sztywność butów
-
Similar Content
-
By daffyx
Witam, Mam na nowy sezon nowe buty narciarskie (jeszcze nie użyte bo jako się to się w tym roku nie układa). Po wielu próbach i przymiarkach wybór padła na Atomic Hawx Prime 110s.
Skupiłem się przede wszystkim na na dopasowaniu, wiem jednak że buty mają możliwość zmiany kąta pochylenia i flexa +-10 (tak podają opisy). Jakoś zbagatelizowałem temat i nie dowiedziałem się jak ta zmiana wygląda od strony technicznej. Może ktoś ma takie buty lub wie jak to się zmienia.
Standardowo wygląda to tak jak na zdjęciu 1 ale jest jeszcze coś takiego (zdj.2) dołączone.
jeśli chodzi o kąt 13 stopni to zmiana bez problemu tylko trzeba włożyć ten plastik półokrągły i zakręcić na tą samą śrubę. Na 17 stopni żeby zmienić trzeba użyć dużej siły... Ogólnie jakieś to wszystko problematyczne. Aby umocować gniazdo nakrętki pod drugą śrubę trzeba się nim wbić w skorupę itd.
Rozumiem że z tą śrubą flex 110 bez 100 a z dwoma 120. ?
Ogólnie zastanawiam się czy ta regulacja jest przeznaczona dla użytkownika czy raczej daje możliwości konfiguracji przez serwis ?
Prawdopodobnie podobnie jest w modelach 120s 130s może ktoś posiada jakąś wiedzę w tym temacie.
-
By Bumer
W tych trudnych czasach staram się szukać dla nas narciarzy czegoś co moglibyśmy uznać za pozytywne. Jak sądzicie, czy w dobie ograniczeń spowodowanych pandemią możemy spodziewać się znaczących obniżek cen sprzętu narciarskiego? Jeśli tak, to może uda sie nam uzupełnić, lub zmienić sprzęt, kupując po obniżonych cenach?
-
By AndRand
Mam buty, których flexu nie znam.
Chciałbym wiedzieć jaki jest sposób pomiaru czy algorytm liczenia flexu w butach narciarskich?
-
By Tytus Atomicus
Witam,
Musze kupic nowe buty zjazdowe.
Mam jakis sentyment do Langow. Pierwsze - ZS- kupilem w Skladnicy Harcerskiej chyba w 1983 roku.
Te co mam teraz - X Ground Zero jakos chyba w 1998. Wymienilem w nich botki na takie ze skiturowo/freeridowych Scarpa Denali i jeszcze by mi posluzyly ale ostatnio mi sie haluksy porobily wiec buty musza byc nieco szersze. Na szczescie podobno Lange teraz robi buty w roznych szerokosciach.
Poszedlem do Skiteamu a tam rozne nowe Langi. Serie SX, RS, LX, RX...
Sprzedawcy nie za bardzo potrafili mi wytlumaczyc czym te serie sie roznia. Mowili ze niby RS to zawodnicze, RX bardziej dla ludzi a z kolei LX to buty nieco szersze. Troche mi sie to kupy nie trzyma bo widze ze sa RX z flexem wysokim, 120 a z kolei sa RS z flexem 100. Na dodatek na niektorych RS napisane ze Wide. A ktores RX chyba mialy w nazwie LV (co afair oznacza large volume).
Moze ktos tutaj jakos ogarnia te langowe skroty?
Recommended Posts