Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szczyrk - COS Skrzyczne

naczos

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, ski89 napisał:

Jestem w Szczyrku. Info z dzisiaj na temat COS:
- wykonawca nowej kanapy wszedł później niż planowano
- koparka jakiś czas temu rozwaliła rurociąg do naśnieżania, aktualnie już naprawiony
- koparka zerwała linę nowego orczyka na Jaworzynie, aktualnie naprawione

Nowych informacji na temat daty startu nie mają nawet pracownicy COS.

W punkcie pierwszym zgoda, to Leitner rozpoczną budowę z miesięcznym opóźnieniem, teraz nieładnie się tłumaczy @JC że opóźnienie to wina podwykonawców. Podwykonawcy pracując w ciężkich warunkach (spadło 50cm śniegu) dotrzymali terminów. Mimo opóźnienia rozpoczęcia robót przez Leitner orczyk na Jaworzynie był gotowy przed końcem roku.

Opowieści przy piwie o szalejącej koparce są interesujące, ale tak jak pisałem rurociągu na Dolinach nie dało się ominąć w związku z bardzo głębokimi wykopami. Zresztą podczas budowy naruszenia mediów czasami się zdarzają, ale nie mają żadnego wpływu na termin końcowy inwestycji. 

Głową przyczyną nieskończenia budowy krzeseł przed końcem roku był błąd projektanta, który nie przewidział że skoro trzeba prowadzić prace ziemne na tak stromej skarpie to wypadało by sprawdzić jej stabilność.

Co do zdjęć z kamery to wygląda to optymistycznie, prace ziemne na Jaworzynie po budowie zakończone, armatki stoją w gotowości, za 2 dni ma być mróz, może wcześniej trochę dosypie natura i Skrzyczne do Jaworzyny będzie dostępne dla narciarzy.

• Like 4

2 godziny temu, surfing napisał:

Co do zdjęć z kamery to wygląda to optymistycznie, prace ziemne na Jaworzynie po budowie zakończone, armatki stoją w gotowości, za 2 dni ma być mróz, może wcześniej trochę dosypie natura i Skrzyczne do Jaworzyny będzie dostępne dla narciarzy.

A co z całym FIS-em? Dopiero następnym sezonie, czy nie będzie tak źle?

4 godziny temu, surfing napisał:

W punkcie pierwszym zgoda, to Leitner rozpoczną budowę z miesięcznym opóźnieniem, teraz nieładnie się tłumaczy @JC że opóźnienie to wina podwykonawców.

Nie mam się z czego tłumaczyć, a tym bardziej nieładnie, bo przekazuję tylko informacje, jakie otrzymuję od dyrekcji COS. Tyle!

2 minuty temu, JC napisał:

Nie mam się z czego tłumaczyć, a tym bardziej nieładnie, bo przekazuję tylko informacje, jakie otrzymuję od dyrekcji COS. Tyle!

No przecież to napisałem, ale doprecyzuję :  to Leitner rozpoczą budowę z miesięcznym opóźnieniem, a teraz Leitner nieładnie tłumaczy się @JC że opóźnienie to wina podwykonawców.

• Like 2

16 minut temu, ski89 napisał:

Jeszcze bardziej ciekawi mnie dlaczego FIS zaczęli śnieżyć. Nowa atrakcja w Szczyrku "jazda po drutach zbrojeniowych"? Już jazda po kamieniach chyba nam wystarczy.

cos.png

Ciekawe dlaczego tylko jedną armatkę odpalili, pewnie włączyła się im przez przypadek ;)

Edytowane przez pejot

7 godzin temu, pejot napisał:

Zastanawia mnie w jakim celu działa ta armatka.

cos_cam_0e193b-1bfbf43bad2408d2f7c818d785ffaf27.jpg

Przecież to oczywiste. W budżecie jest zapisana kasa na naśnieżanie, to trzeba ją wykorzystać. Nie śnieżyli w grudniu, to teraz muszą nadrobić. Inaczej ministerstwo się będzie czepiać i za rok mogą mieć mniejszy budżet. 

• Thanks 1
  • Haha 2

3 godziny temu, Hextor napisał:

Przecież to oczywiste. W budżecie jest zapisana kasa na naśnieżanie, to trzeba ją wykorzystać. Nie śnieżyli w grudniu, to teraz muszą nadrobić. Inaczej ministerstwo się będzie czepiać i za rok mogą mieć mniejszy budżet. 

Czy to samo jak na Czantorii. Kasę trzeba wydać.

Dobra pośmialiśmy się ale może jakaś logika w tej armatce o której pisałem jest? (i nie chodzi mi tu o logikę typu jest hajs to nasypiemy śniegu w las). Jestem niepoprawnym optymistą może nas zaskoczą i przygotują zjazd do samego dołu :).

Ktoś tam był w ostatnich dniach? Coś sypią w dolinach i niżej? Jest możliwość przejechania z Jaworzyny na doliny obok tej udanej inwestycji czy wilcze doły wykopane i zabić się można na dojeździe do dawnego orczyka?

Edytowane przez pejot

30 minut temu, pejot napisał:

Dobra pośmialiśmy się ale może jakaś logika w tej armatce o której pisałem jest? (i nie chodzi mi tu o logikę typu jest hajs to nasypiemy śniegu w las). Jestem niepoprawnym optymistą może nas zaskoczą i przygotują zjazd do samego dołu :).

Ktoś tam był w ostatnich dniach? Coś sypią w dolinach i niżej? Jest możliwość przejechania z Jaworzyny na doliny obok tej udanej inwestycji czy wilcze doły wykopane i zabić się można na dojeździe do dawnego orczyka?

Raczej opcja numer 2

W dniu 13.01.2024 o 17:01, marekesz napisał:

Czyżby planowali jednak uruchomić FIS do Jaworzyny?

Według ich strony już można zjechać FISem do Jaworzyny. 

Dziwi mnie jednak odpalenie armatek poniżej Jaworzyny (widać na kamerze). Czyżby mieli zamiar odpalić w tym sezonie FIS (jako jedyną trasę w pełni naśnieżaną) na całej długości? 

• Like 1

41 minut temu, Mops napisał:

Dziwi mnie jednak odpalenie armatek poniżej Jaworzyny (widać na kamerze). Czyżby mieli zamiar odpalić w tym sezonie FIS (jako jedyną trasę w pełni naśnieżaną) na całej długości? 

Moze chca odkupic wtopę 😁

On 1/19/2024 at 3:05 PM, Mops said:

Dzisiaj byłem, sprawdziłem. Rzeczywiście - FIS jest czynny, warunki bardzo dobre. Trasa omija górą (nad startowiskiem)  plac budowy. Nawet oznaczenie postawili.
WhatsAppImage2024-01-20at17_43.00_72f43045.thumb.jpg.fe953ad4254d37523dba7e25ccc2f5be.jpg

Wiele dziś było ładnych widoków, ale ten jest najładniejszy:
WhatsAppImage2024-01-20at17_43.00_9edeecc7.thumb.jpg.fb70c49811a20266dc9c6761cdffac2c.jpg

Tak, śnieżą już na samym dole!. To chyba pierwszy raz od wykonania instalacji. Z wyciągu było też widać śnieg z dwóch armat poniżej Hiltona, ale na oko, to bardziej było w przebiegu 25-widokowej, niż 23-FIS. Jedna armata sypała też na łączniku Jaworzyna-Doliny (oprócz tej, którą widać na kamerce). Odszczekuję zatem wszystkie heheszki pod adresem COSu.

Na dolnej stacji przed poczekalnią, oprócz jednej kanapy nowej kolei, wyeksponowali jakieś sanki z fragmentem toru. Czyżby był gdzieś tu planowany jakiś  tor saneczkowy?
WhatsAppImage2024-01-20at17_43.00_197662a2.thumb.jpg.77c75a547310059c0a5e7eb9ac73ddc5.jpg

Edytowane przez marekesz
  • Like 7