał: Pan z wypożyczalni (jak fachowy) zawsze sprawi, że klient będzie zadowolony. Taka robota. Z doborem sprzętu ma to mało wspólnego szczególnie gdy widzą, że klient nie wie co robi i czego potrzebuje a 5-10 dni w roku buduje ślizgową pewność na czarnych. Przepraszam za szczerość. Nie ten flex na 100kg - w modelach nie sportowych, bo to inna historia, można sięgnąć po więcej tyle że wypożyczalnie zadko to robią. Jak dla mnie w perspektywie 8-10 godzin na stoku przy masie +-70kg flex 120/130 w modelu nieco race jest w sam raz by jeździć i dreptac po stoku. Przy 100kg i opisanym "5" gdzieś od 100 narta dowie się co od niej chcesz. Odnośnie nart - nie zwracaj uwagi na długość nart (chyba że chodzi o wygodę w kolejce) tylko sprawdz kilka rynkowych all-around (czy jak to nazwą marketingowcy) w długościach 165-175. Szerzej pod butem ale na małym promieniu, na drewnie i dodatkach M. Dobrze @Marxx74 pisze. To drewno i dodatki robią robotę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi