MarioJ Napisano 14 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień Przesyłam obrazek ulotki Mammuta o śmiertelności w lawinach. Wg danych śmiertelność ofiar lawinowych bez plecak lawinowego wynosi 22%. W przypadku ludzi stosujących plecak lawinowy śmiertelność wynosi 11%. Dyskutowaliśmy o tym ostatnio na wyjeździe, dlatego przypomniałem sobie aby to wysłać. Ulotka Mammuta opiera się na badaniach: Pascal Haegeli, Markus Falk, Emily Procter, Benjamin Zweifel, Frederic Jarry, Spencer Logan, Kalle Kronholm, Marek Biskupic, Hermann Brugger Haegeli P, et al. The effectiveness of avalanche airbags. Resuscitation (2014) W sieci jest skrót tych badań. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 8 godzin temu, MarioJ napisał: Przesyłam obrazek ulotki Mammuta o śmiertelności w lawinach. Wg danych śmiertelność ofiar lawinowych bez plecak lawinowego wynosi 22%. W przypadku ludzi stosujących plecak lawinowy śmiertelność wynosi 11%. Dyskutowaliśmy o tym ostatnio na wyjeździe, dlatego przypomniałem sobie aby to wysłać. Ulotka Mammuta opiera się na badaniach: Pascal Haegeli, Markus Falk, Emily Procter, Benjamin Zweifel, Frederic Jarry, Spencer Logan, Kalle Kronholm, Marek Biskupic, Hermann Brugger Haegeli P, et al. The effectiveness of avalanche airbags. Resuscitation (2014) W sieci jest skrót tych badań. Niby zwiększenie szans x2 ale liczby ciągle małe, może niewłaściwe użycie fałszuje wyniki. Wniosek najlepiej unikać lawin;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Kwiecień Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 3 godziny temu, sstar napisał: Niby zwiększenie szans x2 ale liczby ciągle małe, może niewłaściwe użycie fałszuje wyniki O których liczbach mówisz że są małe? I w domyśle że powinny być większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2 godziny temu, MarioJ napisał: O których liczbach mówisz że są małe? I w domyśle że powinny być większe? Podałeś dwie liczby, więc ciężko pisać o innych niż te dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 15 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 8 godzin temu, sstar napisał: Niby zwiększenie szans x2 ale liczby ciągle małe, może niewłaściwe użycie fałszuje wyniki. Wniosek najlepiej unikać lawin;-) Wydaje mi się, że nie jest źle. Choć należałoby jednak dokonać tej korekty na niemożność odpalenia plecaka (czyli te 20%). Dawałoby to więc sumaryczny wynik w przypadku wożących plecaki na 13,2 % ofiar. Końcowo wobec tego mamy: 22 ofiary wśród bezplecakowców kontra 13,2 wśród wożących plecaki. Być może jest jeszcze jeden czynnik przemawiający za plecakami - otóż używający ich mogą podejmować ciut bardziej ryzykowne zachowania. Nie mam pewności, że tak jest, ale nie raz widziałem na niebezpiecznych liniach freeriderów i zawsze z plecakami. To by dla odmiany wymagało korekty podanego wyniku w drugą stronę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 15 Kwiecień Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 9 godzin temu, sstar napisał: Niby zwiększenie szans x2 ale liczby ciągle małe, może niewłaściwe użycie fałszuje wyniki. Wniosek najlepiej unikać lawin;-) Śmiertelność 11% to wg mnie jest niska liczba. I dobrze że jest niska. Żeby zmniejszyć to prawdopodobieństwo śmierci, trzeba ćwiczyć użycie plecaka. Zachować wszelkie dobre praktyki skutkujące wyciągnięciem rączki w odpowiednim momencie, tak aby poduszka odpaliła przed zasypaniem. Bo to są też błędy które skutkują niestety śmiercią. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnas22 Napisano 21 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień W dniu 15.04.2025 o 13:54, Wujot napisał: Być może jest jeszcze jeden czynnik przemawiający za plecakami - otóż używający ich mogą podejmować ciut bardziej ryzykowne zachowania. Nie mam pewności, że tak jest, ale nie raz widziałem na niebezpiecznych liniach freeriderów i zawsze z plecakami. To by dla odmiany wymagało korekty podanego wyniku w drugą stronę. Na pewno tak jest! Poza tym wiadomo, nie ma gwarancji, że pomogą w każdej sytuacji. Najlepiej działają jak się zacznie zjeżdżać z lawiną, im śnieg mniej zbity tym lepiej. Co innego jak lawina w nas uderzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi