grimson Napisano 14 Luty Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 45 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: Zostało 300 metrów Lolobrygidy do naśnieżenia: W stacji Szrenica Ski Arena jest dostępna ponad 2-kilometrowa nartostrada "Śnieżynka". Pracuje 6-osobowa kolej "Karkonosz Express". Narciarze mogą też korzystać z 1500-metrowej nartostrady "Puchatek". Codziennie odbywają się na niej także jazdy nocne. Zaczynamy o godz. 18 i kończymy o godz. 21. Na "Lolobrygidzie" śniegu brakuje na odcinku ok. 300 metrów. Dośnieżamy teraz tę nartostradę i prawdopodobnie będzie ona dostępna w przyszłym tygodniu. Prognozy meteo informują o fali mrozów, które utrzymają się do 20 lutego. Niestety nie przewidują większych opadów śniegu. w poniedziałek było 800m do naśnieżenia, w piątek czyli dzisiaj już tylko 300. otworzą Lolę jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Na kamerkach widać, że już dziś ludzie jeżdżą po loli... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty O godz. 14 otworzymy nartostradę "Lolobrygida". Trasa przeszła dziś odbiór Karkonoskiego Parku Narodowego. UWAGA! W dolnej części trasy będą jeszcze pracowały armatki i lance śnieżne. "Lolobrygida" to najdłuższa nartostrada w kompleksie Szrenica Ski Arena. Zjazd ma 4400 m długości. Średnie nachylenie 14 proc. W najbardziej stromym miejscu nachylenie ma 36 proc. Trasa jest przeznaczona dla narciarzy pewniej czujących się na stokach. W stacji Szrenica Ski Arena jest też dostępna ponad 2-kilometrowa nartostrada "Śnieżynka". Pracuje 6-osobowa kolej "Karkonosz Express". Narciarze mogą też korzystać z 1500-metrowej nartostrady "Puchatek". Codziennie odbywają się na niej także jazdy nocne. Zaczynamy o godz. 18 i kończymy o godz. 21. Pracujemy także przy dośnieżaniu trasy na "Świątecznym Kamieniu". 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 15 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: O godz. 14 otworzymy nartostradę "Lolobrygida". Trasa przeszła dziś odbiór Karkonoskiego Parku Narodowego. UWAGA! W dolnej części trasy będą jeszcze pracowały armatki i lance śnieżne. "Lolobrygida" to najdłuższa nartostrada w kompleksie Szrenica Ski Arena. Zjazd ma 4400 m długości. Średnie nachylenie 14 proc. W najbardziej stromym miejscu nachylenie ma 36 proc. Trasa jest przeznaczona dla narciarzy pewniej czujących się na stokach. W stacji Szrenica Ski Arena jest też dostępna ponad 2-kilometrowa nartostrada "Śnieżynka". Pracuje 6-osobowa kolej "Karkonosz Express". Narciarze mogą też korzystać z 1500-metrowej nartostrady "Puchatek". Codziennie odbywają się na niej także jazdy nocne. Zaczynamy o godz. 18 i kończymy o godz. 21. Pracujemy także przy dośnieżaniu trasy na "Świątecznym Kamieniu". Lola dziś już jest jeżdżona od rana na nielegalu. Odpalają odcinek od Karkonosza do samego dołu, tak więc 4400m nie będzie w pełni dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Kreski norwega pokazują, że Lola może wytrzymać dłużej, jak do weekendu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 18 minut temu, grimson napisał: Lola dziś już jest jeżdżona od rana na nielegalu. Odpalają odcinek od Karkonosza do samego dołu, tak więc 4400m nie będzie w pełni dostępne. A z nartami na 2 sekcje wpuszczają lub będą wpuszczać? Do przejechania całej Loli nie potrzeba czynnego orczyka świąteczny kamień, wystarczy 2 sekcja co daje też możliwość wjazdu na FIS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 3 minuty temu, Michas222k napisał: A z nartami na 2 sekcje wpuszczają lub będą wpuszczać? Do przejechania całej Loli nie potrzeba czynnego orczyka świąteczny kamień, wystarczy 2 sekcja co daje też możliwość wjazdu na FIS. tego to nie wiem, czy wpuszczają z nartami na II sekcję chodzi o to, że nie ma pełnego pokrycia śniegu w górnej części Loli, stąd: - Świąteczny Kamień dalej zostaje wyłączony - Lola jest przejezdna od Karkonosza do samego dołu Ski Arena obecnie skupi się na dośnieżeniu odcinka jak wyżej, żeby odpalić Świąteczny Kamień i Lolę na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Zresztą czy warto poświęcić 2x15 min wjazdu na Szrenicę, żeby zjechac całą 4,4km Lolą? Ja bym uderzył w Karkonosz Express i Świąteczny Kamień, będzie szybciej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 29 minut temu, grimson napisał: Zresztą czy warto poświęcić 2x15 min wjazdu na Szrenicę, żeby zjechac całą 4,4km Lolą? Ja bym uderzył w Karkonosz Express i Świąteczny Kamień, będzie szybciej. Można też wjechać Karkonoszem, zjechać Śniżynką i tylko II sekcją pod Szrenicę na górę, jeśli się da tam zjechać. FIS-em przy tak małej ilości śniegu nie radzę, do tego łatwo tam wyłapać narciarzy na nielegalu.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 16 minut temu, marionen napisał: Można też wjechać Karkonoszem, zjechać Śniżynką i tylko II sekcją pod Szrenicę na górę, jeśli się da tam zjechać. FIS-em przy tak małej ilości śniegu nie radzę, do tego łatwo tam wyłapać narciarzy na nielegalu.. jedyne zalety II sekcji na Szrenicę to: - ocena wizualna FIS z krzesełka - ocena wizualna, co zostało z orczyka Ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 4 minuty temu, grimson napisał: jedyne zalety II sekcji na Szrenicę to: - ocena wizualna FIS z krzesełka - ocena wizualna, co zostało z orczyka Ściana Jak nie działa Świąteczny Kamień to nie zjedziesz najfajniejszą częścią Lolobrygidy. Dla mnie te kilkasetmetrów zjazdu warte wjazdu II sekcją. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Godzinę temu, marionen napisał: Jak nie działa Świąteczny Kamień to nie zjedziesz najfajniejszą częścią Lolobrygidy. Dla mnie te kilkasetmetrów zjazdu warte wjazdu II sekcją. dla mnie także, ten pierwszy odcinek to jest sam miód. Dalej już tylko spacerowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 1 godzinę temu, marionen napisał: Można też wjechać Karkonoszem, zjechać Śniżynką i tylko II sekcją pod Szrenicę na górę, jeśli się da tam zjechać. FIS-em przy tak małej ilości śniegu nie radzę, do tego łatwo tam wyłapać narciarzy na nielegalu.. Właśnie o to mi chodziło. Jeździłem po FIS dwa lata pod rząd (2021-2022) nikt wtedy nikogo nie ganiał po trasie a snowbordzisci z Niemiec mieli wielką radochę z jazdy pod wyciągiem. Foty z lutego 2021 i 2022. Potwierdzam również, że te pierwsze metry Loli są najciekawsze;-) 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty (edytowane) 3 godziny temu, Michas222k napisał: Właśnie o to mi chodziło. Jeździłem po FIS dwa lata pod rząd (2021-2022) nikt wtedy nikogo nie ganiał po trasie a snowbordzisci z Niemiec mieli wielką radochę z jazdy pod wyciągiem. Foty z lutego 2021 i 2022. Potwierdzam również, że te pierwsze metry Loli są najciekawsze;-) Ze śniegiem nie miałeś problemu, pięknie pojeżdżone, takich warunków to teraz niestety nie ma. Ja ostatni fajny śnieżny rok jaki pamiętam na Szrenicy to 2019. 17 marca miały być zawody Puchar Burmistrza Szklarskiej. Pogoda dopisała, było słońce ale do tego też nieźle wiało i wszystkie wyciągi na górze nie ruszyły w tym dniu. Żal było wracać i postanowiłem wejść na Szrenicę i cała trasa na wyłączność. Warto było... Puchatek między sekcjami wyciągu FIS ostatni odpoczynek Górna stacja starego wyciągu, zostawiona ku pamięci Ponownie powrót w marcu, bo zawody przełożono na 30 marca. Warunki na FIS dalej świetne, zawody też dobrze poszły A Szrenicy zawsze mi mało to korzystałem do końca i byliśmy jeszcze 7 kwietnia. Wyjazd już lajtowy, było jeszcze wszystko czynne - FIS , Lola i Hala Szrenicka. Zabawa na całego. Podsumowując, dla mnie najlepsza jazda na Szrenicy na przestrzeni ostatnich 15 lat Edytowane 17 Luty przez marionen 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Wejść na FIS z buta to chyba nawet @grimson nie robił... Co do otwartej Loli w kwietniu 2019r to raczej tylko na papierze. Byłem widziałem i nikt już Lolą nie jeździł ( ja zjechalem dwa razy- raz by sprawdzić drugi na koniec dnia) bo brak śniegu pod koniec trasy. FIS był nieczynny w ten dzień przez wiatr, wszyscy jeździli na Hali Szrenickiej. Foty z 5 kwietnia 2019r. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty Godzinę temu, marionen napisał: Ze śniegiem nie miałeś problemu, pięknie pojeżdżone, takich warunków to teraz niestety nie ma. Ja ostatni fajny śnieżny rok jaki pamiętam na Szrenicy to 2019. 17 marca miały być zawody Puchar Burmistrza Szklarskiej. Pogoda dopisała, było słońce ale do tego też nieźle wiało i wszystkie wyciągi na górze nie ruszyły w tym dniu. Żal było wracać i postanowiłem wejść na Szrenicę i cała trasa na wyłączność. Warto było... Puchatek między sekcjami wyciągu FIS ostatni odpoczynek Górna stacja starego wyciągu, zostawiona ku pamięci Ponownie powrót w marcu, bo zawody przełożono na 30 marca. Warunki na FIS dalej świetne, zawody też dobrze poszły A Szrenicy zawsze mi mało to korzystałem do końca i byliśmy jeszcze 7 kwietnia. Wyjazd już lajtowy, było jeszcze wszystko czynne - FIS , Lola i Hala Szrenicka. Zabawa na całego. Podsumowując, dla mnie najlepsza jazda na Szrenicy na przestrzeni ostatnich 15 lat fotki do podpięcia w temacie. teraz widać, co robi opad 1,5m białego w Szklarskiej - Lola/Hala czynna do kwietnia włącznie btw czy FIS nie był czynny 3 tygodnie w 02.2019, a potem go wyłączyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 54 minuty temu, Michas222k napisał: Wejść na FIS z buta to chyba nawet @grimson nie robił... Co do otwartej Loli w kwietniu 2019r to raczej tylko na papierze. Byłem widziałem i nikt już Lolą nie jeździł ( ja zjechalem dwa razy- raz by sprawdzić drugi na koniec dnia) bo brak śniegu pod koniec trasy. FIS był nieczynny w ten dzień przez wiatr, wszyscy jeździli na Hali Szrenickiej. Foty z 5 kwietnia 2019r. na razie wszystkie podejścia z buta mam na CG, co nie oznacza, że się będę ograniczał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 43 minuty temu, grimson napisał: fotki do podpięcia w temacie. teraz widać, co robi opad 1,5m białego w Szklarskiej - Lola/Hala czynna do kwietnia włącznie btw czy FIS nie był czynny 3 tygodnie w 02.2019, a potem go wyłączyli? Ja ostatni zjazd z FIS z tego roku mam wg. mojej aplikacji z 3 marca ( na pewno był dalej czynny). Wydaje mi się, że oficjalnie czynny był do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 17 Luty Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty (edytowane) Ja mam z 18 lutego 2019 wtedy było świetnie wszędzie (teraz ponoć też jest nieźle, lepiej po czeskiej stronie) Edytowane 17 Luty przez sstar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty Via Ski Arena Szrenica FB Czy depczesz dziś Lolę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxi69king Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty Jak odpalą górną część Loli, Świąteczny Kamień i Halę Szrenicką( piszą o nich w komunikacie na FB) to może i ja się wybiorę po latach do Szklarskiej. Czekamy na relację @ZdolnyŚlązakjak tam warun dzisiaj bo pogoda petarda. PS. gdzie tam się na Szrenicy parkuje ? Same prywatne parkingi ? Polecacie jakiś konkretny ? To był zawsze problem w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty Godzinę temu, maxi69king napisał: Jak odpalą górną część Loli, Świąteczny Kamień i Halę Szrenicką( piszą o nich w komunikacie na FB) to może i ja się wybiorę po latach do Szklarskiej. Czekamy na relację @ZdolnyŚlązakjak tam warun dzisiaj bo pogoda petarda. PS. gdzie tam się na Szrenicy parkuje ? Same prywatne parkingi ? Polecacie jakiś konkretny ? To był zawsze problem w tym miejscu. w najbliższym czasie nie ma szans na Halę, zostaje opcja otwarcia Świątecznego Kamienia. parkingi płatne, przynajmniej w najbliższej okolicy ON. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty W dniu 17.02.2025 o 13:53, grimson napisał: tego to nie wiem, czy wpuszczają z nartami na II sekcję chodzi o to, że nie ma pełnego pokrycia śniegu w górnej części Loli, stąd: - Świąteczny Kamień dalej zostaje wyłączony - Lola jest przejezdna od Karkonosza do samego dołu Ski Arena obecnie skupi się na dośnieżeniu odcinka jak wyżej, żeby odpalić Świąteczny Kamień i Lolę na całej długości. Szrenica stan na dzisiaj: na II sekcje nie wpuszczają z nartami, wjazd tylko dla turystów, Świąteczny Kamień trwa naśnieżanie, wydaje się że lada moment powinien ruszyć, Lola otwarta od górnej stacji Karkonosza do samego dołu, warunki na niej i na Śniezynce bardzo dobre (pojedyncze drobne przetarcia w dolnych partiach). Powyżej Karkonosza sporo śniegu i wyrartakowany pas do samej góry. Poniżej zdjęcia z Świątecznego Kamienia i części powyżej Karkonosza (zdjęcia z tras w temacie Polska warunki): 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 3 godziny temu, maxi69king napisał: Jak odpalą górną część Loli, Świąteczny Kamień i Halę Szrenicką( piszą o nich w komunikacie na FB) to może i ja się wybiorę po latach do Szklarskiej. Czekamy na relację @ZdolnyŚlązakjak tam warun dzisiaj bo pogoda petarda. PS. gdzie tam się na Szrenicy parkuje ? Same prywatne parkingi ? Polecacie jakiś konkretny ? To był zawsze problem w tym miejscu. Ja parkuje zawsze na tym tuż koło dolnej stacji, przejście tylko przez ulicę i jesteś przy kasach. Najlepiej być trochę przed otwarciem, bo szybko się zapełnia. Ośrodek czynny od 8.30. 4 h parkowania dzisiaj płaciłem 15 zł (automat biletowy). Po drodze jak dojeżdżasz machają żeby wjeżdżać na niższe parkingi ale ten tuż przy stacji według mnie najlepszy tj najbliższy kas. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 4 godziny temu, maxi69king napisał: Jak odpalą górną część Loli, Świąteczny Kamień i Halę Szrenicką( piszą o nich w komunikacie na FB) to może i ja się wybiorę po latach do Szklarskiej. Czekamy na relację @ZdolnyŚlązakjak tam warun dzisiaj bo pogoda petarda. PS. gdzie tam się na Szrenicy parkuje ? Same prywatne parkingi ? Polecacie jakiś konkretny ? To był zawsze problem w tym miejscu. Nadal jest. Parkingi przeszły na miasto. Trza wcześnie być. Jest nawet parkomat przy skale. Ew. ratuj się przy Urocza 5c. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi