JC Napisano 19 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2009 Cud w Bielsku-Białej? Czy te inwestycje kiedyś powstaną? Czy to tylko marzenia? Pierwsza, to planowane inwestycje na stoku Dębowca. Ma się na nim znaleźć trasa narciarska o długości 680 m, o niskim stopniu trudności. Początek pod schroniskiem na Dębowcu, koniec w okolicach ulicy Karbowej. Szerokość trasy - 50 m. Trasę obsługiwać ma wyciąg krzesełkowy. Trasa ma być oświetlona i naśnieżana. Druga część SIWZ zawiera plany dotyczące stoku Szyndzielni. Tutaj, zgodnie z dokumentem, powstać ma tzw. trasa Kołowrót - o długości 1670 m, o jak najłatwiejszym stopniu trudności oraz kolejna trasa - "Sahara" - o długości 1020 m, również o jak najłatwiejszym - jak czytamy - stopniu trudności. Obsługiwać ją będzie kolej krzesełkowa o długości 1000 metrów. Górna stacja zlokalizowana zostanie w odległości około 80 m od górnej stacji kolei gondolowej. Wspomniane trasy mają być, rzecz jasna, oświetlone i naśnieżane. Więcej informacji znajdziecie tutaj: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=3153 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 19 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2009 Taki obiekt w BB to dla właściciela bez względu kim on jest może być istna maszynka do robienia pieniędzy a dla miejscowych narciarzy to nawet nie mówię - zwłaszcza dzieciaków i różnych adeptów. Aż dziw, że tam nic nie ma do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 19 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2009 A uporali się z ekologami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2009 Nareszcie coś się dzieje,tylko ciekawe co z tego wyjdzie... Zwłaszcza,jak napisał Mysiek,co z eko-matołami? ... Aż dziw, że tam nic nie ma do tej poryJak to nie ma? Jest!Tylko lepiej to przemilczeć... :p1.Oświetlony(pewnie kiedyś...)stok na Dębowcu. :p2 i 3.Orczyk na Szyndzielni. :p4.Orczyk na Klimczoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Planowana budowa dwóch zespołów narciarskich na Szyndzielni i Dębowcu w Beskidzie Śląskim wywoła poważne straty przyrodnicze. W wyniku inwestycji fizycznemu zniszczeniu uległoby: 21 hektarów chronionych siedlisk przyrodniczych, z czego 19 hektarów to lasy buczynowe. Jest to bardzo poważna ingerencja w środowisko, która bezsprzecznie degraduje walory przyrodnicze północnej części Beskidu Śląskiego oraz powoduje trwałe i istotne przeobrażenie struktury ekologicznej i powiązań funkcjonalnych w kompleksie leśnym. "Utrata 21 hektarów chronionych siedlisk przyrodniczych jest poważną stratą przyrodniczą. Skala inwestycji wskazuje na to, że jej negatywny wpływ nie ograniczy się tylko do wycinki lasów; masowe wwożenie turystów w góry niesie za sobą zagrożenia w postaci chociażby płoszenia zwierząt, dla których ta część Beskidu jest naturalnym miejscem występowania" - mówi Radosław Ślusarczyk, prezes Pracowni na rzecz Wszystkich Istot Szczegóły informacji: http://pracownia.org.pl/aktualnosci,575 Osoba kontaktowa: Radosław Ślusarczyk, tel.: 660 538 329 e-mail: biuro@pracownia.org.pl ul. Jasna 17, 43-360 Bystra k. Bielska-Białej tel./fax 33 817 14 68 za portalem independent,pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Ech no masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 EEEE, no nie:D nareszcie możemy porozmawiać o innym ekosystemie, niż ten na Kasprowym Wierchu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Ot i jest odpowiedź na pytanie mysiauka. Są ekomatołki są. A czemuż to miałoby ich nie być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 jak mówicie o tych zielonych to odrazu mi się włącza tryb "adolf"...może dlatego że lubię Austrię:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Radosław Ślusarczyk, tel.: 660 538 329 Dzięki za telefon:) Może zrobimy rozpiskę, kto kiedy i o której i pogawędzimy z gościem:D... w nocy oczywiście, zrobim z niego nietoperka i w dzień będzie musiał spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Dzięki za telefon:) Może zrobimy rozpiskę, kto kiedy i o której i pogawędzimy z gościem:D... w nocy oczywiście, zrobim z niego nietoperka i w dzień będzie musiał spać. W nocy.........oczywiście to chciałbym się z takim w ciemnej uliczce móc spotkać. I wytłumaczyć mu z polskiego na nasze pewne nurtujące go kwestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahu Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 sie ma, Panowie - no gdzieś te wstrętne pliszki muszą się w końcu parzyć - i potrzebują duuużo spokoju.. - a my to sobie na Forach pojeździmy - więc wszystko gra pozdro jahu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 (edytowane) sie ma, Panowie - no gdzieś te wstrętne pliszki muszą się w końcu parzyć - i potrzebują duuużo spokoju.. Oj muszą i nawet mają gdzie, patrz jakiego wszarza na głowie pan Ślusarczyk utrzymuje: ... aż mnie wszystko sędzi:eek: Musi jego łepetyna to obszar natura 2000 i fryzjer nie... nożyczki nie..., natura tam włosy wypuszcza więc mają tam być! Edytowane 4 Wrzesień 2009 przez SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Musi jego łepetyna to obszar natura 2000 i fryzjer nie... nożyczki nie..., natura tam włosy wypuszcza więc mają tam być! :D:D Nie wiem jak to jest,ale jakoś oszołomy zazwyczaj są charakterystyczni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 jest przetarg - coś w mieście robią (lub chcą zrobić) - pomóżmy im idąc za radą Sławka. A swoją drogą jak stawiał swoje siedlisko w Bystrej - to nie naruszał ekosystemu ??? - dyć tam jest od lat sanatorium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 4 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Trzeba ostatecznie rozwiązać problem ekologów !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 5 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Trzeba ostatecznie rozwiązać problem ekologów !!!! Adolf już próbował rozwiązać o s t a t e c z n i e pewną inna kwestię. I nic dobrego z tego nie wynikło. A morda nie szklanka ,......nie pęknie. Ja bym szedł w tym kierunku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obal Napisano 5 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Czekają żeby dostać w łape:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laber_bb Napisano 7 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2009 Jestem bardzo zajawiony i niecierpliwy aż to wszystko dojdzie do skutku i będzie można konkretnie pośmigać po Szyndzielni. ALE zdaje sobie sprawę że to nie jest takie proste. Nasza Szyndzielnia jest skarbem przyrodniczym i jak chcecie go spiepszyć i eksploatować żeby tylko hapać hajs a zaniedbać profesjonalne działania na rzecz ochrony przyrody to ja się tam przywiąże z moją deską do drzew razem z ekologami !!!! cyt.: --Natura 2000 --21 hektarów chronionych siedlisk przyrodniczych --płoszenia zwierząt !!! To nie jest jakieś kilka choinek !!! Ja tam spaceruje, jeżdżę na rowerze i desce od dzieciństwa i nie dam tego spier... jakimś burakom w suv'ach i obcisłych getrach, którzy przyrodę to podziwiają we francji i austrii ale swoją własną to by obsrali da paru złotych !!! Moje zdanie jest takie: STOKI + WYCIĄGI TAK !!! Ale tylko w równowadze ze środowiskiem + rekompensata jak cholera i to w tym samym rejonie !!! pozdr. dla myślących bielszczan a WARSZAWA do AUSTRII na last minute !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 8 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2009 (edytowane) Jestem bardzo zajawiony i niecierpliwy aż to wszystko dojdzie do skutku i będzie można konkretnie pośmigać po Szyndzielni. ALE zdaje sobie sprawę że to nie jest takie proste. Nasza Szyndzielnia jest skarbem przyrodniczym i jak chcecie go spiepszyć i eksploatować żeby tylko hapać hajs a zaniedbać profesjonalne działania na rzecz ochrony przyrody to ja się tam przywiąże z moją deską do drzew razem z ekologami !!!! cyt.: --Natura 2000 --21 hektarów chronionych siedlisk przyrodniczych --płoszenia zwierząt !!! To nie jest jakieś kilka choinek !!! Ja tam spaceruje, jeżdżę na rowerze i desce od dzieciństwa i nie dam tego spier... jakimś burakom w suv'ach i obcisłych getrach, którzy przyrodę to podziwiają we francji i austrii ale swoją własną to by obsrali da paru złotych !!! Moje zdanie jest takie: STOKI + WYCIĄGI TAK !!! Ale tylko w równowadze ze środowiskiem + rekompensata jak cholera i to w tym samym rejonie !!! pozdr. dla myślących bielszczan a WARSZAWA do AUSTRII na last minute !! Stary zmień dilera, albo bierz połowę! Z takimi wywodami to przenieś się na forum Onetu! Edytowane 8 Wrzesień 2009 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 8 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Jestem bardzo zajawiony i niecierpliwy aż to wszystko dojdzie do skutku i będzie można konkretnie pośmigać po Szyndzielni. ALE zdaje sobie sprawę że to nie jest takie proste. Nasza Szyndzielnia jest skarbem przyrodniczym i jak chcecie go spiepszyć i eksploatować żeby tylko hapać hajs a zaniedbać profesjonalne działania na rzecz ochrony przyrody to ja się tam przywiąże z moją deską do drzew razem z ekologami !!!! cyt.: --Natura 2000 --21 hektarów chronionych siedlisk przyrodniczych --płoszenia zwierząt !!! To nie jest jakieś kilka choinek !!! Ja tam spaceruje, jeżdżę na rowerze i desce od dzieciństwa i nie dam tego spier... jakimś burakom w suv'ach i obcisłych getrach, którzy przyrodę to podziwiają we francji i austrii ale swoją własną to by obsrali da paru złotych !!! Moje zdanie jest takie: STOKI + WYCIĄGI TAK !!! Ale tylko w równowadze ze środowiskiem + rekompensata jak cholera i to w tym samym rejonie !!! pozdr. dla myślących bielszczan a WARSZAWA do AUSTRII na last minute !! A ja(wydaje mi się myślący bielszczanin) i ta twoja "WARSZAWA" pojadziemy do Austrii (nie koniecznie na last minute). Szyndzielnię zaś widzę z moich okien i to mi wystarczy. Najeździłem się tam za młodych lat ...i to mi wystarczy. Tak na marginesie ,to twój pierwszy post. Wypadałoby się przywitać,przedstawić ,itd. Czy brak kultury ekoludki rekompensują sobie walką o "zieleninę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 8 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Najwyraźniej pomyliły się komuś strony www i fora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 8 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2009 (edytowane) A ja protestuję przeciwko ekologom przez których muszę dusić i tłoczyć się na Polskich drogach a nie po autostradach. Do tego dzień w dzień walczyć o przetrwanie, walczyć o własne życie no i ponosić ogromne koszty podczas przyspieszonej eksploatacji mojego nie ekologicznego samochodu. Fakt ten na pewno wpływa na degradacje środowiska naturalnego bo non stop muszę kupować i wymieniać w warsztacie urwane części na Polskich dziurach. Dzięki tyemu ktoś musi postawić nieekologiczną fabrykę, wyprodukować nie ekologicznie części samochodowe i przetransportować jej do hurtowni, sklepów, warsztatów nie ekologicznie. Ekologom trochę pomieszały się priorytety życiowe!!! Dla tego wymyślono narty anty ekologiczne czyli freeridowe!!! Edytowane 8 Wrzesień 2009 przez Robert Janus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 8 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2009 :D:D Nie wiem jak to jest,ale jakoś oszołomy zazwyczaj są charakterystyczni... jak taki z niego obrońca przyrody to ciekaw jestem czy gościu całe życie z buta zasuwał ew. na bicyklu , czy też czasem łamie wiarę i używa innych bardziej śmierdzących środków lokomocji:rolleyes:??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 8 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Jesteśmy inwigilowani przez zielonych.:eek: Wariatów nie sieją sami z kapusty wypełzają. A od Szyndzielni zielonym wara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi