Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szczyrk - COS Skrzyczne

naczos

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.02.2025 o 20:23, Maria napisał:

Skrzyczne dziś - bajeczne. Dziwnie pusto do południa. Twardziutko, równo

Dzisiaj słuchałem komunikat narciarski w radiu Katowice, wszędzie warunki fantastyczne, ale na Skrzyczne FIS i Ondraszku mało śniegu, kamienie i warunki słabe 😂

• Like 1
  • Thanks 1

58 minut temu, surfing napisał:

Dzisiaj słuchałem komunikat narciarski w radiu Katowice, wszędzie warunki fantastyczne, ale na Skrzyczne FIS i Ondraszku mało śniegu, kamienie i warunki słabe 😂

Potwierdzam, że na Ondraszku pojawiły się w poniedziałek kamienie w liczbie pojedynczych sztuk na wysokości przecięcia z krzesełkiem. Na FIS kamieni nie stwierdzono ;) Warunki fantastyczne, aż żal, że wczoraj trzeba już było iść do pracy.

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, leitner napisał:

Potwierdzam, że na Ondraszku pojawiły się w poniedziałek kamienie w liczbie pojedynczych sztuk na wysokości przecięcia z krzesełkiem. Na FIS kamieni nie stwierdzono ;) Warunki fantastyczne, aż żal, że wczoraj trzeba już było iść do pracy.

Przeprawialiście się może COS-TMR i odwrotnie? Wiem że ze względów na braki śniegowe pewnie trzeba ze Skrzycznego w stronę Zbójnickiej-super-trasy trochę przejść z buta - pytanie ile? (pytam bo towarzystwo nie wprawione może mi marudzić ;)).

Z TMR do COS bez problemu, śnieg jest. W drugą stronę ze Skrzycznego trzeba kawałek przejść - na odcinku 200-300m nie ma śniegu. 

Natomiast jeśli traficie na słoneczną pogodę, to stamtąd są tak piękne widoki na okoliczne góry, że może zachęcisz tym towarzystwo do spacerku ;) 

• Thanks 2

3 minuty temu, leitner napisał:

Z TMR do COS bez problemu, śnieg jest. W drugą stronę ze Skrzycznego trzeba kawałek przejść - na odcinku 200-300m nie ma śniegu. 

Natomiast jeśli traficie na słoneczną pogodę, to stamtąd są tak piękne widoki na okoliczne góry, że może zachęcisz tym towarzystwo do spacerku ;) 

Wyjdzie w praktyce - młodzież ma nowe buty (a ostatnio narzekał na drętwienie palców) więc nie wiadomo jak będzie ze spacerkiem :D, ale dziękuję za info. 

• 2 weeks later...

Na COS wszystko po staremu od rana FIS zamknięty, talerzyk w dolinach zamknięty (coś przy nim dłubali) - na stronie jedno i drugie otwarte :) Powrót z COS do SMR brakuje jakieś 100 metrów śniegu. Można ten odcinek objechać krzakami po lewej stronie. Swoją drogą mogliby zwieść tam trochę śniegu i to zasypać.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

• Like 14
  • Thanks 1
  • Sad 1

35 minut temu, Mercedes420 napisał:

Widzę tam jakiś zawodników na zdjęciu więc zapewne zamknięte z powodu zawodów albo treningu.

To że na Fisie odbywają się różne harce typu treningi/zawody to rzecz oczywista. Ale to że dzień wcześniej o 23 sprawdzam na czym pośmigać będzie  można ( wszędzie do talerzyka ) a na miejscu okazuje się ze tylko na Ondraszku to jest to żart z kategorii niesmacznych. Zwłaszcza jak na SMR odłogiem leży gotowa do śmigania Golgota i Jedynka.

• Like 3

11 godzin temu, pejot napisał:

Na COS wszystko po staremu od rana FIS zamknięty, talerzyk w dolinach zamknięty (coś przy nim dłubali) - na stronie jedno i drugie otwarte :) Powrót z COS do SMR brakuje jakieś 100 metrów śniegu. Można ten odcinek objechać krzakami po lewej stronie. Swoją drogą mogliby zwieść tam trochę śniegu i to zasypać.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

To połączenie i możliwość jazdy w obydwu ośrodkach to super sprawa. Pamiętam jak kiedyś w marcu jechałem, wtedy trochę po kamieniach, ale z butów mnie nie wyrwało. Super było. W COS wypity lokales oprowadzał mnie po ośrodku a w SMR na sam dół wiodła zamkniętą trasa z drogą do przejścia. Wspomnienia miłe...

IMG_2076.jpeg

• Like 5

7 minut temu, sstar napisał:

Ja mam do swoich nart więcej szacunku;-)

Kilka postów wyżej dałeś temu dowód.

Ja tak traktuję tylko narty które już mają jakies uszkodzenia. np. uszkodzona krawędź lub ślizg, a szkoda mi je wyrzucić.

28 minut temu, jack78 napisał:

Kilka postów wyżej dałeś temu dowód.

Ja tak traktuję tylko narty które już mają jakies uszkodzenia. np. uszkodzona krawędź lub ślizg, a szkoda mi je wyrzucić.

Jak? Lekko jak baletnica przeleciałem po kamieniach oczywiście szukając śniegu pojawiła się jakaś ryska ale nie nazbyt głęboka. Jak się jeździ na skiturach to perspektywa na takie ryski się zmienia wszak znikną po kolejnym serwisie. Miałem w innych zerwana krawędź i tamte mogły być szutrowkami… w skiturach ubytek przy krawędzi i krawędź do prostowania to jakies kłopoty a takie tam ryski…

8 godzin temu, sstar napisał:

Pamiętam jak kiedyś w marcu jechałem, wtedy trochę po kamieniach, ale z butów mnie nie wyrwało. Super było.

też pamiętam, to musiało być na początku lat 70tych ubiegłego stulecia

• Haha 1

1 godzinę temu, jack78 napisał:

aaaa,

Ja takie nazywam "szczyrkowskie" lub "szutrowe" 😁

Tak na marginesie słowo štěrk po czesku (wymowa po polsku by była sztierk) znaczy w języku polskim żwir albo też szuter po naszymu 😁

• Like 2
  • Thanks 1

13 minut temu, Jeeb napisał:

też pamiętam, to musiało być na początku lat 70tych ubiegłego stulecia

W twoim przypadku na pewno;-) w moim to było w 2018 roku gdy z lski jechaliśmy na narty do Włoch… po drodze;-)

• Like 1
  • Haha 2

Dziś oprócz Ondraszka można było rano zjechać Fis-em do Jaworzyny. Kanapa z Dolin rano z powodu wiatru nieczynna. Powrót do SON dziura w śniegu coraz większa nawet krzakami po lewej ciężko było objechać.

• Like 1
  • Thanks 1