mnrdov Napisano 19 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2022 Mam pytanie, być może ktoś miał już podobne doświadczenia. Zarezerwowałem sobie kwaterę na styczeń w okolicach Innsbrucka i gospodarz w odpowiedzi na rezerwację wysłał mi jakiś formularz do wypełnienia moimi danymi, twierdząc że będzie mógł dzięki temu przygotować jakąś kartę gościa dla mnie. W temacie karty skierował mnie na tę stronę - no i okej, zgadza się, jest coś takiego, natomiast trochę niepokoi mnie ten formularz. Trzeba tam podać dość wrażliwe dane - m.in. rodzaj i numer dokumentu. Formularz ma domenę https://portal.deskline.net, natomiast formularz wygląda jak na screenach poniżej. Przyznam szczerze że nie czuję się zbyt komfortowo podając tak istotne dane w jakimś miejscu, o którego wiarygodności nie mam pojęcia. Gospodarz jest zweryfikowany na airbnb, więc niby nie powinienem narzekać, ale nie takie scamy się widziało, więc pytanie do Was - czy mieliście jakieś doświadczenia z wyrabianiem tego Welcome Card przez gospodarzy kwater? Jak to się odbywało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2022 4 minuty temu, mnrdov napisał: Mam pytanie, być może ktoś miał już podobne doświadczenia. Zarezerwowałem sobie kwaterę na styczeń w okolicach Innsbrucka i gospodarz w odpowiedzi na rezerwację wysłał mi jakiś formularz do wypełnienia moimi danymi, twierdząc że będzie mógł dzięki temu przygotować jakąś kartę gościa dla mnie. W temacie karty skierował mnie na tę stronę - no i okej, zgadza się, jest coś takiego, natomiast trochę niepokoi mnie ten formularz. Trzeba tam podać dość wrażliwe dane - m.in. rodzaj i numer dokumentu. Formularz ma domenę https://portal.deskline.net, natomiast formularz wygląda jak na screenach poniżej. Przyznam szczerze że nie czuję się zbyt komfortowo podając tak istotne dane w jakimś miejscu, o którego wiarygodności nie mam pojęcia. Gospodarz jest zweryfikowany na airbnb, więc niby nie powinienem narzekać, ale nie takie scamy się widziało, więc pytanie do Was - czy mieliście jakieś doświadczenia z wyrabianiem tego Welcome Card przez gospodarzy kwater? Jak to się odbywało? Ja bym tego na 100% nie wypełniał....nie ma takiej opcji. Dane meldunkowe możesz podać w momencie meldunku, zmuszenie Cie do wypełnienia tego "na zapas" ma najprawdopodobniej za zadanie związanie Cię z rezerwacją ...albo przynajmniej żebyś tak to odczuł. Taki psychologiczny trik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2022 23 minuty temu, mnrdov napisał: Zarezerwowałem sobie kwaterę na styczeń w okolicach Innsbrucka i gospodarz w odpowiedzi na rezerwację wysłał mi jakiś formularz do wypełnienia moimi danymi, twierdząc że będzie mógł dzięki temu przygotować jakąś kartę gościa dla mnie. W temacie karty skierował mnie na tę stronę - no i okej, zgadza się, jest coś takiego, natomiast trochę niepokoi mnie ten formularz. Trzeba tam podać dość wrażliwe dane - m.in. rodzaj i numer dokumentu. Formularz ma domenę https://portal.deskline.net, natomiast formularz wygląda jak na screenach poniżej. Pogrzebałem trochę w sieci i ... deskline.net, to system rezerwacji firmy Feratel, która może Wam się kojarzyć z alpejskimi LIVE kamerami. To ta sama firma. Wiele hoteli, całych regionów korzysta z tej usługi. Często, jak przyjeżdżacie do hotelu, to albo musicie sami wypełnić formularz, albo jest on wypełniany przez pracownika hotelu i właśnie te dane zapisywane są w takim systemie. Dane służą do rejestracji gościa, wystawienia np. imiennych kart gościa, a także zbierane są do statystyk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 19 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2022 1 godzinę temu, JC napisał: deskline.net, to system rezerwacji firmy Feratel, która może Wam się kojarzyć z alpejskimi LIVE kamerami. To ta sama firma. Wiele hoteli, całych regionów korzysta z tej usługi. Często, jak przyjeżdżacie do hotelu, to albo musicie sami wypełnić formularz, albo jest on wypełniany przez pracownika hotelu i właśnie te dane zapisywane są w takim systemie. Czyli abstrahując od formy, w jakiej gospodarz oczekuje żebym przekazał te dane, jest to powszechnie znany system, a nie jakiś półprofesjonalny formularz a'la ankietka.pl? Dzięki. 2 godziny temu, Lexi napisał: Dane meldunkowe możesz podać w momencie meldunku, zmuszenie Cie do wypełnienia tego "na zapas" ma najprawdopodobniej za zadanie związanie Cię z rezerwacją Jeśli gospodarz może mi ogarnąć, żeby ta karta już czekała na mnie w dniu przyjazdu, i jeśli rzeczywiście system jest znany, to w sumie są to dla mnie dość istotne argumenty. Ewentualnego "uwiązania" się nie boję, bo takie psychologiczne sztuczki na mnie nie działają, ale ciekawe spostrzeżenie tak czy inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 21 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2022 W dniu 19.09.2022 o 17:28, JC napisał: deskline.net, to system rezerwacji firmy Feratel, która może Wam się kojarzyć z alpejskimi LIVE kamerami. To ta sama firma. Wiele hoteli, całych regionów korzysta z tej usługi. Często, jak przyjeżdżacie do hotelu, to albo musicie sami wypełnić formularz, albo jest on wypełniany przez pracownika hotelu i właśnie te dane zapisywane są w takim systemie. Dane służą do rejestracji gościa, wystawienia np. imiennych kart gościa, a także zbierane są do statystyk. Z ostrożności, nigdy nie podaję dokładnej daty urodzenia i faktycznego adresu zamieszkania. Mail do takich spraw mam też specjalny, śmietnikowy - zaglądam tam tylko jak muszę potwierdzić rejestrację. Co do kart turystycznych to zazwyczaj wystarczy podać imię, nazwisko i rok urodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi