francuz Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 Każdego dnia wchodzą na forum i sprawdzam czy są nowe wieści z Bormio. Super! Tak trzymać! Bormio w marcu - to jest to! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 20 Marzec 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 43 minuty temu, francuz napisał: Każdego dnia wchodzą na forum i sprawdzam czy są nowe wieści z Bormio. Super! Tak trzymać! Bormio w marcu - to jest to! Miejsce bombowe, do tego rozpiętość wysokości idealna na marzec. Chętnie tu wrócę w kolejnym marcu, coś zaplanuję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 4 godziny temu, Wujot napisał: To Masyw Ortlera - absolutnie najlepszy obszar skiturowy na którym byłem. Pobliska Branca to miejsce gdzie w tydzień trudno jest zrobić najlepsze tematy. Opisanych jest stamtąd 19 wycieczek! Bardzo dobry dojazd (dojście z parkingu 2 godz) wysokość 2500 więc nie ma kłopotów aklimatyzacyjnych. A tematy wokół to 3500 - 3700. @pawelb91 Gran Zebru i Konigspitze to ten sam szczyt. Myślę że większość obszarów, w których byłeś, sa najlepsze 🙂 Wujot, może pokażesz nam swój ranking najlepszych obszarów ? 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 5 godzin temu, MarioJ napisał: Myślę że większość obszarów, w których byłeś, sa najlepsze 🙂 Wujot, może pokażesz nam swój ranking najlepszych obszarów ? Mariusz z przykrością muszę powiedzieć, że tylko liznąłem temat. W Alpach byłem na turach w Alpach Otztalskich, Silvrettcie, Berneńskich, okolicach Chamonix, też na Breithornie, Alpach Stubaiskich, Masywie Ortlera (2x), w Taurach, Granatspitzgruppe, okolicach Plannereck (Styria), tura z Dachstein do Krippenstein. No i oczywiście sporo tematów w okolicach Saas Fee. Większość z tych tematów mogłaby być spokojnie na 2 tyg, niektóre na dłużej. A tak ledwo tydzień ( a niektóre nawet mniej). Od biedy uzbiera się ledwo 100 skiturowych dni alpejskich. Z tej małej puli to na pewno najfajniejszy był Ortler (a w szczególności okolice Brancy) i Saas Fee. Może zresztą można byłoby odwrócić kolejność. W Brancy mieliśmy wprost bezprecedensową pogodę co też wpływa na ocenę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 4 godziny temu, Wujot napisał: Mariusz z przykrością muszę powiedzieć, że tylko liznąłem temat. W Alpach byłem na turach w Alpach Otztalskich, Silvrettcie, Berneńskich, okolicach Chamonix, też na Breithornie, Alpach Stubaiskich, Masywie Ortlera (2x), w Taurach, Granatspitzgruppe, okolicach Plannereck (Styria), tura z Dachstein do Krippenstein. No i oczywiście sporo tematów w okolicach Saas Fee. Ja się wybieram pierwszy raz na dłuższą turę w Alpach. Więc będę mógł to w końcu porównać z Norwegią. Moim faworytem jest właśnie Norwegia - skiturowy RAJ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 (edytowane) 15 minut temu, MarioJ napisał: Ja się wybieram pierwszy raz na dłuższą turę w Alpach. Haute Route ? Edytowane 20 Marzec 2024 przez Jeeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 59 minut temu, Jeeb napisał: Haute Route ? Nie wiadomo 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 6 godzin temu, Jeeb napisał: Haute Route ? Robiłeś na nartach? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 21 Marzec 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 Wczoraj kolejny genialny dzień w Bormio👌 Wszystko współgrało, warunki, pogoda, nieduża liczba ludzi. Więc trzeba było jeździć, jeździć, jeździć. Od rana na GS 188, o 13 przesiadka na Head Kore gdy stoki zmiękły do wysokości około 2300. Po raz kolejny super zjazdy szczyt-miasteczko różnymi wariantami (mimo że na dole miękko mocno). Znów na koniec skipatrol machał ze szczytu że już czas zjeżdżać w dół. Dzień w liczbach start 8:40 w gondoli, finito w miasteczku o 16:45. 128km (wyciągi + zjazdy) 75km samych zjazdów, 17000m przewyższenia. Po 14 godzinie 30min przerwy na tarasie na szczycie. Dzisiaj dla odmiany chyba też do Bormio 😉 11 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 Dzięki Paweł, grunt to zacząć dzień od depresji 🤣 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 13 minut temu, przemo_narciarz napisał: Dzięki Paweł, grunt to zacząć dzień od depresji 🤣 Przemo Ty się zmuś na narty 😁 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 11 godzin temu, marcinn napisał: Przemo Ty się zmuś na narty 😁 10dni temu wróciłem z AT😉 ale spoko sezonu nie zakonczyłem:) za miesiąc fotki będą jeszcze bardziej bolały🤣 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 Trzeba zapomniane tu WZF zapodać na jakimś lodowcu:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 15 godzin temu, sstar napisał: Robiłeś na nartach? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 4 minuty temu, przemo_narciarz napisał: WZF co to oznacza ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 14 godzin temu, pawelb91 napisał: 17000m świetny wynik, mnie się kiedyś udało nieco ponad 15 000 ale następnego dnia poszedłem na basen 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 3 minuty temu, Jeeb napisał: co to oznacza ? Walne Zgromadzenie Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 Teraz, przemo_narciarz napisał: Walne Zgromadzenie Forumowiczów @JC kiedyś proponował Hiszpanię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 18 minut temu, Jeeb napisał: @JC kiedyś proponował Hiszpanię Pamiętam....dużo chętnych było znaczy za dużo i się nie pomieścili w samolocie 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 (edytowane) 31 minut temu, przemo_narciarz napisał: 10dni temu wróciłem z AT😉 ale spoko sezonu nie zakonczyłem:) za miesiąc fotki będą jeszcze bardziej bolały🤣 Nie bój nic....w połowie kwietnia też mam plan na IT Edytowane 21 Marzec 2024 przez marcinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 21 minut temu, marcinn napisał: Nie bój nic....w połowie kwietnia też mam plan na IT Garda?🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 21 Marzec 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 2 godziny temu, przemo_narciarz napisał: Trzeba zapomniane tu WZF zapodać na jakimś lodowcu:) W planach zakończenie sezonu na Pitztalu na przełomie kwietnia i maja 😬 w tym narciarski grill. (Podobnie jak w zeszłym sezonie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 21 Marzec 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2024 Przy porannej odprawie podjęta została decyzja o zmianie dzisiejszego miejsca do szusowania z Bormio na Santa Caterinę. Pogoda miała być bardziej zachmurzona z jakimś wiatrem w górnych partiach. Rano było jeszcze dosyć jasno i delikatnie słonecznie, później naszły chmury i schodziły niżej przysłaniając okoliczne szczyty, W ciągu dnia trochę się rozpogadzało i chmurzyło na zamianę. Rano GS a o 12 zmiana na szersze, stoki mocno zmiękły i zaczęły kleić narty nawet w górnych partiach tras. Jedynie północne trasy od górnej gondoli w dobrej kondycji do końca dnia. 7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 22 Marzec 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2024 Buongiorno w przedostatni dzień jazdy, dziś kierunek Bormio 🚡⛷️ 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
francuz Napisano 22 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2024 2 godziny temu, pawelb91 napisał: Buongiorno w przedostatni dzień jazdy, dziś kierunek Bormio 🚡⛷️ Niemcy mają na to uczucie bardzo fajną nazwę - Vorfreude. Tłumacząc na polski to radość oczekiwania, ale to nie oddaje w pełni niemieckiego znaczenia i nie jest stosowane u nas powszechnie. Generalnie w tym przypadku sama radość, że coś się wydarzy (a w tym przypadku nartowanie w pięknych okolicznościach przyrody i przy super warunkach) sprawia już dużą przyjemność... Zazdroszczę i czekamy na fotki! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi