Mario Napisano 20 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2009 Cześć, Stary zakopiański góral mówił że na pewno w połowie grudnia spadnie śnieg , mówił że zawsze jak spadnie trzeci opad to się już utrzyma oby się jego prognozy sprawdziły . Co w tym nadzwyczajnego, że tak powiedział? pff... Zawsze mówią nam to co chcemy usłyszeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 20 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2009 był to mój znajomy w poprzednich latach to się mu sprawdzało , przynajmniej bardziej niż te prognozy w tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 20 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2009 (edytowane) był to mój znajomy w poprzednich latach to się mu sprawdzało , przynajmniej bardziej niż te prognozy w tv Nieważne czy znajomy czy nie Wszyscy planują start sezonu w grudniu /mam na myśli ośrodki na terenie RP/ to zakładają, że ten śnieg będzie.. to, że jakiś góral powie "śnieg będzie w połowie grudnia" nic nie znaczy /przynajmniej dla mnie/ - takie słowa może wypowiedzieć każdy bo konsekwencji za to nie poniesie Przepraszam za offtop już więcej nie będę /przynajmniej w tym wątku :D/ Edytowane 20 Listopad 2009 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 23 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2009 Przejrzałem sobie sytuację pogodową z zeszłego roku i o tej porze już byliśmy po pierwszych jazdach Relacja z Strb. Plesa W tym sezonie też już pierwsza jazda w Tatrach zaliczona 17.10. , ale to była całkowita anomalia. Natomiast teraz ciepełko i nic nie zapowiada na razie zimy. Dzisiaj w sklepie słyszałem , że górale mówią "na Barbórkę będzie śnieg". Ciekawe było stopniowanie napięcia związanego z opadami śniegu w wątku Warunki narciarskie, gdzieś od postu nr. 181:) W Alpach początek był obiecujący, ale teraz też chyba kłopot poza lodowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 23 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2009 przed chwilą pisał mi znajomy z Zakopca że pada deszcz ale że się już trochę ochłodziło to może w końcu jakiś opad będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 23 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2009 W Alpach początek był obiecujący, ale teraz też chyba kłopot poza lodowcami. No w Ischgl dziś zaczęli ponownie naśnieżać, a mieli dłuuugą przerwe: Ale w innych ośrodkach::eek::eek::eek: Katschberg: Zillertal Arena: Jakaś masakra! Jest 23.11 a śniegu nie ma:mad: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 23 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2009 Kurcze w zasadzie powinienem ci podziękować za informacje i wykonaną pracę Ale wiesz jak to jest z posłami którzy przynoszą złe wieści :D:D:D:D:D Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 24 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2009 Planai Aktualny film z Planai [YOUTUBE]kduUquZnGz4[/YOUTUBE] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 Przeszperałem internet w poszukiwaniu informacji o ewentualnym przyjściu zimy. Portale polskie oraz zagramaniczne nie zapowiadają ochłodzenia w tej części Europy przynajmniej do 5 grudnia. Więc z nartowania w Polsce nici:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 Ja tam za bardzo nie wierze tym prognozom na internecie i w telewizji na każdej podają co innego . Od dzisiaj coś się już ochładza przynajmniej w Zakopcu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 Ja tam za bardzo nie wierze tym prognozom na internecie i w telewizji na każdej podają co innego . Od dzisiaj coś się już ochładza przynajmniej w Zakopcu . A ja im wierzę tylko na 3-4 dni do przodu, ale póki co wiosna tej jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 Kurczę... A ma ktoś może wiadomości na temat opadów śniegu w okolicach Nowego Sącza (konkretnie Rytro). Średnio wierzę tym prognozom długoterminowym. Jeden góral mi powiedział że spadnie śnieg na dzień nauczyciela (spradziło sie co do dnia) a następnie mi powiedział " Ch**a panie mój drogi z zimy tej bedzie" Mam nadzieje że teraz sie nie sprawdzi Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 Mam znajomego meteorologa, kiedyś 3 tygodnie prze długim weekendem majowym poprosiłem go prognozę pogody na teren Bieszczad. Po krótkiej chwili namysłu powiedział: "stary ja Ci mogę powiedzieć jaka prawdopodobnie będzie pogoda jutro, no pojutrze, może za 2 dni, ale za 2 tygodnie... Wychodzi, że ta dziedzina wiedzy to bardziej wróżenie z fusów niż nauka. To nie prognoza tylko przepowiednia i jak mówią górale: albo bedzie dysc, albo bedzie słońce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 Prognozy długoterminowe tworzy się głównie na zasadzie korelowania danych z lat poprzednich czyli szukania podobieństw w zjawiskach meteorologicznych. Na dziś służa ku temu skaplikowane programy, wielkie bazy danych i pomiarów z wielu lat i z wielu miejsc. Przepowiednie takie są co najwyżej jakoś tam prawdopodobne a na ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajbol Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Taka jest prawda że prognoza dłuższa niż 24h to jak wróżenie z fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzocha Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Może jak byśmy wszyscy poszli w niedzielę rano do kościoła to by zaczeło padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Może jak byśmy wszyscy poszli w niedzielę rano do kościoła to by zaczeło padać I znów przysłowia się sprawdzają. "Jak trwoga to do Boga .:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 :mad: (29.11/01:05) - Wszyscy, którzy czekają na powrót zimy na razie się jej nie doczekają. Końcówka listopada i początek grudnia, tak jak poprzednie tygodnie, miną pod znakiem pogody typowo jesiennej. W pierwszej połowie tygodnia będziemy zasilani w bardzo ciepłe jak na tę porę roku masy powietrza z południa. Dlatego też temperatura w większości regionów naszego kraju będzie przekraczać 10 stopni, miejscami dochodząc nawet do 15 stopni. Początkowo na południowych krańcach Polski będzie mocno wiało. Południowy wiatr będzie jednak znacząco podnosić temperaturę i obniżać wilgotność powietrza. W połowie tygodnia nastąpi zmiana pogody. Po przejściu deszczowego frontu ochłodzi się. W nocy z wtorku na środę (1/2.12) na zachodzie i północny kraju pojawi się niewielki mróz, ale śnieg nie spadnie, ponieważ niebo natychmiast się rozpogodzi. W pozostałych regionach będzie dodatnio i spodziewamy się opadów deszczu. W drugiej połowie tygodnia będzie więcej pogodnego nieba i mniej opadów. Temperatura jednocześnie się obniży. W ciągu dnia będzie przeważnie od 5 do 8 stopni, a nocami poniżej 5 stopni. Lokalnie możliwe są przymrozki, ale tylko niewielkie i na krótko. Dlaczego zima nadal do nas nie zawita? Przyczyną będą kolejne mokre niże docierające znad Atlantyku ponad kraje północno-zachodniej Europy. Będą one ściągać z zachodu i południa ciepłe masy powietrza, które będą wysyłane do środkowej, północnej i wschodniej części Europy. Ujemnych temperatur w pełni dnia nie będzie nie tylko u nas, ale także na Ukrainie, Białorusi, a nawet w zachodniej Rosji. Na dłuższy okres nasze prognozy także nie pokazują prawdziwej zimy. Nie ma więc co niestety liczyć na białe krajobrazy nie tylko w Mikołajki. www.twojapogoda.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 szlak człowieka może trafić ale i tak każda strona z pogodą podaje co innego miejmy nadzieję że śnieg spadnie jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Dla tych co się na Freeski wybierają: http://www.livigno.eu/home.jsp?idrub=38466 I jeszcze to: http://www.livigno.eu/home.jsp?idrub=37572 :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Ja przewidziałem że tak będzie w tym roku i zaplanowałem dłuższy wyjazd na narty dopiero na luty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Niektórzy, planują otwarcie lada dzień - 6 grudnia...niestety aura pewnie pokrzyżuje te plany...przynajmniej narciarskie... http://www.harendazakopane.pl/ A tak swoją drogą, ciekawe kiedy ruszy i gdzie pierwszy wyciąg? Jeśli tak na Kasprowym dopadało by jakieś 70 do tych 30 cm, które są (łącznie metr), to kto wie może Goryczkowa byłaby pierwsza i to całkiem niedługo...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 1 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2009 Drodzy forumowicze, chyba coś drgnęło:) [ATTACH]911[/ATTACH] Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 1 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2009 ciekawe kiedy w Polsce zrobią się jakieś warunki , oby jak najszybciej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 1 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2009 Spadło w Austri prawie wszędzie 20-40 cm śniegu. Następne opady ale raczej małe końcem tygodnia. Na razie niewiele ośrodkow pochodzi na tej bazie, ja sam nie wiem czy jechać na Moltka czy poczekać jeszcze tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi