Victor Napisano 31 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2021 Ostatni dzień 2021 oby każdy był taki w 2022 i tego Wszystkim życzę. IMG_5358.MOV Plan na dziś zrealizowałem z nawiązką ,w pełni szczęśliwy,strasznie zmęczony ale jak bardzo natchniony na kolejne wyprawy i szaleństwo narciarskie ⛷ Dzien od rana zaczął się idealnie,było ciepło,betonowo, czasami w niektórych miejscach za dużo brył lodowych na stoku(później z czasem już muldzasto),ale pusto to najważniejsze,choć dziś postanowiłem do południa trenować po stronie Tignes i co najważniejsze okazało się ze wybór był trafiony- brak tych śmiesznych kontroli covidowych przez co nigdzie nie było zatorów,wszystko kręciło się jak powinno. w tym miejscu moje oczy ujrzały krzesło z czasu Napoleona Trochę trzeszczało ,piszczało ale krajobraz oddawał spokój ducha,czasem myślałem ze chyba lepszy byłby kocyk,gdzieś się rozłożyć i tak po ludzku sobie poleżeć u góry widoki mnie powaliły zjazd czerwona I powrót w to samo miejsce następnie niebieska i czerwona w stronę Tignes 1800 Tignes 1800 i nowa zapora . Stara w skutek pęknięcia chyba 1952 roku zalała stara wieś Tignes a dzisiejsze Tignes zostało odbudowane trochę wyżej właśnie na 2100. trasa do wioski całkiem ciekawa choć wąska i stroma,ale przecież była oznaczona na czerwono następnie gondolą udałem się w stronę Tignes, zjazd czerwienią i czernią stwierdzilem że to już czas 🥶 czerń Olympique ⛷ początkowo bez spinki do pierwszego zakrętu bo tam oczy ujrzały muldy! a miało być tak pięknie. Niestety na przejazd i warunki na piste Grahama będę musiał poczekać do kolejnego przyjazdu wąska szykana nastepnie skręt w lewo w stromy dół na Val d’isere stomo cholera mega stomo i muldziasto 🤦♂️🥶 choć zdjęcie może tego nie oddaje ale stromo-tu faktycznie musza być robione mega prędkości jak stok jest równy i betonowy Ale odwrotu nie było a ja z doświadczeniem 19 dniowym w narciarstwie🙃 no coż jesteś musisz,powolutku na ześlizgu do lewej a następnie do prawej taki ułożyłem sobie plan i tak to poszło,serce oczywiście mocno biło, ale … nie było odwrotu …pierwsza cześć pokonałem bez dzwona choć dwa razy noga tańczyła już w górze,uff chwila na oddech zdjęcie i lecę dalej, nic nie lepiej patrząc w dół ale po lewej dostrzegłem bardziej ubity odcinek po którym stwierdziłem to będzie to miejsce na zjazd i tak było,poszło o dziwo dużo łatwiej kolejny odcinek zaliczyłem nastepny podobnie od lewej i zobaczyłem juz w dolinie Val d’iser wiedziałem ze juz bliżej do celu Choć tu już fragmentami było płasko wiec można było się troszke rozpędzić na prawo i lewo dotarłem caly,zdrowy w jednym kawałku,mega szczęśliwy Tu banan na gębie,lekki uśmieszek pod nosem chwila oddechu,łyk wody i stwierdzam jest mega! Wracam na górę a tam już chill do końca dnia Podsumowując; Ostatni dzień roku mega gruby dla mnie osobiście narciarsko. Dużo nauki,wrażeń,wyjść z dziwnych sytuacji. A co najważniejsze cały i zdrowy. Wszystkim takich emocji narciarskich jakich sam dziś przeżyłem,oczywiście na swój sposób życzę w nadchodzącym 2022 !! Pozdrawiam mega serdecznie ! Dobrego 2022 roku! 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 31 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2021 Bajka. Ps.Wiktor czy w stacji z Val d Isere do Tignes był jeszcze czerwony tapczan dla zmęczonych narciarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 31 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2021 Godzinę temu, marcinn napisał: Ps.Wiktor czy w stacji z Val d Isere do Tignes był jeszcze czerwony tapczan dla zmęczonych narciarzy Cześć Powiem szczerze że nie zwróciłem uwagi na ten szczegół w tym emocjach. Ogólnie stacja dolna w Val d’isere wyglada na dość nową ale może gdzieś ta kanapa stoi, jeżeli jest taka kultowa? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 31 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2021 46 minut temu, Victor napisał: Cześć Powiem szczerze że nie zwróciłem uwagi na ten szczegół w tym emocjach. Ogólnie stacja dolna w Val d’isere wyglada na dość nową ale może gdzieś ta kanapa stoi, jeżeli jest taka kultowa? Pozdrawiam Znajdę moje zdjęcia to poszukam i wstawię...tak z ciekawości 😉 Co by było w temacie jeden z lepszych jeśli nie najlepszy rejon tz.topowych stacji francuskich do jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 31 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2021 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 1 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2024 (edytowane) W dniu 28.12.2021 o 08:34, Wujot napisał: lekki skansen wyciągowy, chyba dawno tam nie byłeś @Victorku - genialna relacja, dopiero teraz odkryłem Edytowane 1 Grudzień 2024 przez Jeeb literki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 1 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2024 Godzinę temu, Jeeb napisał: dawno tam nie byłeś Sam dawno nie byłem 😤 Za pięć dni wyruszam kontrolnie sprawdzić w AT dwa ON Ischgl i na powrocie dzionek w S.Anton .. i wracam na francuską ziemię 🥳 na początek coś nowego czyli Le Devolue a w następnym sezonie powrót na dłużej do Tignes i Vd’I. W tym sezonie raczej już nie dam rady 😡 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 1 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2024 2 godziny temu, Victor napisał: Le Devolue a to gdzie leży ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 1 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2024 Teraz, Jeeb napisał: a to gdzie leży ? De volaille to chyba na talerzu 🍽️ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 1 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2024 13 minut temu, Jeeb napisał: a to gdzie leży ? y😉 https://www.ledevoluy.com/hiver/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 1 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2024 4 godziny temu, Jeeb napisał: chyba dawno tam nie byłeś @Victorku - genialna relacja, dopiero teraz odkryłem No jeśli chodzi o wyciągi to mocno odstają od alpejskiej czołówki, a nawet austrijackiej średniej polki. Na szczęście jakieś 80 proc to szybkie wyprzegane krzesła lub gondole. . Nadrabiają za to terenami, stokami i widokami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 2 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2024 Takie wyciągi z sentymentem wspominam z lat 60/70 ubiegłego wieku, były w zasadzie jedyne w naszych górach, lina stalowa, poszarpana niszczyła i brudziła rękawice i ubrania, do tego trzeba było mieć specjalny "klucz" z twardego drewna lub pręta stalowego bo na bardziej stromych stokach trudno było utrzymać się na rękach. Ten wyciąg w Tignes to już jednak inna generacja, lina miękka, gruba, nie stalowa i stok w zasadzie płaski - transfer pomiędzy dwoma wyciągami. Val Claret/Tignes - marzec 2924 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi