Robek321 Napisano Niedziela o 09:36 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 09:36 Hej czy ktoś kto był w Obergugl lub w Cervinii w połowie marca, a najlepiej i tu i tu mógłby sie wypowiedzieć w temacie warunków śniegowych w tym okresie. Jeździmy co roku małą grupą w marcu (okolice pierwszej połowy marca) i ostatnie kilka lat to trochę rozczarowań ze względu na warunki narciarskie (val di fiemme 2024, Mayerhofen 2025). Nawet gdy w zeszłym roku wybraliśmy już celowo ośrodek z trochę wyżej położonymi trasami to po 11 była juz kasza, muldy, zwłaszcza na trasach poniżej 1900 m. teraz bardzo chcemy tego uniknąć, tym bardziej, iz możemy jechać tylko w terminie 14-21 marca, a więc jeszcze później niz zazwyczaj. Analizuje dwa wysoko położone ośrodki Obergugl z możliwością jazdy też w wysoko położonym Solden oraz Cervinie z Zermattem. Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o ilośc i różnorodność tras to Cervinia bije Obergugl. Mam jednak obawę o warunki w Cervinii, pomimo tego że to jest powyżej 2000 metrów to sa to Włochy, a więc wiadomo trochę cieplej niz Austria i obawiam się powtórki z warunkami. Nie chcę tez takiej sytuacji, gdy wprawdzie w nocy są silne mrozy, to w dzień jest duży plus. Wtedy śnieg w dzień topnieje, w nocy woda zamarza i mamy taki betonowy snieg z lodem. Co możecie w tej kwestii powiedzieć ? Z góry dziękuje za uwagi. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Niedziela o 12:35 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 12:35 połowa marca to w obu ośrodkach zasadniczo jest jeszcze środek zimy, w Cervinia /Zermatt byłem wielokrotnie i zawsze warunki były bardzo dobre a Gurgle/Sölden takie sobie, popołudniowa zjazd do wsi w Sölden to była gehenna. Może jako ciekawostka kilka fotek z 26 kwietnia w Cervinia 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek321 Napisano Niedziela o 12:58 Autor Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 12:58 16 minut temu, Jeeb napisał: połowa marca to w obu ośrodkach zasadniczo jest jeszcze środek zimy, w Cervinia /Zermatt byłem wielokrotnie i zawsze warunki były bardzo dobre a Gurgle/Sölden takie sobie, popołudniowa zjazd do wsi w Sölden to była gehenna. Może jako ciekawostka kilka fotek z 26 kwietnia w Cervinia Dzięki za info. Dobrze zrozumiałem, iż relatywnie w tym samym okresie czasu na przestrzeni różnych lat lepsze warunki śniegowe były w Cervinii ? A zjazd w Solden to ten do dołu na 1300 ? W obergugl gdzie rozważamy go jako bazę wypadkową trasy nie schodzą niżej niż ok. 2000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Niedziela o 13:22 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 13:22 44 minuty temu, Jeeb napisał: Jechałeś Janek z tej ścianki czy tylko pykłeś fotke z wyciągu?.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Niedziela o 15:06 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 15:06 1 godzinę temu, Lexi napisał: Jechałeś Janek z tej ścianki czy tylko pykłeś fotke z wyciągu?.. akurat tak wyszło z krzesełka że jest taki stromy chociaż frerajderzy powiadają że ma podobno 40 stopni tu trochę inna perspektywa: jechałem kilka razy ale tam jest sporo wielkich kamoli i musi dużo napadać aby było fajnie do jazdy po kilku dniach bez opadu i tak robi się tam muldowisko jak 40 lat temu na Kasprowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Niedziela o 15:12 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 15:12 2 godziny temu, Robek321 napisał: Dzięki za info. Dobrze zrozumiałem, iż relatywnie w tym samym okresie czasu na przestrzeni różnych lat lepsze warunki śniegowe były w Cervinii ? A zjazd w Solden to ten do dołu na 1300 ? W obergugl gdzie rozważamy go jako bazę wypadkową trasy nie schodzą niżej niż ok. 2000 jak będziecie mieszkać w samym Ober albo Hoch to będzie dobrze i tam zasadniczo przy każdej pogodzie wyciągi zawsze działają, natomiast Cervinia / Zermat przy dużej zadymie włącza górne wyciągi i nie da się przejechać z jednej strony na drugą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Niedziela o 15:22 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela o 15:22 13 minut temu, Jeeb napisał: akurat tak wyszło z krzesełka że jest taki stromy chociaż frerajderzy powiadają że ma podobno 40 stopni tu trochę inna perspektywa: jechałem kilka razy ale tam jest sporo wielkich kamoli i musi dużo napadać aby było fajnie do jazdy po kilku dniach bez opadu i tak robi się tam muldowisko jak 40 lat temu na Kasprowym nie mogę edytować to jeszcze zdjęcie przed przełamaniem stoku i ruszeniem w dół i zdołu - stok jest po lewej stronie krzeseł jak widzisz wszystko zależy od perspektywy zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano Poniedziałek o 16:01 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 16:01 W dniu 20.07.2025 o 14:35, Jeeb napisał: Gurgle/Sölden takie sobie, popołudniowa zjazd do wsi w Sölden to była gehenna. Trzeba gondolką zjeżdżać. Ja zawsze odpuszczam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Poniedziałek o 20:22 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 20:22 4 godziny temu, WojtekM napisał: Trzeba gondolką zjeżdżać. Ja zawsze odpuszczam. ale w połowie marca jest jeszcze sporo ośrodków w których nawet po południu do wsi można bezproblemowo zjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano Wtorek o 09:17 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 09:17 12 godzin temu, Jeeb napisał: ale w połowie marca jest jeszcze sporo ośrodków w których nawet po południu do wsi można bezproblemowo zjechać Wiem, że można. Tylko te zjazdy na koniec dnia często wyglądają tak, że głowa boli. Wszyscy stadnie zjeżdżają po jednej, czy dwóch rozrytych trasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Wtorek o 12:04 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 12:04 20 godzin temu, WojtekM napisał: Trzeba gondolką zjeżdżać. Ja zawsze odpuszczam. Świetne ćwiczenie techniki. Fakt że na koniec dnia człowiek jest zmęczony, wtedy lepiej odpuścić. Ale ja zawsze namawiam córkę do zjazdu i ćwiczymy umiejętności. Chociaż też nam się zdarza że zjedziemy gondolką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano Czwartek o 21:36 Zgłoszenie Share Napisano Czwartek o 21:36 W dniu 20.07.2025 o 11:36, Robek321 napisał: Hej czy ktoś kto był w Obergugl lub w Cervinii w połowie marca, a najlepiej i tu i tu mógłby sie wypowiedzieć w temacie warunków śniegowych w tym okresie. Jeździmy co roku małą grupą w marcu (okolice pierwszej połowy marca) i ostatnie kilka lat to trochę rozczarowań ze względu na warunki narciarskie (val di fiemme 2024, Mayerhofen 2025). Nawet gdy w zeszłym roku wybraliśmy już celowo ośrodek z trochę wyżej położonymi trasami to po 11 była juz kasza, muldy, zwłaszcza na trasach poniżej 1900 m. teraz bardzo chcemy tego uniknąć, tym bardziej, iz możemy jechać tylko w terminie 14-21 marca, a więc jeszcze później niz zazwyczaj. Analizuje dwa wysoko położone ośrodki Obergugl z możliwością jazdy też w wysoko położonym Solden oraz Cervinie z Zermattem. Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o ilośc i różnorodność tras to Cervinia bije Obergugl. Mam jednak obawę o warunki w Cervinii, pomimo tego że to jest powyżej 2000 metrów to sa to Włochy, a więc wiadomo trochę cieplej niz Austria i obawiam się powtórki z warunkami. Nie chcę tez takiej sytuacji, gdy wprawdzie w nocy są silne mrozy, to w dzień jest duży plus. Wtedy śnieg w dzień topnieje, w nocy woda zamarza i mamy taki betonowy snieg z lodem. Co możecie w tej kwestii powiedzieć ? Z góry dziękuje za uwagi. . Oba ON, które wymieniłeś są w tym terminie OK. Ale dodałbym trzeci, w którym spędziłem dużo czasu i dosłownie nigdy się nie zawiodłem (ani na początku ani na końcu sezonu) - Ischgl. Są tam obecne wszystkie kierunki (można dopasować się do warunków) i wielka dbałość w przygotowaniu tras. Nie zagwarantuje oczywiście, że nie będzie ciapy w jakiś okolicznościach. Potencjał systemu jest rewelacyjny - oceniam go zdecydowanie wyżej jak Gurgle, Zermatt jest specyficzny, połączenie nie zawsze działa - w sumie za słabo ten ośrodek znam aby kusić się na jakieś uogólnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi