Wujot Napisano 11 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 8 godzin temu, Gerald napisał: HC30 z Nitcore już nigdzie nie ma. Najbardziej podobna to HC33 https://allegro.pl/oferta/nitecore-latarka-czolowa-hc33-1800lm-14510536899 Rozsądne wydają mi się też być te dwie: https://allegro.pl/oferta/latarka-czolowa-nitecore-hc60-v2-1200lm-led-osram-12208174843 https://allegro.pl/oferta/latarka-czolowa-nitecore-nu45-1700-lm-usb-c-17395237004 Moim zdaniem taki typ latarki wystarczył by mi zarówno na skitury, jak i na biegówki. Wszystkie 3 są OK, ale pierwsza jest jednak 2x lżejsza i chyba ciut mniejsza. Kierując się minimalizmem ja bym ją wybrał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 11 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 9 minut temu, MarioJ napisał: Chyba Wujot nie zrozumiał że bieganie, to chodziło Ci o bieganie na nartach. W zasadzie na biegówkach w torach światła nie jest potrzebne wiele, jeśli poruszamy się wolno. Ale jak jest szybki zjazd, to już przydaje się więcej światła. I takie coś właśnie mieliśmy z Izerach, dobrze pamiętasz. 🙂 To była stroma kręta trasa. Ja zjeżdżałem właśnie na Nitecore HC30. Prawdę powiedziawszy już wieki nie biegałem na nartach - wydawało mi się, ze przypomina jednak dynamiką bardziej zwykły bieg jak skiturowe szuranie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 4 godziny temu, Wujot napisał: Prawdę powiedziawszy już wieki nie biegałem na nartach - wydawało mi się, ze przypomina jednak dynamiką bardziej zwykły bieg jak skiturowe szuranie... Raczej nie, ale to też zależy. Mamy dwa różne style - łyżwowy i klasyczny. Ja póki co od paru lat poruszam się klasycznym, chociaż przymierzam się do nauki łyżwy. Ten drugi styl jest bardziej dynamiczny. Niemniej jednak warto zaznaczyć że na biegówkach można się katować biegając "w koło komina" i wtedy może dynamika jest większa. Można też robić długie wycieczki przypominające do złudzenia skiturowe. To pierwsze uskuteczniam w parkach u siebie jak spadnie śnieg. A to drugie to dla przykładu mogę podać - wejście na Szrenicę na biegówkach od czeskiej strony. Wycieczka do złudzenia przypominająca schemat skiturowej - duże przewyższenie, powolne osiąganie wysokości gdzie o żadnym dynamicznym biegu nie ma mowy, oraz bardzo długi, piękny i szybki zjazd - tak się już złożyło że w połowie po ciemku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 11 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 5 godzin temu, Wujot napisał: Wszystkie 3 są OK, ale pierwsza jest jednak 2x lżejsza i chyba ciut mniejsza. Kierując się minimalizmem ja bym ją wybrał. Jak dla mnie te różnice są niewielkie. HC60 ma możliwość ładowania przez USB-C ogniwa 18650 które jest w środku. Wydaje mi się że to bardzo optymalne rozwiązanie. Są dwie opcje awaryjne - albo posiadanie zapasowych 18650 w plecaku, albo doładowanie powerbankiem. Latarka która nie ma ładowania USB, jest uciążliwa obecenie. Zawsze trzeba pamiętać że trzeba ładowarkę osobną na wyjazd brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień (edytowane) 17 godzin temu, Gerald napisał: Jak dla mnie te różnice są niewielkie. HC60 ma możliwość ładowania przez USB-C ogniwa 18650 które jest w środku. Wydaje mi się że to bardzo optymalne rozwiązanie. Są dwie opcje awaryjne - albo posiadanie zapasowych 18650 w plecaku, albo doładowanie powerbankiem. Latarka która nie ma ładowania USB, jest uciążliwa obecenie. Zawsze trzeba pamiętać że trzeba ładowarkę osobną na wyjazd brać. Zupełnie tego nie rozumiem. Efektywność ładowania powerbanku to według mnie maks 70% - po co tracić prąd i czas? Wyciągasz ogniwo i przekładasz. W bonusie mniejsza waga całości. Przy dłuższym wyjeździe albo ryzyku, że zabraknie prądu w smartfonie zabierasz powerbank na ogniwach 2x 18650 z opcją ładowania. A jak chcesz mieć bardzo dużo prądu to na 4 akumulatorach. Wszystko wymienne i elastyczne... Edytowane 12 Wrzesień przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2 godziny temu, Wujot napisał: Przy dłuższym wyjeździe albo ryzyku, że zabraknie prądu w smartfonie zabierasz powerbank na ogniwach 2x 18650 z opcją ładowania. A jak chcesz mieć bardzo dużo prądu to na 4 akumulatorach. Wszystko wymienne i elastyczne. Dokładnie.. zamiennie i elastycznie - u mnie tak to wygląda >> 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień (edytowane) Godzinę temu, Lexi napisał: Dokładnie.. zamiennie i elastycznie - u mnie tak to wygląda >> W tej wadze jest też ogniwo w czołówce? Długo szukałem takiego powerbanku - mam "renomowaną" firmę xtar. Sprawdziłem i to TOMO ma też wersję na 4 ogniwa - powinno wystarczyć na dwa ładowania smartfona a resztę można zużyć na nocne jazdy. Jesteś zadowolony z swojego? Pracuje prawidłowo z jednym ogniwem? Czy ogniwo może być "płaskie"? Edytowane 12 Wrzesień przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 1 godzinę temu, Lexi napisał: Dokładnie.. zamiennie i elastycznie - u mnie tak to wygląda >> Tym razem Lexi wtopiłeś. Ta "chińska" ładowareczka jest bardzo cienka. Ile czasu ładuje 3500mAh od pustego ? Mam taką samą, jest lekka albo bardzo wolno ładuje. No chyba że masz jakiś inny super model albo ja coś źle robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień (edytowane) 44 minuty temu, Wujot napisał: W tej wadze jest też ogniwo w czołówce? Tak jest. 44 minuty temu, Wujot napisał: Jesteś zadowolony z swojego? Pracuje prawidłowo z jednym ogniwem? Raczej tak chociaż fakycznie nie jest o demon szybkości. Płaskie (rozumie że bez wystającego +) raczej słabo. 16 minut temu, MarioJ napisał: Tym razem Lexi wtopiłeś. Ta "chińska" ładowareczka jest bardzo cienka. Ile czasu ładuje 3500mAh od pustego ? Mam taką samą, jest lekka albo bardzo wolno ładuje. No chyba że masz jakiś inny super model albo ja coś źle robię. Nie mam nic super - chińczyk to zwykły jest i jest wolny natomiast była to jedyna ładowarka (jaką znalazłem kilka lat temu) która oferowała złącze lightning czyli jednym kabelkiem ładuje powerbank i potem kabelek odwracam i ładuję telefon. .. mogła by być szybsza ale jakoś mi to nie przeszkadza Edytowane 12 Wrzesień przez Lexi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 12 Wrzesień Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 5 godzin temu, Wujot napisał: Zupełnie tego nie rozumiem. Efektywność ładowania powerbanku to według mnie maks 70% - po co tracić prąd i czas? Wyciągasz ogniwo i przekładasz. W bonusie mniejsza waga całości. Przy dłuższym wyjeździe albo ryzyku, że zabraknie prądu w smartfonie zabierasz powerbank na ogniwach 2x 18650 z opcją ładowania. A jak chcesz mieć bardzo dużo prądu to na 4 akumulatorach. Wszystko wymienne i elastyczne... Bardziej chodziło mi o możliwość ładowania przez kabel USB tej latarki. To po prostu dodatkowe rozwiązanie. A zawsze można zrobić tak jak Ty napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 36 minut temu, Lexi napisał: Tak jest. Raczej tak chociaż fakycznie nie jest o demon szybkości. Płaskie (rozumie że bez wystającego +) raczej słabo. Nie mam nic super - chińczyk to zwykły jest i jest wolny natomiast była to jedyna ładowarka (jaką znalazłem kilka lat temu) która oferowała złącze lightning czyli jednym kabelkiem ładuje powerbank i potem kabelek odwracam i ładuję telefon. .. mogła by być szybsza ale jakoś mi to nie przeszkadza Pusty marketing. Problem jest taki że ona przez noc nie naładuje 3500 mAh, a to już jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień Godzinę temu, MarioJ napisał: Pusty marketing. Zwariowałeś?😂....przecież ja nie sprzedaje ładowarek... ani też nie pozuje na kogoś kto ma wszystko "naj" - jeszcze pisz o czym co urzywam od paru lat a nie wklejam linków z przeczytanych treści i czyichś osądów... marketing ...teraz już i tak wszystko będzie na "C" i spokój.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 1 godzinę temu, Gerald napisał: Bardziej chodziło mi o możliwość ładowania przez kabel USB tej latarki. W Fenixie jest możliwość ładowania - kabelek ze złączem "magnetycznym" na usb. (marketing czysty). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 1 godzinę temu, Lexi napisał: Zwariowałeś?😂....przecież ja nie sprzedaje ładowarek... ani też nie pozuje na kogoś kto ma wszystko "naj" - jeszcze pisz o czym co urzywam od paru lat a nie wklejam linków z przeczytanych treści i czyichś osądów... marketing ...teraz już i tak wszystko będzie na "C" i spokój.. Nie no, wyraziłem się w sposób uproszczony. Nie podejrzewam Cię o bycie handlowcem, oczywiście że nie. Chodziło mi że polecasz bardzo słaby produkt (ta ładowarka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień Godzinę temu, MarioJ napisał: Chodziło mi że polecasz bardzo słaby produkt (ta ładowarka). Niezupełnie.. po prostu napisałem co ja noszę w góry i że to spełnia moje (jak widać niezbyt wygórowane) wymogi - nie mogę sie odnieść do czegoś innego - żeby cokolwiek polecać bo to jedyny "pojemnik na baterie" jaki miałem - kluczowa była współpraca z iphonem .. jeśli masz coś lepszego pochwal się. (natomiast tego Fenixa polecam, na tle innych podobnych.. dla mnie the best .. - używam bardzo często)... choć różnica pewnie duża nie jest - żeby nie powiedzieć pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień Proszę bardzo. Polecam czołówkę. Jest bardzo lekka, dobrze leży. Ładuje się na usb, jest na małe akumulatorki. 600lm, na skitury trochę za słaba Dobra do biegania, do namiotu. Koło domu. Flextail Tiny Helio 600Z https://www.flextail.com/pl-pl/products/tiny-helio-2025-utra-light-600-lumens-headlamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień Jest spory problem z ładowarkami - powerbankami. Te porządne swoje ważą i kosztują. Samo ładowanie to też nie jest trywialne zadanie - poczytajcie sobie o fazach tego procesu i prądach. Z tego powodu niezbyt wierzę w te ładowanie przez latarkę czy aku. Teraz nawet trudno jest znaleźć jakikolwiek powerbank na 2-4 szt 18650 z dobrym ładowaniem. Dlatego w domu mam większą ładowarkę a na wyjazdy biorę taką kompaktową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 4 godziny temu, MarioJ napisał: Proszę bardzo. Polecam czołówkę. ..no czołówki raczej nie zmienię - mam super ... a ładowarka/pojemnik na ogniwa?.. skoro tamten jest "kijowy" .. poleć lepszy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 13 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 15 godzin temu, Lexi napisał: ..no czołówki raczej nie zmienię - mam super ... a ładowarka/pojemnik na ogniwa?.. skoro tamten jest "kijowy" .. poleć lepszy? Proszę Cię bardzo. Nitecore ładowarka i powerbank. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 14 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 20 godzin temu, MarioJ napisał: Proszę Cię bardzo. Nitecore ładowarka i powerbank. No ok… tylko że wtedy muszę „dźwigać „ dwa kable - takich ładowarek nie było nigdy problemu kupić… ja szukałem z wejściem lightning - to jest wąskie gardło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 16 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień (edytowane) Pierwszą czołówka jaka uzywalem byl Nitecore cos ala H33 ale nie pamietam oznaczenia. Niestety przy okolo minus 10 stopniach przestawal dzialac moj ulubiony tryb do podchodzenia (chyba drugi najslabszy), zlozylem reklamacje i otrzymalem odp, ze wszystko dziala i ze to wina akumulatora. Wczesniej nagralem film wiec im go wyslalem i poprosilem aby mi sprzedali te "dobre" akumulatorki - nie sprzedali i oddali mi kase. Typ czołówki mi spasowal wiec kupilem Armytek Wizzard C2 Pro (2330 lm max ciagłe 605) na 18650 oraz dostalem w prezencie wersje MAX (3720 max i ciagle 840) na 21700 + jest adapter na 18650. Jest klips do przypiecia i funkcja mrugania przycisku (mozne to wylaczyc) - podobno latwiej ja odszukac w plecaku Ceny regularne sa wysokie, warto czekac na jakis black friday na stronie producenta. Mniejsza stala sie moją podstawowa czolowka jak na moje potrzeby daje bardzo duzo swiatla potrzebnego przy zjazdach. Wersja MAX jest jednak za ciezka i za duza - caly czas odkosilem wrazenie ze mi lata na czole. Nastepnie zakupielm Nitecore HA11 (na baterie/akumulatory paluszki) - bo chcialem backup ktory nic nie wazy i mozna zwinac w kulke. Potem okazalo sie ze to moja ulubiona latarka na podejscia. Na zjazdy oczywiscie spro za slaba ale ze wzgledu na komapaktowe wymiary uzywam jej tez do biegania i w domu jak potrzeba. Ma tez czerwone swiato wiec dodatkowy plus. I na koniec ostatni zakup - bo byla promocja atrakcyjna na Amazonie - Ledlenser H8R, 600lm na 18650 ale zasobnik z tylu - nic nie lata. regulowana szerokosc snopu swiatla i kąta czerwona dioda z tylu. Jeszcze nie przetestowana wiec nie mam uwag co do uzytowania ale beda fajne zdjecia w mgliste wieczory przez ta mozliwosc zrobienia wąskiego strumienia. Gdybym mial wybierac jedna to byl by to Wizzard C2 Pro, czyli kątowa na 16850 (lub oczywiscie cos w tym typie). W miare wygodna odpowiednia ilosc trybow dobra moc na zjazdy. Edytowane 16 Wrzesień przez christof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi