Narty - skionline.pl
Jump to content

Etna 6-13.01.2026

marcinn

Recommended Posts

Wprawdzie to nie był wyjazd czysto narciarski raczej bardziej łapanie południowego słońca ale od samego początku uświadomiłem moje panie że musowo na Etnie Skiturowo i zjazdowo sprawdzimy warunki w tak nie oczywistym miejscu Europy 

Tak więc na Etnie działają wyciagi na południowej (zazwyczaj gorsze warunki i szybsza degradacja stoku) Gondola tu startuje z wysokości ok 1900m i wjeżdżamy 2500m.Teren obsługują tylko orczyki, ok 8 km tras.Cudów nie ma ale widoki wynagradzają marne kilometrówkę tras zjazdowych za 52 euro.

Druga część ośrodka to poludniowa część zbocza  1800m-2336m

Tu jedno krzesło 4 osobowe, 3 orczyki, około 10 km tras.Mimo niewielkiej liczby tras są one szerokie i fajnie poprowadzone.

Podsumowując Sycylia to nie Alpy : brak tyczek, zawadiaków Większość narciarzy rekreacyjnych, zjeżdżających bez pośpiechu, trochę na bakier, pełen luz , fun☀️

IMG_3856.jpeg

IMG_3859.jpeg

IMG_3861.jpeg

IMG_3874.jpeg

IMG_3889.jpeg

IMG_3891.jpeg

IMG_3890.jpeg

IMG_3849.jpeg

IMG_3629.jpeg

IMG_3621.jpeg

• Like 15
  • Thanks 10

8 godzin temu, cysiu napisał:

Jaka pogoda na Sycylii w tym okresie?

Etna zupełnie inaczej wygląda w bieli. Tak było w listopadzie 

IMG_20221108_131258031_HDR.jpg

Powiem Ci że pogodę przy morzu mieliśmy super ok 17 stopini prawie cały tydzień słoneczko, bajka

Parę foci

IMG_3349.jpeg

IMG_0284.jpeg

4110EF1D-0AE4-400A-9282-CC5E97AB5C02.jpeg

IMG_3475.jpeg

IMG_3488.jpeg

IMG_3494.jpeg

IMG_3503.jpeg

IMG_3519.jpeg

IMG_3535.jpeg

IMG_0198.jpeg

IMG_3333.jpeg

IMG_3474.jpeg

IMG_3316.jpeg

IMG_3315.jpeg

IMG_3314.jpeg

IMG_3306.jpeg

IMG_3304.jpeg

IMG_3303.jpeg

• Like 9
  • Thanks 2

Świetna relacja. 10 i 8 km tras to i tak bardzo dużo. Myślałem, że chodzi tam jeden orczyk i 2 km tras, bardziej jako ciekawostka. W Polsce byłby to przecież jeden z większych ośrodków narciarskich:). Czy 52 euro to dużo? Gdyby Etnę przejął TMR byłoby 82 euro + 20 euro za parking😀

• Like 4
  • Haha 3

@Gerald na sam szczyt (najwyższy wierzchołek) oficjalnie nie można nawet z przewodnikiem. Wiem natomiast że Polacy wchodzą..

Do pewnej wysokości można za to sobie chodzić legalnie bez przewodnika, wyższe punkty z przewodnikiem. Sytuacja może być zmienna z uwagi na aktywność wulkanu

Edited by cysiu
  • Like 1
  • Thanks 1

8 godzin temu, Gerald napisał:

@marcinnJak tam wygląda opcja wejścia na skiturach na szczyt? Widzę że ta mnóstwo śniegu teraz jest.

Chodzi mi o trudności i czy potrzebny jest przewodnik/pozwolenie?

Spokojnie możesz targać, fajne wejście z południowej i północnej strony, sporo skiturowców👌

• Like 2

2 godziny temu, marcinn napisał:

Spokojnie możesz targać, fajne wejście z południowej i północnej strony, sporo skiturowców👌

Powiedz mi czy ten ośrodek od południowej strony też działa? Bo znalazłem stronę tylko tego ON po północnej stronie z kamerką i tam chodziło krzesło. Karnet dzienny widzę że mają za 35 eur 

Jak trudne jest wyjście? Wchodziłeś tam wyżej? Ile Ci to zajęło czasu. 

Jeśli tak, to wrzuć realcje z części skiturowej.

Dostałem zaległy urlop i zastanawiam się czy nie brać Etny pod uwagę, tym bardziej że teraz są tam chyba dobre warunki, co nie dzieje się często.

9 godzin temu, cysiu napisał:

@Gerald na sam szczyt (najwyższy wierzchołek) oficjalnie nie można nawet z przewodnikiem. Wiem natomiast że Polacy wchodzą..

Do pewnej wysokości można za to sobie chodzić legalnie bez przewodnika, wyższe punkty z przewodnikiem. Sytuacja może być zmienna z uwagi na aktywność wulkanu

Kojarzysz gdzie sprawdzać warunki i jakieś ewentualne komunikaty? 

Edited by Gerald

5 godzin temu, Gerald napisał:

Powiedz mi czy ten ośrodek od południowej strony też działa? Bo znalazłem stronę tylko tego ON po północnej stronie z kamerką i tam chodziło krzesło. Karnet dzienny widzę że mają za 35 eur 

Dostałem zaległy urlop i zastanawiam się czy nie brać Etny pod uwagę, tym bardziej że teraz są tam chyba dobre warunki, co nie dzieje się często.

Łagodnie. Co prawda byłem latem, ale sądząc po nachyleniach to tylko w końcówce trochę bardziej pod górę.

• Like 1

@Gerald niestety nie przypominam sobie jakiś stron ze źródłem informacji. Na pewno mówili w busie, jest taki specjalny co kursuje Katania- Etna (robi przerwę- jest kilka godzin aby wejść na górę) i po południu wraca do Katanii. Jesienią jeździł, nie wiem jak zimą.

• Thanks 1

14 godzin temu, Gerald napisał:

Jest cosik gdzie ja sprawdzałem warunki i pogodę 😎, to strona północna, standartowo z lepszymi warunkami.

Południową masz obsługiwana przez gondole jak pisałem powyżej, zdecydowanie bardziej turystyczna

Wejście od gondoli z 1900 bardzo lajtowe, zresztą północna strona też luz do poczłapania

https://www.staretna.it/

Tu jeszcze coś o południowej stronie

https://www.funiviaetna.com/it/biglietti/

IMG_3261.jpeg

IMG_3262.jpeg

IMG_3258.jpeg

Edited by marcinn
  • Like 1
  • Thanks 1

14 godzin temu, Gerald napisał:

Tu jeszcze coś o pudniowej stronie można sobie poczytać , pozagladać

https://www.funiviaetna.com/it/biglietti/

• Thanks 1