Jeeb Napisano 20 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2025 7 godzin temu, Mark Cane napisał: Tam generalnie chodzi o to żeby rozładować pojawiające się kolejki do wyciągu C31. Wracając z lodowców na Giggijoch wszyscy musieli korzystać z tego wyciągu i pojawiały się tam kolejki, teraz będzie alternatywna żeby zjechać w ten rejon bezpośrednio na nartach. no ale przecież można wrócić górą zamiast odpychać kijami na długiej i nudnej nartostradzie dnem doliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 20 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2025 4 godziny temu, Jeeb napisał: no ale przecież można wrócić górą zamiast odpychać kijami na długiej i nudnej nartostradzie dnem doliny Piszesz jakbyś już tymi trasami jeździł, a tam jest całkiem głęboka dolina - w pasie reglowym są strome zbocza, aby stok był w miarę płaski trzeba budować trawersy… zobaczymy co z tego wyjdzie, moze wąska dojazdówka jedynie, niemniej konieczność przeskakiwania na Giggijoch góra bywała kłopotliwa, bo: pod koniec dnia kolejki, albo radość na lodowcu powodowała spóźnienie na ostatni wjazd. Albo w złą pogodę przy znacznych odstępach o wiele wygodniej zjechać w dół lasem niż pchać się C31 i zjeżdżać w dół w tłumie. nie mówiąc już o dniach z taką prawdziwie okropną dupowa, kiedy na tych wyższych stokach jest masakra i sytuację ratują te leśne przecinki aby się nie topić w kopnym śniegu i mgle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2025 Godzinę temu, zaj napisał: Piszesz jakbyś już tymi trasami jeździł, a tam jest całkiem głęboka dolina - w pasie reglowym są strome zbocza, aby stok był w miarę płaski trzeba budować trawersy… zobaczymy co z tego wyjdzie, moze wąska dojazdówka jedynie, niemniej konieczność przeskakiwania na Giggijoch góra bywała kłopotliwa, bo: pod koniec dnia kolejki, albo radość na lodowcu powodowała spóźnienie na ostatni wjazd. Albo w złą pogodę przy znacznych odstępach o wiele wygodniej zjechać w dół lasem niż pchać się C31 i zjeżdżać w dół w tłumie. nie mówiąc już o dniach z taką prawdziwie okropną dupowa, kiedy na tych wyższych stokach jest masakra i sytuację ratują te leśne przecinki aby się nie topić w kopnym śniegu i mgle Ile razy byłem w Sölden to nocowałem na górnej Polanie Ausserwald tam gdzie są orczyki i przerabiałem też powrót z Giggi - tam była taka ścieżka przez las i dało się przetrawersować, przypuszczam że to trochę poszerzyli i będzie trasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 20 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2025 30 minut temu, Jeeb napisał: Ile razy byłem w Sölden to nocowałem na górnej Polanie Ausserwald tam gdzie są orczyki i przerabiałem też powrót z Giggi - tam była taka ścieżka przez las i dało się przetrawersować, przypuszczam że to trochę poszerzyli i będzie trasa Masz tam jakieś sprawdzone miejscówki? ze ścieżkami przez las jest tak że nie za bardzo można się rozpędzić, na zorganizowanej nartostradzie możesz trzymać prędkość i mieć fun z jazdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2025 2 godziny temu, zaj napisał: ze ścieżkami przez las jest tak że nie za bardzo można się rozpędzić, na zorganizowanej nartostradzie możesz trzymać prędkość i mieć fun z jazdy Ale np. na koniec dnia docenisz dojazd pod kwaterę (zamiast tłuc sie busem lub z buta) nawet nie mając specjalnej radochy z takiego "technicznego" dojazdu .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark Cane Napisano 20 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2025 12 godzin temu, Jeeb napisał: no ale przecież można wrócić górą zamiast odpychać kijami na długiej i nudnej nartostradzie dnem doliny Można, co nie zmienia faktu, że na pewno rozładuje to tłok do kanapy C31 (która wg info z mapy tras ma być zastąpiona gondolą na sezon 26/27) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Październik 2025 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2025 5 godzin temu, zaj napisał: Masz tam jakieś sprawdzone miejscówki? ze ścieżkami przez las jest tak że nie za bardzo można się rozpędzić, na zorganizowanej nartostradzie możesz trzymać prędkość i mieć fun z jazdy spałem tutaj Pensjonaty Marco i Brigitte (mają pokoje ze śniadaniem i apartamenty z kuchnią) https://www.gaestehaus-marco.at/ https://apart-brigitte-guest-house.solden-hotels.com/de/ i jeszcze obok ale tym to już w ostatnich latach całkiem z cenami odbiło https://gruener-soelden.com/alpengasthof-gruener/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 5 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec (edytowane) Co ciekawego szykuje się w Austrii na sezon 2026/27 i następny? W wielkim skrócie: ośrodki przepełnione staną się jeszcze bardziej przepełnione, a te kameralne zostaną takie, jakie były. "Wypasione", 6-osobowe kanapy o dużej przepustowości, zostaną zastąpione jeszcze bardziej "wypasionymi", 8-osobowymi kanapami o ogromnej przepustowości. Tak będzie m.in. w: - Solden (gondola Langegg w miejsce 6-os. kanapy, 8-os. kanapa "Seekogel" w miejsce krzesła 4-os., 6-osobowa kanapa "Gratl" w miejsce krzesła 2-os.) - warto dodać, że 2 nowe kanapy działają już od ubiegłego sezonu, czyli razem 5 nowych inwestycji + drobne, nowe odcinki nartostrad, ale to w dolnej części przy dojeździe do miasta. - Ischgl (nowa, 2-odcinkowa gondola z Samnaun w okolice górnej stacji wyciągu Mueller i parę nowych kanap, w tym jedna już na nadchodzący sezon: Hollkarbahn) - tu również powstało kilka nowych kanap już w zeszłym sezonie, więc razem imponująca liczba. - w sąsiednim, mniejszym Galtuer powstaną już w najbliższym sezonie 2 nowe kanapy 6-osobowe, które zastąpią m.in. dość krótkie orczyki w niższej części ośrodka - w Obertauern dwie nowe "8-ki" zastąpią 4-os. kanapę Schoenalmbahn i 6-os. kanapę Kringsalmbahn, choć te planowane są dopiero na 2027/28 - oczywiście bez żadnych nowych tras, ale z poszerzeniem obecnych - i tu również padną rekordy przepustowości przypadające na jedną trasę. - Zell am See: nowa kanapa od zachodniej strony Schmittenhoehe: "Kapellenbahn", minimalnie wydłużona w dół o ok. 150m (by łatwiej bylo dostać się nową "nartostrado-dróżką" do popularnego wśród Austriaków schroniska Pinzgauerhuette - bez długiego podchodzenia w drodze powrotnej). Warto dodać, że już teraz, w Zell am See istnieje chyba światowy rekord przepustowości, przypadający na jedną trasę, mianowicie trasa nr 1 zaczyna się w miejscu, gdzie kończą się 2 gondole i 1 kanapa o łącznej przepustowości 7200 os/h, więc Austriacy zadbali, by również przeciwna strona Schmittenhohe nie była pod tym względem "gorsza":) - również sąsiedni Kitzsteinhorn nie chce być gorszy i planuje zastąpić 4-osobową kanapą Langwiedbahn 8-os. kanapą na przemian z gondolami, której przepustowości ma wzrosnąć z 2200 os/h na 3000 os/h, czyli wraz z równoległą gondolą będzie to już 6000 os/h przypadające na jedną trasę czerwoną i dość wąską "Black Mambę" (sezon 2027/28). - w ośrodku Saalbach-Hinterglemm nowa, 2-odcinkowa gondola "Reiteralm" z okolic Hinterglemm na główny grzbiet. - planowana nowa gondola Z Neukirchen na Wildkogel w miejsce obecnej (po tym jak nie doszły do skutku plany połączenia z Kitzbuehel). ...a to tylko wybrane przykłady. Ogólnie dużo się dzieje i będzie się działo. Oczywiście zero nowych tras, za to kilkadziesiąt nowych kanap. Edytowane 5 Lipiec przez koliber 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 22 godziny temu, koliber napisał: Warto dodać, że już teraz, w Zell am See istnieje chyba światowy rekord przepustowości, przypadający na jedną trasę, mianowicie trasa nr 1 zaczyna się w miejscu, gdzie kończą się 2 gondole i 1 kanapa o łącznej przepustowości 7200 os/h, więc Austriacy zadbali, by również przeciwna strona Schmittenhohe nie była pod tym względem "gorsza":) Nie podoba mi się ten trend, dlatego polecam ośrodki mniejsze: Alpejskie ośrodki blisko Katowic: TOP 10. Przewodnik Macieja | Twój instruktor PS. Białki i tak nie pobiją na Kotelnicy, tam wchodzi na 1 górę co najmniej 6 (jak nie 7) wyciągów, nie licząc (na dole) Bani. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 6 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 27 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Nie podoba mi się ten trend, dlatego polecam ośrodki mniejsze: Alpejskie ośrodki blisko Katowic: TOP 10. Przewodnik Macieja | Twój instruktor PS. Białki i tak nie pobiją na Kotelnicy, tam wchodzi na 1 górę co najmniej 6 (jak nie 7) wyciągów, nie licząc (na dole) Bani. Mnie też. A propos "małych", to poza wspomnianym Galtuer, przybędzie też 8-osobowa kanapa w znacznie bliższym od nas ośrodku Kreischberg (o nim wspominałem parę miesięcy temu), ale ta - w przeciwieństwie do większości innych - nie spowoduje tłoku na trasach, bo jest przy niej aż 7 wariantów zjazdu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 13 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec W tej gęstej "pajęczynie" tras i wyciągów, również przybędą cztery gondole 10-osobowe przed sezonem 2027/2028, ale nie te, które są zaznaczone przerywanymi liniami (na rozbudowę o nowe tereny bym się raczej nie nastawiał). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 13 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 44 minuty temu, koliber napisał: W tej gęstej "pajęczynie" tras i wyciągów, również przybędą cztery gondole 10-osobowe przed sezonem 2027/2028, ale nie te, które są zaznaczone przerywanymi liniami (na rozbudowę o nowe tereny bym się raczej nie nastawiał). już było ciasno na trasach to będzie jeszcze ciaśniej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 13 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec Godzinę temu, Jeeb napisał: już było ciasno na trasach to będzie jeszcze ciaśniej Taki trend. Wzorem Białka (podobno ok. 40 interwencji GOPR-u w sezonie), Czorsztyn. Szczyrk, w ogóle Polska. Jesteśmy WZORCEM dla Austrii. Nieźle. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec W Ischgl-Samnaun byłem wiele razy i przez te lata obserwowałem, jak ten ośrodek się zmienia. Rok temu opisywałem dopiero zapowiedź jednej z największych modernizacji w jego historii, czyli inwestycję za 50 mln euro w trzy nowe koleje. Dziś inwestycje w Ischgl-Samnaun mają już konkretny kształt. Dwie z trzech nowych, ośmioosobowych kolei krzesełkowych wożą narciarzy od sezonu 2025/2026, trzecia jest w budowie, a po szwajcarskiej stronie ruszyła budowa czegoś, o czym rok temu było jeszcze cicho: zupełnie nowej gondoli prowadzącej z Samnaun w kierunku tras. Więcej informacji: Inwestycje w Ischgl-Samnaun: co już jeździ, a co dopiero powstaje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec w ostatnich 30 latach z fajnego Ischgl zrobił się drogi i zatłoczony moloch 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 23 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec Do tego ośrodka ma szczególny sentyment bo był to ten pierwszy alpejski:) Po latach wiem, że rzeczywiście zacząłem z bardzo wysokiej półki. Ten pierwszy raz był wlaśnie 29 lat temu i to był rzeczywiście fantastyczny ośrodek - najnowocześniejsze wyciągi, olbrzymi wybór tras każdej trudności, łatwy dostęp (zaledwie ok.900 km z domu dobrą drogą), strefa wolnocłowa z tańszymi produktami niż w Polsce - no super. Jeżdżę tam regularnie co 4-6 lat i jest niestety coraz gorzej, paradoksalnie (a może wcale nie) z powodu tych coraz szybszych i wydajniejszych wyciągów (i nowych wyciągów w "starych" miejscach). Od tamtego pierwszego wyjazdu tylko nowa gondola na PiZ Gronda poszerzyla teren narciarski i raczej nieznacznie. ilość ludzi na stoku odbiera przyjemność z jazdy. Ponieważ ośrodek jest chyba największym, bliskim, dużym, umożliwiającym jazdę w 90% powyżej 2000 mnpm, jest zatłoczony do połowy kwietnia, grudzień bywa jeszcze luźniejszy. Ten pęd do zwiększania przepustowości obróci się przeciwko właścicielom osrodków. Chociaż... ja piszę w imieniu wąskiej grupy narciarzy, turyści narciarscy, rodziny z dziećmi mogą być zachwycone - co widać po frekwencji tam i w ośrodkach typu Białka, Czarna Góra po oddaniu Luxtorpedy. Nigdy nie sądziłem, że będę narzekał na coraz szybsze wyciągi😉 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi