Krakus81 Posted August 31 Report Share Posted August 31 W dniu 13.08.2026 o 15:34, grimson napisał: Grafika ważniejsza niż 1000 słów; ja dwa lata temu po raz pierwszy doznałem pierwszego urazu mięśnia czworogłowego uda. Nie jestem go pewien do dzisiaj. Jakieś rady masz jak go wzmocnić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted August 31 Author Report Share Posted August 31 3 godziny temu, Krakus81 napisał: ja dwa lata temu po raz pierwszy doznałem pierwszego urazu mięśnia czworogłowego uda. Nie jestem go pewien do dzisiaj. Jakieś rady masz jak go wzmocnić ? Przysiady ze sztangą. Najlepsze dla czwórek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cosworth240 Posted August 31 Report Share Posted August 31 (edited) 42 minuty temu, grimson napisał: Przysiady ze sztangą. Najlepsze dla czwórek. Za to fatalne dla kolan, bo większość osób jest źle wykonuje... Edited August 31 by Cosworth240 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus81 Posted September 1 Report Share Posted September 1 10 godzin temu, Cosworth240 napisał: Za to fatalne dla kolan, bo większość osób jest źle wykonuje... jaki błąd najczęściej jest popełniany ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted September 1 Author Report Share Posted September 1 Godzinę temu, Krakus81 napisał: jaki błąd najczęściej jest popełniany ? kolana wskutek złego ustawienia stóp, ida do środka, w czasie przysiadu, zamiast na zewnątrz. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted September 1 Author Report Share Posted September 1 11 godzin temu, Cosworth240 napisał: Za to fatalne dla kolan, bo większość osób jest źle wykonuje... wystarczy że trener ustawi delikwenta do przysiadu na początek zabawy i można dobrze rozbudować mięśnie czworogłowe. oczywiście na początek sama sztanga jako obciążenie, żeby nabrać techniki. plus w przysiadzie liczy się ruchomość w stawie skokowym oraz biodrowym. celem przysiadu jest osiągnięcie kąta 90 stopni, między łydką a udem. co ze względu na braki w ruchomościach w/w, nie jest wcale takie łatwe. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted September 1 Report Share Posted September 1 Z FB Master Ski Na dobry początek dnia, najlepsze wieści prosto z Master Ski⛷️☀️ ❗️W nadchodzącym sezonie zimowym 2026/2027 nasze ceny pozostają bez zmian❗️ 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted September 1 Report Share Posted September 1 4 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał: Z FB Master Ski Na dobry początek dnia, najlepsze wieści prosto z Master Ski⛷️☀️ ❗️W nadchodzącym sezonie zimowym 2026/2027 nasze ceny pozostają bez zmian❗️ Ceny normalne, takie, jakie powinny być w każdej stacji! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted September 3 Report Share Posted September 3 W dniu 1.09.2026 o 14:25, Narciarz ze Śląska napisał: Ceny normalne, takie, jakie powinny być w każdej stacji! Taaa... ceny jak w Tyliczu a infrastruktóra jak w "Ishgl"?.. nie ma garbatych aniołków 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted September 7 Report Share Posted September 7 Po Czarnej Górze, gdzie przedsprzedaż już trwa, Zieleniec ruszy też z przedsprzedazą karnetów od 19 września https://zieleniec.pl/aktualnosci/przedsprzedaz-na-horyzoncie?utm_source=Facebook&utm_medium=post&utm_campaign=wrzesien&fbclid=IwdGRjcAUL2-djbGNrBQvb33Bkb2YFZXh0bgNhZW0CMTEAc3J0YwZhcHBfaWQMMzUwNjg1NTMxNzI4AAEe7sBKoEu_poQEw9f1L3RsarP-KGfr2CF9TOhMyXdfy2H34ncy3-KeBn1ZXg4_aem_IrhGiDadPC_80okFGm_mOw 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted Thursday at 03:37 PM Report Share Posted Thursday at 03:37 PM Nadszedł czas, by pomyśleć o sezonie narciarskim 2026/2027. W niektórych kwestiach nie martwcie się, ja myślę za Was, ale w niektórych kwestiach musicie zadziałać sami. Jakie to kwestie? Otóż są to: a) pieniądze; b) promocje; c) kondycja; d) decyzja o nauce, ew. doskonaleniu; e) sprzęt; f) kierunki i rezerwacje. No to jedziemy! (szczegóły w linku) https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/09/przygotowania-do-sezonu-20262027.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted Friday at 08:17 AM Report Share Posted Friday at 08:17 AM 16 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: ja myślę za Was, fajnie że myślisz za nas ale weź pod uwagę że conajmniej 300 000 polskich narciarzy wyjdzie na narty za granicę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted Friday at 08:49 AM Report Share Posted Friday at 08:49 AM 31 minut temu, Jeeb napisał: fajnie że myślisz za nas ale weź pod uwagę że conajmniej 300 000 polskich narciarzy wyjdzie na narty za granicę Jakbyś przeczytał uważnie, to byś wiedział, że ja typowałem 1 000 000 za granicę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted Friday at 08:51 AM Report Share Posted Friday at 08:51 AM 32 minuty temu, Jeeb napisał: fajnie że myślisz za nas ale weź pod uwagę że conajmniej 300 000 polskich narciarzy wyjdzie na narty za granicę Post (tekst z FB) i tekst w tym zakresie (stąd "Was") był skierowany do moich podopiecznych: dorosłych i mniejszych uczniów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted Friday at 12:43 PM Report Share Posted Friday at 12:43 PM 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: 1 000 000 za granicę. jakie jest źródło tej informacji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted Friday at 01:19 PM Report Share Posted Friday at 01:19 PM 34 minuty temu, Jeeb napisał: jakie jest źródło tej informacji ? Oj, ale mi zadałeś trudu. Kiedyś dotarłem do jakichś badań, które mówiły właśnie o ilości narciarzy (4 mln w tym 2 regularnie), tych jeżdżących w Polsce (1000000) i tych za granicę (1000000). Liczby zapamiętałem, a źródło... ...źródło... spróbuję znaleźć. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted Friday at 01:40 PM Report Share Posted Friday at 01:40 PM 14 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Oj, ale mi zadałeś trudu. Kiedyś dotarłem do jakichś badań, które mówiły właśnie o ilości narciarzy (4 mln w tym 2 regularnie), tych jeżdżących w Polsce (1000000) i tych za granicę (1000000). Liczby zapamiętałem, a źródło... ...źródło... spróbuję znaleźć. no dobra , wierzę Tobie czyli jak napisałem więcej niż 300 tysięcy 15 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: tych jeżdżących w Polsce (1000000) i tych za granicę (1000000). czyli jak napisałeś to każdy polski narciarz jedzie też za granicę To może się zgadzać bo wszyscy moi znajomi mieszkający w Polsce jadą minimum raz w roku za granicę na narty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekM Posted yesterday at 03:40 PM Report Share Posted yesterday at 03:40 PM W dniu 11.09.2026 o 15:40, Jeeb napisał: wszyscy moi znajomi mieszkający w Polsce jadą minimum raz w roku za granicę na narty Znam takich, którzy NIGDY nie jeżdżą w Polsce, bo szkoda im kasy. W zależności od zamożności i czasu jadą tylko 1 lub 2 lub 3 razy w sezonie za granicę. Rzecz jasna chodzi o stosunek cena/jakość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted yesterday at 05:17 PM Report Share Posted yesterday at 05:17 PM Witamy na zadupiu! Primo: Zwardoń – niegdyś perła narciarstwa, to dziś wieś narciarsko niemal upadła. Z tą perłą to może przesadziłem, ale faktem jest, że w l. 90. w Zwardoniu chodziło ok. 20 wyciągów narciarskich. Nie były to wyciągi imponujące ani długością (większość po 300-600 m), ani rodzajem: stare orczyki i talerzyki. Ale faktem też jest, że tak jak to stało, tak nagle wszystko padło. Ze starych czasów prawdopodobnie nie działa w Zwardoniu żaden wyciąg, a z tras działa prawdopodobnie jedna (dosłownie: jedna). Słowo prawdopodobnie wynika z moich wątpliwości dotyczących wyciągu i trasy Karolinka, o czym później. Secundo: Zwardoń to odludzie nawet latem. Pensjonatów: garstka. Turystów: garstka. Miejsc parkingowych: garstka. Wiem, jest pięknie i pusto, widoki są obłędne, ale interesu to tam nie robi na turystach nikt. Brakuje impulsu, choć jeden już jest: odrodzono kolej. Ale brakuje hotelu typu Gołębiewski, który by przyciągał morze ludzi. Dopiero potem to morze ludzi by zainspirowało biznes do otwierania różnych atrakcji, w tym sensu ekonomicznego ponownego otwarcia tras narciarskich i budowy nowych wyciągów. A jest co otwierać, o czym dalej. Na wycieczce pieszej (co parę lat wspinam tam się na Rachowiec) zinwentaryzowałem niedziałające istniejące, nieistniejące oraz nawet jeden działający wyciąg i trasy: graniczny, Beskid, Karolinka, Skalanka (z odległości), Duży Rachowiec, Mały Rachowiec oraz Ochodzitą w tle. Opisy pod zdjęciami. https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/09/witamy-na-zadupiu-zwardon-niegdys-pera.html 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted yesterday at 05:22 PM Report Share Posted yesterday at 05:22 PM 1 godzinę temu, WojtekM napisał: Znam takich, którzy NIGDY nie jeżdżą w Polsce, bo szkoda im kasy. W zależności od zamożności i czasu jadą tylko 1 lub 2 lub 3 razy w sezonie za granicę. Rzecz jasna chodzi o stosunek cena/jakość. Bardzo dużo ludzi ze środkowej (Łódź) i północnej (Szczecin, Gdańsk) Polski tak robi, nawet (a może i głównie) ze wschodniej Polski (Warszawa) też. I tak mają daleko! Niemniej w Polsce też w niektórych miejscach infrastruktura i podejście do klienta zmieniło się mocno. Też można pojeździć, ale - zgadzam się - ryzyko dużo większe. W dodatku Białka, Szczyrk - kolejki niemal gwarantowane w głównym sezonie. Ale w Schladming też bywa tłoczno np. w czasie ich i naszych ferii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekM Posted 23 hours ago Report Share Posted 23 hours ago 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: ponownego otwarcia tras narciarskich i Jaki jest sens otwarcia kolejnej takiej samej trasy, kiedy w regionie robi się coraz bardziej pusto na stokach? Że niby Zwardoń czym się wyróżnia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus81 Posted 21 hours ago Report Share Posted 21 hours ago (edited) 6 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Bardzo dużo ludzi ze środkowej (Łódź) i północnej (Szczecin, Gdańsk) Polski tak robi, nawet (a może i głównie) ze wschodniej Polski (Warszawa) też. I tak mają daleko! Niemniej w Polsce też w niektórych miejscach infrastruktura i podejście do klienta zmieniło się mocno. Też można pojeździć, ale - zgadzam się - ryzyko dużo większe. W dodatku Białka, Szczyrk - kolejki niemal gwarantowane w głównym sezonie. Ale w Schladming też bywa tłoczno np. w czasie ich i naszych ferii. w tym roku byłem w ferie małopolskie w Schladming, akurat trafiłem na ferie wiedeńskie. Było grubo, kolejki w mniej przepustowych miejscach podobne do tych w Białce. Ja ogólnie po tygodniu miałem dość, gdyby nie hotel na trasie narciarskiej, to nie wspominałbym tego wyjazdu zbyt dobrze. Edited 21 hours ago by Krakus81 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus81 Posted 21 hours ago Report Share Posted 21 hours ago 2 godziny temu, WojtekM napisał: Jaki jest sens otwarcia kolejnej takiej samej trasy, kiedy w regionie robi się coraz bardziej pusto na stokach? Że niby Zwardoń czym się wyróżnia? Zaletą Zwardonia jest wysokość jak na Beskid Śląski. Jest też dobry dojazd, a po dokończeniu S1 przy Mysłowicach wręcz bardzo dobry. Ale jeśli to będzie jedna stacja narciarska w stylu stare krzesło + jakiś tam talerzyk/orczyk to dzisiaj wielkich tłumów, poza lokalesami nie przyciągnie. A dodatkowo Wisła, Szczyrk, Istebna są bliżej wielkich ośrodków miejskich, niż Zwardoń. Jednak gdyby mieli gdzie postawić 2-3 nowoczesne kolejki, zrobiliby super naśnieżanie, byłyby parkingi, to mogliby powalczyć z Wisłą czy Istebną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted 14 hours ago Report Share Posted 14 hours ago 8 godzin temu, WojtekM napisał: Jaki jest sens otwarcia kolejnej takiej samej trasy, kiedy w regionie robi się coraz bardziej pusto na stokach? Że niby Zwardoń czym się wyróżnia? I tu mnie zabiłeś. Niczym: daleko, pusto, klimatycznie. I wszystkim: daleko, pusto, klimatycznie. Jak Szczawnik ma ruszyć, to tam jest z miast dalej i trudniej. Już nie mówię o Wierchomli. Niemniej argument, że narciarzy ubywa: tak, masz rację, moim zdaniem narciarzy ubywa i nie będzie wkrótce lepiej: to droga rekreacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted 14 hours ago Report Share Posted 14 hours ago 6 godzin temu, Krakus81 napisał: Zaletą Zwardonia jest wysokość jak na Beskid Śląski. Jest też dobry dojazd, a po dokończeniu S1 przy Mysłowicach wręcz bardzo dobry. Ale jeśli to będzie jedna stacja narciarska w stylu stare krzesło + jakiś tam talerzyk/orczyk to dzisiaj wielkich tłumów, poza lokalesami nie przyciągnie. A dodatkowo Wisła, Szczyrk, Istebna są bliżej wielkich ośrodków miejskich, niż Zwardoń. Jednak gdyby mieli gdzie postawić 2-3 nowoczesne kolejki, zrobiliby super naśnieżanie, byłyby parkingi, to mogliby powalczyć z Wisłą czy Istebną. Oprócz wysokości też położenie w głębi gór. Z tego tytułu już w Istebnej jest więcej śniegu niż w Wiśle, a w Wiśle więcej niż w Ustroniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts