Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Siostra presents

sstar

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Jeeb napisał:

jak w parku - schodki, poręcze, niedługo zbudują kolejkę liniową 

Pewno dzięki tym schodkom i poręczom zimą da się tam iść. W Krk mamy takie jedno miejsce w drodze na Śnieżkę od czeskiej strony bez poręczy i niby kilka metrów a trza raki zakładać ostatnio zapomniałem i na trawersie musiałem ogarniać… wracamy pod Namche…

IMG_6456.jpeg

IMG_6455.jpeg

• Like 1

4 godziny temu, Harnas22 napisał:

Najfajniejsza część trasy to w zasadzie od Tenboche i im dalej tym lepiej.

Wiesz jak jest siostra spotkała jakiegoś Kanadyjczyka gdzieś w Phakding poniżej Namche Bazar jakoś nie spieszył się w górę,  był w tych znaczy tamtych stronach 16 lat temu ciężko powiedzieć czemu nie cisnął, może powrót sentymentalny, może się źle czuł wszystko jedno. Mi się wydaje, że tam wszędzie jest fajnie, ty powiesz Tenboche inny powie, że od Przełęczy Południowej, żarcik taki. Ja jej zazdroszczę, że się tak wyrażę okoliczności przyrody, ludzi.. Mackiewicz też bujał z dala od szczytu z zachowaniem proporcji. Bycie w górach jest świetne, a czy trochę bliżej czy trochę dalej wszystko jedno to nie sport. A tymczasem rekonesans...

IMG_9195.jpeg

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
8 minut temu, Jeeb napisał:

raczej trudno porównać spacerek po schodkach do Lukli z tatrzańską wyrypą

Nie rób z siebie bohatera. Trudności są inne. Jakiej Lukli coś ci się pomieszało? Chyba z Lukli. A dokładniej to siostra w Lukli nie była. Marionen ostatnio pisał, że w Krk nie ma problemów, inni pewno ich nie mają w Tatrach. Wymiękłeś i tyle. Nic złego. Nie jesteś pierwszy nie ostatni. Ja wymiękam, zanim wsiądę w samochód w góry. A dzisiaj kręciła się trochę na sagę, schodków brak, nawet ścieżkę zgubiła na chwilę. No i jest sama. Ciebie żona asekurowała z tego co pamiętam, wsparcie rodziny... bezcenne.

IMG_9197.png

Edytowane przez sstar

1 godzinę temu, sstar napisał:

Mackiewicz też bujał z dala od szczytu z zachowaniem proporcji

Ten Pan nie zachował żadnych proporcji. Jak się kilka razy podchodzi do tego samego szczytu, to może w pewnym momencie należałoby odpuścić. Zginął na własne życzenie.

• Confused 1

4 godziny temu, sstar napisał:

Wiesz jak jest siostra spotkała jakiegoś Kanadyjczyka gdzieś w Phakding poniżej Namche Bazar jakoś nie spieszył się w górę,  był w tych znaczy tamtych stronach 16 lat temu ciężko powiedzieć czemu nie cisnął, może powrót sentymentalny, może się źle czuł wszystko jedno. Mi się wydaje, że tam wszędzie jest fajnie, ty powiesz Tenboche inny powie, że od Przełęczy Południowej, żarcik taki. Ja jej zazdroszczę, że się tak wyrażę okoliczności przyrody, ludzi.. Mackiewicz też bujał z dala od szczytu z zachowaniem proporcji. Bycie w górach jest świetne, a czy trochę bliżej czy trochę dalej wszystko jedno to nie sport. A tymczasem rekonesans...

Nie jest tak. To jakby przejść się do Wodogrzmotów Mickiewicza i stwierdzić, że się było w Tatrach i są piękne. No coś się widziało, w sumie to najwięcej jeszcze przed Łysą Polaną.

• Thanks 1
  • Haha 1

28 minut temu, Harnas22 napisał:

Nie jest tak. To jakby przejść się do Wodogrzmotów Mickiewicza i stwierdzić, że się było w Tatrach i są piękne. No coś się widziało, w sumie to najwięcej jeszcze przed Łysą Polaną.

Masz skalowanie. Wodogrzmoty. Morskie. Czarny. Potem ok 2000 przed Rysą. W końcu  Rysy. PS. W tym przypadku to jak pada śnieg i nic nie widać to trochę bez znaczenia. Dziś 3800 jutro być może podobnie właśnie Tengboche. Wg mnie nieistotny dalszy progres. Przygoda życia. Kumpels wróciła spod Annapurny. Wróciła z 3500 COVID. Rozczarowana niby widać znad krzaków coś jak Annapurna.

Teraz, sstar napisał:

Masz skalowanie. Wodogrzmoty. Morskie. Czarny. Potem ok 2000 przed Rysą. W końcu  Rysy. PS. W tym przypadku to jak pada śnieg i nic nie widać to trochę bez znaczenia. Dziś 3800 jutro być może podobnie właśnie Tengboche. Wg mnie nieistotny dalszy progres. Przygoda życia. Kumpels wróciła spod Annapurny. Wróciła z 3500 COVID. Rozczarowana niby widać znad krzaków coś jak Annapurna.

Trzeba być w odpowiednim czasie, by w pełni docenić. Przy idealnej przejrzystości powietrza widoki z bliska na najwyższe góry świata są niezapomniane do końca życia.

Trekking dookoła Annapurny nie ma już wg mnie większego sensu (jeśli na nim była, bo jeszcze jest trekking do Sanktuarium Annapurny). Lepiej iść dookoła Manaslu i kontynuować dalej górną część szlaku dookoła Annapurny.

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, MarioJ napisał:

Ten Pan nie zachował żadnych proporcji. Jak się kilka razy podchodzi do tego samego szczytu, to może w pewnym momencie należałoby odpuścić. Zginął na własne życzenie.

Proporcje odnosiły się do odniesienia do mojej siostry. Znam twoją opinię na jego temat. Wg mnie podczepiliście do za mocnego i ambitnego konia, to tak a propos zespołów vs solo. Coś jak Berbeka z Bieleckim.

Edytowane przez sstar

4 godziny temu, Harnas22 napisał:

Trzeba być w odpowiednim czasie, by w pełni docenić. Przy idealnej przejrzystości powietrza widoki z bliska na najwyższe góry świata są niezapomniane do końca życia.

Trekking dookoła Annapurny nie ma już wg mnie większego sensu (jeśli na nim była, bo jeszcze jest trekking do Sanktuarium Annapurny). Lepiej iść dookoła Manaslu i kontynuować dalej górną część szlaku dookoła Annapurny.

Odpowiedni czas, pogoda, nastrój, zdrowie, wiele czynników daje idealny moment. Dzięki za info o Annapurnie i Manaslu, dla mnie to wszystko abstrakcja, do tej pory rozróżniałem tylko Karakorum... a tak coś tam w głowie się układa.