sstar Napisano 9 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2024 (edytowane) 8 minut temu, MarioJ napisał: @sstar Da się już zjeżdżać wyżej ? Wyżej tak. Gorzej w pasie kosówek, wtedy raczej lasem. Tak to wygląda przynajmniej na Studicni. Dotarłem do 1530m. Mgła. Wiatr. Wracałem z grubsza po śladach. Choć wyżej twardo, wywiane, więc te ślady takie sobie. Edytowane 9 Grudzień 2024 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2024 (edytowane) Taka sytuacja… przy okazji fajna książka o lawinach… mega też wzruszające było gdy matka Jirziego wiedząc że mam kłopot z lampą przyniosła mi lampę jej syna do pokoju… mam więc powód by wrócić. Zapasową zostawiłem w aucie. Edytowane 9 Grudzień 2024 przez sstar 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2024 Idzie odwilż. Zdążyć przed panem bogiem. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2024 W górach do 100km/h ma wiać, nawet we Wrocku już wieje. Taki wstępniak… dobrze, że się zwinąłem choć plan początkowy zakładał nocleg. Lampa oddana, dwie kupione, jest git. IMG_2324.mov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 W Beskidach bieda ale przy wyciągu mozna sie troche poruszac 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 19 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 35 minut temu, christof napisał: W Beskidach bieda ale przy wyciągu mozna sie troche poruszac Co to za stok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 48 minut temu, christof napisał: W Beskidach bieda ale przy wyciągu mozna sie troche poruszac Parkujesz na starym przejściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 20 minut temu, sstar napisał: Co to za stok? Skolnity? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 19 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2024 49 minut temu, sstar napisał: Co to za stok? 29 minut temu, surfing napisał: Skolnity? 36 minut temu, Lexi napisał: Parkujesz na starym przejściu? Korbielów pierwszy wyciąg z Kamiennej na Solisko. Parkuje normalnie pod wyciągiem. Dzis nieczynne i nie kasuja 25 PLN 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 25 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 Dzień dobry 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 25 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 Pięknie pochodzone dziś Parę foci ❄️☀️ 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 Dzień dobry Mała przerwa na uzupełnienie płynów i drugi dzień turowy kontynuacja ❄️ 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 Dajesz Marcin... ja juz oba skrzyczne zaliczylem 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 (edytowane) 7 minut temu, christof napisał: Dajesz Marcin... ja juz oba skrzyczne zaliczylem Te traby to jakie parametry mają i czy pan z nich zadowolony... ps jedna fotka mistyczna ci wyszła, a inne bardzo ładne... Edytowane 26 Grudzień 2024 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 To SkiTrab Stelvio 76, 171 cm 108-76-94, promień 22, 1090 gram. Są spoko, dobrze sie prowadza w kazdych warunkach poza zmrozonymi kartofliskami (ale to chyba normalne przy malej wadze) i lodoszrenią. Kupilem je bo byla okazyjna cena. Ale teraz chyba bym poszedl w Magico.2 maja 85 pod butem a i tak są kilka gramow lzejsze niz moje, tylko cena wyjściowa wysoka ale trafiaja sie okazje na FB. Waga w okolicy kilograma jest dla mnie optymalna a wieksza powierzchnia dala by lepszą zabawe w puchu. Jest tez szerszy model 90 pod butem ale tu juz u mnie pojawia sie problem z bólem kostek na trawersach wiec odpadaja. Na razie chce zajechac te moje, ale cos nie moge mimo ze dostają ostro w kość. Są naprawde dobrze wykonane i nie czuje po tych kilku latach zeby stracily swoje wlasciwosci. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hgx126 Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 Śniegu może i nie dużo, ale pogoda wynagradza. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 Jak na Buczynce? zasypali kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 1 godzinę temu, christof napisał: To SkiTrab Stelvio 76, 171 cm 108-76-94, promień 22, 1090 gram. Są spoko, dobrze sie prowadza w kazdych warunkach poza zmrozonymi kartofliskami (ale to chyba normalne przy malej wadze) i lodoszrenią. Kupilem je bo byla okazyjna cena. Ale teraz chyba bym poszedl w Magico.2 maja 85 pod butem a i tak są kilka gramow lzejsze niz moje, tylko cena wyjściowa wysoka ale trafiaja sie okazje na FB. Waga w okolicy kilograma jest dla mnie optymalna a wieksza powierzchnia dala by lepszą zabawe w puchu. Jest tez szerszy model 90 pod butem ale tu juz u mnie pojawia sie problem z bólem kostek na trawersach wiec odpadaja. Na razie chce zajechac te moje, ale cos nie moge mimo ze dostają ostro w kość. Są naprawde dobrze wykonane i nie czuje po tych kilku latach zeby stracily swoje wlasciwosci. Człek się adaptuje. Ja moje nangi też dożynam stąd tak podpytuję 179/80 i podobna charakterystyka co do opisu. Pytanie ile jeździsz w tym puchu, bo u nas w Krk to zwykle twardo, czasem coś się trafi miękkiego... tak czy owak dzięki za info. Tylko mocowanie fok inne nie wiem czy da się pozamieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 Oczywicie to prawda z adaptacja. Robie na tych nartach wszystko i jest ok. Puchu nie jest za duzo ale fajnie by bylo miec te kilka cm kwadratowfych wiecej skoro i tak waga zostala by podobna pytanie jak to sie przeklada na ilosc rdzenia ale znajomi maja te narty( nie pamietam czy Magico/Mestro/Mistico) i twierdza, ze sa swietne, A na jakis kataklizm sniegowy kupilem budzetowe movementy 100 pod butem i czekaja az Pilsko wezwie. Mocowania sa "Skitrabowskie". Pan Adam Gomola jest expertem to moze doradzic https://skitour.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hgx126 Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 1 godzinę temu, christof napisał: Jak na Buczynce? zasypali kamienie? Jest trochę lepiej, jest naśnieżone od dołu do polany z starym wyciągiem. Ja schodziłem może 500 metrów, do góry cały czas na nartach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hgx126 Napisano 29 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2024 Tydzień po opadzie udało się złapać trochę świerzego śniegu. Warunki na nartostradzie przyzwoite do samych Kuźnic. Parkowy straszył mandatami za wyjście na Kasprowy, ale da się zjechać bez strat w sprzęcie. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Nadal bieda w Beskidach ale jak mus to mus. Dzis bylo... kolorowo. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Pfff.. skitury?... nuda.. 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 13 godzin temu, Lexi napisał: Pfff.. skitury?... nuda.. Chory pomysł. Będą z tym problemy. Mam nadzieję że to nie zadziała masowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Prezident Pavel na skialpech v Krkonoších. Nasadil rychlé tempo, ocenil lékař. - Niecodzienną wizytę mieli ratownicy w Pecu pod Śnieżką. Dzień przed Sylwestrem przyjechał tam prezydent Petr Pavel z żoną Evą. Wspólnie odwiedzili stację Górskiego Pogotowia Ratunkowego. Prezydent wraz z ratownikami wyruszył na skiturach w góry. Według tych, którzy mu towarzyszyli, radził sobie bardzo dobrze! Petr Pavel przyjechał do znanego karkonoskiego ośrodka bez oficjalnych ceremonii. W ramach urlopu, ubrany sportowo i w dobrym nastroju. „Chciał zobaczyć Karkonosze, bardzo interesował się pracą górskiego pogotowia ratunkowego oraz współpracą ze Służbą Ratownictwa Medycznego Kraju Hradeckiego” – wyjaśnił powody wizyty Anatolij Truhlář, naczelny lekarz lotniczego pogotowia ratunkowego. Para prezydencka obejrzała bazę górskiego pogotowia ratunkowego oraz sprzęt ratowników. Wysłuchali również krótkiego wykładu, między innymi na temat lawin oraz upadków turystów ze Śnieżki, które niejednokrotnie kończyły się śmiertelnymi wypadkami. Właśnie podczas takich akcji ratownicy napotykają problemy. Z powodu braku międzynarodowej umowy nie mogą przekraczać granicy państwowej i działać na obcym terytorium. Interwencja prezydenta może jednak rozwiązać tę kwestię. „Z naszej strony umowa jest gotowa. Teraz ruch należy do Polaków. Prezydent mógłby wykorzystać swoje wpływy w rozmowach z polskimi partnerami,” zasugerował Anatolij Truhlář. Po zakończeniu zwiedzania i wykładu Pavel wyruszył w góry w kierunku Modrý důl. Poruszał się na nartach skiturowych, które są kluczowe dla pracy ratowników w Karkonoszach. „Chciał sprawdzić, jak to jest poruszać się na nich w górskim terenie. Muszę przyznać, że pan prezydent ma doskonałą kondycję fizyczną. Narzucił bardzo szybkie tempo,” ujawnił Truhlář. Tłumaczenie ze strony krkonossky.denik.cz 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi