Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szczyrk - COS Skrzyczne

naczos

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 months later...
3 godziny temu, ski89 napisał:

Wiadomo coś w kwestii budowy zbiornika w COS Skrzyczne/Jaworzyna? Kolejne lato zaraz minie, nic nie słychać, a potem płacz w sezonie bo wody brakuje...

Jest w trakcie kopania, tylko nie wiadome na jakiej głębokości jest woda.  Na ten sezon raczej się nie uda. 

• 2 months later...

Sobota 6 grudnia 2025 roku będzie pierwszym dniem sezonu zimowego 2025/2026 w ośrodku narciarskim Skrzyczne COS. Poniżej najważniejsze informacje związane z planowaną inauguracją. Kolej linowa czynna w godzinach 8:00 - 16:00 Ostatni zjazd koleją z Jaworzyny na dolną stację - 15:30

Dostępne koleje:

dwie 4-osobowe koleje B3/B4 na odcinku Szczyrk-Jaworzyna oraz Jaworzyna-Skrzyczne
wyciąg orczykowy C11 na Jaworzynie
wyciąg taśmowy C12 na Jaworzynie

Dostępne trasy narciarskie:

21 Ondraszek do hali Jaworzyna
26 Jaworzyna
23/22A FIS-Grzebień-Kaskada do hali Jaworzyna

20251203_142307.jpg

• Like 7
  • Thanks 1

46 minut temu, surfing napisał:

Sobota 6 grudnia 2025 roku będzie pierwszym dniem sezonu zimowego 2025/2026 w ośrodku narciarskim Skrzyczne COS. Poniżej najważniejsze informacje związane z planowaną inauguracją. Kolej linowa czynna w godzinach 8:00 - 16:00 Ostatni zjazd koleją z Jaworzyny na dolną stację - 15:30

Dostępne koleje:

dwie 4-osobowe koleje B3/B4 na odcinku Szczyrk-Jaworzyna oraz Jaworzyna-Skrzyczne
wyciąg orczykowy C11 na Jaworzynie
wyciąg taśmowy C12 na Jaworzynie

Dostępne trasy narciarskie:

21 Ondraszek do hali Jaworzyna
26 Jaworzyna
23/22A FIS-Grzebień-Kaskada do hali Jaworzyna

20251203_142307.jpg

to z Jaworzyny do Szczyrku nie da się zjechać?

1 godzinę temu, WojtekM napisał:

Mam nadzieję, że połączenie z TMR będzie przejezdne.

Już jest przejezdne, zarówno zjazd ze Skrzyczne na Zbójnicką, jak i trawers na Jaworzynę. Powyżej 1000 m jest sporo naturalnego śniegu.Do Szczyrku można spokojnie zjechać przez Halę Skrzyczeńską niebieską 3( zamkniętą) pod gondolę. 

20251203_135218.jpg

• Like 10
  • Thanks 1

• 4 weeks later...

ℹ️ ⛷️ We wtorek 30 grudnia 2025 r. uruchomiona będzie trasa narciarska na odcinku FIS-Grzebień-Kaskada do hali Jaworzyna (23/🔴22A).

☑️ Dostępne będą koleje:

➡️ dwie 4-osobowe koleje B3/B4 na odcinku Szczyrk - Jaworzyna oraz Jaworzyna - Skrzyczne

➡️ wyciąg taśmowy C12 na Jaworzynie

🕗 Kolej czynna - od godziny 8:00 (pierwszy wyjazd z dolnej stacji)

🔹 ostatni zjazd koleją ze Skrzycznego na Jaworzynę - 15:00

🔹 ostatni zjazd koleją z Jaworzyny na dolną stację - 15:20

Gastronomia Jaworzyna - czynna w godzinach 8:00 - 15:30

❄️ Trwa naśnieżanie pozostałych tras narciarskich Ośrodka.

• Like 5

17 godzin temu, ZdolnyŚlązak napisał:

ℹ️ ⛷️ We wtorek 30 grudnia 2025 r. uruchomiona będzie trasa narciarska na odcinku FIS-Grzebień-Kaskada do hali Jaworzyna (23/🔴22A).

Kto pamięta jeszcze jak się jeździ Kaskadą??

Ja chyba 6 lat tam nie jeździłem, bo ciągle nie gotowa, ciekawe czy w przyszłym sezonie ją otworzą, jak już kilka razy zapowiadali. 

1 godzinę temu, Harnas22 napisał:

Nie, opady są bardziej symboliczne.

Właśnie, w Beskidzie Śl. spadło niewiele naturalnego śniegu ostatnio. Jest szansa, że w przyszłym tygodniu sypnie, ale to wszystko zależy od tego jak pójdzie niż - ciężko przewidzieć jego tor nawet na kilka dni przed.

• Like 1

18 godzin temu, pejot napisał:

Ktoś był ostatnio? Napadało już trochę śniegu żeby dało się w miarę przyzwoicie zjechać na sam dół?

Byłem dzisiaj, na zjazd na sam dół nie ma szans. Dzisiaj dopiero otworzyli kanapę z Dolin na Skrzyczne i Ondraszka. Od Grzebienia do Doliny też jeszcze mało śniegu.

• Thanks 2
  • Sad 1

W dniu 30.12.2025 o 09:41, jack78 napisał:

Kto pamięta jeszcze jak się jeździ Kaskadą??

Ja chyba 6 lat tam nie jeździłem, bo ciągle nie gotowa, ciekawe czy w przyszłym sezonie ją otworzą, jak już kilka razy zapowiadali. 

Mnie Szczyrkowski zapewnił, że w tym sezonie Bieńkula będzie udostępniona dla narciarzy, mam nawet gdzieś to zapewnienie, czekam.

Natomiast Kaskadą u góry jeździłem lata temu, może 15. Problemem tam jest wypukłe wyprofilowanie trasy, strasznie trudne do utrzymania śniegu.

8 godzin temu, WojtekM napisał:

Właśnie, w Beskidzie Śl. spadło niewiele naturalnego śniegu ostatnio. Jest szansa, że w przyszłym tygodniu sypnie, ale to wszystko zależy od tego jak pójdzie niż - ciężko przewidzieć jego tor nawet na kilka dni przed.

Wg prognoz raczej północ Polski zasypie, ale może...

4 godziny temu, kordiankw napisał:

Byłem dzisiaj, na zjazd na sam dół nie ma szans. Dzisiaj dopiero otworzyli kanapę z Dolin na Skrzyczne i Ondraszka. Od Grzebienia do Doliny też jeszcze mało śniegu.

Zapytam inaczej czy na dole jest jakikolwiek śnieg?

Widzę na kamerkach po sąsiedzku na Golgocie i czerwonej 1  od czasu do czasu jakiegoś nygusa zjeżdżającego więc zakładałem że da się w ten sposób i dół w COS zrobić.