Jeeb Posted February 2 Report Share Posted February 2 (edited) 35 minut temu, pejot napisał: Szanowny @Jeeb ma oczywiście rację z Hali Skrzyczeńskiej nie da się zjechać do Hiltona, nie zjedziesz tam nawet FIS-em ale tylko dlatego że Hali Skrzyczeńskiej nie ma w COS. Jeżeli chodziło Ci o Jaworzynę to możesz zjechać niebieską trasą wzdłuż talerzyka (przynajmniej jak byłem w styczniu można było zjechać). Jeżeli pytasz o FIS bo obawiasz się koloru trasy to na odcinku od kanapy B6 do Hiltona ta trasa ma tyle wspólnego z czarną co Ja z Albańczykiem czyli nic. wiesz tak ku ścisłości chodziłem kiedyś na kurs przewodnicki i topograficznie Hala Skrzyczeńska rozciąga się aż po szczyt Małego Skrzycznego czyli jak by wytrawersować z Małego Skrzycznego do tzw. "Kopy Zbójnickiej" (piszę w códzysłowie bo 50 lat temu taka formacja nie istniała) to nową trasą można zjechać na Hale Jaworzynę i na Doliny Edited February 2 by Jeeb 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pejot Posted February 2 Report Share Posted February 2 6 minut temu, Jeeb napisał: wiesz tak ku ścisłości chodziłem kiedyś na kurs przewodnicki i topograficznie Hala Skrzyczeńska rozciąga się aż po szczyt Małego Skrzysznego czyli jak by wytrawersować z Małego Skrzycznego do tzw. "Kopy Zbójnickiej" (piszę w códzysłowie bo 50 lat temu taka formacja nie istniała) to nową trasą można zjechać na Hale Jaworzynę i na Doliny W takiej wersji to jakby człowiek się trochę sturlał z Małego to dalej można by zjechać i do dolnej kanapy w COS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted February 2 Report Share Posted February 2 53 minuty temu, pejot napisał: W takiej wersji to jakby człowiek się trochę sturlał z Małego to dalej można by zjechać i do dolnej kanapy w COS. nawet nie trzeba się turlać, były czasy że całą bandą mieszkaliśmy w domku na Dolinach a jeździli na Górniczych i na koniec trzeba było wrócić to jechaliśmy z Małego Skrzycznego trawersem przez las i docierali do Ondraszka gdzieś w rejonie krzyża Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
colin23 Posted February 3 Report Share Posted February 3 a jak wygląda jakość fisu od dolin do dołu? warto czy dużo kamieni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted February 4 Report Share Posted February 4 To się pochwalę że dzisiaj zjechałem cały FIS z góry do dołu. Bardzo fajne warunki, bo twarde odpuściło, śniegu dużo. Trasa przednia. I Hilton zaliczony. Ludzie są, kolejek brak. Naprawdę, nie ma się czego czepiać. Na dole na trawersie jest kilka przetarć, ale to się da ominąć, tam jest mega szeroko. Fis część czarna: doliny: To jest na dole: 18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted February 4 Report Share Posted February 4 Może jeszcze wyjaśnię że na dole ostatnie metry przed bramkami są bez śniegu. Trzeba zdjąć narty i zapiąć ponownie za bramkami. Niektórzy przechodzili po takim śniego-błocie. Można też schodkować po matach. 2 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted February 4 Report Share Posted February 4 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Może jeszcze wyjaśnię że na dole ostatnie metry przed bramkami są bez śniegu. Trzeba zdjąć narty i zapiąć ponownie za bramkami. Niektórzy przechodzili po takim śniego-błocie. Można też schodkować po matach. Oszukujesz .. to potwarz!!!.. przecież to najlepszy ON w Polsce... ba na świecie!!... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korylcio Posted February 4 Report Share Posted February 4 4 hours ago, MarioJ said: To się pochwalę że dzisiaj zjechałem cały FIS z góry do dołu. Bardzo fajne warunki, bo twarde odpuściło, śniegu dużo. Trasa przednia. I Hilton zaliczony. Ludzie są, kolejek brak. Naprawdę, nie ma się czego czepiać. Na dole na trawersie jest kilka przetarć, ale to się da ominąć, tam jest mega szeroko. Fis część czarna: doliny: To jest na dole: Potwierdzam - chyba jest jakieś pozytywne przełamanie ze strony COSu. Jeżdżone wczoraj, do godziny 11/12 nadal naśnieżali dolną część aż do Mety. W zależności od wariantu górnej części trasa o długości 4000-4500m. Wg mnie najlepsza traska w Polsce 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted February 4 Report Share Posted February 4 3 godziny temu, Lexi napisał: Oszukujesz .. to potwarz!!!.. przecież to najlepszy ON w Polsce... ba na świecie!!... Najlepszy zaraz po Chopoku 🤣 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted February 4 Report Share Posted February 4 1 godzinę temu, korylcio napisał: Potwierdzam - chyba jest jakieś pozytywne przełamanie ze strony COSu. Jeżdżone wczoraj, do godziny 11/12 nadal naśnieżali dolną część aż do Mety. W zależności od wariantu górnej części trasa o długości 4000-4500m. Wg mnie najlepsza traska w Polsce Podobno niedawno był tu jakiś minister na urlopie i pogonił towarzystwo do roboty. Ale to tylko takie ploteczki. 🤣 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jusik2002 Posted February 5 Report Share Posted February 5 5 godzin temu, Lexi napisał: Oszukujesz .. to potwarz!!!.. przecież to najlepszy ON w Polsce... ba na świecie!!... Na świecie nie ale w Polsce tak.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted February 5 Report Share Posted February 5 18 godzin temu, MarioJ napisał: To się pochwalę że dzisiaj zjechałem cały FIS z góry do dołu. Bardzo fajne warunki, bo twarde odpuściło, śniegu dużo. Trasa przednia. I Hilton zaliczony. Ludzie są, kolejek brak. Naprawdę, nie ma się czego czepiać. Na dole na trawersie jest kilka przetarć, ale to się da ominąć, tam jest mega szeroko. Fis część czarna: doliny: To jest na dole: No tego to lata nie było. SZOK! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cysiu Posted February 5 Report Share Posted February 5 czy na FISie ratraki pracują na linie? W sumie jeśli dół jest przejezdny to szykuje się fajna alternatywa na podejście na skiturach 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
christof Posted February 5 Report Share Posted February 5 Na grzebieniu moze tak byc chociaz nie wiem na 100% natomiast warto pamietac, ze FIS w srodkowej czesci jest ogrodzony wysokimi siatkami i ratrakowane jest od siatki do siatki. Wiec nie da sie zejsc z trasy na bok gdyby jechal ratrak. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cysiu Posted February 5 Report Share Posted February 5 (edited) @christof chodzi o fragment po rozjeździe na Jaworzynę czy przed? Kojarzysz może od której godziny rozpoczynają ratrakowanie? Edited February 5 by cysiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Posted February 5 Report Share Posted February 5 5 godzin temu, cysiu napisał: @christof chodzi o fragment po rozjeździe na Jaworzynę czy przed? Kojarzysz może od której godziny rozpoczynają ratrakowanie? Za, ale nie podchodź Fisem na skiturach, tam nie ma gdzie uciec. A można tam się naprawdę rozpędzić właśnie tam na Grzebieniu. Nawet piesi turyści odsuwają się od siatek jak sie mknie a są za siatkami. Możesz podchodzić wzdłuż kolei albo odbić Kaskadą czy Widokową przez las które są przejezdne ale nieczynne. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cysiu Posted February 5 Report Share Posted February 5 Chodzi mi o zjazd. Podchodzić wolę inaczej, fis momentami jest stromy i nieprzyjemny do podejścia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jusik2002 Posted February 5 Report Share Posted February 5 17 minut temu, cysiu napisał: Chodzi mi o zjazd. Podchodzić wolę inaczej, fis momentami jest stromy i nieprzyjemny do podejścia. Dlaczego chcecie psuć to co jest zrobione dla narciarzy ?? Trasy są robione dla tych co płacą..... 1 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jack78 Posted February 5 Report Share Posted February 5 A co oni psują?? na 1000 narciarzy, jest 2 skiturowców, którzy jeżdżą lepiej niż większość z tych narciarzy. Psują ci co się zsuwają ze stoku, szczególnie z czarnych i czerwonych tras. Nie , nie jestem skiturowcem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pejot Posted February 5 Report Share Posted February 5 8 godzin temu, cysiu napisał: czy na FISie ratraki pracują na linie? W sumie jeśli dół jest przejezdny to szykuje się fajna alternatywa na podejście na skiturach Jak przygotowywali grzebień do pierwszego uruchomienia w tym sezonie to na własne oczy widziałem że robili to na linie. Co do godzin to zazwyczaj jak idę do knajpy ok 18:30 to ratraki śmigają na Fisie, ale w tym roku już po uruchomieniu grzebienia potrafili śmigać jeszcze o 24tej (może to był wyjątek). 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jusik2002 Posted February 5 Report Share Posted February 5 Godzinę temu, jack78 napisał: A co oni psują?? na 1000 narciarzy, jest 2 skiturowców, którzy jeżdżą lepiej niż większość z tych narciarzy. Psują ci co się zsuwają ze stoku, szczególnie z czarnych i czerwonych tras. Nie , nie jestem skiturowcem. Wiele ośrodków już wałkuje ten temat. Czantoria napisała dosadnie. Kilka innych ośrodków też się sprzeciwia. Oni robią wieczorem warun na nowy dzień a Wy to niszczycie. Chyba czas zostawiać liny na cały czas zamknięcia... Przecież jest wskazany zakaz.... 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zimnik Posted February 6 Report Share Posted February 6 10 godzin temu, jack78 napisał: A co oni psują?? na 1000 narciarzy, jest 2 skiturowców, którzy jeżdżą lepiej niż większość z tych narciarzy. Psują ci co się zsuwają ze stoku, szczególnie z czarnych i czerwonych tras. Problemem są wieczorne zjazdy po świeżo wyratrakowanym stoku ( w takim szczyrkowskim to potrafi być nawet kilkadziesiąt osób) w takiej Austrii zakaz jest mocno przestrzegany nawet A. Małysz miał kiedyś problemy za wieczorne skitury . Zawsze można zjechać jeszcze przed ratrakowaniem albo nieczynną trasą lub kiedy ON jest nieczynny 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted February 6 Report Share Posted February 6 Godzinę temu, Zimnik napisał: Problemem są wieczorne zjazdy po świeżo wyratrakowanym stoku ( w takim szczyrkowskim to potrafi być nawet kilkadziesiąt osób) w takiej Austrii zakaz jest mocno przestrzegany nawet A. Małysz miał kiedyś problemy za wieczorne skitury . Zawsze można zjechać jeszcze przed ratrakowaniem albo nieczynną trasą lub kiedy ON jest nieczynny W Kamiensku mamy teraz goprowca z okolic Pilska i też zwracał uwagę, że jak tych skiturowców będzie nawet 10 to po sztruksie zostaje wspomnienie i ci co płacą i ostrzą sobie zęby na poranny zjazd po świeżym sztruksie są rozczarowani. Problemem jak piszesz są i wieczorne ale też poranne zjazdy, a tych może być w pewnych ośrodkach stosunkowo sporo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted February 6 Report Share Posted February 6 20 minut temu, sstar napisał: W Kamiensku mamy teraz goprowca z okolic Pilska i też zwracał uwagę, że jak tych skiturowców będzie nawet 10 to po sztruksie zostaje wspomnienie i ci co płacą i ostrzą sobie zęby na poranny zjazd po świeżym sztruksie są rozczarowani. Problemem jak piszesz są i wieczorne ale też poranne zjazdy, a tych może być w pewnych ośrodkach stosunkowo sporo. skiturowiec, który podchodzi aby zjechać po sztruksach to dupa a nie skiturowiec 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
christof Posted February 6 Report Share Posted February 6 18 minut temu, Jeeb napisał: skiturowiec, który podchodzi aby zjechać po sztruksach to dupa a nie skiturowiec Ups! nie no nie jestem skiturowcem poprostu uzywam takich nart. A tak powazniej to kazdy by chcial chodzic lasem i zjezdzac miedzy smrekami ale kurcze zimy nie ma. A co do wieczornego sztruksu to oczywiscie zjezdzanie po nim nie powinno miec miejsca. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts