Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Skuteczność plecaków lawinowych

Rekomendowane odpowiedzi

Przesyłam obrazek ulotki Mammuta o śmiertelności w lawinach.

Wg danych śmiertelność ofiar lawinowych bez plecak lawinowego wynosi 22%. W przypadku ludzi stosujących plecak lawinowy śmiertelność wynosi 11%. Dyskutowaliśmy o tym ostatnio na wyjeździe, dlatego przypomniałem sobie aby to wysłać.

Ulotka Mammuta opiera się na badaniach:

Pascal Haegeli, Markus Falk, Emily Procter, Benjamin Zweifel, Frederic Jarry, Spencer Logan, Kalle Kronholm, Marek Biskupic, Hermann Brugger Haegeli P, et al. The effectiveness of avalanche airbags. Resuscitation (2014)

W sieci jest skrót tych badań.

IMG_2143.jpeg

• Like 1
  • Thanks 2

8 godzin temu, MarioJ napisał:

Przesyłam obrazek ulotki Mammuta o śmiertelności w lawinach.

Wg danych śmiertelność ofiar lawinowych bez plecak lawinowego wynosi 22%. W przypadku ludzi stosujących plecak lawinowy śmiertelność wynosi 11%. Dyskutowaliśmy o tym ostatnio na wyjeździe, dlatego przypomniałem sobie aby to wysłać.

Ulotka Mammuta opiera się na badaniach:

Pascal Haegeli, Markus Falk, Emily Procter, Benjamin Zweifel, Frederic Jarry, Spencer Logan, Kalle Kronholm, Marek Biskupic, Hermann Brugger Haegeli P, et al. The effectiveness of avalanche airbags. Resuscitation (2014)

W sieci jest skrót tych badań.

IMG_2143.jpeg

Niby zwiększenie szans x2 ale liczby ciągle małe, może niewłaściwe użycie fałszuje wyniki. Wniosek najlepiej unikać lawin;-)

8 godzin temu, sstar napisał:

Niby zwiększenie szans x2 ale liczby ciągle małe, może niewłaściwe użycie fałszuje wyniki. Wniosek najlepiej unikać lawin;-)

Wydaje mi się, że nie jest źle. Choć należałoby jednak dokonać tej korekty na niemożność odpalenia plecaka (czyli te 20%). Dawałoby to więc sumaryczny wynik w przypadku wożących plecaki na 13,2 % ofiar. Końcowo wobec tego mamy:

22 ofiary wśród bezplecakowców kontra 13,2 wśród wożących plecaki.

Być może jest jeszcze jeden czynnik przemawiający za plecakami - otóż używający ich mogą podejmować ciut bardziej ryzykowne zachowania. Nie mam pewności, że tak jest, ale nie raz widziałem na niebezpiecznych liniach freeriderów i zawsze z plecakami. To by dla odmiany wymagało korekty podanego wyniku w drugą stronę.

• Like 1

9 godzin temu, sstar napisał:

Śmiertelność 11% to wg mnie jest niska liczba. I dobrze że jest niska.

Żeby zmniejszyć to prawdopodobieństwo śmierci, trzeba ćwiczyć użycie plecaka. Zachować wszelkie dobre praktyki skutkujące wyciągnięciem rączki w odpowiednim momencie, tak aby poduszka odpaliła przed zasypaniem. Bo to są też błędy które skutkują niestety śmiercią.

• Thanks 2

W dniu 15.04.2025 o 13:54, Wujot napisał:

Być może jest jeszcze jeden czynnik przemawiający za plecakami - otóż używający ich mogą podejmować ciut bardziej ryzykowne zachowania. Nie mam pewności, że tak jest, ale nie raz widziałem na niebezpiecznych liniach freeriderów i zawsze z plecakami. To by dla odmiany wymagało korekty podanego wyniku w drugą stronę.

Na pewno tak jest!

Poza tym wiadomo, nie ma gwarancji, że pomogą w każdej sytuacji. Najlepiej działają jak się zacznie zjeżdżać z lawiną, im śnieg mniej zbity tym lepiej. Co innego jak lawina w nas uderzy.