Otella889 Napisano 23 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2024 Cześć. Tak sobie postanowiłam założyć wątek i napisać zapytanie. Czy ktoś z Was miał okazję jeździć na nartach w tych górach ? Nie mówię tutaj o kompleksie jakim jest Rzeczka lecz chodzi o Rymarza. Tak pytam, bo ostatnio idąc na Kalenicę przez schronisko Zygmuntówkę zastanawiałam się jakby to było zjeżdżać tą trasą w zimie, Choć bardzo krótka, to jednak dosyć stroma. Drugie pytanie czy ktoś jeździł na nartach w Boguszow Gorce https://boguszow24.pl/boguszow-gorce-narty/ Będę wdzięczna za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 23 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2024 W obu ośrodkach sytuacja jest podobna - o ile działają, to tylko na połowie długości stoku. Boguszów-Gorce w ostatnich sezonach tłumaczył się (przynajmniej szczerze) podwyżkami kosztów, przez które nie opłaca im się ratrakować górnej części (tej stromej), więc działa tylko orczyk. Na Rymarzu z kolei problemem są warunki śniegowe - w górnej części śnieg jest zwykle wywiany i jeśli stok działa, to też mniej więcej do połowy (wysiada się z wyciągu na takiej płaskiej dróżce, przecinającej wyciąg). Oczywiście pozostałe trasy są w ogóle nie używane (wąskie i bez naśnieżania). Oba stoki są rzeczywiście niezłe i szkoda, że nie wykorzystuje się ich w całości. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 23 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2024 Ja jeździłem na stoku Rymarz raz w życiu w 2019 roku. To była ostatnia dobra zima ( ilość opadów śniegu w górach ) na Dolnym Śląsku, wszystkie ośrodki były otwarte. Trasa wtedy dla mnie bardzo wymagająca, to był pierwszy pełny mój sezon na nartach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otella889 Napisano 2 Wrzesień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2024 To jest prawda ztą zimą na Dolnym Śląsku w 2019 roku. Pamiętam jak akurat jeździłam w Rzeczce akurat. Co do Rymarza, to właśnie widziałam jakoś, ze ten stok jest przecięty dróżką Widziałam to właśnie wracając z Kalenicy przez Bielawską Polankę. Ciekawe jak w tym roku będzie w tym Boguszowie i wgl czy będzie śnieg, bo jak tak patrzę na te temperatury, gorąc ( który nie ukrywam, że mnie już strasznie męczy i serio tęsknię za zimą i w ogóle ) to obawiam, się, że nie będzie na czym jeździć :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 2 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2024 W dniu 23.08.2024 o 17:04, Michas222k napisał: Ja jeździłem na stoku Rymarz raz w życiu w 2019 roku. To była ostatnia dobra zima ( ilość opadów śniegu w górach ) na Dolnym Śląsku, wszystkie ośrodki były otwarte. Trasa wtedy dla mnie bardzo wymagająca, to był pierwszy pełny mój sezon na nartach. Ja zjechałem raz po zamkniętym warunki trudne twardo i nierówno skiturowo wszedłem od przełęczy od tyłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 2 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2024 W dniu 23.08.2024 o 13:45, koliber napisał: W obu ośrodkach sytuacja jest podobna - o ile działają, to tylko na połowie długości stoku. Boguszów-Gorce w ostatnich sezonach tłumaczył się (przynajmniej szczerze) podwyżkami kosztów, przez które nie opłaca im się ratrakować górnej części (tej stromej), więc działa tylko orczyk. Na Rymarzu z kolei problemem są warunki śniegowe - w górnej części śnieg jest zwykle wywiany i jeśli stok działa, to też mniej więcej do połowy (wysiada się z wyciągu na takiej płaskiej dróżce, przecinającej wyciąg). Oczywiście pozostałe trasy są w ogóle nie używane (wąskie i bez naśnieżania). Oba stoki są rzeczywiście niezłe i szkoda, że nie wykorzystuje się ich w całości. Z kolei Boguszów kiedyś katowalem na nocnych po ratraku dość często kilka lat temu... ostatnio nie otwierają góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 2 Wrzesień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2024 Stok jest rzeczywiście efektownie położony. Na górze jest jeszcze króciutki talerzyk na sam szczyt (tzw. II odcinek), a kolejny talerzyk dla początkujących znajduje się na stoku przeciwległym, ale też chyba ostatnimi czasy nie działa. Kilka moich zdjęć z letnich wycieczek i jedno tzw. zimową porą (w znaczeniu takich "zim", jakie mamy ostatnio). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 14 Luty Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty Z FB Bukowa Chata: ❗️RYMARZ❗️- WYJAŚNIENIE SYTUACJI🙂 Spadło kilka cm śniegu, telefon ciągle dzwoni, więc zbiorczo odpowiadamy na pytania o stok i dlaczego wyciąg nie działa⬇️ ➡️mamy kilka cm śniegu. Srok jest bardzo stromy i nierówny, potrzeba wiec bardzo dużo śniegu. Nie jest to stok jak w Przygórzu, gdzie wystarczy kilkanaście cm i można jeździć ➡️nasze armatki dośnieżają przy temperaturze około-6°C. Ostatnio takie temperatury są rzadko, najczęściej w nocy jest około-3°C, co nie pozwala naśnieżać ➡️nawet jeżeli armatki by działały, to problemem jest też woda. Mamy swoje źródło, które pozwala na DOŚNIEŻENIE STOKU jeżeli jest też naturalny opad, nie na NAŚNIEŻENIE całego stoku bo wody brakie ➡️składaliśmy podanie o wybudowanie dodatkowego zbiornika, zostało ono odrzucone ➡️Rymarz jest bardzo wymagającym stokiem, który w okolicy ma miano kultowego. Ma to swoje plusy, ale i minusy - nie przyjadą tu rodziny z dziećmi uczyć się jazdy na nartach, bo jest za stromo. W związku z tym koszty pełnego nasniezania(kilkadziesiąt tysięcy zł), przewyższają potencjalne przychody. ❗️WNIOSKI❗️ ✅️Przy duzym naturalnym opadzie jesteśmy gotowi dosniezyc i uruchomić stok. W aktualnych warunkach jest to niemożliwe. Pozostaje nam czekać na bardziej śnieżne zimy🤷♂️ Chcącym nas odwiedzić na noc, przypominamy, że w odległości do 15 minut autem są stoki w Przygorzu i Rzeczce, więc w dalszym ciągu można korzystać z białego szaleństwa w Górach Sowich🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Luty Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 10 godzin temu, ZdolnyŚlązak napisał: Z FB Bukowa Chata: ❗️RYMARZ❗️- WYJAŚNIENIE SYTUACJI🙂 Spadło kilka cm śniegu, telefon ciągle dzwoni, więc zbiorczo odpowiadamy na pytania o stok i dlaczego wyciąg nie działa⬇️ ➡️mamy kilka cm śniegu. Srok jest bardzo stromy i nierówny, potrzeba wiec bardzo dużo śniegu. Nie jest to stok jak w Przygórzu, gdzie wystarczy kilkanaście cm i można jeździć ➡️nasze armatki dośnieżają przy temperaturze około-6°C. Ostatnio takie temperatury są rzadko, najczęściej w nocy jest około-3°C, co nie pozwala naśnieżać ➡️nawet jeżeli armatki by działały, to problemem jest też woda. Mamy swoje źródło, które pozwala na DOŚNIEŻENIE STOKU jeżeli jest też naturalny opad, nie na NAŚNIEŻENIE całego stoku bo wody brakie ➡️składaliśmy podanie o wybudowanie dodatkowego zbiornika, zostało ono odrzucone ➡️Rymarz jest bardzo wymagającym stokiem, który w okolicy ma miano kultowego. Ma to swoje plusy, ale i minusy - nie przyjadą tu rodziny z dziećmi uczyć się jazdy na nartach, bo jest za stromo. W związku z tym koszty pełnego nasniezania(kilkadziesiąt tysięcy zł), przewyższają potencjalne przychody. ❗️WNIOSKI❗️ ✅️Przy duzym naturalnym opadzie jesteśmy gotowi dosniezyc i uruchomić stok. W aktualnych warunkach jest to niemożliwe. Pozostaje nam czekać na bardziej śnieżne zimy🤷♂️ Chcącym nas odwiedzić na noc, przypominamy, że w odległości do 15 minut autem są stoki w Przygorzu i Rzeczce, więc w dalszym ciągu można korzystać z białego szaleństwa w Górach Sowich🙂 Rymarz out. Dzikowiec któryś sezon z rzędu odpala łagodny dół z orczykiem. Szklarska w drugiej połowie lutego, jak dobrze pójdzie, odpali Lolę. Góra Kamieńsk jutro uruchamia 150m długości trasę wzdłuż taśmy, i to wszystko na ten sezon [nie ustawili armatek wyżej na stoku]. Kiepsko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi