Początkujący12 Napisano 14 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2020 Witam, kupiłem nowe narty na ten sezon i chciałbym dowiedzieć się czy to normalne, że po 2 wypadach na górnej części nart oraz butów w niektórych miejscach delikatni schodzi laminat i pojawiają się głębsze rysy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 14 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2020 4 minutes ago, Początkujący12 said: Witam, kupiłem nowe narty na ten sezon i chciałbym dowiedzieć się czy to normalne, że po 2 wypadach na górnej części nart oraz butów w niektórych miejscach delikatni schodzi laminat i pojawiają się głębsze rysy? Pozdrawiam Masz laminat na butach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Początkujący12 Napisano 14 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2020 2 minuty temu, Plywak napisał: Masz laminat na butach? Coś w stylu karbonu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 14 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2020 (edytowane) 4 minutes ago, Początkujący12 said: Coś w stylu karbonu:) Hehe, co to za buty? Trudno mi powiedzieć, czy karbon powinien się rysować, ale krawędzie nart są dosyć ostre i każdy kontakt krawędzi z butem kończy się rysą (przynajmniej w taki normalnych, nie karbonowych). Również laminat na nartach się rysuje. Wiem, że boli, ale raczej nie do uniknięcia. Możesz pomyślec o pokryciu ceramiką, jak w samochodach Edytowane 14 Grudzień 2020 przez Plywak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2020 Cześć Normalne. Zwiększ trochę rozstaw. W dobie obowiązującego kiedyś "eleganckiego" wąskiego rozstawu takie rysy na butach to był powód do dumy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 14 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2020 Takie rysy to był powód do kłopotów. Jeździłem bardzo wąsko. Ale to nie były nogi zblokowane, co widywało się casem, gdy ktoś taką jazdę imitował. Moje nogi pracowały oddzielnie. Z wyraźnym obciążeniem narty zewnętrznej a takim samym odciążeniem wewnętrznej. Czyli buty z nartą ciągle się przesuwały względem siebie w górę i w dół. Krawędź narty zaczepiała o bok buta. To było podświadome. Gdy cholewka buta była już znacznie ścięta, przynitowałem na obu butach kawałki blachy duralowej. Jedyna rada, by nie stracić kapci. Teraz też mam powód do "dumy". Mam ryski na butach, mimo że lata walczyłem o szerszy rozstaw nart. Na klatkach ze skrętu widzę że narta wewnętrzna nieco uniesiona ma tendencję do zbliżania się do buta zewnętrznego. Stąd te ryski. Dawniej to było ścinanie plastyku. Ten odruch siedzi tak głęboko i nie mogę sie go pozbyć. Inna sprawa nie bedę szukał jakichś ćwiczeń i poświęcał cały dzień na te ćwiczenia przez cały sezon. Wydaje mi się, że tego typu odruchy(błędy) są dość powszechne. Dopóki wyraźniej nie wpływają na jakość jazdy nie ma co z tym walczyć. Zagronie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi