Narty - skionline.pl
Jump to content

Ratrak

Recommended Posts

2 minuty temu, sstar napisał:

To jasne. Flex jest ujemny;-) Model Neo PX. Ale jak pisał Bruner. Nie zapniesz i nie zauważysz. Dla mnie jazda na sl po skiturach to precyzja niewiarygodna. Ale było twardo i niewielkie odsypy, trochę muldy jakaś hopka. Poczucie kontroli 200%. No ale na zjazdowych drugi raz w tym sezonie.

Nawet nie tyle sztywność buta inna (przynajmniej w moim przypadku - mam Scarpy RS dosyć twarde jak na skiturowe i to dla moich parametrów jest ok) ale po prostu wszystkie buty turowe były za szerokie albo w inny sposób problematyczne (nie trzymały pięty, gniotły w kostki, itp. itd). Nie wiem czy zrobili jakiś postęp bo od czasu zakupu Scarp kilka lat temu - nie interesowałam się zbytnio, ale w necie wygląda że chyba rewolucji nie ma?

18 minut temu, zając napisał:

Nawet nie tyle sztywność buta inna (przynajmniej w moim przypadku - mam Scarpy RS dosyć twarde jak na skiturowe i to dla moich parametrów jest ok) ale po prostu wszystkie buty turowe były za szerokie albo w inny sposób problematyczne (nie trzymały pięty, gniotły w kostki, itp. itd). Nie wiem czy zrobili jakiś postęp bo od czasu zakupu Scarp kilka lat temu - nie interesowałam się zbytnio, ale w necie wygląda że chyba rewolucji nie ma?

Ciekawe czy nie ma jakichś mechanizmów zasysania czy dopompowywania. Ja mam coś takiego w rossi 110 wc

4 godziny temu, grimson napisał:

Kamieńsk działa, Kamieńsk kusi:

image.png.b243226384ad7ffb84da0e85c8884660.png

Powtórzę się raz kolejny, ale zarządzanie tym obiektem to skandal. Pamiętam sezony gdy górka funkcjonowała 70-80 dni, jeździło się nawet 26 marca. Przy 10 mroźnych dniach, jakie mieliśmy w lutym można naśnieżyć cały ośrodek warstwą pozwalającą na funkcjonowanie nawet w przypadku odwilży. Niestety chęć oszczędności i amatorka włodarzy są obrzydliwe.

Poniżej zdjęcia sprzed kilku lat, koniec marca, temperatura 15 stopni:
2013-03-0612_29_28.thumb.jpg.64325eae38e1d257edf4fed020d13d79.jpg

2013-03-0612_54_11.thumb.jpg.b55df0381debcd3db6c1b3dd404391ce.jpg

Edited by Ratrak
  • Like 4
  • Thanks 3

22 minuty temu, Ratrak napisał:

Powtórzę się raz kolejny, ale zarządzanie tym obiektem to skandal. 

Stacja należy do wielkiego koncernu Grupa PGE z siedzibą w Lublinie, przy ul. Kraśnickiej 27, zatrudniającego 42 500 osób z obrotami rocznymi 70 000 000 000 zł. 

Oni mieliby się przejmować naśnieżaniem w Kamieńsku??? Mają większe cele do realizacji - uratowanie Polski przez katastrofą braku energii!

Dlatego (to maja wróżba) ośrodek, który jest dla mnie oknem wystawowym jakości zarządzania stokiem daleko od gór (żartuję!), w ciągu 2-3 lat padnie, a PGE powie, że wobec drastycznych zmian klimatu i ciepłych zim (nie dotyczy np. Bytomia na Górnym Śląsku, gdzie naśnieżyli metr śniegu!) zamykają ośrodek i będą inwestować w hulajnogi i trasy dla tych hulajnog i wydadzą na to rekordowe 100 tysięcy złotych!

PS. Pogoda danego dnia potrafi wpłynąć na wynik grupy kilkaset milionów do przodu lub do tyłu!

1 godzinę temu, Ratrak napisał:

Powtórzę się raz kolejny, ale zarządzanie tym obiektem to skandal. Pamiętam sezony gdy górka funkcjonowała 70-80 dni, jeździło się nawet 26 marca. Przy 10 mroźnych dniach, jakie mieliśmy w lutym można naśnieżyć cały ośrodek warstwą pozwalającą na funkcjonowanie nawet w przypadku odwilży. Niestety chęć oszczędności i amatorka włodarzy są obrzydliwe.

Poniżej zdjęcia sprzed kilku lat, koniec marca, temperatura 15 stopni:
2013-03-0612_29_28.thumb.jpg.64325eae38e1d257edf4fed020d13d79.jpg

2013-03-0612_54_11.thumb.jpg.b55df0381debcd3db6c1b3dd404391ce.jpg

Pracownik obsługi powiedział wprost: naśnieżanie i otwarcie stoku przygotowali pod ferie zimowe w województwie łódzkim. 

Napisałem tutaj wcześniej, i teraz to powtórzę. Z PGE jako właścicielem ON, powinien być warun narciarski między listopadem a kwietniem, z 1.5m ubitego białego pod nartą.

Realia są następujące:

- dolny odcinek: startowali z 50cm białego, obecnie raportują max 30cm. Góra: było 20cm, obecnie widać ile zostało. Lodowy podklad: po co, skoro jest trawa?

- zaplecze techniczne: ratraki schowane w hangarze, dużo armatek i lanc do śnieżenia. Wodę biorą bezpośrednio z ujęć glebinowych

- wypożyczalnia sprzętu, szkółka narciarska, knajpa. To wszystko dostepne

- sam stok ok na rozruch lub szkolenie techniczne. Góra trochę bardziej stroma, dół już plaski

- jest przestrzeń na jazdę na sankach czy jabłuszkach 

- sztuczne oświetlenie stoku pali się do późnych godzin nocnych -> w jakim celu? ( kto bogatemu zabroni)

• 6 months later...
5 godzin temu, Jeeb napisał:

alle góry nie widać 

To zwałowisko powstałe po wydobyciu setek tysięcy ton, jak nie więcej z kopalni węgla brunatnego Bełchatów, nazywane jest Górą Kamieńsk.

Jedyny stok narciarski na kompletnej nizinie w centrum Polski.

Dobrze wyposażony, bo jest kanapa 4 osobowa i orczyk, do tego stacja GOPR, pełne zaplecze gastronomiczne, szkoleniowe, wypożyczalnie nart.

Wielka szkoda że taki ośrodek, z takim właścicielem (Polska Grupa Energetyczna) powinien działać od listopada do kwietnia, z ponad 2m sztucznego śniegu. W ostatnim sezonie działali 2 tyg, z czego 3? dni na pełnej długości stoku, a pozostały czas na 200m.

Edited by grimson
  • Like 2