Roobs Napisano 31 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2010 (edytowane) Czy ktoś zna może się dobrze na ciśnieniowych ekspresach do kawy ??? Chcę kupić , mam nawet wybrane modele ale jak to w naszym kraju bywa trudno o jakąś konkretną pomoc Coś chyba przedobrzyłem z zamieszczeniem postu , same kreski:( Poproszę admina o wyprostowanie . Edytowane 31 Marzec 2010 przez Roobs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 31 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2010 Czy dobrze to rzecz względna, mam parędziesiąt lat praktyki i na tym opieram swoją poradę. Jeśli chcesz panować nad swoim espresso, to kup prosty, 15 barowy ekspres z wajchą, dopasuj sobie do niej ubijak, i trenuj, trenuj, trenuj, aż znajdziesz swoją proporcję. Wygodnie jest mieć własny, porządny młynek, lub szczelny pojemnik (byle nie plastikowy ) jeśli chcesz kupować kawę zmieloną. Przy prostych ekspresach, wszystkie markowe firmy produkują porządny sprzęt. Trzeba tylko pamiętać o płukaniu wajchy po zaparzeniu, żeby się się dziurki zaschniętą kawą nie zapychały. O elektronicznych kombajnach nie piszę, bo się na nich nie znam, zresztą w żadnej prawdziwej kawiarni takich nie ma. I to by było na tyle, od kawowego ortodoksa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 31 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2010 Ja proponuję ekspres Krupsa tak jak mowi peszkod, jakis 15 barowy czy wiecej. w koncu nie musi byc jakis superwysokocisnieniowy A co do kaw... idziesz do sklepu tchibo, prosisz o Vienna melange, gwatemala cośtam i africa intense... moja osobista top 3 aaaaa i w ziarnach i najlepiej wydac 30 zł na młynek do kawy reczny czy elektryczny , nie widzę różnicy. Najlepsza kawa to nie taka w proszku tylko mielona na większe drobinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 31 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2010 Najlepsza kawa to nie taka w proszku tylko mielona na większe drobinki. To grube mielenie do ciśnieniowca jest właśnie po to, żeby nie zatykały się dziurki w wajsze, bo nie ma tam filtra, jaki stosuje się w przelewowym. W porządnych sklepach z kawą zawsze pytają jakiego typu ekspres będzie używany, i odpowiednio mielą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 1 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2010 To grube mielenie do ciśnieniowca jest właśnie po to, żeby nie zatykały się dziurki w wajsze, bo nie ma tam filtra, jaki stosuje się w przelewowym. W porządnych sklepach z kawą zawsze pytają jakiego typu ekspres będzie używany, i odpowiednio mielą. Albo grzecznie pytają czy drobno czy grubo ziarnista Wg mnie sam smak takiej kawy tez jest inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 1 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Też jestem zwolennikiem/użytkownikiem zwykłego ekspresu ciśnieniowego z wajchą. Wiele razy piłem kawę u znajomych z automatycznego ciśnieniowego, ale nie do końca była dla mnie OK. Ale to też kwestia rodzaju kawy. Używam też ekspresu na kapsułki firmy Nespresso. Jest tu do wyboru wiele gatunków kawy o ciekawych smakach. Dobra jakość, prosta i niekłopotliwa obsługa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 1 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Od kilku lat mam w domu ekspres ciśnieniowy firmy Krups. Ta firma ma duże doświadczenie w produkcji broni i sprzętu cięzkiego więc takie użądzenia to dla niej nic zaawansowanego technologicznie:D. Ten ekspres to ich najprostrzy model, z tzw wajchą, czarny, elegancki - finezyjne niemieckie wzornictwo. Kawa z niego wychodzi bardzo dobra a sam proces przygotowania i wkładu własnego w spżycie ma pewną mistykę. Ogólnie bardzo polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77evers Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Jednym z lepszych automatów do ciśnieniowego parzenia kawy to polecam firme JURA , osobiście na codzień używam automatu Saeco ,ale powiem byłem pod wrażeniem popijając kawke z automatu Jury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keszelski Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Paru znajomych posiada ciśnieniowe ekspresy (nie pamiętam firmy) i dla mnie kawa wychodzi ciut za chłodna. Czy wszystkie ekspresy tak mają, czy był to tylko nie najlepszy wybór modelu/firmy? ... a może wystarczy podstawić wygrzaną filiżankę i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Paru znajomych posiada ciśnieniowe ekspresy (nie pamiętam firmy) i dla mnie kawa wychodzi ciut za chłodna. Czy wszystkie ekspresy tak mają, czy był to tylko nie najlepszy wybór modelu/firmy? ... a może wystarczy podstawić wygrzaną filiżankę i po problemie Wybór ekspresu to raz - jedne mają funkcję podgrzewania filiżanki ( co załatwia sprawę) inne nie, więc warto przy zakupie zwrócić na to uwagę. Dwa można zastosować sposób podany przez Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nexcom Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Od kilku lat mam w domu ekspres ciśnieniowy firmy Krups. Ta firma ma duże doświadczenie w produkcji broni i sprzętu cięzkiego więc takie użądzenia to dla niej nic zaawansowanego technologicznie:D. Ten ekspres to ich najprostrzy model, z tzw wajchą, czarny, elegancki - finezyjne niemieckie wzornictwo. Kawa z niego wychodzi bardzo dobra a sam proces przygotowania i wkładu własnego w spżycie ma pewną mistykę. Ogólnie bardzo polecam. To chyba trafiłem na "felerną" sztukę mam ten sam i prawdę mówiąc bardzo rzadko używamy (z żoną) , oboje zauważyliśmy że kawa(nie zależnie jaka) z niego ma dziwny posmak taki jakby metaliczny - jeżeli przepuścimy przez niego najpierw z 0,5L wody to jest to mniej odczuwalne ale jest dlatego stoi a na dobrą kawe chodzimy do teściowej (rzut beretem) i teraz prosze bez kawałów o teściowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 To chyba trafiłem na "felerną" sztukę mam ten sam i prawdę mówiąc bardzo rzadko używamy (z żoną) , oboje zauważyliśmy że kawa(nie zależnie jaka) z niego ma dziwny posmak taki jakby metaliczny - jeżeli przepuścimy przez niego najpierw z 0,5L wody to jest to mniej odczuwalne ale jest dlatego stoi a na dobrą kawe chodzimy do teściowej (rzut beretem) i teraz prosze bez kawałów o teściowej Może twoja sztuka jest z początku serii - jak przestawili linię z produkcji działek do czołgów na produkcję ekspresów:D Mój jest ok, kawa jest całkiem normalna, nie metaliczna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Paru znajomych posiada ciśnieniowe ekspresy (nie pamiętam firmy) i dla mnie kawa wychodzi ciut za chłodna. Czy wszystkie ekspresy tak mają, czy był to tylko nie najlepszy wybór modelu/firmy? ... a może wystarczy podstawić wygrzaną filiżankę i po problemie U mnie z "wajchy" AEG leci gorąca, bardzo gorąca kawa, ale u znajomych z wajchy Lavazza leci już nie do końca ciepła. Także zależy od tej grzałki wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Ważny jest także sposób przyrządzania kawy. Osobiście ciśnieniowego nie używam, ale myślę, że to co kiedyś usłyszałem można zastosować do każdego rodzaju ekspresu. Warto najpierw zagotować wodę, odczekać chwilę i wlać. A kawę, którą wsypaliśmy ubić łyżeczką. U mnie po zastosowaniu tego różnica była dość znaczna, oczywiście na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Słabe dogrzewanie grzałki moze byc związane z jej zakamienieniem. Dlatego warto od czasu do czasu przepuscić przez ekspres jakis odkamieniacz spożywczy a z braku laku to nawet zwykły ocet- tak ze 3 przebiegi - później kilka razy czystą wodę przepuścić dla przepłukania i powinno pomóc a na pewno nie zaszkodzi. To samo powinno sie od czasu do czasu robić ze zmywarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 (edytowane) Jura Impressa C5 Ja korzystam ze szwajcarskiego ekspresu Jura Impressa C5: http://www.ekspresyjura.com.pl/index.php?a=opis&k=&id=23 Na samym początku byłem zadowolony, wszystko działało ok, kawa smakowała wyśmienicie... ...niestety po pewnym czasie ok roku smak kawy zdecydowanie zmienił się na minus. Pojawiło się również częste zacinanie pomimo dbałości o sprzęt (wkłady Claris Plus Impressa - co dwa tygodnie – częste używanie Ekspresu)... Serwis nie zauważył problemu Wszystkie plastikowe części przestały "pasować"... ...dolna część "maszyny" zupełnie bezsensu - przy upuszczaniu wody, zamiast do pojemnika na wodę wszystko (woda) zostaje na "podstawce" pod filiżankę tym samym mamy ją mokrą na denku od spodu...trochę to uciążliwe... - a można byłoby troszeczkę powiększyć otwór spustowy. Reasumując nie polecam tej Firmy ani Modelu (ja jak się do czegoś zrażę to na amen) No i ogólnie to chyba jest to mój pierwszy ekspres i ostatni Zdecydowanie ujemny skutek każdego tego typu zakupu jest taki, że...niestety przestałem często bywać w kawiarniach...mobilizacji człowiekowi brak do wyjścia z domu, pracy... A kawa wypijana w kawiarni...z ciepłą szarlotką...bezcenne Edytowane 2 Kwiecień 2010 przez marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkristoff Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Ja korzystam ze szwajcarskiego ekspresu Jura Impressa C5: http://www.ekspresyjura.com.pl/index.php?a=opis&k=&id=23 Na samym początku byłem zadowolony, wszystko działało ok, kawa smakowała wyśmienicie... ...niestety po pewnym czasie ok roku smak kawy zdecydowanie zmienił się na minus. Pojawiło się również częste zacinanie pomimo dbałości o sprzęt (wkłady Claris Plus Impressa - co dwa tygodnie – częste używanie Ekspresu)... Serwis nie zauważył problemu Wszystkie plastikowe części przestały "pasować"... ...dolna część "maszyny" zupełnie bezsensu - przy upuszczaniu wody, zamiast do pojemnika na wodę wszystko (woda) zostaje na "podstawce" pod filiżankę tym samym mamy ją mokrą na denku od spodu...trochę to uciążliwe... - a można byłoby troszeczkę powiększyć otwór spustowy. Reasumując nie polecam tej Firmy ani Modelu (ja jak się do czegoś zrażę to na amen) No i ogólnie to chyba jest to mój pierwszy ekspres i ostatni Zdecydowanie ujemny skutek każdego tego typu zakupu jest taki, że...niestety przestałem często bywać w kawiarniach...mobilizacji człowiekowi brak do wyjścia z domu, pracy... A kawa wypijana w kawiarni...z ciepłą szarlotką...bezcenne ciekawe co napisales, ale moge zgodzic sie tylko z drugim zdaniem korzystamy z moja lepsza polowka od ponad roku z tego samego modelu i nic ale to nic nie potwierdza Twoich negatywnych doswiadczen, wrecz przeciwnie, dlugo zastanawialismy sie nad zakupem i zasiegalismy wielu opinii zarowno posiadaczy jak i FACHOWYCH punktow sprzedazy dlatego nasz wybor na firme JURA nie byl przypadkowy i jak na razie to czysta przyjemnosc, oczywiscie nie przeszkadza nam to od czasu do czasu odwiedzic jakas romantyczna kawiarenke z dobra kawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 (edytowane) Krzysztof może po prostu źle trafiłem, może to jakaś felerna sztuka:confused: W każdym bądź razie zadowolony nie jestem bo i tani Ekspres to nie był...więc i moje wymagania co do niego były wysokie pozdrowienia marboru PS. Już 9 kwietnia będę gdzieś w Twoich okolicach no i kawkę gdzieś w kawiarence z pewnością skonsumuję razem z sernikiem. W grę wchodzą Solden, Pitztal oraz Hindertux - wtorek, czwartek będzie ostateczna decyzja. Edytowane 2 Kwiecień 2010 przez marboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkristoff Napisano 2 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Krzysztof może po prostu źle trafiłem, może to jakaś felerna sztuka:confused: W każdym bądź razie zadowolony nie jestem bo i tani Ekspres to nie był...więc i moje wymagania co do niego były wysokie . szkoda bo wolalym aby bylo nas dwoch zadowolonych chcialem tylko aby rownowaga byla PS. Już 9 kwietnia będę gdzieś w Twoich okolicach no i kawkę gdzieś w kawiarence z pewnością skonsumuję razem z sernikiem. W grę wchodzą Solden, Pitztal oraz Hindertux - wtorek, czwartek będzie ostateczna decyzja. moze udaloby sie nam wspolnie ponartowac pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 5 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2010 Ja wahałem się między dwoma ekspresami ,wybrałem Delonghi 6620 , jest to mój drugi ekspres , mam już jeden Rowenta taki podstawowy . Kawę nawet dobrą parzy ( za tą cenę ) jednak czasami mam ochotę na te różne cuda kawowo mleczne Podziele się info jak poużywam trochę . Natomiast...nie znoszę kawy rozpuszczalnej no chyba jedynie jak zabraknie mi kakao , stąd ekspres ciśnieniowy. Moje spostrzeżenia to ...zawsze mielę kawę na świeżo , dodatkowo tyle ile wypiję w danej chwili Po kilku latach mam swoich trzech faworytów kawowych...illy , lavazza , oraz sagafredo , kawy o dobrym aromacie nie kwaśne jak większość . Jak jeden z kolegów wspomniał dobrym sposobem o ile automat tego nie oferuje jest podgrzewanie filiżanek . Ja robię to jeszcze troszkę może inaczej , gdy mam ochotę na bardzo dogrzaną kawę to filiżankę wrzucam na jakąś chwilkę przed użyciem do wrzącej wody . Trzeba tylko liczyć się że po jakimś czasie może się "zmęczyć" materiał i pęka naczynko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lupus Napisano 6 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2010 A ja piję kawę po turecku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Lupus ja też i aby nie przez ekspres przelewowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narmer Napisano 2 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2012 (edytowane) Co również jest ważne: najlepsze ekspresy do kawy[/url] wcale nie muszą być tymi najdroższymi – ostatnio czytałem wyniki testu konsumenckiego i te z najwyższej półki wcale nie okazały się najlepsze... Edytowane 2 Styczeń 2012 przez Bończa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2012 Na to czy ekspres jest dobry składa kilka czynników, nie tylko: - jakość młynka - rodzaje przygotowywanych kaw - podgrzewacz wody - szeroki zakres ( wysokość) regulacji dysz ( co z tego że robi latte skoro nasza Pani nie wsadzi swojej ulubionej wysokiej szklanki) - precyzyjność dozownika kawy - podgrzewacz filiżanek i...i jeszcze kilka innych ważnych parametrów bez których nie obejdziemy ceny... No może w jednym przypadku ...jeśli pijemy tylko "zwykłą" kawę w domu. Kupimy młynek a filiżanki ogrzejemy wrzątkiem z czajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek_JG Napisano 2 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2012 Spójrz na ekspresy Siemensa, np. ten http://www.siemens-home.pl/produkty/drobny-sprz%C4%99t-kuchenny/ekspresy-do-kawy/ekspresy-ci%C5%9Bnieniowe/TE701204RW.html?source=browse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.