Turek Napisano 23 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2023 Cześć, pierwszy raz jadę w Alpy, do Zillertall, nie mam swoich nart i stąd dwa pytania: 1) Macie jakieś podpowiedzi odnośnie wypożyczania nart? Na miejscu chyba drogo? Jak jechałem na Łomnicę to wypożyczyłem w Białce i wyszło prawie pół ceny, ale niestety trasa z Warszawy do Austrii nie prowadzi przez żadne polskie ośrodki narciarskie. Może ktoś poleci jakąś wypożyczalnie w Wawie albo po drodze? 2) Polecicie jakiś rodzaj nart ? Zakładam, że tam trzeba mniej kręcić i kombinować niż w naszych ośrodkach, więc raczej coś w stronę gigantek/zjazdówek niż slalomek? Na ogół brałem co dali w wypożyczalni, ale w zeszłym roku kupiłem twardsze buty 110 i od tej pory jeździłem na Salomonach Race SL 157 R11 i na Volkl Racetiger SRC 158 R13,4 (wzrost mam 170). Ogólnie wolę szybką jazdę szerokimi łukami carvinigowymi po łagodniejszym stoku niż walkę o przetrwanie na czarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekly Napisano 23 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2023 W Alpach dzień wypożyczenia nart to 20-40 EUR, w Warszawie np. Bachleda (Filtrowa 68) wypożycza za 20-40 zł. Tylko taka uwaga, w alpejskich wypożyczalniach masz szansę wyrwać najnowsze modele, w warszawskich najnowsze to raczej jakieś potestówki 1-3 sezonowe. PS. Jeśli jest w Warszawie jakaś wypożyczalnia z nowościami to sam chętnie się dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 23 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2023 26 minut temu, Turek napisał: wzrost mam 170) Jeśli będziesz chciał mieć jedne narty na wszystkie okazje pomyśl o jakiejś hybrydzie o długości 170cm - kupisz używki za rozsądne pieniądze ...i będzie Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin.S. Napisano 23 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2023 Ja bym radził sprawdzić ofertę z wcześniejszą rezerwacją online w lokalnym intersporcie, ceny mogą być wtedy sporo niższe niż wchodząc z ulicy. Brałem tak w Austrii narty dla córki i wyszło podobnie jakbym wiózł je z wypożyczalni w Polsce. Biorąc na miejscu odpada płacenie za te dni kiedy jesteś w podróży. Kiedyś rezerwowałem też narty przez alpinresorts.com, ale oni w Austrii nie mają za mocnej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turek Napisano 23 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2023 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi! 3 godziny temu, wojtekly napisał: W Alpach dzień wypożyczenia nart to 20-40 EUR, w Warszawie np. Bachleda (Filtrowa 68) wypożycza za 20-40 zł. Tylko taka uwaga, w alpejskich wypożyczalniach masz szansę wyrwać najnowsze modele, w warszawskich najnowsze to raczej jakieś potestówki 1-3 sezonowe. PS. Jeśli jest w Warszawie jakaś wypożyczalnia z nowościami to sam chętnie się dowiem Sam nie szukam nowości, ale robiłem internetowy przegląd wypożyczalni i spójrz na rent.aktiv-sport.pl. Wypożyczają modele z tego sezonu. 3 godziny temu, Lexi napisał: Jeśli będziesz chciał mieć jedne narty na wszystkie okazje pomyśl o jakiejś hybrydzie o długości 170cm - kupisz używki za rozsądne pieniądze ...i będzie Pan zadowolony. Być może, ale trochę poczytałem o kupnie używanych nart i chyba nie mam wystarczającej wiedzy, żeby ocenić ich faktyczny stan. I jednak musiałbym najpierw spróbować na dłuższych, zanim bym się zdecydował. 3 godziny temu, Marcin.S. napisał: Ja bym radził sprawdzić ofertę z wcześniejszą rezerwacją online w lokalnym intersporcie, ceny mogą być wtedy sporo niższe niż wchodząc z ulicy. Brałem tak w Austrii narty dla córki i wyszło podobnie jakbym wiózł je z wypożyczalni w Polsce. Biorąc na miejscu odpada płacenie za te dni kiedy jesteś w podróży. Kiedyś rezerwowałem też narty przez alpinresorts.com, ale oni w Austrii nie mają za mocnej oferty. 24,54 EUR za dzień w Intersporcie, także znacznie drożej niż w PL. Z tymi dniami to fakt, ale w totalu i tak wychodzi taniej wypożyczyć u nas. Edytowane 23 Styczeń 2023 przez Turek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keler Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 7 godzin temu, Turek napisał: 24,54 EUR za dzień w Intersporcie, także znacznie drożej niż w PL. Z tymi dniami to fakt, ale w totalu i tak wychodzi taniej wypożyczyć u nas. ciut drożej, ale odpada transport (ew. wynajem/zakup boxu dachowego), poza tym rezerwując w necie jest zazwyczaj 10 proc. taniej, niż w "realu", poza tym można wymienić i zapoznać się z różnymi rodzajami, ja na ten przykład przetestowałem ileś tam typów i SL na zawsze wykluczyłem, bo na długich, czerwonych trasach, przy większej prędkości myszkowały niemiłosiernie, i właściwie to spełniały swoją rolę tylko na czarnych na czas ślizgu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2023 W dniu 24.01.2023 o 01:43, Keler napisał: przy większej prędkości myszkowały niemiłosiernie od jakiej prędkości zaczynały myszkować ? W dniu 23.01.2023 o 13:33, Turek napisał: Na miejscu chyba drogo? już od 10 euro na dzien (przy 6 dniach) https://www.alpinresorts.com/de/skiverleih/oesterreich/tirol/mayrhofen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turek Napisano 31 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2023 Napiszę, może komuś kiedyś pomoże: Po pierwsze to narty na ferie najlepiej rezerwować w Warszawie min. miesiąc wcześniej. Byłem w wypożyczalni Bachleda, gdzie miałem do wyboru 3 modele, ale cenowo wychodziło tam najdrożej (40/dzień za narty dla żony, 60 dla mnie), wiec nie skorzystaliśmy. Patrzyłem na snowshop, tam w zasadzie bez różnicy jaki model, wszystkie są 50 za dobę, a przy wypożyczeniu na więcej niż 7 dni pierwszy i ostatni jest gratis. Stanęło na aquasport, gdzie za tydzień zapłaciliśmy 420 od osoby (najwyższa półka, bo były też takie za 320), ale odbiór jest we czwartek a zwrot w poniedziałek, więc w sumie to jest 10-11 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 31 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2023 4 godziny temu, Turek napisał: najwyższa półka konkretnie jaki model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turek Napisano 1 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2023 20 godzin temu, Jeeb napisał: konkretnie jaki model ? Wybierałem między Fischer Curv XTR Elan GSX Race Elan Ace SCX PRO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi