Jeeb Napisano 22 Maj Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 6 godzin temu, Gerald napisał: Spitsbergen to największa wyspa norweskiego archipelagu Svalbard w Arktyce i najbardziej na północ wysunięte siedlisko ludzkie na świecie. płynąłeś tam statkiem czy leciałeś samolotem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 22 Maj Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 5 godzin temu, Jeeb napisał: płynąłeś tam statkiem czy leciałeś samolotem ? Samolotem. Norwegianem z przesiadką w Oslo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 22 Maj Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj Dzisiaj chyba pożegnanie sezonu. Rano byłem na wycieczce statkiem po fiordach. Rzucało i wiało niemiłosiernie katamaranem. Po południu wybrałem się na stok narciarski. Miał być otwarty 17-20. Okazało się że o 18:45 zamknęli, bo było za mało ludzi. Udało mi się pozjeżdżać 40 min. Ten mały stok był świetny - przyjemnie stromy z pięknym widokiem na morze i fiord. To najbardziej wysunięty na północ Świata wyciąg narciarski. Po zamknięciu poszedłem na górkę którą upatrzyłem sobie wcześniej. W miarę bezpieczny nie zagrożony lawinami stok z nachyleniem 30-40 st z przewyższeniem ponad 200 m nad miasteczkiem. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Maj Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 11 godzin temu, Gerald napisał: Samolotem. Norwegianem z przesiadką w Oslo. dzięki - faktycznie połączenie jest do zapłacenia (myślałem że jest drożej) a możesz coś napisać o gastronomii ? wybór potraw, smak, ceny ? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Maj Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj Stara rzecz ale wpadła w oko... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Maj Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj (edytowane) 20 minut temu, Jeeb napisał: dzięki - faktycznie połączenie jest do zapłacenia (myślałem że jest drożej) a możesz coś napisać o gastronomii ? wybór potraw, smak, ceny ? Pewno zepsuty śledź, płetwa rekina, smakołyki dla koneserów... PS wyjazd jak w bajce Edytowane 23 Maj przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 23 Maj Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 16 minut temu, Jeeb napisał: dzięki - faktycznie połączenie jest do zapłacenia (myślałem że jest drożej) a możesz coś napisać o gastronomii ? wybór potraw, smak, ceny ? @Gerald nie zapomnij o foto potraw i wnętrza restauracji 😁 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Maj Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 6 minut temu, MarioJ napisał: @Gerald nie zapomnij o foto potraw i wnętrza restauracji 😁 No i dobór win.... wróć, wódek do każdej z nich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 23 Maj Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj (edytowane) 2 godziny temu, MarioJ napisał: @Gerald nie zapomnij o foto potraw i wnętrza restauracji 😁 Byłem w jednej kawiarnii z psami Husky (Husky cafe). Poza tym w hotelu miałem śniadanie. Po południu na wycieczki skiturowe brałem tylko małe przekąski. W hotelu była świetnie wyposażona kuchnia do samodzielnego gotowania. Tak też robiliśmy. Ceny w restauracjach to od około 130-150 zł za jednodaniową kolację do 200-300 zł za dwudaniowy obiad. I prawdę mówiąc często nie są to zbyt specjalne rzeczy. Na wycieczkach łodziami mieliśmy posiłki - zupy, kanapki, kawa, herbata. Jedyny sklep spożywczy to Svalbardbuttiken. Kupiłem pół kilograma norweskiego sera Brunost który jest jednym z nielicznych specjałów norweskich kulinariów nie naszpikowanym gigantyczną ilością chemii. Cena to 63 NOK za 0,5 kg. W Longyearbyen jest najdalej wysunięty na północ świata browar. Robią parę gatunków dobrych kraftowych piw. Cena w sklepie 29 NOK za lagera, hellesa, witbira i 40-50 NOK za inne (0,3 l). Odpowiednio w knajpie około 110-120 NOK Edytowane 23 Maj przez Gerald 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi