Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Zermatt - Cervinia startuje

Jeeb

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, zając napisał:

Janie, gdzie mieliście nocleg? Albo gdzie Twoim zdaniem najbardziej optymalnie jest startować?

ostatnia relacja to był tylko 1 dzień bo umówiłem się z przyjaciółmi a spałem u innych znajomych w Visp.

Wcześniej rezerwowaliśmy apartamenty (Hotele raczej mają ceny kosmiczne) przez stronę Zermatt 

ale w ostatnich czasach też tym właścicielom trochę odbiło. Na dłuższe pobyty polecam jednak Cervinia,

jest tam znacznie większy wybór apartamentów po w miarę normalnych i można dojechać autem pod kwaterę.

Jest jeszcze opcja noclegu w Täsch i codziennego dojazdu pociągiem do Zermatt.

Mam znajomych, którzy regularnie nocują tutaj

https://www.booking.com/hotel/ch/apartements-monte-rosa.pl.html?aid=356980&label=gog235jc-1FCAsoLEIWYXBhcnRlbWVudHMtbW9udGUtcm9zYUgeWANoAogBAZgBHrgBF8gBD9gBAegBAfgBAogCAagCA7gCirriwQbAAgHSAiQwYTkzOGFhNi1mMjZjLTQxMzktYTgxOS1hNzk5ODk1NTg1NznYAgXgAgE&sid=aac71d8cd16560508812d4caf9e190cb&dest_id=-2554406&dest_type=city&dist=0&group_adults=2&group_children=0&hapos=1&hpos=1&no_rooms=1&req_adults=2&req_children=0&room1=A%2CA&sb_price_type=total&sr_order=popularity&srepoch=1748540698&srpvid=bc627cc53b5b0a8d&type=total&ucfs=1&

przystanek pociągów do Zermatt leży 100-200 m od apartamentowca.

• Thanks 1

• 9 months later...
3 godziny temu, Capricorn napisał:

śledzę na bieżąco bo będzie jeżdżone za miesiąc:)

no to zazdroszczę, śniegu dosypało a to jeszcze nie koniec, połowa marca a zima jak w lutym. 
Będziesz w Zermatt czy Cervinia?

21 minut temu, Cappo napisał:

Ile kosztuje nocleg w takim wieloosobowym pokoju? Jak z wyżywieniem?

to jest specjalna oferta, którą kupujesz wyłącznie na stronie hotelu Schwarzsee

4 noce w sali 6 osobowej za 225 CHF ze śniadaniem i obiadokolacją , dodatkowa 5 noc 75 CHF. Mają też pokoje 2 osobowe ale to wychodzi 2x drożej. Dochodzi jeszcze niewielka opłata klimamatyczna ok. 4 CHF za noc

• Like 3
  • Thanks 2

• 1 month later...

W ubiegłym tygodniu "Twój" hotel wyglądał na wymarły... a express nie otwierał drzwi na tej stacji - wyciąg Hirli był nieczynny i wszystkie trasy w tym rejonie były już wyłączone z użytku. Dojazd do Zermatt tylko czarną i expressem. Było ciepło... sobota lampa, niedziela mgła/chmura od południa, poniedziałek opady śniegu, wtorek - piatek lampa. Zjazd do Valtournenche byl mozliwy do wtorku, później zamknęli (ale w maiasteczku było 16-19 stopni, trudno się dziwić). Transfer do Swiss otwarty poza niedziela/poniedziałek. Ludzi raczej mało, wszystko na bieżąco. Ceny na stokach zwariowane😑, po obu stronach

Co do letniego jeżdżenia - orczyki były szykowane na sezon po 3 maja.

Panoramę opisz Janie dla Koleżeństwa🤪

20260415_112740.thumb.jpg.b92db8288e47fde9032fa546f0227b15.jpg

20260415_112747.jpg

20260415_115203.jpg

• Like 1
  • Thanks 4

33 minuty temu, Capricorn napisał:

W ubiegłym tygodniu "Twój" hotel wyglądał na wymarły... a express nie otwierał drzwi na tej stacji - wyciąg Hirli był nieczynny i wszystkie trasy w tym rejonie były już wyłączone z użytku.

no wiesz Szwajcarzy mają gospodarkę planową, jak zaplnowali zamknięcie to zamkną nawet jak będzie 2 metry śniegu.

Widzę że jeszcze udało Wam się dotrzeć w rejon Rothornu 

Dzięki za foty

• 2 months later...

@leitner Zamknęli ze względów na warunki od dziś na jakiś czas? Czy jakiś inny powód? Widzę że wczoraj jeździli.
Warunki na wszystkich lodowcach w Alpach słabe lub bardzo słabe. Fala gorąca która nawiedziła Alpy dokonała zniszczeń na lodowcach po niezbyt śnieżnej zimie...

Przyprószyło dzisiaj w nocy lekko lodowiec w Zermatt ale ogólnie faktycznie nie wygląda to zachęcająco.
image.thumb.png.2788d2542b07315f65533b2935376130.png

W zasadzie nie ma już letniego narciarstwa w Europie.
Może będą lata gdy będzie trochę lepiej ale ogólnie tendencja ponura.

Niedawno zamknęli szybciej niż zamierzali lodowiec Grande Motte w Tignes - wygląda bardzo słabo, a kilka lat temu rozebrali orczyki na nim.
image.thumb.png.162edcdec2512478acaebf36ca6a0465.png

Lodowiec w Les 2 Alpes też już zamknięty.
image.thumb.png.69c8a97be540e24e8d7fbf9b7754ba4a.png

Hintertux - działa niby orczyk pod Olperer i dwie trasy, ale warunki już bardzo słabe, na dniach pewnie zamkną.
image.thumb.png.a15e25a84d4b4b67099e89c3bfaf8e4e.png

Stelvio dogorywa...
image.thumb.png.964b3f180a31a9b3e4d057f28f487d16.png

Nawet w Norwegii słabo na Galdhøpiggen Summer Ski Centre.
Otwarte tylko rano dla sportowców. Ale zaraz pewnie będzie kompletnie zamknięty.
image.thumb.jpg.b757e48a3c0a2c152fc07ef1f58fd863.jpg

• Thanks 2

56 minut temu, pawelb91 napisał:

@leitner Zamknęli ze względów na warunki od dziś na jakiś czas? Czy jakiś inny powód? Widzę że wczoraj jeździli.
Warunki na wszystkich lodowcach w Alpach słabe lub bardzo słabe. Fala gorąca która nawiedziła Alpy dokonała zniszczeń na lodowcach po niezbyt śnieżnej zimie...

Nie widziałem dzisiaj żadnego komunikatu, z jakiego powodu orczyki są zamknięte. Napisałem do nich w tej sprawie, może ktoś coś odpowie. 

Tam jest tak ciepło, że sypie się Matterhorn przez topnienie lodu, który trzymał kawałki skał (sporo przewodników przestało prowadzić wycieczki na szczyt). Oj ciężko z tym letnim narciarstwem :( 

W żlebie Goûter zginął znany czeski przewodnik górski Pavel „Žofín” Žofka oraz jego 49-letni klient. Działo to się o 3 w nocy. Godziny nocne (02:00 – 06:00) są statystycznie najmniej aktywne, dlatego przewodnicy rutynowo wybierają tę porę. Niestety, „najmniej aktywne” nie oznacza „w 100% bezpieczne”.

żlebie Goûter to klasyczna droga na Mont Blanc

• Like 1

Powinno poprószyć choć trochę świeżym śniegiem. Z rana trasy może nawet będą zmrożone. To teraz mam pytanie z innej beczki - jak się jeździ na nartach na takiej wysokości? Najwyżej jeździłem na 3250 m npm na Hintertuxie. Kilkaset metrów wyżej jest znacznie inne powietrze?

image.png.117c11ca5b712c089e177345bf3b18ed.png

1 godzinę temu, leitner napisał:

Powinno poprószyć choć trochę świeżym śniegiem. Z rana trasy może nawet będą zmrożone. To teraz mam pytanie z innej beczki - jak się jeździ na nartach na takiej wysokości? Najwyżej jeździłem na 3250 m npm na Hintertuxie. Kilkaset metrów wyżej jest znacznie inne powietrze?

Nie jedz prosto z pociągu na samą górę zrób przynajmniej jeden nocleg aklimatyzacyjny 

ps. Jaki masz plan wyjazdu ?

Edytowane przez Jeeb
Ps

Weekend w Bazylei, w poniedziałek przejazd do Zermatt. W niedzielę przejazd do Bazylei i powrót samolotem. W samym Zermatt 2 dni na nartach i 3 dni chodzenia (ze wspomaganiem kolei linowych) - Gornergrat, szlak 5 jezior wraz z Rothornem oraz spacer pod Matterhornem jednym ze szlaków). We wtorek pewnie szlak 5 jezior, a pierwsze narty w środę. Aklimatyzacja będzie dzięki temu nieco dłuższa. 

Czy masz (lub ktoś inny) do polecenia wypożyczalnię nart na miejscu, czy też zawsze brałeś swoje narty? Widziałem, że jest kilka, zastanawiam się czy można wypożyczyć poprzedniego dnia wieczorem, żeby rano o 7 móc już jechać na górę.

• Like 2

2 godziny temu, leitner napisał:

Weekend w Bazylei, w poniedziałek przejazd do Zermatt. W niedzielę przejazd do Bazylei i powrót samolotem. W samym Zermatt 2 dni na nartach i 3 dni chodzenia (ze wspomaganiem kolei linowych) - Gornergrat, szlak 5 jezior wraz z Rothornem oraz spacer pod Matterhornem jednym ze szlaków). We wtorek pewnie szlak 5 jezior, a pierwsze narty w środę. Aklimatyzacja będzie dzięki temu nieco dłuższa. 

Czy masz (lub ktoś inny) do polecenia wypożyczalnię nart na miejscu, czy też zawsze brałeś swoje narty? Widziałem, że jest kilka, zastanawiam się czy można wypożyczyć poprzedniego dnia wieczorem, żeby rano o 7 móc już jechać na górę.

Dobry plan, z tą aklimatyzacją to staraj się wyjść jak najwyżej i tam spędzić więcej czasu (np. Hörnlihütte 3260)albo z Gornergratu na Hochtälli 3270 powinna być sucha ścieżka. Z wypożyczeniem nie mam doświadczenia, bo zawsze zabierałem swoje. Z tańszych sklepów z wypożyczaknią to jest tam też Decathlon i Ochsner Sport. Jak wpożyczysz wieczorem to z całą pewnością nie policzą tego dnia.

• Like 1

9 godzin temu, leitner napisał:

Byłem przed dwoma tygodniami. Z wypożyczeniem nart Ci nie pomogę ale na pewno była w Decathlonie. Nie jezdziliśmy na nartach. Poniżej zdjęcie nart na lodowcu póznym popołudniem, chyba czekały na narciarzy do drugiego dnia 🙂. Przylot do Bergamo, wylot z Bazylei, podróżowaliśmy pociągiem. Parę zdjęć z lodowca: 

20260710_131901.jpg

20260710_133340.jpg

20260710_133502.jpg

20260710_133215.jpg

20260710_130711.jpg

• Like 4
  • Thanks 1