zając Napisano 3 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 3 minuty temu, pejot napisał: Zapytam inaczej czy na dole jest jakikolwiek śnieg? Widzę na kamerkach po sąsiedzku na Golgocie i czerwonej 1 od czasu do czasu jakiegoś nygusa zjeżdżającego więc zakładałem że da się w ten sposób i dół w COS zrobić. W okolicy raczej mało śniegu + mocny wiatr od Nowego Roku. Nie byłam ale ze zdjęć i komentarzy widzę, że słabo to wygląda. Mieliśmy dzisiaj wchodzić na skiturach od gondoli albo Soliska, ale korek w Szczyrku na dojeździe nas odstraszył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 3 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 5 minut temu, pejot napisał: Zapytam inaczej czy na dole jest jakikolwiek śnieg? Widzę na kamerkach po sąsiedzku na Golgocie i czerwonej 1 od czasu do czasu jakiegoś nygusa zjeżdżającego więc zakładałem że da się w ten sposób i dół w COS zrobić. ja wczoraj zjeżdżałem 2 razy Golgotą ale nie do samego końca bo tam już jest kamieniście. Generalnie przy skrętach dobija się trochę do trawy. Ślizg cały ale tylko dlatego że tam trawka. Gdyby były kamienie to sito, a COS jest na dole chyba bardziej kamienisty. Swoją drogą zjazd był przyjemny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 16 godzin temu, pejot napisał: Zapytam inaczej czy na dole jest jakikolwiek śnieg? Widzę na kamerkach po sąsiedzku na Golgocie i czerwonej 1 od czasu do czasu jakiegoś nygusa zjeżdżającego więc zakładałem że da się w ten sposób i dół w COS zrobić. Zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 16 godzin temu, zając napisał: Mieliśmy dzisiaj wchodzić na skiturach od gondoli albo Soliska, ale korek w Szczyrku na dojeździe nas odstraszył. Na skitury trzeba startowac kolo 7 lub wieczorem ale tak planowac aby wracac ze Szczyrku kolo 19:00 -19:30. Rano Scyrk sie blokuje przez kretyński wjazd na parking (przycisk, bilet, szlaban). Wieczorem blokuje sie wyjazd (przez kretynskie swiatla w centrum) w okolicy godziny 16 pewnie i czasem trwa to z 2 h. Nie wiem jak z ewakuacja kolo 21 kiedy jest koniec wieczorynki. - powyzsze dotyczy takich dni jak dzis/dlugich weekendow itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnas22 Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 48 minut temu, christof napisał: Na skitury trzeba startowac kolo 7 lub wieczorem ale tak planowac aby wracac ze Szczyrku kolo 19:00 -19:30. Rano Scyrk sie blokuje przez kretyński wjazd na parking (przycisk, bilet, szlaban). Wieczorem blokuje sie wyjazd (przez kretynskie swiatla w centrum) w okolicy godziny 16 pewnie i czasem trwa to z 2 h. Nie wiem jak z ewakuacja kolo 21 kiedy jest koniec wieczorynki. - powyzsze dotyczy takich dni jak dzis/dlugich weekendow itp. Po wieczornej jeździe nigdy nie było problemów z wyjazdem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 23 godziny temu, pejot napisał: Zapytam inaczej czy na dole jest jakikolwiek śnieg? Widzę na kamerkach po sąsiedzku na Golgocie i czerwonej 1 od czasu do czasu jakiegoś nygusa zjeżdżającego więc zakładałem że da się w ten sposób i dół w COS zrobić. Tyle było w sobotę 3/01: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Z zamkniętych tras w Szczyrku to dwie są w porządku, jeśli chodzi o naśnieżenie: łącznik ze Zbójnickiej Kopy do Ondraszka (czyli do rejonu Skrzycznego), łącznik w drugą stronę już jest w gorszym stanie (kamienie, przenoski) trasa nr 7 w Szczyrkowski, tam są duże hopki ze śniegu i powstają już twarde muldy, z każdym dniem większe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pejot Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 58 minut temu, kordiankw napisał: Tyle było w sobotę 3/01: Dzięki za fotkę. Za kilka dni przetestuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Muszę pochwalić COS za sprawną obsługę reklamacji. Jestem zachwycony, a wiecie że lubię się czepiać jak ktoś mi podpadnie. Kupiłem karnet wieczorem na ten sam dzień (moja pomyłka). Napisałem maila z prośbą o zwrot albo o pomoc. W odpowiedzi dostałem formularz, zaraz kolejnego dnia. Formularz musiałbym wydrukować, a nie mam przy sobie drukarki, to poszedłem do kasy i Pani miała taki sam formularz wydrukowany. Wypełniłem wieczorem, odesłałem mailem skan. Kolejnego dnia rozpatrzenie i zwrot pieniędzy. A to wszystko w okresie wolnym od pracy dla wielu z nas. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jam123 Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Wiecie może czy czarny FIS na COSie jest w ogóle naśnieżany do samego dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack78 Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 4 godziny temu, jam123 napisał: Wiecie może czy czarny FIS na COSie jest w ogóle naśnieżany do samego dołu? Do samego dołu , czy do Dolin? Do samego doły jest instalacja, ale nigdy nie widziałem żeby działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń W dniu 3.01.2026 o 20:48, zając napisał: Mieliśmy dzisiaj wchodzić na skiturach od gondoli albo Soliska To w końcu w Szczyrku można na legalu podchodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 27 minut temu, WojtekM napisał: To w końcu w Szczyrku można na legalu podchodzić? Z tego co mi wiadomo, to jest oficjalna trasa wejściowa dla skiturowców od gondoli niebieską trasą na Halę Skrzyczeńską i na Małe Skrzyczne. Od Soliska jest kilka opcji - zazwyczaj unikam podchodzenia czynnym stokiem narciarskim. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jam123 Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 13 godzin temu, jack78 napisał: Do samego dołu , czy do Dolin? Do samego doły jest instalacja, ale nigdy nie widziałem żeby działa. Do samego dołu. Zima w tym roku (jak chodzi o temperaturę, bo śniegu brak) szykuje się wyjątkowa i nie wykorzystać istniejącej instalacji przez ponad miesiąc mrozów to przestępstwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 14 godzin temu, WojtekM napisał: To w końcu w Szczyrku można na legalu podchodzić? Przy gndoli jest tabliczka z zakazem skiturowania (na solisku tez chyba). Na hali tabliczka z informacja o zamknieciu szlaku pieszego. Juz od ubieglego roku. Ale skiturowcow są setki w weekendy. Tabliczka pojawila sie po wypadku (nieskiturowym). Wyglada to na taki dupochron osrodka w razie W. Trzeba chodzic rozsądnie (bokiem trasy, oswietlenie itd) to na razie nikt nie przegoni. Niestety nie wiadomo czy to sie nie zmieni bo caly czas chodza ludzie po zmroku bez czołówek... srodkiem trasy... przy pracujacych ratrakach. A w SMR są miejsca gdzie uzywaja lin podczas przygotowywania tras a to bardzo niebezpieczne poruszac sie w takiej okolicy. Lina moze byc bardzo dluga. W COS nie zauwazylem takich tablic. Podsumowujac, nie wiem czy to legalne ale skiturowcow jest masa. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 5 godzin temu, christof napisał: Podsumowujac, nie wiem czy to legalne ale skiturowcow jest masa. No właśnie - na mapce niby szlak jest, przy gondoli wypożyczalnia skiturów, a taka partyzantka trochę. Kiedyś na FB czytałem mętne wyjaśnienia, że niby można, ale po zamknięciu tras i przed ratrakowaniem. Zostawiają wąskie okno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń Kiedy wpadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack78 Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń (edytowane) 11 godzin temu, jam123 napisał: Do samego dołu. Zima w tym roku (jak chodzi o temperaturę, bo śniegu brak) szykuje się wyjątkowa i nie wykorzystać istniejącej instalacji przez ponad miesiąc mrozów to przestępstwo. Jak pisałem wcześniej instalacja jest, ale co z tego jak nie ma zbiornika i nie ma czym naśnieżać, więc nawet nie instalują lanc czy armatek. Jeżdżę tam (COS i Szczyrkowski) chyba od 7 lat regularnie i przez ten okres zjechałem tamtędy do samego dołu bodajże tylko przez 2 sezony i to tylko po kilka dni w roku dało się tam jeździć. Tak że jeśli nie sypnie porządnie ( tak koło 50cm) to nie licz że tam zjedziesz bez zniszczenia sprzętu. ty masz filmik z mojego ostatniego przejazdu w lutym 2022 roku - Na ten weekend głoszą opady, ale w granicach 10cm, na przyszły może kolejne 10cm, więc szały nie będzie. Ratraków na pewno nie wypuszczą przy tak małym opadzie, jedynie na własne ryzyko, ale tylko na nartach rezerwowych na zniszczenie. Edytowane 7 Styczeń przez jack78 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2 godziny temu, christof napisał: Kiedy wpadasz? W pon. jadę na tydzień do Krimml i przed wyjazdem już nie zdążę, ale jak wrócę, to pewnie pojawię się zaraz po zamknięciu tras, żeby zdążyć przed ratrakami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 17 minut temu, WojtekM napisał: W pon. jadę na tydzień do Krimml i przed wyjazdem już nie zdążę, ale jak wrócę, to pewnie pojawię się zaraz po zamknięciu tras, żeby zdążyć przed ratrakami. Nie wolisz podejść szlakiem? Albo ostatnio na FB czytałam że ktoś wchodził singltrackiem rowerowym z Soliska - ciekawa opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 8 minut temu, zając napisał: Nie wolisz podejść szlakiem? Albo ostatnio na FB czytałam że ktoś wchodził singltrackiem rowerowym z Soliska - ciekawa opcja. Jak dla mnie, podejście singletrackiem jest słabe. Tam jest bardzo zmienne nachylenie, czasami są uskoki, trzeba to obchodzić. Mało to jest wygodne do podejścia teraz przy małej ilości śniegu. Próbowałem i odpuściłem. Może jak metr nasypie, to teren się bardziej wyrównuje i jest lepiej. Z Soliska wchodziłem zamkniętą trasą na halę a później wzdłuż orczyka na Małe Skrzyczne. Orczyk nie chodził. Dla mnie było wygodnie. Gorzej jak na zamkniętej trasie lecą armatki. Jest wtedy jeszcze podejście pod krzesłem. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń Wspominana tabliczka 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 34 minuty temu, christof napisał: Wspominana tabliczka Dziwne to jest dla trasy nr 3. Na mapie w sieci jest tam oznaczony szlak skiturowy. Może chodzi o to że ten szlak idzie po lewej stronie trasy, patrząc od dołu. A ten znak na zdjęciu jest z prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 5 minut temu, MarioJ napisał: Dziwne to jest dla trasy nr 3. Na mapie w sieci jest tam oznaczony szlak skiturowy. Może chodzi o to że ten szlak idzie po lewej stronie trasy, patrząc od dołu. A ten znak na zdjęciu jest z prawej strony. Podobna tabliczka byla (juz nie zwracam uwagi wiec nie potwierdze czy jeszcze jest) na Solisku oraz na Hali Skrzyczenskiej. Wygląda jakby sie nie mogli zdecydowac (maja przeciez swoje wlasne centrym skiturowe:)) lub tak jak pisalem chronią sie na wypadek wypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń Pewnie wprowadza opłatę tak jak na Chopoku. Żona mówiła że widziała skuter zatrzymujący się przy skiturowcach, pewnie sprawdzali wykupiony karnet na podejście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi