Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Austria - nowe inwestycje

fanatyk

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Mark Cane napisał:

Tam generalnie chodzi o to żeby rozładować pojawiające się kolejki do wyciągu C31. Wracając z lodowców na Giggijoch wszyscy musieli korzystać z tego wyciągu i pojawiały się tam kolejki, teraz będzie alternatywna żeby zjechać w ten rejon bezpośrednio na nartach. 

no ale przecież można wrócić górą zamiast odpychać kijami na długiej i nudnej nartostradzie dnem doliny 

4 godziny temu, Jeeb napisał:

no ale przecież można wrócić górą zamiast odpychać kijami na długiej i nudnej nartostradzie dnem doliny 

Piszesz jakbyś już tymi trasami jeździł, a tam jest całkiem głęboka dolina - w pasie reglowym są strome zbocza, aby stok był w miarę płaski trzeba budować trawersy… zobaczymy co z tego wyjdzie, moze wąska dojazdówka jedynie, niemniej konieczność przeskakiwania na Giggijoch góra bywała kłopotliwa, bo: pod koniec dnia kolejki, albo radość na lodowcu powodowała spóźnienie na ostatni wjazd. Albo w złą pogodę przy znacznych odstępach o wiele wygodniej zjechać w dół lasem niż pchać się C31 i zjeżdżać w dół w tłumie.

nie mówiąc już o dniach z taką prawdziwie okropną dupowa, kiedy na tych wyższych stokach jest masakra i sytuację ratują te leśne przecinki aby się nie topić w kopnym śniegu i mgle

• Thanks 1

Godzinę temu, zaj napisał:

Piszesz jakbyś już tymi trasami jeździł, a tam jest całkiem głęboka dolina - w pasie reglowym są strome zbocza, aby stok był w miarę płaski trzeba budować trawersy… zobaczymy co z tego wyjdzie, moze wąska dojazdówka jedynie, niemniej konieczność przeskakiwania na Giggijoch góra bywała kłopotliwa, bo: pod koniec dnia kolejki, albo radość na lodowcu powodowała spóźnienie na ostatni wjazd. Albo w złą pogodę przy znacznych odstępach o wiele wygodniej zjechać w dół lasem niż pchać się C31 i zjeżdżać w dół w tłumie.

nie mówiąc już o dniach z taką prawdziwie okropną dupowa, kiedy na tych wyższych stokach jest masakra i sytuację ratują te leśne przecinki aby się nie topić w kopnym śniegu i mgle

Ile razy byłem w Sölden to nocowałem na górnej Polanie Ausserwald tam gdzie są orczyki i przerabiałem też powrót z Giggi - tam była taka ścieżka przez las i dało się przetrawersować, przypuszczam że to trochę poszerzyli i będzie trasa

30 minut temu, Jeeb napisał:

Ile razy byłem w Sölden to nocowałem na górnej Polanie Ausserwald tam gdzie są orczyki i przerabiałem też powrót z Giggi - tam była taka ścieżka przez las i dało się przetrawersować, przypuszczam że to trochę poszerzyli i będzie trasa

Masz tam jakieś sprawdzone miejscówki?

ze ścieżkami przez las jest tak że nie za bardzo można się rozpędzić, na zorganizowanej nartostradzie możesz trzymać prędkość i mieć fun z jazdy

• Thanks 1

2 godziny temu, zaj napisał:

ze ścieżkami przez las jest tak że nie za bardzo można się rozpędzić, na zorganizowanej nartostradzie możesz trzymać prędkość i mieć fun z jazdy

Ale np. na koniec dnia docenisz dojazd pod kwaterę (zamiast tłuc sie busem lub z buta) nawet nie mając specjalnej radochy z takiego "technicznego" dojazdu ....

• Thanks 1

5 godzin temu, zaj napisał:

Masz tam jakieś sprawdzone miejscówki?

spałem tutaj

Pensjonaty Marco i Brigitte (mają pokoje ze śniadaniem i apartamenty z kuchnią)

https://www.gaestehaus-marco.at/

https://apart-brigitte-guest-house.solden-hotels.com/de/

i jeszcze obok ale tym to już w ostatnich latach całkiem z cenami odbiło

https://gruener-soelden.com/alpengasthof-gruener/

• Thanks 1

• 8 months later...

Co ciekawego szykuje się w Austrii na sezon 2026/27 i następny?

W wielkim skrócie: ośrodki przepełnione staną się jeszcze bardziej przepełnione, a te kameralne zostaną takie, jakie były.

"Wypasione", 6-osobowe kanapy o dużej przepustowości, zostaną zastąpione jeszcze bardziej "wypasionymi", 8-osobowymi kanapami o ogromnej przepustowości.

Tak będzie m.in. w:

- Solden (gondola Langegg w miejsce 6-os. kanapy, 8-os. kanapa "Seekogel" w miejsce krzesła 4-os., 6-osobowa kanapa "Gratl" w miejsce krzesła 2-os.) - warto dodać, że 2 nowe kanapy działają już od ubiegłego sezonu, czyli razem 5 nowych inwestycji + drobne, nowe odcinki nartostrad, ale to w dolnej części przy dojeździe do miasta.

- Ischgl (nowa, 2-odcinkowa gondola z Samnaun w okolice górnej stacji wyciągu Mueller i parę nowych kanap, w tym jedna już na nadchodzący sezon: Hollkarbahn) - tu również powstało kilka nowych kanap już w zeszłym sezonie, więc razem imponująca liczba.

- w sąsiednim, mniejszym Galtuer powstaną już w najbliższym sezonie 2 nowe kanapy 6-osobowe, które zastąpią m.in. dość krótkie orczyki w niższej części ośrodka

- w Obertauern dwie nowe "8-ki" zastąpią 4-os. kanapę Schoenalmbahn i 6-os. kanapę Kringsalmbahn, choć te planowane są dopiero na 2027/28 - oczywiście bez żadnych nowych tras, ale z poszerzeniem obecnych - i tu również padną rekordy przepustowości przypadające na jedną trasę.

- Zell am See: nowa kanapa od zachodniej strony Schmittenhoehe: "Kapellenbahn", minimalnie wydłużona w dół o ok. 150m (by łatwiej bylo dostać się nową "nartostrado-dróżką" do popularnego wśród Austriaków schroniska Pinzgauerhuette - bez długiego podchodzenia w drodze powrotnej).

Warto dodać, że już teraz, w Zell am See istnieje chyba światowy rekord przepustowości, przypadający na jedną trasę, mianowicie trasa nr 1 zaczyna się w miejscu, gdzie kończą się 2 gondole i 1 kanapa o łącznej przepustowości 7200 os/h, więc Austriacy zadbali, by również przeciwna strona Schmittenhohe nie była pod tym względem "gorsza":)

- również sąsiedni Kitzsteinhorn nie chce być gorszy i planuje zastąpić 4-osobową kanapą Langwiedbahn 8-os. kanapą na przemian z gondolami, której przepustowości ma wzrosnąć z 2200 os/h na 3000 os/h, czyli wraz z równoległą gondolą będzie to już 6000 os/h przypadające na jedną trasę czerwoną i dość wąską "Black Mambę" (sezon 2027/28).

- w ośrodku Saalbach-Hinterglemm nowa, 2-odcinkowa gondola "Reiteralm" z okolic Hinterglemm na główny grzbiet.

- planowana nowa gondola Z Neukirchen na Wildkogel w miejsce obecnej (po tym jak nie doszły do skutku plany połączenia z Kitzbuehel).

...a to tylko wybrane przykłady. Ogólnie dużo się dzieje i będzie się działo. Oczywiście zero nowych tras, za to kilkadziesiąt nowych kanap.

Edytowane przez koliber
  • Like 4

22 godziny temu, koliber napisał:

Warto dodać, że już teraz, w Zell am See istnieje chyba światowy rekord przepustowości, przypadający na jedną trasę, mianowicie trasa nr 1 zaczyna się w miejscu, gdzie kończą się 2 gondole i 1 kanapa o łącznej przepustowości 7200 os/h, więc Austriacy zadbali, by również przeciwna strona Schmittenhohe nie była pod tym względem "gorsza":)

Nie podoba mi się ten trend, dlatego polecam ośrodki mniejsze:

Alpejskie ośrodki blisko Katowic: TOP 10. Przewodnik Macieja | Twój instruktor

PS. Białki i tak nie pobiją na Kotelnicy, tam wchodzi na 1 górę co najmniej 6 (jak nie 7) wyciągów, nie licząc (na dole) Bani.

• Like 1

27 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nie podoba mi się ten trend, dlatego polecam ośrodki mniejsze:

Alpejskie ośrodki blisko Katowic: TOP 10. Przewodnik Macieja | Twój instruktor

PS. Białki i tak nie pobiją na Kotelnicy, tam wchodzi na 1 górę co najmniej 6 (jak nie 7) wyciągów, nie licząc (na dole) Bani.

Mnie też.

A propos "małych", to poza wspomnianym Galtuer, przybędzie też 8-osobowa kanapa w znacznie bliższym od nas ośrodku Kreischberg (o nim wspominałem parę miesięcy temu), ale ta - w przeciwieństwie do większości innych - nie spowoduje tłoku na trasach, bo jest przy niej aż 7 wariantów zjazdu.

• Like 1
  • Thanks 1

W tej gęstej "pajęczynie" tras i wyciągów, również przybędą cztery gondole 10-osobowe przed sezonem 2027/2028, ale nie te, które są zaznaczone przerywanymi liniami (na rozbudowę o nowe tereny bym się raczej nie nastawiał).

kaltenbach.jpg

• Like 1

44 minuty temu, koliber napisał:

W tej gęstej "pajęczynie" tras i wyciągów, również przybędą cztery gondole 10-osobowe przed sezonem 2027/2028, ale nie te, które są zaznaczone przerywanymi liniami (na rozbudowę o nowe tereny bym się raczej nie nastawiał).

kaltenbach.jpg

już było ciasno na trasach to będzie jeszcze ciaśniej

• Like 2

• 2 weeks later...

W Ischgl-Samnaun byłem wiele razy i przez te lata obserwowałem, jak ten ośrodek się zmienia. Rok temu opisywałem dopiero zapowiedź jednej z największych modernizacji w jego historii, czyli inwestycję za 50 mln euro w trzy nowe koleje. Dziś inwestycje w Ischgl-Samnaun mają już konkretny kształt. Dwie z trzech nowych, ośmioosobowych kolei krzesełkowych wożą narciarzy od sezonu 2025/2026, trzecia jest w budowie, a po szwajcarskiej stronie ruszyła budowa czegoś, o czym rok temu było jeszcze cicho: zupełnie nowej gondoli prowadzącej z Samnaun w kierunku tras.

Więcej informacji: Inwestycje w Ischgl-Samnaun: co już jeździ, a co dopiero powstaje

ischgl120-twinliner-samnaun.jpg

ischgl114-mapa-26-27.jpg

• Thanks 2

Do tego ośrodka ma szczególny sentyment bo był to ten pierwszy alpejski:)

Po latach wiem, że rzeczywiście zacząłem z bardzo wysokiej półki. Ten pierwszy raz był wlaśnie 29 lat temu i to był rzeczywiście fantastyczny ośrodek - najnowocześniejsze wyciągi, olbrzymi wybór tras każdej trudności,  łatwy dostęp (zaledwie ok.900 km z domu dobrą drogą), strefa wolnocłowa z tańszymi produktami niż w Polsce - no super. Jeżdżę tam regularnie co 4-6 lat i jest niestety coraz gorzej, paradoksalnie (a może wcale nie) z powodu tych coraz szybszych i wydajniejszych wyciągów (i nowych wyciągów w "starych" miejscach). Od tamtego pierwszego wyjazdu tylko nowa gondola na PiZ Gronda poszerzyla teren narciarski i raczej nieznacznie. 

ilość ludzi na stoku odbiera przyjemność z jazdy. Ponieważ ośrodek jest chyba największym, bliskim, dużym, umożliwiającym jazdę w 90% powyżej 2000 mnpm, jest zatłoczony do połowy kwietnia, grudzień bywa jeszcze luźniejszy. Ten pęd do zwiększania przepustowości obróci się przeciwko właścicielom osrodków. 

Chociaż... ja piszę w imieniu wąskiej grupy narciarzy, turyści narciarscy, rodziny z dziećmi mogą być zachwycone - co widać po frekwencji tam i w ośrodkach typu Białka, Czarna Góra po oddaniu Luxtorpedy. 

Nigdy nie sądziłem, że będę narzekał na coraz szybsze wyciągi😉

• Like 2
  • Thanks 1