wolcjusz Napisano 31 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2022 Jak wiadomo marketingowcy zatrudnieni dla producentów sprzętu narciarskiego dwoją się i troją żeby umożliwić sprzedaż jak największej ilości modeli nart. W tym celu wprowadzają często zamieszanie w systematykę, nazwy, szaty graficzne tak, że czasem ciężko się połapać jakiego rodzaju narty akurat oglądamy. Obserwując rynek od pewnego czasu zdobyłem jakieś tam rozeznanie w modelach Heada, Atomica, Salomona czy Fischera. Trochę gorzej z Rossignolem bo prawie wszystkie ich narty to "Hero", ale największy mindfuck mam z Nordicą. Czy ktoś mógłby mnie wprowadzić w ich systematykę tak żebym coś z tego zrozumiał? Widzę że mają modele Dobermann, Spitfire i... Dobermann Spitfire (serio?). Czy te nazwy znaczą u nich coś konkretnego i jak to ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 31 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2022 (edytowane) Nie znam się to się wypowiem. Dobermann znaczy trasowe narty i tyle, w odróżnieniu od Enforcer czy Soul, które pozatrasowe raczej. potem są już kolejne rozróżnienia w rodzinie dobermanów (ki pies): niektóre gs… inne sl… można się domyśleć, a te spitfire to coś pomiędzy sądząc po promieniu i szerokości pod butem https://www.skionline.pl/sprzet/narty,19-20,nordica.html dodam, ze nie miałem nigdy żadnych nordik ps hero to coś jak dobermann niewiele znaczy choć to chyba narty trasowe w obydwu przypadkach Edytowane 31 Styczeń 2022 przez sstar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 31 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2022 (edytowane) Linia Doberman w Nordikach to narty race'owe zarówno w komórce sportowej, jak i amatorskiej. To SL i GS. Spitfire to odpowiednik raczej segmentu high-performance, albo nawet segmentu hybrydowego (jeżeli chodzi o radius). Nie robiłem jakiegoś szalonego riserczu, ale tak to wygląda. Mam doświadczenie z Dobermanami Spitfire 80 i 72. Osiemdziesiątka to przedstawiciel "sportowych" hybryd z szerokością pod butem. Jeżdżą podobnie jak Atomiki X9 WB, przy czym działają jak taran, za to są mniej zwrotne i wolniejsze w reakcjach (są szersze od WB bodajże o 5 mm). Nazwał bym je "usportowionymi", ciężkimi nartami all-mountain. Siedemdziesiatka dwójka w długości 174 cm (R16) w zasadzie działa jak gigantka. Wszystkie opinie są moimi subiektywnymi odczuciami i proszę nie brać tego jak opis techniczny😀. Edytowane 31 Styczeń 2022 przez waldek71 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 31 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2022 55 minut temu, wolcjusz napisał: Widzę że mają modele Dobermann, Spitfire i... Dobermann Spitfire (serio?). Czy te nazwy znaczą u nich coś konkretnego i jak to ogarnąć? Samo Spitfire w nazwie bez członu Doberman to modele, które na oficjalnej stronie Nordiki przedstawiane są jako przyjemne, łatwe narty dla początkujących i mało zaawansowanych. Czy nazwiemy to niższym segmentem all-round czy jakoś inaczej, to chyba nie ma znaczenia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi