Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pinio46

Rekomendowane odpowiedzi

Doberek 

Narodzie drogi jako, że nie mam doświadczenia w stacjach w Austrii doradźcie coś w miarę blisko PL. Powiem tak, najlepiej w większą ilością tras niebieskich dla małżonki, dzieci sobie radzą na czerwonych więc luz. Wiem, że tamat wałkowany miliony razy na forum ale chwilę mnie nie było. 

To jedna sprawa. 

Druga to taka gdzie rezerwujcie noclegi? Bookoing to ma ceny z kosmosu. 

Dzięki wielkie za wszyskie rady. 

Pozdrowionka 

6 minut temu, Pinio46 napisał:

Doberek 

Narodzie drogi jako, że nie mam doświadczenia w stacjach w Austrii doradźcie coś w miarę blisko PL. Powiem tak, najlepiej w większą ilością tras niebieskich dla małżonki, dzieci sobie radzą na czerwonych więc luz. Wiem, że tamat wałkowany miliony razy na forum ale chwilę mnie nie było. 

To jedna sprawa. 

Dzięki wielkie za wszyskie rady. 

Pozdrowionka 

a gdzie w Austrii już byłeś ?

w jakim terminie ma być ten wyjazd ?

Edytowane przez Jeeb
  • Like 1

@Pinio46

Najbliższy sensowny do jazdy w Austrii to Stuhleck około godzinę od Wiednia. Szczyt na wysokości cos ponad 1750m, kolebka sportów zimowych w Austrii.
Jeździłem tam kiedyś w grudniu 4h przy okazji dalszego wyjazdu i było bardzo ok. Na kilka dni byłby ok.

A jak większy sensowny region to 4Berge (Schladming, Haus im Ennstal, Hochwurzen, Reiteralm) - skipass Ski Amade.

• Like 1

Godzinę temu, Pinio46 napisał:

coś w miarę blisko PL. 

Ja bym raczej szukał przede wszystkim: coś w miarę wysoko. A to ze względu na mizerię ostatnich zim.

Godzinę temu, Pinio46 napisał:

Ja, ze względu na wygodę, jednak booking. Tylko biorę się za to wcześnie, z możliwością rezygnacji. W tym roku styczeń 26 rezerwowałem z końcem wiosny, z możliwością bezpłatne j rezygnacji do końca roku. Od chwili rezerwacji przeglądam czasami booking i nic lepszego taniej, a nawet w porównywalnej cenie, nie trafiłem. Raczej wszystko (wyraźnie) drożej, często przy okazji (wyraźnie) słabiej.

• Like 1

21 minut temu, WojtekM napisał:

Ja bym raczej szukał przede wszystkim: coś w miarę wysoko. A to ze względu na mizerię ostatnich zim.

Ja, ze względu na wygodę, jednak booking. Tylko biorę się za to wcześnie, z możliwością rezygnacji. W tym roku styczeń 26 rezerwowałem z końcem wiosny, z możliwością bezpłatne j rezygnacji do końca roku. Od chwili rezerwacji przeglądam czasami booking i nic lepszego taniej, a nawet w porównywalnej cenie, nie trafiłem. Raczej wszystko (wyraźnie) drożej, często przy okazji (wyraźnie) słabiej.

jak ma być wysoko to Obertauern

https://www.booking.com/hotel/at/breitlehenalm-gmbh.de.html?aid=1859601&label=mkt123sc-710d117d-f499-471d-a9a7-70e74849c69d&sid=6c9e4f0e0e49c85ecc85064c698f3ad0&all_sr_blocks=27606103_335556937_4_2_0_178166&checkin=2026-02-14&checkout=2026-02-21&dest_id=-1987072&dest_type=city&dist=0&group_adults=4&group_children=0&hapos=5&highlighted_blocks=27606103_335556937_4_2_0_178166&hpos=5&matching_block_id=27606103_335556937_4_2_0_178166&no_rooms=1&req_adults=4&req_children=0&room1=A%2CA%2CA%2CA&sb_price_type=total&sr_order=popularity&sr_pri_blocks=27606103_335556937_4_2_0_178166_404200&srepoch=1759768235&srpvid=281674053ab902bd&type=total&ucfs=1&#hotelTmpl

albo Obergurgl

https://www.booking.com/hotel/at/bellevue-obergurgl.de.html?label=mkt123sc-710d117d-f499-471d-a9a7-70e74849c69d&aid=1859601&ucfs=1&checkin=2026-02-14&checkout=2026-02-21&dest_id=900187805&dest_type=landmark&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0&srpvid=72197441637f0a81&srepoch=1759768370&matching_block_id=45013804_419805425_4_17_0_1205189&atlas_src=sr_iw_title

.

Niestety w tym terminie duże ośrodki, których nie znasz to trochę lipa. Będzie dużo ludzi, a z powodu nieznajomości ich możesz się nieświadomie pakować na najbardziej oblegane trasy i wyciagi. Popatrz na Osttirol i mniejsse ośrodki: Hailigenblut, Kals-Matrei, Silian i St Jacob, ewentualnie dwa w samym Lienzu. Byłem tam w terminie lutowym i naprawdę dało się sensownie pojeździć. Kwatera chyba najlepiej w Lienzu. Noclegów szukałem wysyłając zapytania poprzez osttirol.com. Na wymienione osrodki jest wspólny skipass pod nazwą Topskipass. Obejmuje on wiele ośrodków w Osttirolu i Karyntii. Ewentualnie możesz też popatrzeć na Nassfeld, bardzo fajny ośrodek ale jednak potrafi w pewnych miejscach się przykorkowac, zwłaszcza dolna gondolka, ale byłem tam dwa razy w lutym i dało się bardzo fajnie pojezdzic

Edytowane przez cyniczny
  • Like 1

18 minut temu, WojtekM napisał:

Z tych jeździłem w Kals Matrei. Rzeczywiście bardzo fajnie. I dużo tras wysoko.

Dodatkowo w Kals bodajże tylko jedna trasa ma ekspozycję stricte południową więc stoki bardzo dobrze się trzymaly. W tym czasie co byłem to w Hailigenblut niestety po 13 na bylo już bardzo miekko.

• Like 1

2 godziny temu, Pinio46 napisał:

No niestety ale tak ferie ma śląskie 

Celuj w drugi tydzień ferii, pierwszy tydzień ferie ma też Bawaria co równa się z większym tłokiem i wyższymi cenami. 

W miarę blisko oprócz wyżej wymienionych masz też dolinę Gastein, Naasfeld, Hochkonig. 

• Like 1

Na szczyt ferii dobrą opcją jest Lungau.  Blisko, łatwiej o kwaterę w rozsądniejszej cenie. Skipass też nie był najdroższy, a za parę euro dodatkowo na karnecie jest wspomniane wyżej Obertauern.

Mieszkanie w samym Obertauern to wyzwanie 🙃, ale z okolicy można tam ze dwa razy podjechać. Jak na pierwszy raz w AT, to może być ciekawe doświadczenie.

• Like 3

11 godzin temu, Greg napisał:

Na szczyt ferii dobrą opcją jest Lungau.  Blisko, łatwiej o kwaterę w rozsądniejszej cenie. Skipass też nie był najdroższy, a za parę euro dodatkowo na karnecie jest wspomniane wyżej Obertauern.

Mieszkanie w samym Obertauern to wyzwanie 🙃, ale z okolicy można tam ze dwa razy podjechać. Jak na pierwszy raz w AT, to może być ciekawe doświadczenie.

Zgadzam się z Tobą. W 2023 i 2025 byliśmy zakwarterowani w Fanning, dojazd 5 min autem do Fanninberg (30km tras) , 10 min dojazd do Katschberg (70km tras) i do Grosseck Speiereck (50km tras) i 20 minut dojazdu do Obertauern (100km tras). W terminie 7-21.2. będzie w Obertauern na pewno tłoczno ale te pozostałe trzy mniejsze ośrodki myśle, że będą na luzie. Mi sie najbardziej podobał Katschberg od strony północnej, która jest mniej komercyjna niż ta południowa. Kupujesz skipass Lungau na trzy mniejsze ośrodki albo troche droższy skipass Lungo, w który wchodzi jeszcze Obertauern.   https://www.lungo.at/en/ski-pass/lungo-ski-pass

Nigdy nie byliśmy ale planujemy w tym sezonie wyskoczyć do Kreischberg https://www.kreischberg.at/.  Jest jeszcze bliżej dojazdowo z Polski i wygląda sympatycznie, często wokół niego przejeżdżaliśmy.

• Like 3

14 godzin temu, WojtekM napisał:

To tanią miejscówkę proponujesz 🤪

i do tego "blisko Polski"... 

Pozostając w temacie - nazwy różnych ON już tutaj padały, więc nie ma sensu się powtarzać. Co do noclegów - każda z tych miejscowości ma lokalne biuro informacji turystycznej, które pomaga znaleźć noclegi. Wiele wyszukiwarek nolcegów, działających on-line jest na stronach www poszczególnych ON, więc można samemu znaleźć bez niczyjej pomocy. To w czym ewentualnie może pomóc biuro informacji turystycznej, to znaleźć noclegi, które nie są dostępne on-line, a przynajmniej takie, które nie rezerwują noclegów bezpośrednio on-line - wbrew pozorom takie kwatery i to całkiem ich sporo jeszcze istnieją. Tu też jest nieraz szansa znalezienia czegoś tańszego; minusem jest ewentualnie to, że na takim booking można sobie przeczytać recenzję danego miejsca, zobaczyć zdjęcia i na tej podstawie wyrobić zdanie, natomiast takie nocleg spoza oferty on-line najczęściej nie bardzo jest to jak sprawdzić, chociaż czasem można poszukać na mapie google takiego miejsca i wtedy znaleźć jakieś opinie google, a czasem nawet i zdjęcia. 

Ja polecam na pierwszy ogień ON Schladming-Dachstein. To był mój pierwszy austriacki ON, więc być może mam do niego przez to większy sentyment. Jest jednak tutaj sporo plusów - z Sosnowca sensowny bardzo dojazd w rozsądnym czasie. W drugiej połowie lutego powinny być tam bardzo dobre warunki narciarskie. Tras do wyboru do koloru, więc przez tydzień nudy nie będzie. W samym Schladming będzie pewnie drożej, ale już po bokach, w innych miejscowościach można znaleźć coś tańszego. Gdy byłem studentem i obracałem każdym eurocentem, to zwykle mieszkałem gdzieś na uboczu u rolnika w jakiejś agroturystyce. Oni też często nie mieli absolutnie żadnej nawet strony www - więc tutaj korzystalem z pomocy takiego lokalnego biura turystycznego. Minusem była pewna odległość od wyciągów, sklepu, czy jakiegoś życia miasteczka; plusem cena i nieraz fajna atmosfera tworzona przez gospodarzy - choć trzeba też lubić zapach wsi, bo najczęściej, to naprawdę są działające gospodarstwa rolnicze z wszystkimi z tym związanymi np. zapachami - ma to oczywiście też swój urok. 

Jeżeli chodzi o Schladming, to można poszukać noclegów on-line tutaj:

https://www.schladming-dachstein.at/de/Unterkuenfte/Suchen-Buchen

Lub złożyć zapytanie przez biuro informacji turystycznej tutaj:

https://www.schladming-dachstein.at/de/Unterkuenfte/Urlaubsanfrage lub wysłać im maila albo zadzwonić - z boku podane są takie dane. 

• Like 2

4 godziny temu, Gorol napisał:

Nigdy nie byliśmy ale planujemy w tym sezonie wyskoczyć do Kreischberg https://www.kreischberg.at/.  Jest jeszcze bliżej dojazdowo z Polski i wygląda sympatycznie, często wokół niego przejeżdżaliśmy.

W przyszłym sezonie ma być tam wymienione podwójne krzesło i orczyk - na 8-osobową kanapę. To te wyciągi, docierające w najwyższy punkt ośrodka i z którego rozchodzi się ok. 6-7 wariantów tras, więc mimo dużej przepustowości, na trasach nie powinno być tłoczno.

Ciekawą opcją wydaje się też Turracher Hohe - ok. pół godzinki za Kreischberg. Prawie same kanapy (czyli jeździmy bez zdejmowania nart) i położenie też trochę podobne do Obertauern, bo wjeżdżamy wysoko autem i jeździmy po obu stronach wielkiego jeziora.

Natomiast z tych ośrodków najbliższych Polski, to chyba najciekawszy wydaje się region Schneebareland, czyli 4 ośrodki na jednym karnecie: Tauplitz-Bad Mitterndorf, Loser-Altausee, Planneralm, Riesneralm.

• Like 2