Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Val di Fassa karnety/kierunki

Nipern

Rekomendowane odpowiedzi

Czas nieubłaganie przybliża nasz przyszłotygodniowy wyjazd na narty. W tym sezonie padło na Dolomity; podobnie jak w zeszłym roku. Miejscówkę zaklepałem w Pozza di Fassa tak żeby nie było za blisko Sella Rondy. Jeszcze nie byłem w tym miejscu i mam pytanie do bywalców dotyczące zakupu karnetów narciarskich na 6 dni. Otóż czy brać od razu wszystko na Dolomiti Superski czy też na pojedyńcze regiony (których nie znam)a z mapy trudno ogarnąć które wyciągi na którypojedyńczy karnet są ważne. Selle mam już objechaną, ale jej fragmentów nie wykluczam. W tym sezonie chciałbym napewno zjechać z Marmolady. Karnety kupuję online stąd prośba o poradę.

Nipern

Na marmolade da się dojechać z Arabby (a tym samym z Sellla Rondy) gondolką nr 3 Portados, kawalek zjeżdżasz na dół do krzesełka nr 9 Carpazza i trasa nr 6 pod to wolne dwuosobowe krzesełko nr 10 Sass de la vegla. Jechałem tak 1.5 tyg temu bez żadnych problemów.

Co do skipassu to ewentualnie jeśli olejesz cały region Sella Rondy to jest Valle silver na ski Latemar, San Pellegrino, Alpe Lusia, Carezza I Castroza. Choć będziesz mieszkał w pozza di fassa więc choćby region Buffare warto by zaliczyć. Różnica w cenie nie jest duża więc bralnym jednak dolomiti superski. Co do jazdy ma Marmolade radzę wybrać się tam jak najwcześniej rano, ja stałem około 15 minut będąc tam około 9, ale kumpel pojechał około 13 i stał 40 min do pierwszego wahadła. I piszę tu o terminie zupełnie pozaferyjnym czyli 11-18/01.

• Like 1

Wczoraj wróciłem z tygodniowego wypadu do val di Fassa. Spałem w Campitello 5 minut od kolei linowej na szczyt.

Jeździłem na karnecie Val di Fassa/Carezza - w tym ostatnim byłem 1 raz - dojazd samochodem z Pozza ok. 20 minut. Karnet zakupiony online 316€.

Czy żałuję że nie kupiłem na cały region - trochę tak, niemniej przy pogodzie jaką miałem lepiej poruszać się po ośrodku z opanowaną logistyką co w tym rejonie nie jest takie proste - oznakowanie tras pozostawia wiele do życzenia, często operują numerami wyciągów, na mapce nie ma numerów tras i trzeba uważać żeby nie wyjechać poza dolinę.

Wyciąg 107 pozwalający wydostać się na Sela Rondę (krzesło 107) - kolejka jak w Spindlerovym Młynie w szczycie sezonu :( skutecznie mnie wyleczyła z Sela Rondy, zwłaszcza w sezonie. Pozostałe na bieżąco, nawet koleje łączące poszczególne miejscówki. W Campitello rano kolejka do wagonika na 45 minut stania (pomimo że pod wyciągiem byłem o 8:15, widziałem przez okno ludzi którzy przed 8mą szli stać)

W samym ośrodku większość tras krótkich, wyciągi raczej starsze, kilka wolnych jak krzesło przy C/D w Czarnej Górze, ale jak się ogarnęło trasy warte odwiedzenia to reszta służyła tylko do przemieszczania się.

Polecam czarną Ciampac oraz czarną Vulcano. Najdłuższa trasa z 1 wyciągu to czerwona Vulcano, ale z 5,6km 2,5km praktycznie po płaskim.

Następnym razem chyba bym szukał miejscówki po stronie Val Gardeny - dojazd po zjeździe z autostrady w Bolzano jest czasochłonny - ponad 1h jazdy po serpentynach.

Carezza to ośrodek na 1 dzień - poza krótkimi czerwonymi są 2 czarne trasy po stronie Levante, które dają dużo frajdy i ludzi jest zdecydowanie mniej. 2 minusy to wg ośrodka te trasy mają od 2,7 do 3km, zmierzone w Garminie i Sport Trackerze max 2,1km nawet jak jechałem od lewa do prawa po całej szerokości stoku oraz konieczność wjazdu 2 gondolami na samą górę - na szczęście bez kolejek do gondoli.

Udanego wyjazdu - można się wyjeździć, a czy warto dopłacić do całego ośrodka nie umiem powiedzieć, bo jeszcze nie byłem w Val Gardenie.

• Like 4

Dziękuję za podpowiedzi.

Pawelb91, Capricorn, Cyniczny - myślałem o tym żeby podjechać autem na parking Malaga Ciapella. Ale to tylko sądząc po mapie.

Izydar - ja odwrotnie - rok temu byłem w ValGardenie konkretnie w Santa Christina i z tamtąd ujeżdżaliśmy Selle i okolice. Niestety jak chcieliśmy wybrać sie na Marmoladę przez Arabbę to się zepsuła pogoda. Fajnie jest jeździć znając logistykę terenu, ale trochę szkoda nieodkrytych tras i to coś jak w Rejsie - inżynier Mamoń lubi tylko te piosenki, któe zna. Val di Fassa wybrałem świadomie obserwując z góry z Belwederu i Pecolu tereny na południe od Selli. My akurat mielismy dobre wspomnienia z Selli nie było tłumów i kolejek ale czytałem że sporo ludzi na to narzeka. Z racji tego, że nie jeździmy po czarnych trasach (no chyba że nie zauważymy koloru) mam zamiar pojeździć po ośrodkach, w których jeszcze nie byliśmy a z map wynika że większość to czerwone/niebieskie. Mam nadzieję, że wszystkie nawet najmniejsze ośrodki i tak bedą równie dobre/lepsze niż te, któe mamy w zasięgu 3 godzin jazdy autem :)

3 minuty temu, Nipern napisał:

Dziękuję za podpowiedzi.

Pawelb91, Capricorn, Cyniczny - myślałem o tym żeby podjechać autem na parking Malaga Ciapella. Ale to tylko sądząc po mapie.

Izydar - ja odwrotnie - rok temu byłem w ValGardenie konkretnie w Santa Christina i z tamtąd ujeżdżaliśmy Selle i okolice. Niestety jak chcieliśmy wybrać sie na Marmoladę przez Arabbę to się zepsuła pogoda. Fajnie jest jeździć znając logistykę terenu, ale trochę szkoda nieodkrytych tras i to coś jak w Rejsie - inżynier Mamoń lubi tylko te piosenki, któe zna. Val di Fassa wybrałem świadomie obserwując z góry z Belwederu i Pecolu tereny na południe od Selli. My akurat mielismy dobre wspomnienia z Selli nie było tłumów i kolejek ale czytałem że sporo ludzi na to narzeka. Z racji tego, że nie jeździmy po czarnych trasach (no chyba że nie zauważymy koloru) mam zamiar pojeździć po ośrodkach, w których jeszcze nie byliśmy a z map wynika że większość to czerwone/niebieskie. Mam nadzieję, że wszystkie nawet najmniejsze ośrodki i tak bedą równie dobre/lepsze niż te, któe mamy w zasięgu 3 godzin jazdy autem :)

Ja Sella Ronde w jeden dzień z odnogami (w tym też raz z Marmoladą) robiłem kilka razy ale zawsze w grudniu (2023 i ostatnio w 2024). Kolejek w zasadzie nie było choć tam ludzi zdecydowanie więcej niż na trasach nie wchodzących w główny nurt Sella Rondy.
Karnet myślę że całość bo ta dopłata jest tego warta. W przyszłości właśnie chcę pojeździć w Val di Fassa bo tam się nie zagłębiałem, też wezmę skipass na całość bo zawsze można podpiąć się pod Sella Ronde czy też jej fragment lub zmienić dolinkę i wyskoczyć do Carezzy czy San Pellegrino (w tych dwóch nie byłem a chciałbym).

10 godzin temu, Nipern napisał:

W tym sezonie chciałbym napewno zjechać z Marmolady.

to najszybciej zaparkować rano na Passo Fedaia i zjechać na nartach do Malga Ciapella

a Sella Ronda da się fajnie zrobić wyciągami z Pozza di Fassa, przez Buffaure Ciampac ( tu czarna trasa do Alba ale rano zawsze świetnie przygotowana) potem przez Belvedere do Arabby, Alta Badia, Gardena, i zjazd do Canazei , na koniec wracasz autobusem do Pozza

• Like 2

4 godziny temu, cyniczny napisał:

Na marmolade da się dojechać z Arabby (a tym samym z Sellla Rondy) gondolką nr 3 Portados, kawalek zjeżdżasz na dół do krzesełka nr 9 Carpazza i trasa nr 6 pod to wolne dwuosobowe krzesełko nr 10 Sass de la vegla. Jechałem tak 1.5 tyg temu bez żadnych problemów.

a jak wróciłeś?

W sumie tak samo, czyli zjazd niebieska trasa nr 9 pod dolną stacje dwuosobowego krzesła i dalej czerwona 6 i czarna 5 pod ta sama gondolke z której ruszałem z Arabby, I tak tamtędy trzeba wracać na Belveder, bo to część pomarańczowej Sella Rondy.

Ale tak jak pisze Jeeb lepiej zaparkować na Passo Fedaia i od razu stamtąd ruszać na dół do gondoli na Marmolade.

• Like 1

Witam po pierwszym dniu w Pozza di Fassa! Dolomity są jednak piękne w każdym miejscu. Dojazd fakt długi. Nie dość że trzeba jechać autostradą do samego Bolzano to  z tamtąd serpentynami ponad godzinę! Śniegu poza trasami nie za wiele tak na oko 30-50cm. Doliny bez śniegu, jednak trasy przygotowane i warunki bdb. Wczoraj jeżdziliśmy wokół komina tj. Buffaure, Valvacin, Ciampac a nawet wywaliło nas na kawałek Sella Rondy do Belvedere. W końcu odważyłem się i zjechałem czarną trasą z Ciampac! Myślę, że główny problem leży w nastawieniu do zaakceptowania koloru! Pomimo że Włosi mają ferie w marcu to miasteczko jest pełne ludzi. Głównie Włosi, Polacy i Czesi. W restauracjach wieczorem ścisk i bez rezerwacji trudno się wbić. Z ciekawostek na trasie do Włoch zaobserwowałem zmniejszoną różnicę ceny paliwa między Austrią a Niemcami. Zawsze było wyraźnie na korzyść Austrii teraz ceny praktycznie te same no może 5 centów na litrze taniej w AT (diesel poza autostradami); we Włoszech tradycyjnie najdrożej paliwo.

Dzisiaj pojedziemy do Alpe Lusia. Szykuje się ładna pogoda!

• Like 3

Dzień trzeci. Kaiserwetter jak mówią miejscowi. Pogoda jak drut. W planie Marmolada! To co widzieliśmy rano w drodze na Marmoladę już było zapowiedzią dnia. Tłumy narciarzy na przystankach skibusa! Wszyscy na Sella Ronda! Pogoda zrobiła swoje. Rok temu przejechalismy Selle i mieliśmy szczęście bo nie było tłumów.

Jebb:

Cytat

to najszybciej zaparkować rano na Passo Fedaia i zjechać na nartach do Malga Ciapella

To była wspaniała podpowiedź! rano zaparkowalismy na Passo Fedaia - niestety nie jeździ tam skibus. Wjechaliśmy na Marmoladę - widok jak z bajki! Polecam wszystkim. Zjazd bomba po świerzutkim sztruksiku. Potem udaliśmy się do Arabby chcąc wjechac na Porto Vescovo no i się zaczęło...Tłumy tłumy tłumy! Wrzaski przepychanki i obsługa wyciągająca ludzi za plecy z wagoników. Masakra! Na Porto Vescovo nie wjechaliśmy wróciliśmy kanapami przez Pardon. Niestety tłumy ludzi zrobiły swoje z trasami, które szybko się zdegradowały i nic przyjemnego z jazdy. Wracając do  Selli to czegoś takiego nie widziałem nawet w 80tych latach w Szklarskiej Porębie pod wyciągiem na Szrenicę! Na trasach dużo ludzi nie radzacych sobie, dzieci i szalonych sportowców. Dochodziło do kolizji i upadków. Szybko wróciliśmy z Selli!!! Marmolada jednak skradła nasze serca!! Jutro z dala od Selli będzie San Pelegrino.

• Like 4
  • Thanks 1

Super zdjęcia! Również zastanawiam się nad karnetami. Mieszkać będziemy w Vigo di Fassa. Na pokładzie 6 latek na niebieskie trasy, ale zdecydowanie lepiej jeżdżąca trójka (13 latek+ my z mężem) też byśmy chcieli fajnie pojeździć, ale czarny kolor już nie dla mnie 😉 jakie karnety kupić i gdzie jeździć? Ciampedie mamy 100m od kwatery. Jaki karnet muszę kupić, żeby jeździć na Ciampedie i Alpe Lusia? Nie mogę ogarnąć tych mapek. To będzie nasz pierwszy raz we Włoszech, ale z karnetów i mapek nie wiele rozumiem, jakoś łatwiej nam się było odnaleźć w ośrodkach austriackich. A może jednak Dolomiti Superski?

Liczę na Wasze podpowiedzi 😉