marcinn Posted February 24 Report Share Posted February 24 Wprawdzie to nie był wyjazd czysto narciarski raczej bardziej łapanie południowego słońca ale od samego początku uświadomiłem moje panie że musowo na Etnie Skiturowo i zjazdowo sprawdzimy warunki w tak nie oczywistym miejscu Europy Tak więc na Etnie działają wyciagi na południowej (zazwyczaj gorsze warunki i szybsza degradacja stoku) Gondola tu startuje z wysokości ok 1900m i wjeżdżamy 2500m.Teren obsługują tylko orczyki, ok 8 km tras.Cudów nie ma ale widoki wynagradzają marne kilometrówkę tras zjazdowych za 52 euro. Druga część ośrodka to poludniowa część zbocza 1800m-2336m Tu jedno krzesło 4 osobowe, 3 orczyki, około 10 km tras.Mimo niewielkiej liczby tras są one szerokie i fajnie poprowadzone. Podsumowując Sycylia to nie Alpy : brak tyczek, zawadiaków Większość narciarzy rekreacyjnych, zjeżdżających bez pośpiechu, trochę na bakier, pełen luz , fun☀️ 15 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cysiu Posted February 25 Report Share Posted February 25 Jaka pogoda na Sycylii w tym okresie? Etna zupełnie inaczej wygląda w bieli. Tak było w listopadzie 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted February 25 Report Share Posted February 25 Ostatnio posypało wiele (2 metry) na Etnie za sprawą cyklonu Harry ale to już po wyjeździe Marcina. https://www.ildolomiti.it/altra-montagna/attualita/2026/questa-montagna-riesce-a-trasformarsi-in-una-maniera-incredibile-foto-viaggio-sulletna-ricoperto-da-oltre-due-metri-di-neve 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted February 25 Author Report Share Posted February 25 8 godzin temu, cysiu napisał: Jaka pogoda na Sycylii w tym okresie? Etna zupełnie inaczej wygląda w bieli. Tak było w listopadzie Powiem Ci że pogodę przy morzu mieliśmy super ok 17 stopini prawie cały tydzień słoneczko, bajka Parę foci 9 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tresor Posted February 25 Report Share Posted February 25 Świetna relacja. 10 i 8 km tras to i tak bardzo dużo. Myślałem, że chodzi tam jeden orczyk i 2 km tras, bardziej jako ciekawostka. W Polsce byłby to przecież jeden z większych ośrodków narciarskich:). Czy 52 euro to dużo? Gdyby Etnę przejął TMR byłoby 82 euro + 20 euro za parking😀 4 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted February 26 Report Share Posted February 26 (edited) @marcinnJak tam wygląda opcja wejścia na skiturach na szczyt? Widzę że ta mnóstwo śniegu teraz jest. Chodzi mi o trudności i czy potrzebny jest przewodnik/pozwolenie? Edited February 26 by Gerald Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cysiu Posted February 26 Report Share Posted February 26 (edited) @Gerald na sam szczyt (najwyższy wierzchołek) oficjalnie nie można nawet z przewodnikiem. Wiem natomiast że Polacy wchodzą.. Do pewnej wysokości można za to sobie chodzić legalnie bez przewodnika, wyższe punkty z przewodnikiem. Sytuacja może być zmienna z uwagi na aktywność wulkanu Edited February 26 by cysiu 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted February 26 Author Report Share Posted February 26 8 godzin temu, Gerald napisał: @marcinnJak tam wygląda opcja wejścia na skiturach na szczyt? Widzę że ta mnóstwo śniegu teraz jest. Chodzi mi o trudności i czy potrzebny jest przewodnik/pozwolenie? Spokojnie możesz targać, fajne wejście z południowej i północnej strony, sporo skiturowców👌 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted February 26 Report Share Posted February 26 (edited) 2 godziny temu, marcinn napisał: Spokojnie możesz targać, fajne wejście z południowej i północnej strony, sporo skiturowców👌 Powiedz mi czy ten ośrodek od południowej strony też działa? Bo znalazłem stronę tylko tego ON po północnej stronie z kamerką i tam chodziło krzesło. Karnet dzienny widzę że mają za 35 eur Jak trudne jest wyjście? Wchodziłeś tam wyżej? Ile Ci to zajęło czasu. Jeśli tak, to wrzuć realcje z części skiturowej. Dostałem zaległy urlop i zastanawiam się czy nie brać Etny pod uwagę, tym bardziej że teraz są tam chyba dobre warunki, co nie dzieje się często. 9 godzin temu, cysiu napisał: @Gerald na sam szczyt (najwyższy wierzchołek) oficjalnie nie można nawet z przewodnikiem. Wiem natomiast że Polacy wchodzą.. Do pewnej wysokości można za to sobie chodzić legalnie bez przewodnika, wyższe punkty z przewodnikiem. Sytuacja może być zmienna z uwagi na aktywność wulkanu Kojarzysz gdzie sprawdzać warunki i jakieś ewentualne komunikaty? Edited February 26 by Gerald Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted February 27 Report Share Posted February 27 5 godzin temu, Gerald napisał: Powiedz mi czy ten ośrodek od południowej strony też działa? Bo znalazłem stronę tylko tego ON po północnej stronie z kamerką i tam chodziło krzesło. Karnet dzienny widzę że mają za 35 eur Jak trudne jest wyjście? Wchodziłeś tam wyżej? Ile Ci to zajęło czasu. Jeśli tak, to wrzuć realcje z części skiturowej. Dostałem zaległy urlop i zastanawiam się czy nie brać Etny pod uwagę, tym bardziej że teraz są tam chyba dobre warunki, co nie dzieje się często. Kojarzysz gdzie sprawdzać warunki i jakieś ewentualne komunikaty? Łagodnie. Co prawda byłem latem, ale sądząc po nachyleniach to tylko w końcówce trochę bardziej pod górę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cysiu Posted February 27 Report Share Posted February 27 @Gerald niestety nie przypominam sobie jakiś stron ze źródłem informacji. Na pewno mówili w busie, jest taki specjalny co kursuje Katania- Etna (robi przerwę- jest kilka godzin aby wejść na górę) i po południu wraca do Katanii. Jesienią jeździł, nie wiem jak zimą. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted February 27 Author Report Share Posted February 27 (edited) 14 godzin temu, Gerald napisał: Powiedz mi czy ten ośrodek od południowej strony też działa? Bo znalazłem stronę tylko tego ON po północnej stronie z kamerką i tam chodziło krzesło. Karnet dzienny widzę że mają za 35 eur Jak trudne jest wyjście? Wchodziłeś tam wyżej? Ile Ci to zajęło czasu. Jeśli tak, to wrzuć realcje z części skiturowej. Dostałem zaległy urlop i zastanawiam się czy nie brać Etny pod uwagę, tym bardziej że teraz są tam chyba dobre warunki, co nie dzieje się często. Kojarzysz gdzie sprawdzać warunki i jakieś ewentualne komunikaty? Jest cosik gdzie ja sprawdzałem warunki i pogodę 😎, to strona północna, standartowo z lepszymi warunkami. Południową masz obsługiwana przez gondole jak pisałem powyżej, zdecydowanie bardziej turystyczna Wejście od gondoli z 1900 bardzo lajtowe, zresztą północna strona też luz do poczłapania https://www.staretna.it/ Tu jeszcze coś o południowej stronie https://www.funiviaetna.com/it/biglietti/ Edited February 27 by marcinn 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted February 27 Author Report Share Posted February 27 14 godzin temu, Gerald napisał: Powiedz mi czy ten ośrodek od południowej strony też działa? Bo znalazłem stronę tylko tego ON po północnej stronie z kamerką i tam chodziło krzesło. Karnet dzienny widzę że mają za 35 eur Jak trudne jest wyjście? Wchodziłeś tam wyżej? Ile Ci to zajęło czasu. Jeśli tak, to wrzuć realcje z części skiturowej. Dostałem zaległy urlop i zastanawiam się czy nie brać Etny pod uwagę, tym bardziej że teraz są tam chyba dobre warunki, co nie dzieje się często. Kojarzysz gdzie sprawdzać warunki i jakieś ewentualne komunikaty? Tu jeszcze coś o pudniowej stronie można sobie poczytać , pozagladać https://www.funiviaetna.com/it/biglietti/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts