Piotr_67 Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Witam wszystkich. Właśnie wróciłem z trzydniówki w regionie Salzburger Lungau. Przyjazd w środę do miejscowości Sankt Michael im Lungau bez problemowy. Ruch niewielki (poza Wiedniem) więc 680km pokonane w dość dobrym tempie. Miejscówka bardzo urokliwa. Bliziutko do stacji Narciarskiej Grosseck – Speireck i niewiele dalej do Katschbergu (od strony miejscowości Sankt Margarethen im Lungau). widok z okna kwatery Karnet który mieliśmy w cenie to dwa dni więc wybieramy Katschi. W czwartek jazda na całego. Pogoda bardzo poprawna, choć nieczynny był łącznik łączący St. Margerethen z Katschberg Hohe. Katujemy więc trasy po tej stronie ośrodka. Chwalona przez Mariusza (marboru) A1 świetna, ale mnie i żonę zauroczyła czerwona 22 a jeszcze lepsza jest czarna 21 pod wyciągiem DSB Aineck. Te trasy powalają. O 12.00 uruchomili łącznik więc od razu startujemy na drugą stronę trasą 11 (piękna trasa, niestety częściowo oblodzona). Czarna 11a nieczynna. Jedyny ból to przejazd nad drogą, żona marudziła, Elektryczna kładka działa w drugą stronę. Druga strona bardzo przyjemna ze szczególnym wskazaniem czarnej 3. Następnie powrót na stronę Aineck (bo tam mamy samochód). I tak do 16.00 upłynął nam czas. I tyle w pierwszym dniu. Drugi dzień niestety załamanie pogody. Suje śniegiem aż miło????? Pada na Katschberg po raz drugi. Rano jesteśmy znów w St Margerethen, szybka akcja i jeździmy. Niestety warunki coraz trudniejsze. Kamery i aparatu nawet nie ruszyłem. Do 14.30 daliśmy radę. Więcej nie dało rady. Nogi „zmarły”. Wieczorkiem pakowanie a w sobotę rano śniadanko i „wykwaterunek” . 09.00 jesteśmy pod dolną stacją ośrodka Grosseck-Speiereck. Chcemy zakupić karnet 9-13 za 31,50E i tu miła niespodzianka. Pani w kasie informuje, że dziś całodniowy karnet za 20E. Jak nie wziąć . No to jazda. Ośrodek piękny choć niewielki (jak na Alpy). Warunki wręcz bajeczne. Do tego niezła pogoda. Tłuczemy chyba najlepszą trasę 2b-2a pod gondolą Sonnenbahn. Bajka. Później wyjeżdżamy na szczyt Speireck 2400m. Z niego trasą 4a w dół i płynnie w 2b – 2a pod gondolę. Nie wiem ile to ma długości ale przewyższenie 2400-1000 więc wychodzi 1400m. Po jednej takiej „eskapadzie” nogi są w du… znaczy się jest cudownie. Tak zjeżdżamy jeszcze dwa razy. Później na łączkę odpocząć na orczykach. I tak mija czas. Niestety trza się zbierać, prawie 680km prze de mną. 13.00 zjeżdżamy do Sankt Michael. Szybkie przebranie się w dolnej stacji Sonnenbahn i w auto. 21.00 w domu. Uuuuuch………. Dopiero dochodzę do siebie. Podsumowując: Katschberg – nie duży, ale świetny. Jest gdzie się rozpędzić. Polecam. Przy tych warunkach śniegowych – super. Szczególnie dla rodzin. Grosseck-Speiereck – jeszcze mniejszy, ale jest świetnym uzupełnieniem Katschi. Na jeden dzień bomba. A trasa łaczona 4a+2b+2a – to po prostu miód. Jazda na nim jest na wspólnym karnecie z Katschi – chyba nazwa SKILUNGO. Ale można szukać takich okazji jak nam się trafiło. Podobno są dość częste – W ten dzień był cały dzień za 20E a dzieci do 15 lat za darmo – dodam była to sobota. Pozdrawiam. PS: Zdjęć mam mało, więcej kręciłem. Jak coś zmontuję to dodam. PS2: polecam fajną knajpkę przy samym wyciągu w Sankt Margerethen - GrizzlyBar przy hotelu Grizzly. Nie wygórowane ceny a jedzenie pycha. To powinno być w innym wątku "jedzenie na stoku" ale co tam: 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 3 minuty temu, Piotr_67 napisał: Dzięki Potrek. Za 2 tygodnie tam ląduję. Mam nadzeję, że będzie równie sympatycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 15 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 1 minutę temu, mifilim napisał: Dzięki Potrek. Za 2 tygodnie tam ląduję. Mam nadzeję, że będzie równie sympatycznie. Jak by co to pytaj. Śniegu jest dużo i cały czas dosypuje . Obowiązkowo wybierz się na ten Grosseck. Super. Na tym karnecie SKILUNGO jest jeszcze taki całkiem mały ośrodek Feningberg ale tam nie byłem. Można wziąć ten trochę droższy karnet i dochodzi ci Obertauern. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Taki mam plan..tzn. objeżdzić wszystko w ramach skipassu Lungo. Mamy miejscówę koło Mariapfarr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 (edytowane) 14 minutes ago, Piotr_67 said: Jak by co to pytaj. Śniegu jest dużo i cały czas dosypuje . Obowiązkowo wybierz się na ten Grosseck. Super. Na tym karnecie SKILUNGO jest jeszcze taki całkiem mały ośrodek Feningberg ale tam nie byłem. Można wziąć ten trochę droższy karnet i dochodzi ci Obertauern. Dla mnie Grosseck-Speiereck, Katschberg i Fanningberg to fantastyczne małe jak na Austrię ośrodki leżące od siebie o rzut beretem, a do tego blisko z Polski. Mnie także zauroczyły rok temu trasy z Grossecka, zwłaszcza może niezbyt długa ale fantastyczna 1b i polana szczytowa. Wszędzie tam jest umiarkowana ilość narciarzy. Obertauern przy tych trzech ośrodkach to już narciarski "kombinat" i masa narciarzy, ale także warty odwiedzenia. Zazdroszczę wyjazdu. Szkoda, że jeszcze nie mieliście tyle śniegu co jest tam zazwyczaj. Edytowane 15 Styczeń 2017 przez andy-w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Polecicie coś ewentualnie odradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andy-w Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 3 minutes ago, mifilim said: Polecicie coś ewentualnie odradzicie? Ja też miałem kwaterę w Mariapfarr więc zawsze dojazd na narty autem, ale drogi były odśnieżone, czasem w białym standardzie. To zależy ilu dniowy masz karnet. O ile pamiętam to z 5 dni byliśmy 2 na Ainecku i w Katscbergu bo razem tworzą już spory obszar narciarski, 1 dzień w Obertauern, 1 na Grosseck-Speiereck oraz Fanningberg i ostatni krótszy ponownie na Grosseck - Speiereck. Tu masz moją relację z zeszłorocznego wyjazdu do Salzburger Lungau. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 15 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 24 minuty temu, mifilim napisał: Polecicie coś ewentualnie odradzicie? Miejscówkę masz w dobrym miejscu. Nie pchaj się autem do Katschbergu (stromy podjazd) a pojedź tam gdzie ja - Sankt Margerethen. Co prawda trzeba wyjechać starym krzesłem dwuosobowym, ale wydaje się to i tak lepszym rozwiązaniem. Na Grosseck masz też blisko ale z drugiej strony z której nie byłem więc tu nie pomogę. Wiem że przejazd z tamtej strony był trochę utrudniony - wywiało śnieg - tak jak z tej 11a na moich fotach . Zresztą w Austrii sypie więc pewnie te problemy za dwa tygodnie nie będą istniały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 15 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2017 Fajne miejsce,lubię je bo mam-my bliziutko z południa Polski Na weekend w sam raz Dzięki za relację Piotrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 18 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2017 (edytowane) I taki krótki filmik z atobany......znaczy się z nartostrady A1. Pozdrawiam Edytowane 18 Styczeń 2017 przez Piotr_67 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 18 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2017 Super! Wspomnienia wracają... Super trasa! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Warunki śniegowy z tego co widzę po pierwszych zdjęciach niezbyt dobre mieliście Filmik z A1 obejrzany przy śniadaniu w St. Anton! Dzięki Piotr za relację 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 19 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 (edytowane) 41 minut temu, marboru napisał: Warunki śniegowy z tego co widzę po pierwszych zdjęciach niezbyt dobre mieliście Filmik z A1 obejrzany przy śniadaniu w St. Anton! Dzięki Piotr za relację No właśnie wbrew tej fotce nie było źle. To właśnie tylko ta czarna 11a była łysa. Miałem wrażenie, że to stok południowy i smagany niezłymi wiatrami i to była przyczyna "łysowatości" A poza tym było całkiem dobrze, co zresztą widać na filmiku. Tak jak mówiłeś "spodoba ci się" i się spodobał ten Katschberg. Pozdrawiam wszystkich z ekipy i życzę dzisiaj jak zawsze udanego dnia. Edytowane 19 Styczeń 2017 przez Piotr_67 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 19 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Fajnie skręcony filmik z "Highway to hell" , wszystko w rytm i jazda z dreszczykiem. Hania zadowolona z wyjazdu?...bo nic nie pisze...na forum. Mam nadzieję do zobaczenia Was....na Tym Pilsku(Pod Pilskiem) Pozdrawiam Was serdecznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 20 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 11 godzin temu, Annaa napisał: Mam nadzieję do zobaczenia Was....na Tym Pilsku(Pod Pilskiem) Pozdrawiam Was serdecznie Już Hanię poinformowałem, że jedziemy na Pilsko celem nartowania i oczywiście WZF-owania. Tak, że jak nic nieprzewidzianego się nie wydarzy to się widzimy pod Pilskiem . Co do wyjazdu to bardzo nam obu przypadł do gustu. Zresztą pogadamy "pod Pilskiem". Również serdeczne pozdrowionka dla Was od nas . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi