Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Gdzie w Alpy 20 listopada ?

daffyx

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, drk napisał:

Temat podobny, tylko daty wcześniejsze, a konkretnie 8-11 list 2025

Cztery lata temu w tym samym terminie byłem na Kitzsteinhorn, zresztą jak wielu rodaków, śniegu około metra, wszystkie trasy i wyciagi na lodowcu czynne, czasem słońce, czasem...śnieg.

Tak mnie się wzięło na wspomnienia, niby niedawno, ale trochę się zapomniało, chodzenie w maseczkach i paszpoty covidowe przed wejściem do restauracji. Kolega miał pierwsze ukłucie i na "warunkowym" mógł wejść, ale sytuacja była zmienna i nikt się w niczym nie połapywał.  Kierowniczka restauracji na 3.000 m dzwoniła do Wiednia!!! czy może temu Panu sprzedać piwo i tam się udało, ale nie wszedzie wpuszczali bez poszpartu i warunkowy ich nie interesował. Masakra jakaś i w Austrii z tym było najgorzej.   

W tym roku (już za miesiąc) wybieram się ponownie na lodowiec. W grę wchodzi Molltaler (za kilka dni ma ruszyć wraz z Kitzsteinhorn), Hintertux i "straszą" że od 7 listopada otwierają Kitzbuhel. Dalsze ośrodki nie wchodzą w grę bo za daleko na cztery dni. Nie chodzi mnie o bicie kilometrów na stoku tylko  o rozruch. Wiem że pogodę i warunki narciarskie za miesiąc trudno przewidzieć, ale na razie warunki i prognozy są obiecujące.   Gdzieś wyczytałem że Hintertux najpewniejszy, ale tam orczyki. Molltaler często nie czynny przez wiatr, a Kitzbuhel z lodowcem mnie się nie kojarzy, tam chyba max 2.000 m Może jakieś porady, sugestie, gdzie?

PS Będę jechał z Piaseczna/Warszawy  

Na Hintertuxie oprócz orczyków jest kanapa i gondolka. A PItztal za daleko?

Stubai już teraz chodzi (6 tras wg stanu na dziś) i jest tak jak kolega @WojtekM napisał: taka sama droga jak do Hintertux. Sam rozważam właśnie wyjazd na listopadowy długi weekend tam. Z kalendarza wynika, że w dniach 7-9.11 .2025 ma się tam odbywać wydarzenie o nazwie "Stubai Zoo Opening" co może świadczyć, że będą gotowi (oczywiście o ile nie nastąpi jakiś kataklizm pt. całkowity brak opadów i temperatury niepozwalające na sztuczne dośnieżanie).

• Like 2

18 minut temu, drk napisał:

Dzisiaj ruszyły dwa najbliżej położone lodowce Kitzsteinhorn  i Molltaler 

Na Molltaler na razie tylko jedna trasa, lodowca praktycznie już nie ma, nawet nie ma ciągłości na tej jednej trasie, tylko zgromadzony śniegu uratował możliwość otwarcia w październiku, plus udało się trochę dośnieżyć. Jeszcze trochę i będzie jak włoska Solda. 

Dzisiaj: 
gletscher-nord-251010-1030-hd.thumb.jpg.ab79b1bf4e0d8e6487fd8bc5c9baa2ba.jpg

Miesiąc temu:
gletscher-nord-250909-1030-hd.thumb.jpg.922f134121eb86c295359d614b44666b.jpg

• Like 1