Blivi Napisano 11 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 Cześć! Poszukuje nart dla taty, załączam szablon podwędzony z innego forum 1. Mężczyzna2. 52 lata3. 65kg4. 165cm wzrostu, dbający o sylwetke5. Bardzo długo, ponad 20 lat napewno 6. W skali tamtego forum 7/8, (średniozaawansowany/zaawansowany)9. Nie lubi szaleć na stoku, jeździ raczej spokojnie i stara się utrzymać stylową postawę10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ? Trasy czerwone, w Polsce11. Jeździ raczej turystycznie12. Co tydzień wyjeżdża na jeden dzień na stok13. Możliwości finansowe - od okolo 1200 - 2000zł Nie wiem jaką długość narty wybrać, ani model ani producenta. Celuję w popularne marki takie jak Atomic, Fisher, Head, Blizzard etc. Narty chcę kupić nowe Dziekuję z gory i pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blivi Napisano 11 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 Zapomniałem dopisać, poszukuję nart carvingowych, czy tez all mountain (nie znam się, wydaje mi sie ze to to samo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 11 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 Fischer progressor f19. 167 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blivi Napisano 11 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 Dlaczego tak długie narty? Czytałem, że narta powinna być do okolo nosa "Generalnie mówiąc panowie powinni wybierać narty których długość mieści się miedzy podbródkiem a czołem. U pań granica ta przesuwa się trochę w dół i powinna mieścić się między wysokością klatki piersiowej a nosem. Jeśli w nartach występuje Rocker do zalecanych długości należy doliczyć przynajmniej 5 cm. Dobrym przykładem jest tutaj seria nart allroundowych Fischer Progressor, które średnio dobieramy minus 10-15 cm od wzrostu." źródło: http://trojansport.pl/webpage/jak-dobrac-odpowiednia-dlugosc-nart.html Faktycznie napisali tam, że przy szybkiej jazdździe wybrać narty takie jak wzrost, ale tata jeździ spokojnie, zazwyczaj czekam na niego na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 11 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 (edytowane) bo jak mówią spece na tym forum, długość narty z rockerem powinna być taka jak wzrost bądź nawet dłuższa. 167 cm przy umiejętnościach Twojego Taty bedą naprawdę dobra długością i będzie sie dobrze prezentował na stoku utrzymując na nich stylowa postawę. Tylko czy kolorystyka będzie odpowiednia do stroju czy innych dodatków to już kwestia indywidualna. Edytowane 11 Grudzień 2017 przez wojgoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 1 godzinę temu, Blivi napisał: Zapomniałem dopisać, poszukuję nart carvingowych, czy tez all mountain (nie znam się, wydaje mi sie ze to to samo) Narty carvingowe i all mountain to nie to samo. Carvingowe to narty taliowane (boki wycięte z okręgu), czyli mówiąc prościej, szersze w dziobie i piętce, a węższe pod butem. All mountain to narty nieco szersze pod butem ok 76-90 mm przeważnie taliowane (ale niekoniecznie), ułatwiają jazdę w gorszych warunkach, ale nie nadają się do jazdy sportowej. Standardowe narty carvingowe mają szerokość pod butem ok 66-74 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 11 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 19 minutes ago, wojgoc said: bo jak mówią spece na tym forum, długość narty z rockerem powinna być taka jak wzrost bądź nawet dłuższa. 167 cm przy umiejętnościach Twojego Taty bedą naprawdę dobra długością i będzie sie dobrze prezentował na stoku utrzymując na nich stylowa postawę. A i kolana taty to docenią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 11 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 2 godziny temu, Blivi napisał: Dlaczego tak długie narty? W zakresie sugerowanej przez producenta (Fischer) długości, użyj wyszukiwarki produktów na dole strony https://www.fischersports.com/pl_pl/ Progressory będą w grupie nart na trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blivi Napisano 11 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 Dzieki Panowie za szybkie odpowiedzi Nie spodziewalem sie takiego zainteresowania Sprawdzilem na stronie i rekomendują 163cm dla modelu F19, 160cm dla F18, 160cm dla F17, 165cm dla F16 i 163cm dla Brilliant Pro . Narty ładne a i cenowo widzę, że przystepne, ale moze macie jeszcze jakies pomysly/propozycje innych producentow? Tak żebym mogl sobie poprzebierać, jakby nie byly dostepne w moich rejonach ;> Z rozmiarem bym prosil bo widze, ze co narta to inne wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 11 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2017 zobacz np voelkl rtm zobacz na Voelkl rtm 86 uvo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi