Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dolomiti Superski i 30 milionów euro zwrotu. Wyjaśniam, co naprawdę wiadomo, a co jest tylko internetowym uproszczeniem

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni dostaję maile i wiadomości z jednym pytaniem: czy to prawda, że Dolomiti Superski odda narciarzom 30 milionów euro, i czy Wy też macie prawo do zwrotu za skipass kupiony w ostatnich sezonach. W sieci krąży już kilkanaście wersji tej historii, część z nich napisana tak, jakby pieniądze czekały już tylko na kliknięcie w formularz. Otóż nie do końca tak to wygląda, a różnica między tym, co się faktycznie wydarzyło, a tym, co się dopiero może wydarzyć, jest w tej sprawie kluczowa.

Więcej na ten temat >>>

Zapraszam do dyskusji

DSS 30 mln za skipassy.png

7 godzin temu, JC napisał:

Więcej na ten temat >>>

Zapraszam do dyskusji

Z linkowanego tekstu zrozumiałem, że chodzi o karnety "dolinowe", czyli superski nie bardzo? wydaje mie sie to nielogiczne., bo gdyby kupujący superski mieli dostep do dobrych ofert combi, to pewnie superski by nie kupili (przynajmniej niektórzy, ja pewnie i tak bym wziął wszystko).

Nie ma zupełnie mowy o letnich ofertach... a ja w 2025 byłem i zimą i latem:) w obu przypadkach w wersji "super....". 

Fajny temat, ciekawe co z tego wyniknie, ja raczej nie znajde potwierdzeń zakupu, więc poprzyglądam się tylko jako obserwator...:)

• 1 month later...

Zwrot za skipass Dolomiti Superski z przerwanego sezonu 2019/20 wciąż jest do wzięcia. Sześć lat po zamknięciu wyciągów, i to nie na zasadzie zapomnianego zapisu w regulaminie: konsorcjum właśnie przedłużyło ten mechanizm na sezon 2026/27. Nie ma w nim ani jednego euro gotówki, ale przy jednym z wariantów mówimy o kwocie rzędu kilkuset euro.

Zwrot za skipass Dolomiti Superski z sezonu 2019/20 — wciąż możliwy, ale nie w gotówce

• 3 weeks later...

Ponieważ Jacek wcześniej nie odniósł się do moich wątpliwości to dzisiaj info z pierwszej ręki.

Dzisiaj dostałem maila:

Dear (......),
We would like to inform you that, in line with the commitments undertaken by the 12 ski resorts that make up Dolomiti Superski and approved by the Italian Competition Authority, all customers who purchased a ski pass for one of the 12 ski resorts with a validity of 1 to 31 days for the 2022/23, 2023/24 and 2024/25 winter seasons will have the opportunity to access specific discount and refund measures.
The 12 ski resorts belonging to Dolomiti Superski are Cortina D'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena/Seiser Alm, Val di Fassa/Carezza, Arabba/Marmolada, 3 Zinnen Dolomites, Val di Fiemme/Obereggen, San Martino di Castrozza/Passo Rolle, Gitschberg Jochtal/Brixen, Alpe Lusia/San Pellegrino, Civetta.

Mail odsyła do dedykownej strony: najwazniejsze jest dla mnie ostatnie zdanie. Wcześniej mamy info, że dotyczy tylko zimowych karnetów. No i właśnie - tylko karnetów na pojedyńcze doliny od 1-31 dni, bez superski. A ponieważ kupowałem karnety online to łatwo znalazłem swoją historię zakupów z grudnia 2022 i lutego 2025... ale ja niestety sie nie kwalifikuję :(   20% cash lub 30% w bonusie na przyszłe zakupy...

ale może komuś się przyda ta informacja:)

Participation requirements for the initiative

This is an initiative exclusively for customers who purchased a ski pass for a single ski resort, valid for 1 to 31 days, during the 2022/23, 2023/24 or 2024/25 (excluding 2025/26) winter seasons.

The 12 ski resorts belonging to Dolomiti Superski are Cortina D'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena/Seiser Alm, Val di Fassa/Carezza, Arabba/Marmolada, 3 Zinnen Dolomites, Val di Fiemme/Obereggen, San Martino di Castrozza/Passo Rolle, Gitschberg Jochtal/Brixen, Alpe Lusia/San Pellegrino, Civetta.

PLEASE NOTE: The initiative does not apply to ski passes for individual ski resorts with seasonal validity, nor to any type of Dolomiti Superski passes.