Narty - skionline.pl
Jump to content

Recommended Posts

Witam

Nie wie wiem , czy JC nie wywali tematu, ale prosiłbym Was o polecenie zaufanych organizatorów wyjazdów narciarskich do Austrii lub Włoch. Żeby nie było komercji, uprzejmie proszę o wiadomości prywatne. 

Internet już przeszukałem, jakieś typy już mam, ale potrzebuję opinii osób, które już korzystały ze zorganizowanych wyjazdów.

Podstawowe wymagania: wyjazd 2+2 (nastolatki), okres 6-7 dni (niestety ferie - I połowa lutego), dojazd autokar, zakwaterowanie hotel/apartament/cokolwiek, standard dowolny, byleby czysto, ale wyżywienie HB, obszar narciarski przy zakwaterowaniu. Wielkość ośrodka narciarskiego - wystarczy coś zbliżonego do Chopoka.

Pozdrawiam

Sławek

Edited by Slavko

3 godziny temu, Slavko napisał:

Witam

Nie wie wiem , czy JC nie wywali tematu, ale prosiłbym Was o polecenie zaufanych organizatorów wyjazdów narciarskich do Austrii lub Włoch. Żeby nie było komercji, uprzejmie proszę o wiadomości prywatne. 

Internet już przeszukałem, jakieś typy już mam, ale potrzebuję opinii osób, które już korzystały ze zorganizowanych wyjazdów.

Podstawowe wymagania: wyjazd 2+2 (nastolatki), okres 6-7 dni (niestety ferie - I połowa lutego), dojazd autokar, zakwaterowanie hotel/apartament/cokolwiek, standard dowolny, byleby czysto, ale wyżywienie HB, obszar narciarski przy zakwaterowaniu. Wielkość ośrodka narciarskiego - wystarczy coś zbliżonego do Chopoka.

Pozdrawiam

Sławek

https://www.skionline.pl/wyjazdy/

• Haha 1

Posted (edited)

Może wstyd się przyznać, ale to będzie mój pierwszy raz w Alpach. Nie chcę gonić auta, chciałem po prostu kupić zorganizowaną, żeby niczym się nie martwić i zawieźć d...ę nie siedząc za kółkiem.

Ale jeśli mi się nie uda, będę musiał wsiąść we własne auto, wolałbym jednak tego uniknąć.  

Edited by Slavko

11 godzin temu, Slavko napisał:

Może wstyd się przyznać, ale to będzie mój pierwszy raz w Alpach. Nie chcę gonić auta, chciałem po prostu kupić zorganizowaną, żeby niczym się nie martwić i zawieźć d...ę nie siedząc za kółkiem.

Ale jeśli mi się nie uda, będę musiał wsiąść we własne auto, wolałbym jednak tego uniknąć.  

żaden to wstyd, przeglądałem Twoje relacje - w Karpatach i Sudetach też da się dobrze pojeździć.

Pierwszy raz w Alpy pojechałem dopiero w 25 sezonie mojego narciarstwa.

Gdzieś doczytałem że mieszkasz w 3Mieście więc nawet do Jasnej masz ponad 700 km a w Alpy 2x tyle.

Dojazd autobusem to cała doba, może zacznij szukać wyjazdów samolotowych

np. coś takiego z Gdańska:

https://www.infoski.pl/wlochy/via-lattea/hotel-banchetta?ofrid=NTkyQkdZMTJMVEhCQUtaNzBHRE5NWFAyMDI3LTAxLTE2REIy

• Thanks 1

Nie mam turbo wielu doświadczeń, a z pakietem dojazd-hotel-szkolenie w ogóle mniej, natomiast:

Byłem wiele lat temu z JaffiSport w Livigno; dojeżdżaliśmy sami, ale korzystaliśmy z pakietu hotel plus opieka nad dzieciakami (szkolenie, animacje) i byliśmy bardzo zadowoleni. Oni byli wtedy takim chyba główną polską szkółką tam. Przez te lata oczywiście mogło się zmienić, ale jeżeli dalej działają, to na pewno do rozważenia. Livigno też fajne miejsce, na pewno będziecie zadowoleni. 

W tym roku w Passo Tonale korzystaliśmy tylko z kursu z opieką nad naszą 6-latką w Sport-Vita. To jest biuro ze Śląska. Oni z kolei są chyba taką największa polską (jest ich w PT chyba 4 lub 5) polską szkółką narciarską w tym miejscu. Widziałem, że mieli tam na parkingu bardzo fajny komfortowy autokar; szkolenie dla dzieciaków fajne i organizacja tego wszystkiego podobnie jak w Jaffi wiele lat wcześniej na uważam bardzo dobrym poziomie. Passo Tonale fajne miejsce; piękne góry i widoki. Na pierwszy raz podobnie jak Livigno ON na pewno do polecenia. 

2 godziny temu, Jeeb napisał:

żaden to wstyd, przeglądałem Twoje relacje - w Karpatach i Sudetach też da się dobrze pojeździć.

Pierwszy raz w Alpy pojechałem dopiero w 25 sezonie mojego narciarstwa.

Gdzieś doczytałem że mieszkasz w 3Mieście więc nawet do Jasnej masz ponad 700 km a w Alpy 2x tyle.

Dojazd autobusem to cała doba, może zacznij szukać wyjazdów samolotowych

np. coś takiego z Gdańska:

https://www.infoski.pl/wlochy/via-lattea/hotel-banchetta?ofrid=NTkyQkdZMTJMVEhCQUtaNzBHRE5NWFAyMDI3LTAxLTE2REIy

Moje całe doświadczenie narciarskie to tylko Polska i Słowacja, z czego ostatnie kilkanaście lat to tylko Słowacja + jakieś krótkie wypady w Polskę. A ostatnie 4 lata to Chopok - 9-10 godzn jazdy i jestem na miejscu, przetrenowane kilkukrotnie :).  Czas wreszcie ruszyć dalej, ale ta oferta przykładowa, co dałeś, przy mojej rodzinie robi 25 tysiecy złotych. Absurdalny kosmos. Doba w autokarze nie jest dla mnie problemem, więc będę szukał dalej. 

Ps. JC na swojej stronie ma tylko opcje dojazd własny albo samolot...

1 godzinę temu, Cosworth240 napisał:

Nie mam turbo wielu doświadczeń, a z pakietem dojazd-hotel-szkolenie w ogóle mniej, natomiast:

Byłem wiele lat temu z JaffiSport w Livigno; dojeżdżaliśmy sami, ale korzystaliśmy z pakietu hotel plus opieka nad dzieciakami (szkolenie, animacje) i byliśmy bardzo zadowoleni. Oni byli wtedy takim chyba główną polską szkółką tam. Przez te lata oczywiście mogło się zmienić, ale jeżeli dalej działają, to na pewno do rozważenia. Livigno też fajne miejsce, na pewno będziecie zadowoleni. 

W tym roku w Passo Tonale korzystaliśmy tylko z kursu z opieką nad naszą 6-latką w Sport-Vita. To jest biuro ze Śląska. Oni z kolei są chyba taką największa polską (jest ich w PT chyba 4 lub 5) polską szkółką narciarską w tym miejscu. Widziałem, że mieli tam na parkingu bardzo fajny komfortowy autokar; szkolenie dla dzieciaków fajne i organizacja tego wszystkiego podobnie jak w Jaffi wiele lat wcześniej na uważam bardzo dobrym poziomie. Passo Tonale fajne miejsce; piękne góry i widoki. Na pierwszy raz podobnie jak Livigno ON na pewno do polecenia. 

Szkółka mi niepotrzebna, dzieci już jeżdżą dosyć solidnie. Ale szukam dalej

Pozdrawiam

3 minuty temu, Jeeb napisał:

taki akurat termin wakacyjny jest, wszędzie drogo

zobaczyłem tak z ciekawości ile kosztuje w pierwszym tygodniu lutego Jasna, przy wyciągu z wyżywieniem HB dla 4 osób

i wychodzi 6 800 euro bez dojazdu

Hotel FIS Jasná, Demänovská Dolina (aktualisierte Preise für 2026)

Miło wspominam pobyty w tym hotelu; z 10-12 lat temu jeździliśmy tam z żoną i starszą córką dość regularnie. Hotel bardzo fajny w standardzie; super jedzenie; basen, sauna - duży komfort. Pokoje takie podwójne - sypialnia osobno, cześć dzienna osobno - przynajmniej na nasza trójkę takie dostawaliśmy w ramach rezerwacji - nawet był chyba taki aneks kuchenny tam - może źle pamiętam. Wiec w zasadzie to był taki mini-apartament. Z dzieckiem było to bardzo wygodne. Ceny pamiętam, że już wtedy były wysokie ALE my zawsze czekaliśmy na ostatnią chwilę i last minute jak mieli wolne miejsca, to ceny bardzo różniły się od tych z cennika. Mega atutem tego miejsca jest to, że wychodzisz z narciarni i wchodzisz na krzesło, które Cię wywozi na Lukovą, więc kłopoty z jakimiś kolejkami na samym dole itd. Cię nie dotyczą, bo jesteś na drugiej linii wyciągów. Natomiast ja zawsze rezerwowałem bezpośrednio przez hotel, nie przez booking i tak niejako nawiązywałem dialog i negocjowałem jakoś tam ceny w dół. 

W dniu 5.08.2026 o 15:07, Jeeb napisał:

taki akurat termin wakacyjny jest, wszędzie drogo

zobaczyłem tak z ciekawości ile kosztuje w pierwszym tygodniu lutego Jasna, przy wyciągu z wyżywieniem HB dla 4 osób

i wychodzi 6 800 euro bez dojazdu

Hotel FIS Jasná, Demänovská Dolina (aktualisierte Preise für 2026)

@Jeeb - Apartamenty Chalets - ja śpię tam. Co prawda bez wyżywienia, bo wyżywienie robimy sobie sami. W tym roku 2650 euro z karnetami (niestety mocno podrożało). W zeszłym roku płaciłem 2200 euro, z tego 150 euro wróciło mi na gopass do wykorzystania. Apartament przy stoku, 2 sypialnie, salon, kuchnia, dwie łazienki, w tym jedna z sauną. 

Dlatego porównując Chopoka na 4 osoby przy cenie powiedzmy ok. 11k + dojazd własny i wyżywienie, do Alp, gdzie nie mogę znaleźć sensownej oferty poniżej 20 k (pomijam ilość tras teraz),  to muszę niestety się zastanowić. 20 k to już duże obciążenie dla mojego budżetu.   

2 godziny temu, Slavko napisał:

@Jeeb - Apartamenty Chalets - ja śpię tam. Co prawda bez wyżywienia, bo wyżywienie robimy sobie sami. W tym roku 2650 euro z karnetami (niestety mocno podrożało). W zeszłym roku płaciłem 2200 euro, z tego 150 euro wróciło mi na gopass do wykorzystania. Apartament przy stoku, 2 sypialnie, salon, kuchnia, dwie łazienki, w tym jedna z sauną. 

Dlatego porównując Chopoka na 4 osoby przy cenie powiedzmy ok. 11k + dojazd własny i wyżywienie, do Alp, gdzie nie mogę znaleźć sensownej oferty poniżej 20 k (pomijam ilość tras teraz),  to muszę niestety się zastanowić. 20 k to już duże obciążenie dla mojego budżetu.   

apartamenty z własnym dojazdem i wyżywieniem to jest zupełnie inna rozmowa

Na początku w pierwszym poście postawiłeś poprzeczkę wysoko

hotel przy wyciągu, HB, skipass, transport 

W jakim konkretnie tygodniu chcesz jechać ? 

Przykładowo od 6 do 13 lutego można znałeźć 4 osobowy apartament w dobrym miejscu w granicach 1500  eoro do tego 4 skipassy to zamkniesz się poniżej 3 K euro

Edited by Jeeb
  • Thanks 1

2 godziny temu, Slavko napisał:

gdzie nie mogę znaleźć sensownej oferty poniżej 20 k

Omg, 20k PLN na wyjazd na narty?

Zależy na ile osób, ale w ostatnim sezonie uderzyłem do Folgaridy na 5 dni na śniegu, familia 2+1 [13 lat córka] i psiak. Nocleg w zacnym miejscu wyszedł 5,2k PLN. Ze wszystkim spokojnie zmieściłem się poniżej 10k.

Edited by grimson
  • Haha 2

@Jeeb cały czas myśląc o Alpach celuję w transport, wyżywienie i noclegi po stronie organizatora. Jeśli przekroczy to moje możliwości finansowe, to wrócę na Słowację, tyle, że z własnym dojazdem i wyżywieniem, bo to mam ogarnięte. Co innego 10 godzin w aucie, a co innego 18-20. Dlatego szukam czegoś z autokarem.

Pozdrawiam 

• Like 1

2 godziny temu, grimson napisał:

Zależy na ile osób, ale w ostatnim sezonie uderzyłem do Folgaridy na 5 dni na śniegu, familia 2+1 [13 lat córka] i psiak. Nocleg w zacnym miejscu wyszedł 5,2k PLN. Ze wszystkim spokojnie zmieściłem się poniżej 10k.

Ja szukam na 4 osoby. Ty byłeś z dojazdem własnym?

8 godzin temu, Slavko napisał:

@Jeeb cały czas myśląc o Alpach celuję w transport, wyżywienie i noclegi po stronie organizatora. Jeśli przekroczy to moje możliwości finansowe, to wrócę na Słowację, tyle, że z własnym dojazdem i wyżywieniem, bo to mam ogarnięte. Co innego 10 godzin w aucie, a co innego 18-20. Dlatego szukam czegoś z autokarem.

Pozdrawiam 

a tego organizatora znasz  ?

https://snowshow.pl/wyjazdy?grupa-wiekowa=family&kraj=austria&data=january_2026

wprawdzie nie korzystam z ich usług ale wielokrotnie spotykałem na stoku - ludzie wypowiadali się b. pozytywnie

Co innego 10 godzin w aucie, a co innego 18-20. Dlatego szukam czegoś z autokarem.

Cześć, pomyśl że autokar jedzie pewnie 2x dłużej niż osobówka (najpierw zbiera ludzi z różnych miast zanim ruszy w trasę, w której jedzie wolniej). W sumie płacisz za każdą osobę w autokarze, może warto przemyśleć czy nie opłaci się pojechać swoim autem i zarezewować noclegi tranzytowe w drodze? Po prostu pojedziesz 2 dni ale na luzie, zorganizujesz sobie wyjazd po swojemu, nie będziesz uzależniony od pośrednika, który na tym zarabia. W dobie bookingów i itp. to żaden problem znaleźć nocowanie przy trasie. Nocowanie w apartamencie na miejscu często możesz załatwić przez stronę ośrodka. 
Jeśli byłbyś zainteresowany, to stosunkowo blisko z PL jest Zillertal z zaje*** ośrodkami narciarskimi (na pewno na pierwszy wyjazd szczęka Wam opadnie), noclegi w dobrej cenie i skipasy organizowało polskojęzyczne biuro, które znalazłam po latach pod adresem:

https://zillertalinfo.com.pl/1664-2/

Napisz, zadzwoń, dostaniesz dobrą ofertę. W całej dolinie jeżdżą skibusy transferujące między poszczególnymi ośrodkami i miejscowościami, jest też pociąg. Opcje spania pod stokiem raczej są drogie (jak to w Austrii), ale infrastruktura okołonarciarska jest świetnie przygotowana. 

• Thanks 1

Jest kilka firm (podawane już powyżej SnoShow, ale też FeelTheFlow czy Taksidi), które organizują wyjazdy, ale z tego co kojarzę to głównie startują z Warszawy i jadą przez Śląsk gdzie można sie dosiąść. W lutym można się pewnie zamknąć w 3k-3,5k za osobę ze wszystkim. Wydaje mi się, że nawet z Val di Sole będziesz zadowolony, a zatwardziałaych "tylko w Ischgl albo w Saas-Fee można pojeździć na nartach" traktowałbym z przymrużeniem oka :) 

Ja byłem raz z Taksidi, znajomi jeździli ze wszystkimi firmami które wymieniłem i każdy był w miarę zadowolony - dostajesz mniej więcej to co w ofercie.

• Like 1

W dniu 9.08.2026 o 21:14, grimson napisał:

Zacne miejsce?

Nie słuchajcie go. On kłamie jak z nut.

Folgarida to typowa tania miejscówka dla Europy środkowej.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Downvote 1