waldek~ Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Super wyjazd i do tego można się czegoś nauczyć. Jaką kamerą były nagrywane te filmy? Zastanawiam się nad zmianą kamery i porównuje różne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Cześć Ferrari masz rację - skupiłem się na nieszczęśliwie użytym przez Ciebie określeniu. Co do reszty masz rację. Chłopaki chcieli jechać głęboko ale przekładało się to na walenie na wewnętrzną. Czyli chcieli jechać a nie dawali nartom jechać. To jednak może być po prostu kwestia anatomiczna, choć u Filipa widać, że kolana chodzą jak należy. Dla mnie ważny jest, krótki skręt i śmigi - nie mam pytań. Pływaku - zapytam wprost - jak u Ciebie z brzuszkiem? Bo jak tak jak u mnie to choćbyś się zes...ł ciężko Ci będzie przyjąć głęboka pozycje zjazdową. Jedna zacząłbym od wyważenia. Mam wrażenie, że jesteś zbyt z tyłu - zwróć uwagę na golenie, muszą być ustawione bardziej agresywnie. Trzeba więc zacząć od przesunięcia środka ciężkości do przodu. Czy jesteś w stanie w pozycji zjazdowej wykonywać skręty? Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 4 godziny temu, idealist napisał: Podzielam w pełni zdanie wujota o Obertauern. Trasy jak dla mnie bardzo krótkie, przepięcia, na których robią się ogromne kolejki, do tego w środku coś w stylu ogromnego lodowiska-boiska, można ćwiczyć odpychanie kijami Nie pojechałabym kolejny raz, choć byłam tylko jeden dzień w grudniu 2 lata temu, ale duża pewność dobrych warunków śniegowych jest ogromnym atutem. Obertauern ma swoje plusy: najważniejsze to (1) pewność warunków śniegowych; gdy w Schladming, czy Flachau człowiek nieraz jedzie po białym dywaniku pośród zielonych łączek i lasów, tu na górze przeważnie śniegu nie brakuje - ja jeździłem tu kiedyś w ostatnie dni kwietnia i bodaj 1 maja, a przecież to nie lodowiec; (2) widoki - czujesz się jak w dalekim Tyrolu, a nie w Salzburgerlandzie; (3) świetna infrastruktura - praktycznie nie ma starych wyciągów; wszędzie kanapy; (4) większość hoteli i pensjonatów, to ski-in-ski-out, czyli zapominasz o samochodzie a z narciarni wychodzisz na stok albo jego bezpośrednie sąsiedztwo. Minusy (1) długość tras - z uwagi na to, że dolne stacje wyciągów startują z dość dużej wysokości, bo znajdują się na szczycie przełęczy, to różnica wysokości bezwzględnej od dolnych do górnych stacji wyciągów nie jest jakaś wyjątkowo okazała i stąd trasy są takie a nie inne - z drugiej strony dzięki temu, że stacja jest tak wysoko, to są tam tak dobre warunki śniegowe; (2) ceny - i to nawet nie chodzi o ski-passy - często na te zresztą są akurat zniżki; ale sama miejscowość (restauracje, sklepy) i kwatery mają ceny na pewno bardziej premium niż choćby w miejscowościach Ski-Amade; (3) to o czym pisałaś - potrafi się przytkać w pewnych newralgicznych punktach; (4) pogoda - jak jest słonko, to jest bajka, ale na tej przełęczy lubią siąść chmurki i wtedy mleko takie, że masakra. Ja sam uważam, że plusów jest więcej niż minusów i z racji tego, że z Krakowa, mam tutaj stosunkowo blisko, często tu bywam. Przynajmniej raz, a często i dwa razy w sezonie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 13 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 11 hours ago, waldek~ said: Jaką kamerą były nagrywane te filmy? gopro hero 5 black 10 hours ago, Mitek said: Pływaku - zapytam wprost - jak u Ciebie z brzuszkiem? Bo jak tak jak u mnie to choćbyś się zes...ł ciężko Ci będzie przyjąć głęboka pozycje zjazdową. Jedna zacząłbym od wyważenia. Mam wrażenie, że jesteś zbyt z tyłu - zwróć uwagę na golenie, muszą być ustawione bardziej agresywnie. Trzeba więc zacząć od przesunięcia środka ciężkości do przodu. Czy jesteś w stanie w pozycji zjazdowej wykonywać skręty? Brzunio ostatnio jest dużo mniejszy, więc mogę się pochylić głębiej W pozycji zjazdowej mogę wykonywać skręty poprzez przełożenie bioder za narty, ale przy mniejszych prędkościach. Przy 90 kmh jest na tyle niestabilnie, że strach się ruszyć Dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 28 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 On 12/13/2016 at 1:12 AM, FerraEnzo said: Noga górna tak nienaturalnie do przodu wypychana, Trafiłem na taki opis w "Narciarstwo od A do Z": "Podstawowa różnica, o której bardzo często świadomie nie wspominam amatorom, to zapoczątkowanie całej akcji przez wysunięcie górnej narty w przód. W jakim celu ? Taka sylwetka ustawia odpowiednio biodra, pozwala na mocne trzymanie krawędzi oraz daje miejsce na mocne, równoległe włożenie kolan do skrętu". Nie wiem jak się to ma do jazdy chłopaków, pogadam z nimi na kolejnym wyjeździe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 28 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2016 3 minuty temu, Plywak napisał: Trafiłem na taki opis w "Narciarstwo od A do Z": "Podstawowa różnica, o której bardzo często świadomie nie wspominam amatorom, to zapoczątkowanie całej akcji przez wysunięcie górnej narty w przód. W jakim celu ? Taka sylwetka ustawia odpowiednio biodra, pozwala na mocne trzymanie krawędzi oraz daje miejsce na mocne, równoległe włożenie kolan do skrętu". Nie wiem jak się to ma do jazdy chłopaków, pogadam z nimi na kolejnym wyjeździe Pogadaj pogadaj. Też słyszałem / czytałem o tym, że w początkowym etapie nauki adept może inicjować skręt przez wysunięcie nogi. Na ile to jest zdrowe dla techniki i późniejszych postępów?...Nie wiem. Wiem, że my (już coś jeżdżący) nie powinniśmy tak inicjować skrętu. Oczywiście ta noga górna zawsze będzie bardziej z przodu, ale z moich obserwacji jest to maks pół długości buta. I na pewno nie powinniśmy tak inicjować skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi