Piotrek911 Napisano 20 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2016 (edytowane) Witajcie, po 4-letniej przerwie (okropność!) w tym roku wracam na stoki narciarskie - po raz pierwszy ze swoją Narzeczoną. Ja jeżdżę przyzwoicie w związku z czym sam najchętniej wybrałbym się w ukochane alpy włoskie, te wszystkie czerwone i czarne trasy. Partnerka natomiast, jako trochę mniej zaawansowany narciarz obawia się takiego wyjazdu - też miała kilka sezonów przerwy, a w takich górach nie była nigdy. W związku z tym, kierując się zasadami ekonomiki budżetu - w tym roku postawimy prawdopodobnie na Czechy/Słowację, gdzie byłem tylko raz (okolice Popradu). Planowany termin wyjazdu to ostatni tydzień lutego-pierwsze dni marca. Tutaj, szanowne Koleżanki i Koledzy, pojawia się kilka moich pytań: a) przede wszystkim - czy w tak późnym terminie w Czechach i na Słowacji można pośmigać, czy raczej będzie już problem ze śniegiem? b) jaki region polecacie? Zależy mi, żeby jednocześnie Narzeczona nabrała pewności, dzięki czemu w przyszłym sezonie wyjedziemy gdzieś dalej, a przy tym żeby i dla mnie znalazło się miejsce, w którym mógłbym sprawdzić co tam jeszcze pamiętam c) jak teraz wygląda sytuacja u naszych południowych sąsiadów? Kupuje się karnety na dany stok (jak w Pl), czy może funkcjonuje już ski-pass podobny do tych włoskich? Jakie są jego koszta? d) a być może Waszym zdaniem warto trochę "dorzucić" i wyrwać się w Alpy austriackie, tylko tam pewnie już spora przebitka jesli chodzi o ski-passy, noclegi itp? Jeśli chodzi o przygotowanie kondycyjne, jak i sprzętu - jest dobre, w związku z czym "my się zimy nie boimy" Jeśli zadałem pytania, na które na forum są już odpowiedzi - proszę, nie linczujcie mnie. Właśnie forum przeglądam, choć nie ukrywam - dla własnego komfortu psychicznego - wolałbym mieć wszystko w jednym miejscu Pozdrawiam Was serdecznie, Piotr PS: jakby ktoś miał dobre bazy noclegowe w przystępnej cenie - to też bardzo chętnie. Edytowane 20 Listopad 2016 przez Piotrek911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 20 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2016 Witaj! Pierwsze (i najważniejsze pytanie) to czy pamiętasz coś z jazdy na nartach po czterech latach przerwy - jaki jest Twój poziom obecnie? Warunki pod koniec lutego i na początku marca powinny być idealne. Jeśli byłeś niedaleko Popradu, to najprawdopodobniej chodzi o region Vysoke Tatry. jeśli zastanawiacie się nad nim, to mogę polecić Wam Tatrzańską Łomnicę. Karnet na 6 dni kosztuje 179 euro. Jest tam kilka długich niebieskich tras i kilka czerwonych. W tym terminie powinna być też czynna trasa czarna. W cenie karnetu jest też pobliskie Śtrbske Pleso. Ze Słowacji (z opinii znajomych) mogę polecić Wam tez Wielką Raczę. Karnet jest nieco tańszy http://www.snowparadise.sk/zima/sk/cenniky/cenniky/sezona-2016/2017/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 20 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2016 Przełom lutego i marca, to okres ferii zimowych (trzeba by sprawdzić kiedy dokładnie mają je Słowacy). Wszystkie większe ośrodki na Słowacji będą zawalone ludźmi. Koszt wyjazdu w Alpy będzie o 20-30% większy, ale masz dużo większą szanse, że pojeździsz bez kolejek i tłoku na stokach. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać ośrodek może koledzy cos doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek911 Napisano 21 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Na nartach sobie radzę, nie będzie problemu A na Słowacji rzeczywiście byłem w Tatrzańskiej Łomnicy. Szukam dalej, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi