Medi Medi Napisano 10 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2022 Cześć, 12-19.03 planuje pobyt w Pfunds z 3 dniowymi jazdami w Samnaun-Ischgl i Serfaus-Fiss-Ladis. Czy wiecie jak wygląda sprawa ze skibusami z Pfunds? Lepiej dojeżdżać samochodem? Jak z parkingami? Jak obecnie wygląda strefa wolnocłowa w Samnaun, opłaca się? Co warto zobaczyć w tych 2 ośrodkach? Czy jest szansa, na ogólnodostępne rozstawione tyczki do giganta lub slalomu? Jakie macie ciekawe spostrzeżenia do tych 2 ośrodków? Z góry dziękuje za odpowiedzi, Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 10 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2022 Tutaj masz rozkład jazdy skibusow Pfunds-Samnaum https://www.tiroler-oberland.com/Assets_tiroler-oberland.com/Intern/Assets_div. Dokumente/Bus- und Skifahrpläne/Skibus-Pfunds-Spiss-samnaun-2022 alle fahrpläne.pdf Parking w Samnaum jest duży i bezpłatny. Do SFL dojazd samochodowy. Tam część parkingów jest płatnych. Będąc w Pfunds z pewnością pojechałabym choć raz do Nauders. Możliwy zarówno dojazd skibusem jak i bardzo łatwy samochodem. Ten ośrodek to moja alpejska perełka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medi Medi Napisano 10 Luty 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2022 To z czego zrezygnować? Bo dni jazdy mamy 6, plan był 3 w Ischgl i 3 w S-F-L . Patrząc na mapę to Nauders wydaje się bardzo skromne 5-6 zjazdów i cały ośrodek zjechany. Skipass jest również na Włoskie Reschen? W połowie dnia można przejechać skibussem tam? Jest jeden skipass na cały region czy w każdym ośrodku kupujemy osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 7 godzin temu, Medi Medi napisał: Patrząc na mapę to Nauders wydaje się bardzo skromne 5-6 zjazdów i cały ośrodek zjechany. Skipass jest również na Włoskie Reschen? faktycznie ośrodeczek na pół dnia ale jak już pojedziecie to koniecznie do Reschen, na Belpiano jest kilka fajnych stromych tras i kapitalne widoki na jezioro - to będzie 3 dzień, 4 dnia świetne włoskie Sulden 5 dnia można zaliczyć Kaunertaler Gletscher a 6 wycieczka do St. Moritz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 8 godzin temu, Medi Medi napisał: To z czego zrezygnować? Bo dni jazdy mamy 6, plan był 3 w Ischgl i 3 w S-F-L . Patrząc na mapę to Nauders wydaje się bardzo skromne 5-6 zjazdów i cały ośrodek zjechany. Skipass jest również na Włoskie Reschen? W połowie dnia można przejechać skibussem tam? Jest jeden skipass na cały region czy w każdym ośrodku kupujemy osobno? Niestety przy skipassie jednodniowym nie ma możliwości jazdy w Reschenpass, dopiero od dwóch dni skipass obejmuje Reschenpass, Sulden, etc… Wybór ośrodków do jazdy i odczucia z poruszania się po nich to sprawa mocno subiektywna. MOJA opinia jest taka, że można skrócić narty w SFL. Dlaczego? Dojazd w górę jest dość uciążliwy, szukanie parkingu, przejazd tym metrem - fajne na raz, ale ogólnie traci się sporo czasu. Trasy w SFL mnie osobiście nie powaliły, większość jest zwyczajnie krótkich. Dla mnie ten ośrodek ma tzw ‚kilometry chemiczne’. Podczas naszej wizyty na przełomie marca i kwietnia było tam też sporo ludzi, kolejki, etc… Oczywiście Nauders na papierze nie prezentuje się tak imponująco, ale trasa pod gondolą i Tscheyek to dla mnie esencja narciarstwa alpejskiego - długie, urozmaicone trasy, które chce się powtarzać jeszcze i jeszcze raz. Nie wspominając o tym, że parkujesz się pod samą trasą i cały transfer z Pfunds do gondoli trwa góra 15 min. Podkreślam, to jest moje podejście do narciarstwa. Przestałam szukać kilometrów na mapach, bo one często dają mylne wyobrażenie o jakości ośrodka i odczuciach z jazdy. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 Obszerną relację znajdziesz też tutaj: https://www.skionline.pl/forum/topic/22606-serfaus-fiss-ladis/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 (edytowane) 23 minuty temu, idealist napisał: w SFL. Dlaczego? Dojazd w górę jest dość uciążliwy, szukanie parkingu, przejazd tym metrem - fajne na raz, ale ogólnie traci się sporo czasu. wcale nie trzeba jechać metrem tylko zaparkować na dużym parkingu "Waldparkplatz" w Fiss przy dolnej stacji kolejki Waldbahn (najlepiej być tam przed 8 ) Czarne zjazdy z Pezid i Masnerkopf są genialne Edytowane 11 Luty 2022 przez Jeeb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 4 hours ago, Jeeb said: wcale nie trzeba jechać metrem tylko zaparkować na dużym parkingu "Waldparkplatz" w Fiss przy dolnej stacji kolejki Waldbahn (najlepiej być tam przed 8 ) Czarne zjazdy z Pezid i Masnerkopf są genialne Lazid 1-2, Direttissima, Adlerpiste też wyśmienite 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 4 hours ago, idealist said: Niestety przy skipassie jednodniowym nie ma możliwości jazdy w Reschenpass, dopiero od dwóch dni skipass obejmuje Reschenpass, Sulden, etc… Wybór ośrodków do jazdy i odczucia z poruszania się po nich to sprawa mocno subiektywna. MOJA opinia jest taka, że można skrócić narty w SFL. Dlaczego? Dojazd w górę jest dość uciążliwy, szukanie parkingu, przejazd tym metrem - fajne na raz, ale ogólnie traci się sporo czasu. Trasy w SFL mnie osobiście nie powaliły, większość jest zwyczajnie krótkich. Dla mnie ten ośrodek ma tzw ‚kilometry chemiczne’. Podczas naszej wizyty na przełomie marca i kwietnia było tam też sporo ludzi, kolejki, etc… Oczywiście Nauders na papierze nie prezentuje się tak imponująco, ale trasa pod gondolą i Tscheyek to dla mnie esencja narciarstwa alpejskiego - długie, urozmaicone trasy, które chce się powtarzać jeszcze i jeszcze raz. Nie wspominając o tym, że parkujesz się pod samą trasą i cały transfer z Pfunds do gondoli trwa góra 15 min. Podkreślam, to jest moje podejście do narciarstwa. Przestałam szukać kilometrów na mapach, bo one często dają mylne wyobrażenie o jakości ośrodka i odczuciach z jazdy. Tscheyek - fakt, rewelacyjna, w całości to można zarżnąć na niej nogi. Dla smaczku, można wyskoczyć w bok poza trasę :-). Pod gondolą też racja, wyśmienita. Mogliby tylko zmienić starą 2wójkę na coś szybszego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 3 minuty temu, artie40 napisał: Tscheyek - fakt, rewelacyjna, w całości to można zarżnąć na niej nogi. Dla smaczku, można wyskoczyć w bok poza trasę :-). Pod gondolą też racja, wyśmienita. Mogliby tylko zmienić starą 2wójkę na coś szybszego. Tak, ta dwójka słaba. Dlatego zazwyczaj jeździłam od górnej stacji gondoli do samego dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 34 minuty temu, idealist napisał: Tak, ta dwójka słaba. Dlatego zazwyczaj jeździłam od górnej stacji gondoli do samego dołu. Z tego co pamiętam dwójka prowadzi do jednej z fajnych z knajpek na zboczu góry - Alm coś tam, więc może taki jest jej sens. Chyba tylko raz nią jechałam - słoneczko, opalanko, relaksik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 10 minutes ago, tanova said: Z tego co pamiętam dwójka prowadzi do jednej z fajnych z knajpek na zboczu góry - Alm coś tam, więc może taki jest jej sens. Chyba tylko raz nią jechałam - słoneczko, opalanko, relaksik. Knajpka w miarę kameralna, ta pod Tscheyek to już fabryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 17 minut temu, tanova napisał: Z tego co pamiętam dwójka prowadzi do jednej z fajnych z knajpek na zboczu góry - Alm coś tam, więc może taki jest jej sens. Chyba tylko raz nią jechałam - słoneczko, opalanko, relaksik. Stieralm? Cudowne miejsce. Można do niej dojechać od razu z gondoli. Aż mi się zatęskniło… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medi Medi Napisano 11 Luty 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2022 Dziękuje wam bardzo za wszystkie uwagi. Jedziemy w 12 osób o maksymalnym rozstrzale umiejętności, logistyka i ogarniecie takiej grupki nie jest proste. Już podział tygodnia na dwa ośrodki jest sporym wyzwaniem. Wyjazd typowo turystyczny, zwiedzanie tras, knajpek dlatego wybraliśmy największe. Pozwolę sobie wrócić do mojego pytania z pierwszego postu, jak wygląda sprawa ze strefą wolnocłową? jest sens tracić na nią czas? Jest szansa, że gdzieś są rozstawione tyczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medi Medi Napisano 14 Luty 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 A napiszcie proszę, czy w Samnaun można kupić karnet za euro czy trzeba za franki? Czy w Samnaun na dolnej stacji jest możliwość zostawienia butów, plecaków itp? jakieś boxy/szafki do wynajęcia? Czy z Pfunds jest bezpośredni skibus do S-F-L czy obowiązkowa przesiadka w Ried? Ile trwają dojazdy? Dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 (edytowane) W Samnaun nic taniego nie znajdziesz, chyba że alkohol, bo przyjechałeś ze Szwecji jak ja 😆 Edytowane 14 Luty 2022 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4moments Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 Owszem, w Samnaun najtaniej wychodzi alko, potem papierosy i kosmetyki. Reszta w normalnych cenach. Wszędzie można płacić w euro, ceny skipassow oficjalnie są w euro i tylko przeliczają co jakiś czas na franki. Tydzień temu bardziej opłacało się płacić w euro za skipass. W przypadku dużego wiatru wagonik może nie kursować z Samnaun, jeśli to trwa cały dzień dają woucher do wykorzystania ważny do przyszłego roku. Różnorodność tras duża więc każdy znajdzie coś dla siebie ale trzeba się naszukać w tej ilości km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 w S-F-L zdarza się, że w miejscu, gdzie wg mapki powinny być 4 trasy o różnym stopniu trudności, w rzeczywistości są dwie i to zbiegające się w dolnej połowie stoku - zatem te statystyki kilometrowe ośrodka są trochę nadmuchane. Sporo tras w S-F-L posiada mocno nierównomierne nachylenie - typu płasko, płasko, ścianka, płasko, ścianka, dłuuuugo płasko. Z drugiej strony miłośnicy czarnych, smolistych tras znajdą tu wiele pól do popisu. Takie ścianki jak w S-F-L trudno znaleźć gdzie indziej. Wg mnie Ischgl prezentuje się lepiej - więcej fajnych tras, zarówno wysoko jak i w lesie. Strona Szwajcarska fajna, ale jako urozmaicenie. Strefy wolnocłowej nigdy nie chciało mi się eksplorować, szkoda poświęcać bezcennego narciarskiego czasu na polowanie na okazje. Ja bym proponował 2 dni S-F-L, 3 dni Ischgl i 1 dzień na jakiś inny ośrodek. Sam polubiłem niewielkie Kappl - fajne trasy, bardzo mało ludzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 SFL tez nie nalezy do moich faworytow, a nawet go unikam. Ischgl to inna liga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 (edytowane) Duty-free w Samnaum zwiedziliśmy raz, kupiłam zegarek w dobrej cenie. Natomiast przy kolejnych wizytach nie chcieliśmy już tracić czasu na te sklepy i sklepiki. O ile nie masz konkretnej potrzeby, to naprawdę szkoda czasu i skipassa. A co do właśnie rzekomego kilometrażu SFL, nominalnie to 214km. Ski Circus dla porównania 270km. Na papierze wartości zbliżone. Natomiast nijak się to się nie przekłada na odczucia z jazdy. Być może właśnie te nibywarianty nabijają licznik. Edytowane 16 Luty 2022 przez idealist 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medi Medi Napisano 8 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2022 Hej, do wyjazdu kilka dni i cały czas szukam odpowiedzi na pytanie czy w Samnaun jest miejsce gdzie będę mógł zostawić plecak na cały dzień? Jak obecnie wygląda sytuacja z maskami na wyciągach w Austrii? Trzeba zakładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi