Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pinio46

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Jeeb napisał:

nieprawda - Bawaria ma od 14 do 21 i dlatego też jest drożej niż od 7 do 14

https://www.schulferien.org/Kalender_mit_Ferien/kalender_2026_ferien_Bayern.html

Prawda prawda, czytaj ze zrozumieniem. Pisałem, że ma celować w drugi tydzień ferii śląskich czyli 21.02-28.02 bo w pierwszy tydzień śląskich ferii czyli 14.02.-21.02 Bawaria też ma ferie co sam przecież napisałeś 😂

• Thanks 1

W dniu 6.10.2025 o 21:54, Greg napisał:

Na szczyt ferii dobrą opcją jest Lungau.  Blisko, łatwiej o kwaterę w rozsądniejszej cenie. Skipass też nie był najdroższy, a za parę euro dodatkowo na karnecie jest wspomniane wyżej Obertauern.

Mieszkanie w samym Obertauern to wyzwanie 🙃, ale z okolicy można tam ze dwa razy podjechać. Jak na pierwszy raz w AT, to może być ciekawe doświadczenie.

Jadę w tym samym terminie - 14.-21.02. - niestety nie mogę kiedy indziej, a ponieważ dopiero teraz wyklarował nam się skład, to znalezienie w miarę wygodniej miejscówki dla 7 osób w rozsądnej cenie graniczyło z cudem. Udało się faktycznie w Lungau (Bruggarn k/Fanning), ale długo się naszukałam. W innych - większych albo też i mniejszych i mniej "topowych" ośrodkach - nic nie znalazłam. Pewnie dla 3-4 osób jest nieco łatwiej. 

• Like 2

19 minut temu, tanova napisał:

Jadę w tym samym terminie - 14.-21.02. - niestety nie mogę kiedy indziej, a ponieważ dopiero teraz wyklarował nam się skład, to znalezienie w miarę wygodniej miejscówki dla 7 osób w rozsądnej cenie graniczyło z cudem. Udało się faktycznie w Lungau (Bruggarn k/Fanning), ale długo się naszukałam. W innych - większych albo też i mniejszych i mniej "topowych" ośrodkach - nic nie znalazłam. Pewnie dla 3-4 osób jest nieco łatwiej. 

to będzie fantastyczny tydzień - już się cieszę

w Obertauern już się zabieliło

https://www.bergfex.at/obertauern/webcams/c917/

⛷️

• Like 1

• 1 month later...

Relacja z Obertauern:

Widok%20na%20centrum%20o%C5%9Brodka.JPG
Widok na północne centrum ośrodka 
nieco oddalone od miejscowości

Gdzie można dobrze pojeździć pod koniec listopada w tzw. bliskich Alpach, ale nie na lodowcach? 

Padło na Obertauern. 

Wyjazd był prywatny i spędziliśmy tamże na stoku trzy dni: sobotę, niedzielę i poniedziałek.

Są tylko trzy tak wysoko położone i bardzo specyficzne wioski narciarskie w Austrii. 

Najbliżej Polski leży Hochkar w Dolnej Austrii, wieś (w zasadzie dziś parę hoteli i pensjonatów) której centrum położone jest na wysokości ok. 1400 mnpm, a szczyty sięgają 1808 mnpm. Na Hochkar wjeżdza się drogą, która kończy się parkingiem w środkowej części kompleksu, w którym jeździ się na nartach dookoła tegoż centrum. 8 wyciągów i ok. 20 tras zapewnia doskonałą jazdę, choć nie ma tam tras dłuższych niż ok. 2 km. 

Druga nietypowa wioska to Planneralm w Styrii. Tam wjeżdża się trudną, acz bajeczną drogą jak na koniec świata na ok. 1600 mnpm. Tam zamiast końca świata jest niewielki ośrodek (ze szczytami do 2200 mnpm) chwalący się... brakiem armat i tylko naturalnym śniegiem. Jak dotąd w przeszłości którą pamiętam, tego naturalnego śniegu zimą było tam zawsze dużo. Aktualnie już jest ponad pół metra. 

Trzecią nietypowią wioską (w zasadzie miasteczkiem) narciarską jest właśnie Obertauern w kraju związkowym Salzburg. Przy czym od dwóch poprzednich różni się tym, że droga tam się nie kończy, lecz jest przelotowa. To miejscowość w centralnym miejscu przełęczy, jak na Salmopolu lub Červenohorskim Sedle.

Panorama%20(mapa).JPG
Plan ośrodka
Obertauern to 100 km tras zjazdowych położonych od 1600 mnpm do 2400 mnpm oraz 20 wyciągów krzesełkowych lub gondol oraz kilka orczyków. Z tego w dniach naszego pobytu nieczynny był jeden wyciąg krzesełkowy i raptem może 30% tras, reszta była absolutnie otwarta. Niestety nieczynny był najsłynniejszy wyciąg i najsłynniejsza trasa: Gamsteiten 2. Po prostu nie ma tam naśnieżania, jest mnóstwo skał (jak na Kasprowym) i nie było po prostu wystarczająco dużo śniegu. Nie przeszkodziło mi to zrobić sobie zdjęcia pod słynnym wyciągiem. 

Co mnie zaskoczyło w Obertauern? Było kilka zaskoczeń pozytywnych i też trochę negatywnych, choć nie tak istotnych. 

Maciek%20pod%20G2.JPG
Twój instruktor pod G2

ZASKOCZENIA POZYTYWNE:

1) Obertauern to przełęcz wysoko położona, a więc miejsce przyciągające mgły, śnieżyce i w ogóle chmury. Tymczasem sobota była bardzo mroźna rankiem, ale słoneczna przez większość dnia narciarskiego, niedziela to po prostu lampa: błękitne niebo, a poniedziałek słońce i czasem trochę chmur. Bez opadów. Z bardzo dobrą widocznością każdego dnia. Pogoda marzenie.

2) Jak na listopad to skala otwarcia ośrodka porażała: czynne było prawie wszystko. Dla mnie ośrodek był wręcz za duży i potrzebowałem dwóch dni, aby go w miarę zwiedzić. A że lubię zjechać po kilka razy z każdej trasy, którą lubię, wymagało to wielu zjazdów. Zasadniczo w ciągu każdego dnia udawało się zjechać ok. 25 razy, co powinno dawać ok. 40-45 km na nartach dziennie.

Maciek%20na%20najlepszej%20trasie.JPG
W tle już ulubiona trasa Macieja: 5a z Seekarspitzbahn

3) Wyciągi były bardzo nowoczesne, o dużej przepustowości (dominują 4, 6 i 8-osobowe koleje) i niezwykle szybkie. Opisany pod negatywami tłum więc niespecjalnie przeszkadzał, a sporadyczne kolejki do pojedynczych wyciągów okazały się maksymalnie 5-ciominutowe. Co i tak irytowało, ale tylko do południa. W poniedziałek zaś problem nie zaistniał w ogóle.

4) Znalazłem tam kilka tras typu ulubione dla siebie i przeważnie były to piękne szerokie trasy niebieskie lub czerwone.  Była też jedna ulubiona czarna: pod wyciągiem Panoramabahn. Zapewniam, że nikt nie będzie się tam nudził. 

5) Charakterystyczny też był typ narciarza: w 99 proc. byli to znakomici narciarze: dorośli, dzieci, szkółki, niemal każdy. Jeżdżący dobrze, stylowo, z każdej trasy i... szybko. Na wiele tysięcy widziałem osób jedną osobę dorosłą bez kijów (ktoś powie, że pewnie Polak?) oraz jedno dziecko bez kijów, ale tu jego kije trzymał w ręku instruktor. Widziałem kursy na instruktorów i jazdy pokazowe. Zasadniczo widziałem bardzo mało osób uczących się, nie widziałem ani jednego wypadku narciarskiego i ani jednej interwencji tamtejszego gopru, jakkolwiek tam ta służba się nazywa.

Widok%20na%20centralne%20trasy.JPG
Widok na centralnie położone trasy

ZASKOCZENIA NEGATYWNE

1) Pod wpływem najlepszych win bym nie przypuszczał, że jak pojedziemy pod koniec listopada (zahaczając o 1 grudnia) do Obertauern, to zastaniemy tam chyba całą jeżdżącą Austrię, Niemcy i... Chorwację. Tłum w hotelu. Tłum na parkingach, z których 3/4 było zapełnionych o godzinie 8:30. Tłum na wyciągach i trasach. Zero promocji, co w kontekście popytu jest zrozumiałe. Tyle że mimo tego tłumu jeździło się... całkiem dobrze. Nadto ok. 12:00-13:00 tłum rzedniał. A w poniedziałek wyjechał do Monachium, Wiednia, Zagrzebia, czy skąd tam pochodził.

Kolejka%20kolejna.JPG
Kolejki w listopadzie? To jakiś żart? Widać na zdjęciu też szkółkę narciarską,
notabene na parkingu spotkałem jedną z Polski

2) Strona południowa Obertauern (czyli zbocza północne gór) ma może i fajne trasy (zwłaszcza z gondoli, gdzie była czynna jedna, ale długa i szeroka), niemniej tam... nigdy nie ma słońca, może w... marcu. Trasy są więc zmrożone, a widoczność pod nartami taka sobie. To słaba (w każdym razie słabsza) część ośrodka wraz ze słynną (nieczynną jak wspomniałem) trasą G2. Rekompensowała to strona północna, czyli zbocza z ekspozycją południową.

Nitypowa%20gondola.JPG
Na szczycie obsługiwanym gondolą było trochę słońca

Trasa%20z%20gondoli.JPG
Ale trasa szła praktycznie w 90% w cieniu

Więcej (opis, zdjęcia) w linku:
Trzy dni w Obertauern | Twój instruktor

• Like 15
  • Thanks 7

Dzięki za relację. Też by mnie zaskoczyły tłumy w listopadzie.

Drobne uzupełnienie: "Są tylko trzy tak wysoko położone i bardzo specyficzne wioski narciarskie w Austrii...." - poza wymienionymi, jest jeszcze oczywiście Kuehtai, a z tych bliższych - Turracher Hohe - też droga przelotowa przez przełęcz, też podobna wysokość n.p.m., też wyciągi i trasy po obu stronach i też prawie same kanapy.

• Like 4

2 godziny temu, Turnplayer napisał:

Obertauern to jak dla mnie pewniaczek ktory bardzo dlugo ma warunki, a ze jest blisko z Polski, to "na pogode" jest rewelacyjna opcja. Jedynym problemem dla mnie sa dosc drogie kwatery, ale moze po prostu nie umialem szukac.

Wszystko tam jest dość drogie. Nie bardzo bardzo, ale drogie jest. Bilet w listopadzie bez żadnych promocji: 200 euro za człowieka 3 dni. Z drugiej strony 20 kolei łaziło...

3 godziny temu, koliber napisał:

Drobne uzupełnienie: "Są tylko trzy tak wysoko położone i bardzo specyficzne wioski narciarskie w Austrii...." - poza wymienionymi, jest jeszcze oczywiście Kuehtai, a z tych bliższych - Turracher Hohe - też droga przelotowa przez przełęcz, też podobna wysokość n.p.m., też wyciągi i trasy po obu stronach i też prawie same kanapy.

O tak Turracher Hohe jest położone niesamowicie, Kuehtai nie znam, sprawdzę.

3 godziny temu, koliber napisał:

jeśli za podstawę "wysoko położonej wioski" weźmiesz 1400 m nad poziomem morza to będzie ich więcej

Stuben 1407, Zürs 1716, Lech 1450, Oberlech 1660, Warth 1464, Damüls 1450, Obersölden 2092, Obergurgl 1930, Ischgl 1400, Fiss/Serfaus 1435, Nassfeld 1500

Edytowane przez Jeeb
  • Like 3

O tak, Zuers też jest pięknie położone, niemal jak takie francuskie skupisko hoteli i apartamentowców na bezleśnym terenie, rodem np. z "Trzech Dolin". 

@Narciarz ze Śląska a z której godziny (tak mniej więcej) pochodzi to zdjęcie Twojej ulubionej trasy 5a, że jest tam jeszcze w miarę pusto?

• Like 2

1 godzinę temu, koliber napisał:

O tak, Zuers też jest pięknie położone, niemal jak takie francuskie skupisko hoteli i apartamentowców na bezleśnym terenie, rodem np. z "Trzech Dolin". 

@Narciarz ze Śląska a z której godziny (tak mniej więcej) pochodzi to zdjęcie Twojej ulubionej trasy 5a, że jest tam jeszcze w miarę pusto?

Środek dnia, może później. Trasy nie były zatłoczone, poza wyjątkami wąskich dojazdówek. Tłok był do zaparkowania i trochę na kilku wyciągach. Tłok też w pesjonacie. Na trasach się to rozkładało zupełnie, trasy długie i szerokie. I najważniejsze: ludzie szybko i dobrze jeździli, tak z 90 proc. znakomicie. Wrażenie tłoku więc zerowe na trasie.

Edytowane przez Narciarz ze Śląska
Pomyłka
  • Like 1

56 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Środek dnia, może później. Trasy nie były zatłoczone, poza wyjątkami wąskich dojazdówek. Tłok był do zaparkowania i trochę na kilku wyciągach. Tłok też w pesjonacie. Na trasach się to rozkładało zupełnie, trasy długie i szerokie. I najważniejsze: ludzie szybko i dobrze jeździli, tak z 90 proc. znakomicie. Wrażenie tłoku więc zerowe na trasie.

No, to chyba mnie przekonałeś, ale to ew. na przyszły sezon (bo w tegorocznym moim budżecie Alpy nie zostały uwzględnione).

• Thanks 1

W dniu 3.12.2025 o 18:47, wojtekly napisał:

Byłem kiedyś w Obertauern jakoś bliżej świąt i tłumów w weekend nie było. Teraz to może wynikać z tego, że jeszcze niewiele ośrodków dookoła jest otwartych, więc cały ruch chętnych narciarzy kumuluje się w takich miejscach.

Podobno tradycją jest ich ski opening, taki oficjalny z koncertem, miał miejsce w tamten weekend. Bo specyficzny był też typ narciarza: sportowy, w każdym razie jeżdżący doskonale.

W dniu 3.12.2025 o 13:32, Narciarz ze Śląska napisał:

Wszystko tam jest dość drogie. Nie bardzo bardzo, ale drogie jest. Bilet w listopadzie bez żadnych promocji: 200 euro za człowieka 3 dni. Z drugiej strony 20 kolei łaziło...

Kiedyś mieli spore promocje na skipassy w kilka wybranych dni poza głównym sezonem (w grudniu, styczniu i bliżej wiosny), ale nie widzę już takiej oferty w Obertauern.

Jest tylko w pobliskich ośrodkach (Speiereck i Fanningberg) - wrzucę link, może się komuś przyda: skipass za 43 euro (https://www.lungau.at/de/winter/skifahren/ski-tarifverbund).

• Like 4

• 4 months later...
W dniu 3.12.2025 o 10:10, Narciarz ze Śląska napisał:

Relacja z Obertauern:

Taka ciekawostka: północne zbocza nad Kitzbuhel są już w większości nieczynne (m.in. cały region Pass Thurn), mimo iż większość krzeseł położona jest na wysokości ok. 1500-2000m n.p.m., a w Obertauern, gdzie większość stoków ma nachylenie południowe i położone są niewiele wyżej (1650m - 2200 m n.p.m., z wyjątkiem 2-os. krzesła na Gamsleiten) zapowiadają sezon aż do 3 maja i działa obecnie prawie 100% tras.

Coś jednak w tym ośrodku jest takiego wyjątkowego, że startuje już w listopadzie, a kończy w maju.

• Like 3
  • Thanks 1