Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dojrzewam powoli do nowych butów. Moim obecnym Atomic Hawx 100 leci już chyba siódmy sezon i są trochę wyklepane. Niby wszystko już w tym temacie zostało napisane, ale jak przychodzi do wydania kasy to pojawiają się wątpliwości.

W zeszłym roku na snow expo miałem okazję przymierzyć Raptory 140. Spasowanie wydawało się super, ale mam wątpliwości czy tego typu buty to dobry pomysł na cały dzień i czy tak samo dobrze jak do gigantek będą się sprawdzać przy jakichś przytrasowych wygłupach w lesie albo snowparku na nartach zupełnie niesportowych. Trochę martwi mnie też że są dosyć ciężkie. Wiem że do przy sportowej jeździe po twardym to nie przeszkadza, ale czy w miękkim śniegu będzie się sprawdzać tak samo dobrze?

Termoformowalne linery - czy jest sens wygrzewać je przy zakupie i dopasowywać do stóp, czy lepiej jeździć i poczekać aż same się z czasem ułożą (zgaduję że w tej drugiej opcji można uzyskać lepsze dopasowanie, bo przy termoformowaniu nasz ruch stopy w rozgrzanym linerze może go wygnieść trochę bardziej niż jest to potrzebne).

Czy faktycznie jak radzi Kurdziel celować w numer niżej niż swój normalny rozmiar?

Mam te buty i nie tylko ja na tym forum. U mnie początki były ciężkie, (zakup przez sklep internetowy). Nie były grzene i same się dopasowany do mojej stopy po kilku dniach na śniegu. Bardzo mi pomogły wkładki sidasa zakupione po 4 dniach męki. Teraz mogę w nich jeździć przez cały dzień. Pewnie dużo szybciej uzyskasz taki efekt wygrzewając nowe buty. Ja kupiłem numer mniejsze niż wcześniejsze buty ale to zakup na własną odpowiedzialność i nikogo nie będę namawiał do takiego kroku.

• Thanks 2

15 minut temu, Michas222k napisał:

Mam te buty i nie tylko ja na tym forum. U mnie początki były ciężkie, (zakup przez sklep internetowy). Nie były grzene i same się dopasowany do mojej stopy po kilku dniach na śniegu. Bardzo mi pomogły wkładki sidasa zakupione po 4 dniach męki. Teraz mogę w nich jeździć przez cały dzień. Pewnie dużo szybciej uzyskasz taki efekt wygrzewając nowe buty. Ja kupiłem numer mniejsze niż wcześniejsze buty ale to zakup na własną odpowiedzialność i nikogo nie będę namawiał do takiego kroku.

Też rozważam zakup przez internet. Wiem że bootfiter niby czyni cuda, ale w niektórych sklepach chodzą po 1350, a w stacjonarnym sklepie z usługą bootfiterską to zgaduję że będzie bliżej 2500 albo drożej, więc coś za coś.

Korzystałeś z liquid fit? Jeśli tak, to gdzie?

3 minuty temu, wolcjusz napisał:

Też rozważam zakup przez internet. Wiem że bootfiter niby czyni cuda, ale w niektórych sklepach chodzą po 1350, a w stacjonarnym sklepie z usługą bootfiterską to zgaduję że będzie bliżej 2500 albo drożej, więc coś za coś.

Ja nie korzystałem, chyba @marekbtl gdzieś pisał, że korzystał o ile dobrze kojarzę. Kupiłem przez neta w sierpniu starszy rocznikowo model za ok 1200zl. Jak będę w stacjonarnym sklepie we Wroclawiu ( ten sam właściciel) to się spytam o tą usługę.

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, wolcjusz napisał:

Cze

Mam Raptory i korzystałem w Krakowskim Windsporcie, o ile pamiętam kosztowało to 150 zeta, ale w cenie masz 3 wstrzyknięcia. Pan Grzegorz wstrzykiwał i powiedział, że niby można odessać nadmiar, ale źle to się robi, więc lepiej dostrzykiwać partiami jak się ułoży, ja byłem na dwóch zabiegach, bo faktycznie ten żel musi się rozejść po kieszonkach. Teraz jest petarda, ale ja mam Raptor S PRO 140, nie WCR  140 - czymś się różnią, na pewno kolorem. Też kupiłem przez net, w sklepie cena była kosmos (+150%), ale to był początek sezonu.

• Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, wolcjusz napisał:

To zagwozdka, bo tutaj mam niby WCR i S Pro w jednym:

Screenshot_20250119-150528_Brave.jpg

Czyli masz te same co ja. Moje to pewnie stare nazewnictwo, kiedyś było RS a teraz jest WCR. Pilnuj śrub od cantingu, bo się lubią odkręcić, muszą być, bo trzymają kołnierz buta. Te podkładki wbrew pozorom trudno kupić, jakbyś zgubił, to pisz bo mam zapasowe😉. Zamawiałem w Head, bo nigdzie ich nie było można kupić. O ile się nie zmieniły. Z ciekawości ile dałeś? Ja 3 lata temu 9 paczek za nowe. W Windsporcie chcieli mi sprzedać za 2200 PLN. Po rabatach😀.

pozdro

15 minut temu, marekbtl napisał:

Czyli masz te same co ja. Moje to pewnie stare nazewnictwo, kiedyś było RS a teraz jest WCR. Pilnuj śrub od cantingu, bo się lubią odkręcić, muszą być, bo trzymają kołnierz buta. Te podkładki wbrew pozorom trudno kupić, jakbyś zgubił, to pisz bo mam zapasowe😉. Zamawiałem w Head, bo nigdzie ich nie było można kupić. O ile się nie zmieniły. Z ciekawości ile dałeś? Ja 3 lata temu 9 paczek za nowe. W Windsporcie chcieli mi sprzedać za 2200 PLN. Po rabatach😀.

pozdro

Jeszcze ich nie mam, dopiero rozważam ich zakup :) Pod uwagę biorę też Atomic hawx ultra 130.

• Like 1

4 godziny temu, wolcjusz napisał:

Jeszcze ich nie mam, dopiero rozważam ich zakup :) Pod uwagę biorę też Atomic hawx ultra 130.

hawx ultra 130 to kapciuszki w porownaniu do np. redster cs 110. Mam oba modele. Niestety nie wiem jak do tego maja sie raptory 140.

• Thanks 1

1.Wielkość-w sklepach po pomiarze nogi zawsze mi mówili,że tylko nr 27,5.Kupiłem z tego samego modelu 3 buty,27,5  28,5,  29,5. i wypróbowałem na stoku.Zostałem przy 28,5 wbrew zaleceniom bootfitterów,bo tylko to dało komfort.Polecam taką drogę doboru.

2.Miejsce zakupu-sporo butów wysokiej klasy,podobnie zresztą jak kasków,można kupić w portalach niemieckich i austriackich,z objaśnieniem-kupione-2 razy użyte-za małe lub za duże.Cena-między połową a ćwiercią ceny sklepowej.Te 2 elementy wyposażenia bardzo często nie pasują po zakupie.

3.Polecam przekształcenie się we własnego bootfittera,zaoszczędzicie sporo czasu i pieniędzy.

• Like 3
  • Thanks 1

• 2 weeks later...