Narty - skionline.pl
Jump to content

Polska - sezon 2026/2027

grimson

Recommended Posts

• 4 weeks later...

Idzie sezon niewielu zmian w polskich ośrodkach i raczej zapowiedzi zmian w przyszłości niż samych zmian teraz.

Przykład Warszawy pokazuje, że bez zmian niektóre wyciągi mogą nie przejść przeglądów UDT. I co potem? Warszawa w Pigułce dla Warszawski Klub Narciarski się modernizuje (jednak), ale tak na CITO.

Natomiast planów też trochę jest. Czy ruszą?

https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/08/polska-sezon-20262027-sezon-raczej.html

AVvXsEj0rSSSrunMlbFVQWx-vye_4bduW64W84Yu
Górka Szczęśliwicka:
https://remont-gorki.pl/

— Co czeka nas w Polsce w sezonie 2026/2027? — zapytacie.

Odpowiem:

— Na razie zapowiada się sezon nie tyle zmian, co zapowiedzi zmian w przyszłości. Kilka ośrodków czeka na inwestycję, w mało którym coś się dzieje już teraz realnie. 

Zaczynamy:

CO SIĘ DZIEJE REALNIE

WARSZAWA - Realnie trwa inwestycja w Warszawie. Tak zwana Górka Szczęśliwicka przechodzi konieczną modernizacją. Zdemontowano stare wyciągi, prawdopodobnie trwają prace nad samym stokiem, będą zamontowane nowe wyciągi. Nie będzie już krzesła dwuosobowego, będą praktyczniejsze talerzyki.

AVvXsEgcCumqX8-3rnhJ5egc9Jed4onIKJtU-EIm
Nowa Osada na rowery. Zdjęcie z FB stacji

WISŁA - Internauci zgłaszają totalną wymianę systemu naśnieżania na Soszowie. I – co ważne – dotyczy to zarówno dolnej (krzesło), jak i górnej (orczyk) części ośrodka. Przypominam, że z samej góry biegnie jedna z najznakomitszych tras w Beskidach – soszowska Trójka!

WISŁA - Nowa Osada totalnie zainwestowała w trasy rowerowe. Powstają też skocznie. Pytałem, czy będzie tam snowpark, ale po uzyskaniu odpowiedzi mam złe wieści: nie, to wszystko TYLKO dla rowerów. Co dokumentuję zdjęciem publikowanym przez stację. 

ISTEBNA - Basen nad trasą. To będzie. W zasadzie już jest, tylko (jeszcze, bo lato), trasa nieczynna.

JAKIE MAMY ZAPOWIEDZI

PRAWO ŚNIEGU - To najważniejsza zapowiedź ze wszystkich. Grupa posłów złożyła projekt ustawy, którą można zatytułować roboczo: Prawo śniegu! Całość skonstruowana jest na kopii rozwiązań alpejskich i prowadzi do udostępniania terenów stricte narciarskich pod narciarstwo właśnie za rozsądnym wynagrodzeniem dla właścicieli nieruchomości. Każdy kto zetknął się ze szczyrkowskimi blokadami kiedyś lub był turystycznie na Gubałówce wie o co chodzi. Można to prawo jeszcze bardziej roboczo nazwać LEX-BYRCYN. Problem w tym, że prawo jest w fazie próby procedowania i jak znam proces legislacyjny w Polsce i reakcję polityków na absolutnie pewne protesty aktywistów, to ja szczerze wątpię, czy to prawo doczłapie się do podpisu prezydenta.

Plan%20parku.jpg
Na planie parku zaznaczyłem starą (ale i docelową)
trasę 3-odcinkowej kolei
SZCZAWNIK - Pisałem o tym w osobnym tekście. Nie ma co na razie otwierać szampanów, ale coś ruszyło. Jest szansa, że za rok, może dwa, inwestycja (w zasadzie: odtworzenie) nabierze realnych kształtów.

KRYNICA-ZDRÓJ - Jak sądziłem, w Krynicy nic widocznego się nie dzieje. Zapowiedź, że gondola spod lodowiska na parking Czarny Potok ruszy w tym sezonie, to było zwykłe science-fiction, mniej realne niż sceny z Terminatora (maszyny rządzą człowiekiem, to pomału staje się rzeczywistością, a gondola – nie). Natomiast pewnie ruszyły jakieś procedury.

ŚWIERADOWIEC - Projekt restauracji Świeradowca (na razie pod wieżą) nieco spowolnił z powodu braku chętnego do wybudowania i zarządzania ośrodkiem. Z tego, co słyszałem (a słyszałem niewiele), miasto chciało przerzucić niemal wszystkie koszty i ryzyka na potencjalnego zarządcę (inwestora), więc ten – na razie – się nie znalazł. Mam nadzieję, że na razie. 

NIENARCIARSKIE - Chorzów będzie miał odtworzoną pełną pętlę i najdłuższą w Polsce kolej nizinną. Licząc trzy odcinki razem, chyba dłuższą niż dwa odcinki na Kasprowy. Budowa trzeciej nitki dobiega końca. Co z pociągiem?

W KOMLETNYM ZAWIESZENIU

Wiele projektów jest w zawieszeniu. I tak:

SKALANKA PINGWINA - Niewiele wiemy, ale z tego, co słychać na mieście (raczej na wsi, ale to szczegół), to Grupa Pingwina ma jakieś problemy z gruntami. Patrz wyżej: Prawo śniegu!

SZCZYRK KASKADA DLA ZAWODNIKÓW - Pomysł był znakomity. Natomiast nie wiem niczego na temat realizacji. Może trwają procedury.

P1010804.JPG
Nosal jak sobie stał, tak stoi. Nie jeździ, stoi
Zdjęcie własne

NOSAL DLA ZAWODNIKÓW - Na razie jest blokada, wiecie, przeleciał tam sokół. Nie samolot marki Sokół, tylko taki ptak. Nosal czeka na decyzję a'la Szczawnik.

GALICOWA GRAPA - Pięknie czytało się gazetowe (raczej internetowe) zapowiedzi, ale nic nie wiem o kolejnych krokach do realizacji. 

POŁĄCZENIE HARENDY Z SUCHYM - Nic się nie dzieje. Może jakieś procedury?

POŁĄCZENIE BIAŁKI Z LITWINKĄ - Nic się nie dzieje, choć zapowiedzi medialne były spore. Może jakieś procedury?

PRZYWRÓCENIE BUTOROWEGO NARCIARZOM - To na razie pewnie tylko taki pomysł? Medialny? Realny? Na XXII wiek?

DEINWESTYCJE

(...)

Więcej,

link: https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/08/polska-sezon-20262027-sezon-raczej.html

9 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Zostaw sobie chłopie te przechwalki dla kolegów z siłki. Tu nikogo to nie interesuje ...

Siłownię traktuje jako przygotowanie do sezonu. Tak samo jak rower czy bieganie. Więc materiał jest w punkt. Poza tym film nie jest wulgarny, nie przekracza zasad dobrych oczyczajow.

A ze kogoś zacznie zalewać żółć to już mnie to nie obchodzi.

14 hours ago, Narciarz ze Śląska said:

PRAWO ŚNIEGU - To najważniejsza zapowiedź ze wszystkich. Grupa posłów złożyła projekt ustawy, którą można zatytułować roboczo: Prawo śniegu! Całość skonstruowana jest na kopii rozwiązań alpejskich i prowadzi do udostępniania terenów stricte narciarskich pod narciarstwo właśnie za rozsądnym wynagrodzeniem dla właścicieli nieruchomości. Każdy kto zetknął się ze szczyrkowskimi blokadami kiedyś lub był turystycznie na Gubałówce wie o co chodzi. Można to prawo jeszcze bardziej roboczo nazwać LEX-BYRCYN. Problem w tym, że prawo jest w fazie próby procedowania i jak znam proces legislacyjny w Polsce i reakcję polityków na absolutnie pewne protesty aktywistów, to ja szczerze wątpię, czy to prawo doczłapie się do podpisu prezydenta.

Pisząc o protestach "aktywistów" masz na myśli protesty górali? :D

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Górale ostatecznie na obecnej sytuacji tracą (Zakopane), ale tak, to cenna uwaga. 

„Górale” zakopiańscy akurat nic nie tracą , zawsze swoje zarobią niezależnie od tego jaka kolejka będzie na Goryczkowej

14 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Zostaw sobie chłopie te przechwalki dla kolegów z siłki. Tu nikogo to nie interesuje ...

widocznie admina @JC forum zupełnie przestało interesować, kiedyś za off-topic dostałem 100 punktów karnych i bana na miesiąc a teraz każdy może sobie dowolnie pierdzić o byle czym 

• Like 1

1 hour ago, Jeeb said:

„Górale” zakopiańscy akurat nic nie tracą , zawsze swoje zarobią niezależnie od tego jaka kolejka będzie na Goryczkowej

Dużo bardziej opłaca się wybudować apartament na zboczu niż wpuścić narciarzy. Widziałem w artykułach płacz, że techniczna warstwa lodu na stokach niszczy trawę dla owiec, ale w takie rzeczy to mi się średnio chce wierzyć. W tych przepisach bynajmniej nie chodzi o Goryczkową, gdzie problem jest raczej z Parkiem Narodowym, a nie krnąbrnym właścicielem kwałka gruntu.

2 godziny temu, Jeeb napisał:

widocznie admina @JC forum zupełnie przestało interesować, kiedyś za off-topic dostałem 100 punktów karnych i bana na miesiąc a teraz każdy może sobie dowolnie pierdzić o byle czym 

Grafika ważniejsza niż 1000 słów;

IMG_9494.jpeg

1 godzinę temu, Jeeb napisał:

oni zawsze płakali i zawsze wychodzili na swoje.

Panie, ja nieco ponad dekadę temu prowadziłem szkolenia (ekonomiczne - żeby nie było) w Zakopanem. W całym kraju kryzys jak ta lala, w Zakopanem miejsc w hotelach brakowało. Gubałówka i Kasprowy czy są narciarze, czy nie, jeden... wuj. Nawet bardziej się opłaca dla nich sprzedawać turystyczne (każdy wjazd i zjazd majątek) niż skipass - nieograniczony.

• Like 3

W dniu 13.08.2026 o 07:43, grimson napisał:

Siłownię traktuje jako przygotowanie do sezonu. Tak samo jak rower czy bieganie. Więc materiał jest w punkt. Poza tym film nie jest wulgarny, nie przekracza zasad dobrych oczyczajow.

A ze kogoś zacznie zalewać żółć to już mnie to nie obchodzi.

Jaka żółć ?? Nikogo nie interesują Twoje treningi, możesz sobie je traktować jako co chcesz. To jest forum narciarskie. Takie rzeczy wklejaj sobie z kolegami, na forum siłowni. Chyba powinieneś zrozumieć i atencji szukać na innym forum. Nie rozumiem, co takiego ciężkiego jest do zrozumienia ?? 

2 godziny temu, Jusik2002 napisał:

Jaka żółć ?? Nikogo nie interesują Twoje treningi, możesz sobie je traktować jako co chcesz. To jest forum narciarskie. Takie rzeczy wklejaj sobie z kolegami, na forum siłowni. Chyba powinieneś zrozumieć i atencji szukać na innym forum. Nie rozumiem, co takiego ciężkiego jest do zrozumienia ?? 

Nie musisz się tym interesować, podobnie jak ja nie muszę interesować się każdym postem na forum. Dla mnie trening siłowy jest elementem przygotowania do sezonu narciarskiego, tak samo jak rower czy bieganie. Dlatego wrzuciłem ten materiał.

Jeżeli uważasz, że taki post jest poza tematyką forum, to jest to już kwestia dla admina. Nie widzę natomiast powodu, żeby dorabiać do tego „przechwałki” czy „szukanie atencji”.

• Haha 1

• 2 weeks later...

Z FB Czarna Góra:

Planujecie już szusowanko w nadchodzącym sezonie? ⛷️

Jeśli chcecie spędzić tę zimę #naCzarnej, mamy dobrą wiadomość. Już 3 września rusza przedsprzedaż karnetów na sezon 2026/2027!

Zapiszcie datę i obserwujcie nas, bo odliczanie właśnie się zaczyna 🔥⛷️🏂

FB_IMG_1787991766306.jpg

• Like 2