JC Napisano 14 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2015 Jadąc autostradą do Włoch przez przełęcz Brenner w Austrii trzeba, oprócz winiety, dokonać dodatkowej opłaty za przejazd w wysokości 9 euro. W sezonie zdarza się, że tworzą się spore korki do bramek, w których możemy dokonać opłaty gotówką. Z doświadczenia wiem, że dużo szybciej i sprawniej przejeżdża się przez bramki samoobsługowe do płacenia wyłącznie kartą. Jest jeszcze jeden, najszybszy sposób, pokonania bramek. Przejazd pasem Video Maut. Dzisiaj postanowiłem przetestować jak to działa w praktyce. Jakiś czas temu ściągnąłem na komórkę aplikację, przy pomocy której, wcześniej dokonałem opłaty za przejazd. Dojeżdżając do bramek wybrałem pas Video Maut i przy przejeździe przez bramkę nie musiałem się zatrzymywać wystarczyło, że tylko trochę zwolniłem. Plusem tego rozwiązania jest też to, że mogę przejechać przez dowolnie wybraną bramkę, np. w której będzie najmniejsza kolejka. PS przy chwili wolnego czasu poszerzę tekst do szczegółowe informacje i zdjęcia. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2015 Jadąc autostradą do Włoch przez przełęcz Brenner... A to do Sulden się wybrałeś przez Brennero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 15 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2015 A to do Sulden się wybrałeś przez Brennero? Nie, musiałem jeszcze podjechać do Merano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustavt Napisano 20 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2015 program Witam czy to ten program toll.ME - Videomaut Pozdrawiam Gustavt nowy forumowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 20 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2015 Jechałem z TUXa na Stubai dwa tygodnie temu. Znam dobrą omijke pod mostem do doliny Stubai. Zapomniałem jak jechać i zapłaciłem w obie strony :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2015 Autostrada A13 przełecz Brenner Witam czy to ten program toll.ME - Videomaut Pozdrawiam Gustavt nowy forumowicz Program na iPhona nazywa się Unterwegs autor ASFINAG. Dostępny jest bezpłatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustavt Napisano 21 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2015 UnterwegsWitam bardzo dziękuję, znalazłem ten sam na Androida oprócz tego wyczytałem że można wykupić video-bilet na stronie https://primaryserver.videomaut.at/webshop/vmkselect:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marqs Napisano 11 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2016 Czyli ten Videomaut nie jest wymagany? Z tego tekstu (http://businesstraveller.pl/wiadomosci/winiety-oplaty-autostrady-czechach-austrii-slowacji?gclid=CP_xiMzDosoCFQoCwwodFqwMJA) wynika jakoby tylko płatność tym systemem obowiązuje. Ale z tego co czytam to jest jak na normalnych polskich bramkach autostradowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustavt Napisano 18 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2016 Witam videomaut nie jest wymagany, rzeczywiście można płacić gotówka 9,00 EUR w jedna stronę. Jak pisał wcześniej "JC" można videomaut wykupić wczesniej i nie trzeba stać w kolejkach do bramek. Nie pamiętam dokładnie ile takich bramek jest, chyba jedna i samochody w ogóle się nie zatrzymują Ja jechałem 2 stycznia około 15 i nie było kolejek. Pozdrawiam :laughing: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2016 Witam videomaut nie jest wymagany, rzeczywiście można płacić gotówka 9,00 EUR w jedna stronę. Jak pisał wcześniej "JC" można videomaut wykupić wczesniej i nie trzeba stać w kolejkach do bramek. Nie pamiętam dokładnie ile takich bramek jest, chyba jedna i samochody w ogóle się nie zatrzymują Ja jechałem 2 stycznia około 15 i nie było kolejek. Pozdrawiam :laughing: Bramki Videomaut są dwie, ale... można przyjeżdżać przez dowolną, ponieważ kamery są zamontowane na każdej z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 2 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2019 https://kontakt24.tvn24.pl/katastrofa-komunikacyjna-na-przeleczy-brennero,3710777,ugc 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turnplayer Napisano 3 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2019 mialem okazje wczoraj nad ranem wracac do Polski, ja mialem szczescie, bo kiedy na mapie zobaczylem korek na brennero, najpierw byla proba pojechania dolem, gdy tam juz samochody staly w dlugiej kolejce to decyzja Lienz byla oczywista. Ile sie nasluchalem od rodakow ktorzy stali na brennero po 9h w korku moje 😩, z malymi dziecmi, niektorym sie skonczylo paliwo, jednym slowem MASAKRA. Ale coz, natura potrafi platac figle, wszystkie drogi w rejonie byly w slabej kondycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rompio Napisano 26 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2020 Witam, miałem dziwną sytuację, dojeżdżam (samochód osobowy) do bramek na A13 na przełęczy Brenner, zapaliło się zielone światło, podniósł się szlaban no i przejechałem bez płacenia. Nie mam żadnych aplikacji w telefonie. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hupon Napisano 26 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2020 Brawo Ty 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvillek Napisano 27 Grudzień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2022 Cześć, Będę pierwszy raz jechał przez Brenner i wiem, że trzeba mieć opłaconą specjalną winietę na przejazd tą trasą (A13). Chciałem się dopytać o miejsce poboru opłat - czy jest tylko jedno jak piszą na oficjalnej stronie? (https://shop.asfinag.at/pl/maut-produkte/oplata-odcinkowa/autostrada-a13-brenner/) Będę musiał zjechać z A13, a później ponownie wjechać w okolicach przejścia granicznego, ale jeszcze po stronie austriackiej (jak na załączonym zdjęciu) i dalej jechać w stronę Włoch. Czy w takim wypadku uniknę drugiej opłaty za przejazd Brenner? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 27 Grudzień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2022 Jest jedna oplata za Brenner (10,5 E). Jadąc A13 od Innsbrucka będą bramki poboru opłat (można płacić na miejscu gotówką albo kartą, nie musisz mieć wykupionego przejazdu w asfinag.at- to ma wtedy znaczenie jeżeli spodziewasz się dużego ruchu n.p.: sobota pod wieczór). Potem jadąc dalej wjeżdżasz do Włoch i jedziesz już wtedy autostradą A22. W drugą stronę podobnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 27 Grudzień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2022 W sensie ścisłym są dwie bramki poboru opłat, po jednej bramce na kierunek jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvillek Napisano 27 Grudzień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2022 @waldek71 czyli przejazd na tym odcinku nie będzie się wiązał koniecznością ponownej opłaty? Bo w zasadzie do tego się sprowadza moja sytuacja https://www.google.pl/maps/dir/''/''/@47.0113005,11.5050593,16z/data=!4m10!4m9!1m3!2m2!1d11.5063038!2d47.0162644!1m3!2m2!1d11.5082806!2d47.0051959!3e0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi