Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Ratrak

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, sstar napisał:

Śnieżą prawą stronę.

ja bym śnieżył lewą, powinni budować bufor śniegu na czynnym stoku. 

zaraz idzie ocieplenie i deszcze, jak na górze śniegu jest do 30cm, to zaraz to spłynie. i GK zostanie tylko z dolnym odcinkiem o długości 200m, gdzie czynna będzie taśma plus część orczyka.

38 minut temu, grimson napisał:

ja bym śnieżył lewą, powinni budować bufor śniegu na czynnym stoku. 

zaraz idzie ocieplenie i deszcze, jak na górze śniegu jest do 30cm, to zaraz to spłynie. i GK zostanie tylko z dolnym odcinkiem o długości 200m, gdzie czynna będzie taśma plus część orczyka.

Ja do jutra tylko...

Czas na podsumowanie.

Dzis wyższa frekwencja jak na nocnych dwa dni temu. Do kanapy czekałem do 5 min, do orczyka podobnie.

Na miejscu mróz, jak pakowałem się do auta pokazywało -8 st C. 

Stok przygotowany perfekcyjnie, góra z mocnym betonem, płaski środek z lekkimi odsypami, końcówka też z prześwitami betonu.

Do soboty mają odpalić prawa część trasy, obecnie jest naśnieżana w nocy.

Sports Tracker wypluł w totalu 3 godz 5 min, total 28.96km, Vmax 66.9km/godz.

b6b39f6b-09ee-4175-ba7d-6d3173ced404.jpeg

4e51324c-6a7a-4a5a-a9e7-fd776bbcbf58.jpeg

IMG_7673.jpeg

• Like 6
  • Thanks 1

7 godzin temu, grimson napisał:

Czas na podsumowanie.

Dzis wyższa frekwencja jak na nocnych dwa dni temu. Do kanapy czekałem do 5 min, do orczyka podobnie.

Na miejscu mróz, jak pakowałem się do auta pokazywało -8 st C. 

Stok przygotowany perfekcyjnie, góra z mocnym betonem, płaski środek z lekkimi odsypami, końcówka też z prześwitami betonu.

Do soboty mają odpalić prawa część trasy, obecnie jest naśnieżana w nocy.

Sports Tracker wypluł w totalu 3 godz 5 min, total 28.96km, Vmax 66.9km/godz.

b6b39f6b-09ee-4175-ba7d-6d3173ced404.jpeg

4e51324c-6a7a-4a5a-a9e7-fd776bbcbf58.jpeg

IMG_7673.jpeg

6 zjazdów ba 1h widać kolejki. U mnie wychodziło 7-8. Bez jednego na 2h czyli 15z ratrakowaki przed nocną?

• Like 1

1 godzinę temu, sstar napisał:

6 zjazdów ba 1h widać kolejki. U mnie wychodziło 7-8. Bez jednego na 2h czyli 15z ratrakowaki przed nocną?

wczoraj była bida z nabijaniem kilometrów.

na nocnych we wtorek, gdzie jeździłem prawie na okragło, przez 2 godz 10 min zrobiłem 15 zjazdów. Wczoraj na 15 zjazdów potrzebowałem 2 godz 30 min. A więc 20 min straciłem w kolejce do kanapy.

GK nie ratrakuje stoku pod nocne jazdy.

Dodam jeszcze, że wczoraj na tej wolnej kanapie, i generalnie staniu w kolejce do kanapy zaczęło być po prostu...zimno. Czas zjazdu około 60 sekund też nie pomagał, a doskonalenie jazdy na wprost też nie było pomocne.

Przy temp -7 do -8 st C, zaczęły mi marznąć palce u dłoni oraz stóp. Oraz dotychczasowy patent z założeniem oddychającego T-shirt pod kurtkę na goretex to nie było najlepsze rozwiązanie.

Chyba zacząłem wapnieć na starość.🙄 

W dniu 6.01.2026 o 14:05, Ratrak napisał:

Nie wiem skąd to się bierze, przed pandemią do startu jednej 700m trasy wystarczyło 5 dni śnieżenia, ale działały wszystkie armatki i lance

lance dalej stoją. problem w tym, że żadna nie pracowała/nie pracuje. są całkowicie wyłączone.

W dniu 16.01.2026 o 22:06, grimson napisał:

Wchodzi film z wczorajszych nocnych jazd. 

Są elementy doskonalenia jazdy na wprost:

mogę się pochwalić, że w kwestii doskonalenia jazdy na wprost, jestem trendsetterem.

wczoraj na GK była spora grupa odważnych, co nie lubią skręcać. zaczynając od dzieciaczka, które szło pełną parą prosto w dół, jadąc pługiem. plus sporo młodych, gdzie przez całą długość stoku narty ani razu nie jechały na krawędzi. porównując ilość nietchórzy z ostatniego tygodnia, jest ich zdecydowanie wincyj

u mnie osobiście doskonalenie jazdy na wprost przynosi wymierne korzyści techniczne:

- sylwetka: byłem jedynym narciarzem jadącym w pozycji na jajo. gdzie reszta narodu, co nie zna strachu, przybierała różne dziwne pozycje

- ćwiczyłem skręcanie w pozycji na jajo i tu mam wymierne, pozytywne efekty

Edytowane przez grimson
  • Haha 1

13 godzin temu, Teres napisał:

Może któraś z partii wpisze do programu wyborczego budowę nowych stoków narciarskich 😀

Podobno był/ jest plan/ pomysł / projekt zrobienia stoku narciarskiego na górce powstałej z odkrywki Szczerców.

https://dzienniklodzki.pl/gorze-kamiensk-wyrosnie-konkurent-w-szczercowie-usypuja-trasy-narciarskie/ar/746197

• Like 1
  • Thanks 1

11 godzin temu, KrisRR napisał:

Podobno był/ jest plan/ pomysł / projekt zrobienia stoku narciarskiego na górce powstałej z odkrywki Szczerców.

https://dzienniklodzki.pl/gorze-kamiensk-wyrosnie-konkurent-w-szczercowie-usypuja-trasy-narciarskie/ar/746197

Art z 01.2013, i ciekawe statsy dla działalności GK:

Sezon narciarski na górze Kamieńsk trwa już 38 dni. Do tej pory ośrodek odwiedziło nieco ponad 40 tysięcy narciarzy. Warunki do jazdy są idealne.

6 godzin temu, grimson napisał:

co to za powiększająca się plama, na górze stoku, po lewej stronie? to jest lód, czy już zaczyna prześwitywać trawsko?

Ludzie po tym jeżdżą i nie narzekają. Ja unikałem na wszelki wypadek. Zawsze z prawej. Lub z lewej ale skośnie w kierunku prawej. Dało się bujnąć. Śniegi wiosenne, dobrze trzymające,  ślisko i szybko. Na GS by się nadało. Pustawo dzisiaj było.

IMG_0293.jpeg

IMG_0292.jpeg

IMG_0291.jpeg

Edytowane przez sstar
  • Like 4

9 godzin temu, sstar napisał:

Ludzie po tym jeżdżą i nie narzekają. Ja unikałem na wszelki wypadek. Zawsze z prawej. Lub z lewej ale skośnie w kierunku prawej. Dało się bujnąć. Śniegi wiosenne, dobrze trzymające,  ślisko i szybko. Na GS by się nadało. Pustawo dzisiaj było.

IMG_0293.jpeg

IMG_0292.jpeg

IMG_0291.jpeg

I gitara, jutro wbijam na nocne jazdy.

• Thanks 1