Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

W góry na skitury 2024/2025

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, MarioJ napisał:

@Gerald

nie zapomnij o foto potraw i wnętrza restauracji 😁

Byłem w jednej kawiarnii z psami Husky (Husky cafe). Poza tym w hotelu miałem śniadanie. Po południu na wycieczki skiturowe brałem tylko małe przekąski. W hotelu była świetnie wyposażona kuchnia do samodzielnego gotowania. Tak też robiliśmy.

20250523_100100.thumb.jpg.63cdc4c261e6335fc39e22d4c5b73bfc.jpg

Ceny w restauracjach to od około 130-150 zł za jednodaniową kolację do 200-300 zł za dwudaniowy obiad. I prawdę mówiąc często nie są to zbyt specjalne rzeczy.

Na wycieczkach łodziami mieliśmy posiłki - zupy, kanapki, kawa, herbata.

Jedyny sklep spożywczy to Svalbardbuttiken. Kupiłem pół kilograma norweskiego sera Brunost który jest jednym z nielicznych specjałów norweskich kulinariów nie naszpikowanym gigantyczną ilością chemii. Cena to 63 NOK za 0,5 kg.

W Longyearbyen jest najdalej wysunięty na północ świata browar. Robią parę gatunków dobrych kraftowych piw. Cena w sklepie 29 NOK za lagera, hellesa, witbira i 40-50 NOK za inne (0,3 l). Odpowiednio w knajpie około 110-120 NOK

20250521_230705.thumb.jpg.18f568d61033bd3b56f73532442557db.jpg20250522_233629.thumb.jpg.fa4e3d4b5e521a9607d228cb3ed76b86.jpg

Edytowane przez Gerald
  • Like 5
  • Thanks 3

• 1 month later...
1 godzinę temu, sstar napisał:

No właśnie cytuję że SF chyba, że jeszcze wcześniej, nie mam ambicji aby być pierwszy.

Tak - wcześniej widziałam go na SF niż Krzysiek przywołał teraz w temacie rolkowym. A napisałam że szok, bo jesteś mistrzem odkopywania archiwalnych wypowiedzi ;)

• Thanks 1

3 godziny temu, zając napisał:

Tak - wcześniej widziałam go na SF niż Krzysiek przywołał teraz w temacie rolkowym. A napisałam że szok, bo jesteś mistrzem odkopywania archiwalnych wypowiedzi ;)

Widocznie było za słabo zakopane. Odkopuję tylko od spodu.

IMG_9826.jpeg

Edytowane przez sstar
  • Haha 2

Godzinę temu, Jeeb napisał:

masz jakieś plany skiturowe na nadchodzący sezon ?

Jak zawsze. Debiut CzG, potem notorycznie StudHora… jak zawsze. Pewno Karpacz i SzG… może jakiś zjazd do Szpindla… zobaczymy…

IMG_8870.jpeg

Edytowane przez sstar
  • Like 1

• 1 month later...
W dniu 28.08.2025 o 12:56, sstar napisał:

Nie mam zdania, ale przy okazji ciekawa historia narciarskiego zdobywania MtEverestu się przewija. Jak pytasz to warto samemu zaprezentować swoją opinię chyba, że zapomniałeś, że nie jesteś adminem?

Poziom tej akurat dyskusji na wspinanie.pl to dno.

14 minut temu, grimson napisał:

widzę że @sstar rozsypał downy ostatnio.

Czy ja wiem kilka na setki wpisów, a czytam jeszcze więcej. Tu za przezwisko jak z piaskownicy. Zdarzało się Mario i Tobie obydwaj wiecie za co, bez niedomówień. A Jeebowi należało się od dawna za przysrywanie notoryczne i głupawe śmieszki heheszki. Tobie chyba też się to nie podobało?

Edytowane przez sstar
  • Haha 1

12 godzin temu, sstar napisał:

Czy ja wiem kilka na setki wpisów, a czytam jeszcze więcej. Tu za przezwisko jak z piaskownicy. Zdarzało się Mario i Tobie obydwaj wiecie za co, bez niedomówień. A Jeebowi należało się od dawna za przysrywanie notoryczne i głupawe śmieszki heheszki. Tobie chyba też się to nie podobało?

Zwał jak zwał, rozochociłeś się.

• Haha 1
  • Confused 1

35 minut temu, grimson napisał:

Zwał jak zwał, rozochociłeś się.

Może jakbyście pisali cokolwiek w temacie tego wątku człek byłby spokojniejszy, a tak...

ps symptomatyczne jest też, że jak dostawałeś ode mnie pewno setki, bo nie dziesiątki lajków i nagle dostałeś dwa czerwieńce to zrobił się alarm, może warto zastanowić się, że tym razem samemu przegięło się pałę zamiast szukać czarownic

Edytowane przez sstar
  • Like 1
  • Haha 1

8 godzin temu, sstar napisał:

Może jakbyście pisali cokolwiek w temacie tego wątku człek byłby spokojniejszy, a tak...

ps symptomatyczne jest też, że jak dostawałeś ode mnie pewno setki, bo nie dziesiątki lajków i nagle dostałeś dwa czerwieńce to zrobił się alarm, może warto zastanowić się, że tym razem samemu przegięło się pałę zamiast szukać czarownic

to jest tylko forum, więc nie ma co robić dramy. ale te dwa downy to zapamiętam na długo.

z innych tematów wpadam do Zieleńca na kolejny weekend, będzie raczej chill, ostre papryki i etanol. białego brak.

• Thanks 1

Godzinę temu, grimson napisał:

to jest tylko forum, więc nie ma co robić dramy. ale te dwa downy to zapamiętam na długo.

z innych tematów wpadam do Zieleńca na kolejny weekend, będzie raczej chill, ostre papryki i etanol. białego brak.

Lepiej by było jakbyś zapamiętał za co je dostałeś, ale rozumiem, że to nieistotne. PS. Zieleniec to przynajmniej coś nt. Jeeb ciągle się zbiera na skitury póki co próbuje zaistnieć w wątku nt. dobrze, że z ubiegłego sezonu, w tegorocznym pewno nie zaistnieje, skończyło się na szukaniu sprzętu.

Edytowane przez sstar
  • Haha 1

6 minut temu, MarioJ napisał:

tak sie poznaje nieprzyjaciół

A jak poznajesz klakierów? Myślałem, że to właśnie prawdziwi przyjaciele dają ci znać jak zbłądzisz? Są inni którzy wolą wtedy donieść do admina zamiast pogadać jak ja z Grimsonem na priv. Wiem, że taka postawa jest ci obca, pamiętam. Czy jak ci matka czy ojciec zwrócili na coś uwagę też stali się twoimi nieprzyjaciółmi?

Edytowane przez sstar