marionen Napisano 27 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 6 godzin temu, grimson napisał: I żeby nie było @Jeeb, śmigałem na tych 200m w kartoflisku, bo stok z racji dodatnich temperatur nie widział ratraka przed dobre parę dni: Trochę pojechałeś z tymi warunkami. Na filmie widzę prawie idealne (biorąc pod uwagę temperaturę), nawet muld nie ma, jedynie koleiny pod wyciągiem. Narciarze teraz są niezwykle wymagający a prawda jest taka, że pogody nie pokonasz i trzeba radzić sobie w zastanych warunkach. Przez pierwsze 25 lat jazdy na nartach w ogóle ratraka nie widziałem. Aktualnie problemem jest parę dni nie równane na łagodnej trasie i już lament. Jeszcze koniecznie kanapa wyprzęgana, podgrzewana i z osłoną. A ceny karnetów za drogie. No niestety ktoś za te wygody musi zapłacić. Oczywiście nie jestem przeciwnikiem postępu i rozwoju. Też wolę orczyk czy kanapę zamiast wyrwirączki. Podstawa to jednak ogarnięcie techniki i wszystko później jest zdecydowanie prostsze, łatwiejsze do ogarnięcia na każdej trasie niezależnie od przygotowania. Wymaga to jednak trochę poświęcenia i czasu (którego większości narciarzy jednak brakuje). Dużym, żeby nie powiedzieć ogromnym ułatwieniem są współczesne narty taliowane i obecne buty narciarskie również sporo ułatwiają w opanowaniu umiejętności narciarskich. O wiązaniach i odzieży nie wspominając. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 27 minut temu, marionen napisał: Trochę pojechałeś z tymi warunkami. Na filmie widzę prawie idealne (biorąc pod uwagę temperaturę), nawet muld nie ma, jedynie koleiny pod wyciągiem. Narciarze teraz są niezwykle wymagający a prawda jest taka, że pogody nie pokonasz i trzeba radzić sobie w zastanych warunkach. Przez pierwsze 25 lat jazdy na nartach w ogóle ratraka nie widziałem. Aktualnie problemem jest parę dni nie równane na łagodnej trasie i już lament. Jeszcze koniecznie kanapa wyprzęgana, podgrzewana i z osłoną. A ceny karnetów za drogie. No niestety ktoś za te wygody musi zapłacić. Oczywiście nie jestem przeciwnikiem postępu i rozwoju. Też wolę orczyk czy kanapę zamiast wyrwirączki. Podstawa to jednak ogarnięcie techniki i wszystko później jest zdecydowanie prostsze, łatwiejsze do ogarnięcia na każdej trasie niezależnie od przygotowania. Wymaga to jednak trochę poświęcenia i czasu (którego większości narciarzy jednak brakuje). Dużym, żeby nie powiedzieć ogromnym ułatwieniem są współczesne narty taliowane i obecne buty narciarskie również sporo ułatwiają w opanowaniu umiejętności narciarskich. O wiązaniach i odzieży nie wspominając. Nie napisałem, że kartoflisko jest zle. Tak nazywam warunki, jak jest miękko i bardzo miękko. Osobiscie wolę jak jest twardo, lub bardzo twardo, sztruks nie jest wymagany. Wtedy mogę szybciej pocisnąć. Wyrwiraczka? Moja ulubiona Proca na Czarnej Górze, najszybszy wyciąg w tamtym miejscu, jedzie 15 km/godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 37 minut temu, grimson napisał: ...Wyrwiraczka? Moja ulubiona Proca na Czarnej Górze, najszybszy wyciąg w tamtym miejscu, jedzie 15 km/godz. Proca w Czarnej Górze to nie wyrwirączka. Tam nigdy nie było tego typu wyciągu. Za młoda stacja narciarska. Na zdjęciach wyrwirączka z Zieleńca, wyciąg był koło Kościółka Końcówka wyciągu, ta bramka po prawej to automatyczny wyłącznik wyciągu na wypadek gdyby nie udało się wypiąć klucza z liny (co czasami narciarzom się zdarzało). Klucz to to co dynda mi między nogami, mój to porządny bakelitowy. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 5 minut temu, marionen napisał: Proca w Czarnej Górze to nie wyrwirączka. Tam nigdy nie było tego typu wyciągu. Za młoda stacja narciarska. Na zdjęciach wyrwirączka z Zieleńca, wyciąg był koło Kościółka Końcówka wyciągu, ta bramka po prawej to automatyczny wyłącznik wyciągu na wypadek gdyby nie udało się wypiąć klucza z liny (co czasami narciarzom się zdarzało). Klucz to to co dynda mi między nogami, mój to porządny bakelitowy. Sądziłem, ze wyrwirączka, albo bardziej wyrwinóżka, to takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 43 minuty temu, grimson napisał: Sądziłem, ze wyrwirączka, albo bardziej wyrwinóżka, to takie coś: To zwykły talerzyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 28 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień (edytowane) 10 godzin temu, marionen napisał: To zwykły talerzyk. A co jest w cervenohorskim sedle? https://cervenohorskesedlo.eu/cs/vleky-lanovky chyva też talerzyki poma https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Poma-Lift Edytowane 28 Wrzesień przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 28 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień W dniu 27.09.2025 o 18:03, sstar napisał: Hala to ersatz jaki erzac ? Ta sama górka będzie ale całoroczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 28 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień (edytowane) 1 godzinę temu, Jeeb napisał: jaki erzac ? Ta sama górka będzie ale całoroczna Tylko powietrze takie jak co poniektórym twoim komentarzu. Jak to mówią pierdolnie… nie wie, że nie wypada… ps Wszystkie dyscypliny narciarskie to aktywność na świeżym powietrzu i wykorzystywanie nart na śniegu Edytowane 28 Wrzesień przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 11 godzin temu, sstar napisał: twoim komentarzu. Jak to mówią pierdolnie… Mowa nienawiści jest bazą i fundamentem upokorzenia. Nie możemy wyzbyć się jej natychmiast, ale możemy ją ograniczyć. Możemy powstrzymywać mowę nienawiści i jednocześnie starać się zrozumieć inny punkt widzenia. Inny nie znaczy mój. Próba zrozumienia może dać początek empatii. Uświadomienia sobie, jak inni ludzie różnią się ode mnie samego… Uwaga, uwaga, zaczynamy się oswajać z myślą, że można kogoś wykluczyć, że można kogoś stygmatyzować, że można kogoś wyalienować. I tak powolutku, stopniowo, dzień za dniem ludzie zaczynają się z tym oswajać… 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 29 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień (edytowane) 5 godzin temu, Jeeb napisał: Mowa nienawiści jest bazą i fundamentem upokorzenia. Nie możemy wyzbyć się jej natychmiast, ale możemy ją ograniczyć. Możemy powstrzymywać mowę nienawiści i jednocześnie starać się zrozumieć inny punkt widzenia. Inny nie znaczy mój. Próba zrozumienia może dać początek empatii. Uświadomienia sobie, jak inni ludzie różnią się ode mnie samego… Uwaga, uwaga, zaczynamy się oswajać z myślą, że można kogoś wykluczyć, że można kogoś stygmatyzować, że można kogoś wyalienować. I tak powolutku, stopniowo, dzień za dniem ludzie zaczynają się z tym oswajać… Czyżby kopiuj-wklej? Lepiej późno niż wcale, wreszcie się czegoś nauczyłeś i mądrego napisałeś. Szkoda, że cudze. Ale tego się trzymaj, z korzyścią dla forum. PS a każdy czasem coś pierdolnie bez sensu... więc aż tak się nie przejmuj. Niestety zdaje się, że nie zrozumiałeś cytowanego fragmentu. Inny kontekst inny cel. A zadaszone górki i inne skanseny stawiaj sobie gdzieś tam koło nowego domu byle z daleka od naszej pięknej ojczyzny. Edytowane 29 Wrzesień przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Październik Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik No proszę. 26 września stan ON jak na zdjęciach wyżej. 14 października - ON wystawił armatki. Może mają w końcu ambitny cel, kręcić dłużej jak 2 tygodnie w sezonie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Październik Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 8 minut temu, grimson napisał: No proszę. 26 września stan ON jak na zdjęciach wyżej. 14 października - ON wystawił armatki. Może mają w końcu ambitny cel, kręcić dłużej jak 2 tygodnie w sezonie? daleko masz do tego resortu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Październik Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 15 minut temu, Jeeb napisał: daleko masz do tego resortu? z pracy 15 min autem. więc czekam aż odpalą nocne, wtedy będę tam wbijał w tygodniu. notabene stok stoi oświetlony w nocy cały boży rok, bez względu czy mają śnieg czy trawę na wierzchu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Październik Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 3 minuty temu, grimson napisał: z pracy 15 min autem. więc czekam aż odpalą nocne, wtedy będę tam wbijał w tygodniu. notabene stok stoi oświetlony w nocy cały boży rok, bez względu czy mają śnieg czy trawę na wierzchu. Prąd mają, kasę mają tylko dachu brakuje pa tak wiem- powtarzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi