Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

W góry na skitury 2024/2025

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, MarioJ napisał:

@sstar Da się już zjeżdżać wyżej ?

Wyżej tak. Gorzej w pasie kosówek, wtedy raczej lasem. Tak to wygląda przynajmniej na Studicni. Dotarłem do 1530m. Mgła. Wiatr. Wracałem z grubsza po śladach. Choć wyżej twardo, wywiane, więc te ślady takie sobie.

Edytowane przez sstar
  • Thanks 1

Taka sytuacja… przy okazji fajna książka o lawinach… mega też wzruszające było gdy matka Jirziego wiedząc że mam kłopot z lampą przyniosła mi lampę jej syna do pokoju… mam więc powód by wrócić. Zapasową zostawiłem w aucie.

IMG_1840.jpeg

IMG_1814.jpeg

IMG_1755.jpeg

IMG_1752.jpeg

IMG_1747.jpeg

IMG_1748.jpeg

IMG_1741.jpeg

IMG_1743.jpeg

IMG_1790.jpeg

IMG_1746.jpeg

Edytowane przez sstar
  • Like 4

To SkiTrab Stelvio 76, 171 cm 108-76-94, promień 22, 1090 gram. Są spoko, dobrze sie prowadza w kazdych warunkach poza zmrozonymi kartofliskami (ale to chyba normalne przy malej wadze) i lodoszrenią. Kupilem je bo byla okazyjna cena. Ale teraz chyba bym poszedl w Magico.2  maja 85 pod butem a i tak są kilka gramow lzejsze niz moje, tylko cena wyjściowa wysoka ale trafiaja sie okazje na FB. Waga w okolicy kilograma jest dla mnie optymalna a wieksza powierzchnia dala by lepszą zabawe w puchu. Jest tez szerszy model 90 pod butem ale tu juz u mnie pojawia sie problem z bólem kostek na trawersach wiec odpadaja. 

Na razie chce zajechac te moje, ale cos nie moge mimo ze dostają ostro w kość. Są naprawde dobrze wykonane i nie czuje po tych kilku latach zeby stracily swoje wlasciwosci. 

• Like 2
  • Thanks 2

1 godzinę temu, christof napisał:

To SkiTrab Stelvio 76, 171 cm 108-76-94, promień 22, 1090 gram. Są spoko, dobrze sie prowadza w kazdych warunkach poza zmrozonymi kartofliskami (ale to chyba normalne przy malej wadze) i lodoszrenią. Kupilem je bo byla okazyjna cena. Ale teraz chyba bym poszedl w Magico.2  maja 85 pod butem a i tak są kilka gramow lzejsze niz moje, tylko cena wyjściowa wysoka ale trafiaja sie okazje na FB. Waga w okolicy kilograma jest dla mnie optymalna a wieksza powierzchnia dala by lepszą zabawe w puchu. Jest tez szerszy model 90 pod butem ale tu juz u mnie pojawia sie problem z bólem kostek na trawersach wiec odpadaja. 

Na razie chce zajechac te moje, ale cos nie moge mimo ze dostają ostro w kość. Są naprawde dobrze wykonane i nie czuje po tych kilku latach zeby stracily swoje wlasciwosci. 

Człek się adaptuje. Ja moje nangi też dożynam stąd tak podpytuję 179/80 i podobna charakterystyka co do opisu. Pytanie ile jeździsz w tym puchu, bo u nas w Krk to zwykle twardo, czasem coś się trafi miękkiego... tak czy owak dzięki za info. Tylko mocowanie fok inne nie wiem czy da się pozamieniać?

Oczywicie to prawda z adaptacja. Robie na tych nartach wszystko i jest ok. Puchu nie jest za duzo ale fajnie by bylo miec te kilka cm kwadratowfych wiecej skoro i tak waga zostala by podobna:) pytanie jak to sie przeklada na ilosc rdzenia ale znajomi maja te narty( nie pamietam czy Magico/Mestro/Mistico) i twierdza, ze sa swietne, A na jakis kataklizm sniegowy kupilem budzetowe movementy 100 pod butem i czekaja az Pilsko wezwie. 

Mocowania sa "Skitrabowskie". Pan Adam Gomola jest expertem to moze doradzic https://skitour.pl

• Thanks 1

Prezident Pavel na skialpech v Krkonoších. Nasadil rychlé tempo, ocenil lékař.

-

Niecodzienną wizytę mieli ratownicy w Pecu pod Śnieżką. Dzień przed Sylwestrem przyjechał tam prezydent Petr Pavel z żoną Evą. Wspólnie odwiedzili stację Górskiego Pogotowia Ratunkowego. Prezydent wraz z ratownikami wyruszył na skiturach w góry. Według tych, którzy mu towarzyszyli, radził sobie bardzo dobrze!

Petr Pavel przyjechał do znanego karkonoskiego ośrodka bez oficjalnych ceremonii. W ramach urlopu, ubrany sportowo i w dobrym nastroju. „Chciał zobaczyć Karkonosze, bardzo interesował się pracą górskiego pogotowia ratunkowego oraz współpracą ze Służbą Ratownictwa Medycznego Kraju Hradeckiego” – wyjaśnił powody wizyty Anatolij Truhlář, naczelny lekarz lotniczego pogotowia ratunkowego.

Para prezydencka obejrzała bazę górskiego pogotowia ratunkowego oraz sprzęt ratowników. Wysłuchali również krótkiego wykładu, między innymi na temat lawin oraz upadków turystów ze Śnieżki, które niejednokrotnie kończyły się śmiertelnymi wypadkami.

Właśnie podczas takich akcji ratownicy napotykają problemy. Z powodu braku międzynarodowej umowy nie mogą przekraczać granicy państwowej i działać na obcym terytorium. Interwencja prezydenta może jednak rozwiązać tę kwestię. „Z naszej strony umowa jest gotowa. Teraz ruch należy do Polaków. Prezydent mógłby wykorzystać swoje wpływy w rozmowach z polskimi partnerami,” zasugerował Anatolij Truhlář.

Po zakończeniu zwiedzania i wykładu Pavel wyruszył w góry w kierunku Modrý důl. Poruszał się na nartach skiturowych, które są kluczowe dla pracy ratowników w Karkonoszach. „Chciał sprawdzić, jak to jest poruszać się na nich w górskim terenie. Muszę przyznać, że pan prezydent ma doskonałą kondycję fizyczną. Narzucił bardzo szybkie tempo,” ujawnił Truhlář.

Tłumaczenie ze strony krkonossky.denik.cz

IMG_1472.thumb.jpeg.5f5a914447144179bd5210c0a0130db4.jpeg

• Like 5
  • Thanks 1